Γιατί αυτό που “φαίνεται” δεν είναι πάντα αυτό που “είναι”

Διόρθωση χρωματικού προφίλ στο Lightroom

Ίσως το πιό σύνηθες ερώτημα που έχω γύρω από το Photoshop Lightroom είναι η αλλαγή της εικόνας όταν εκείνη εισάγεται στο πρόγραμμα. Πάρα πολλές φορές όταν βλέπουμε τις φωτογραφίες μας στο Lightroom, η εικόνα αλλάζει χρώμα και δεν μοιάζει με την εικόνα που τραβήξαμε κατά την φωτογράφιση. Σε αυτό το βίντεο θα σας δείξω πως θα μπορέσετε να εμφανίσετε σωστά τις φωτογραφίες σας και να βλέπετε ακριβώς αυτό που έχετε φωτογραφήσει!

Η δυσκολία συνεργασίας των εταιριών, δυσκολεύει τους τελικούς χρήστες

Για το θέμα της αλλαγής χρωμάτων και την εν γένει υποβάθμιση της εικόνας, όταν εκείνη εισάγεται στο Lightroom έχουμε ξαναμιλήσει στο παρελθόν και στις ζωντανές μας εκπομπές, αλλά και σε ένα βίντεο μάθημα που είχα δημιουργήσει ειδικά γι’αυτόν τον λόγο στο teachme.gr (δείτε το παρακάτω).

Κατ’αρχάς να πούμε ότι αυτό το θέμα θα μπορούσε να έχει λυθεί σε μια μέρα αν μπορούσαν να συνεργαστούν οι εταιρίες φωτογραφικών με την Adobe. Αλλά κάτι που για εμάς μοιάζει απλό (γιατί κυρίως θα έδινε λύση στον “πονοκέφαλο” που έχουμε) γι’αυτές τις τεράστιες εταιρίες, μοιάζει με παιχνίδι εντυπώσεων και καμίας σκέψης των τελικών χρηστών-φωτογράφων.

Για να καταλάβετε τι συμβαίνει, κάθε εταιρεία φωτογραφικών, στις μηχανές τις έχει ενσωματωμένο ένα δικό της χρωματικό προφίλ το οποίο μεταφέρει στα RAW αρχεία και είναι ακριβώς αυτό που βλέπουμε στην οθόνη της μηχανής όταν φωτογραφίζουμε. Κατά την μεταφορά των φωτογραφιών στο Lightroom, το πρόγραμμα θεωρεί σωστό (!) να ακυρώσει αυτό το προφίλ της “μαμάς εταιρίας” και να βάλει στις εικόνες το δικό του χρωματικό προφίλ.

Αυτό έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην απόδοση της φωτεινότητας, του τονισμού και της απόχρωσης. Ξαφνικά ένα πορτραίτο που είχαμε φωτογραφίει και έδειχνε πολύ καλό στην μηχανή, στο Lightroom φαίνεται μάπα.

Άντε τώρα να εξηγήσεις στην Adobe πως ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ αυτό το προφίλ, μια εταιρεία με στυλ “αποφασίζουμε και διατάζουμε” στο ίδιο ύφος πάνω-κάτω με την Apple, την οποία αν και αγαπώ, οφείλω να αναφέρω την “ξεροκεφαλιά” της, η οποία την απομακρύνει από τους τελικούς χρήστες, εμάς δηλαδή.

Αλλαγή χρωματικού προφίλ

Διόρθωση χρωματικού προφίλ στο Lightroom

Η λύση θα μπορούσε να είναι πιο απλή, δηλαδή να μην υπάρχει καν αυτό το χρωματικό προφίλ που προσπαθεί να βάλει το Lr και να αλλοιώσει τις εικόνες μας, να αφομοίωνε αμέσως το προφίλ των μηχανών στις εικόνες του καταλόγου, αλλά επειδή μερικά πράγματα απλά δεν μπορούν να είναι απλά, θα σας δείξω πως με την νέα έκδοση του Lightroom, θα εμφανίσετε σωστά τις εικόνες σας με 2 τρόπους.

Με χρήση του Profile Browser θα μπορέσουμε να βρούμε όλα τα προφίλ της μηχανής μας και να ορίσουμε αυτό που χρησιμοποιήσαμε κατά την φωτογράφιση και μέσω των ιδιοτήτων του Lightroom θα μπορέσουμε (επιτέλους) να ορίσουμε αυτομάτως στο Lightroom να “διαβάζει” το σωστό προφίλ της εκάστοτε μηχανής που εισάγουμε φωτογραφίες της!

Δείτε όλο το βίντεο της αλλαγής χρωματικού προφίλ

Εύχομαι να μην χρειαστεί να επανέλθω με τρίτο βίντεο για το συγκεκριμένο πραγματικά πολύ απλό θέμα. Αν χρειαστεί φυσικά και θα το κάνω αλλά μακάρι η Adobe να μπορέσει επιτέλους να συνεργαστεί με τις εταιρίες φωτογραφικών και όλη αυτή η διαδικασία να λειτουργεί αυτονόητα! Μην ξεχάσετε να κάνετε “Like” “Share” και “Εγγραφή (κλικ εδώ για μεταφορά)” στο επίσημο κανάλι μας στο youtube!

Καλό μάθημα :Ρ