Πείτε “Αντίο” στον Πονοκέφαλο!

Ένα από το πιο συνηθισμένα μηνύματα που λαμβάνω εδώ στο teachme.gr είναι ένα θέμα του Photoshop Lightroom το οποίο “καταστρέφει” την εμφάνιση των RAW αρχείων κατά την εισαγωγή τους στον υπολογιστή μας. Με αυτόν το ανεύ λόγου και αιτίας “πονοκέφαλο” θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο και θα σας δείξω πως θα πείτε “αντίο” σε αυτό το πρόβλημα μια και καλή!

Όταν γράφω πως το Lightroom & το Camera Raw “καταστρέφουν” τα Raw αρχεία μας φυσικά δεν κυριολεκτώ αλλά εννοώ την αλλαγή των χρωμάτων & της τονικότητας στις φωτογραφίες μας. Ένα φαινόμενο το οποίο διακρίνουμε σε κάθε φωτογραφικό θέμα και από προσωπική άποψη το διακρίνω πολύ περισσότερο σε High Key φωτογραφίσεις πορτραίτων (αλλάζει εντελώς το δέρμα των μοντέλων).

Πως το Σωστό RAW Γίνεται Χάλια στο Lightroom

Θα πίστευε κανείς ότι μία τεράστια εταιρεία στα δημιουργικά προγράμματα όπως η Adobe θα είχε μία αρμονική συνύπαρξη με τις εταιρείες φωτογραφικών (Nikon, Canon κλπ) και αυτό γιατί δεν μπορεί να υπάρξει “Επεξεργασία Φωτογραφίας” χωρίς πρώτα την “Φωτογραφία”.

Επίσης, θα πίστευε κανείς ότι μία εταιρεία που “ειδικεύεται” στα προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφίας θα έκανε τα πάντα για να ικανοποιήσει τους χρήστες της (οι οποίοι πληρώνουν στο κάτω κάτω της γραφής) και θα τους προσέφερε κάθε πιθανή ευκολία μέσα από ένα άρτιο περιβάλλον προβολής & επεξεργασίας… Και κάπου εδώ σταματάμε να “πιστεύουμε” και βλέπουμε τα πράγματα ως έχουν…

Η Adobe, πιστή στην “ξεροκεφαλιά” της ακόμη και σήμερα συνεχίζει να μας δημιουργεί προβλήματα κατά την εισαγωγή των RAW αρχείων στο Lightroom & το Photoshop (Camera Raw). Φαίνεται να μην μπορεί (ή να μην θέλει κατά άλλους) να συνεργαστεί με τις εταιρείες φωτογραφικών (για την Nikon το λέω με απόλυτη βεβαιότητα) όσον αφορά την σωστή μεταφορά των RAW αρχείων από τις φωτογραφικές μας μηχανές στον Η/Υ μας.

Έτσι, δεν έχει βρεθεί ακόμη ένας τρόπος σωστής μεταφοράς των δεδομένων ενός RAW αρχείου στον Η/Υ. Όταν το Raw αρχείο μπαίνει στο Lr ή Ps επαναρυθμίζεται από το πρόγραμμα και η τελική προβολή των φωτογραφιών μας δεν είναι απλά διαφορετική, αλλά κατά πολύ χειρότερη!

Συγγνώμη Λάθος.. Not!

Περιμένω μία φορά η Adobe να παραδεχτεί κάποιο καραγκιοζιλίκι της και να πει “συγγνώμη παιδιά κάναμε λάθος”. Όχι όμως σε αυτή την ζωή! Θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει πίσω σε αυτή την ιδέα της απαράδεκτης επαναρύθμισης των RAW, να κάτσει και να μιλήσει με τις εταιρείες φωτογραφικών, να βρουν μία φόρμουλα για την σωστή μεταφορά των RAW αρχείων και να χαρούμε όλοι μας μέσα από αυτό το γεγονός αλλά όχι, αυτό θα ήταν πολύ απλό, δεν θα είχε “γούστο”…

Η δικαιολογία της Adobe για το θέμα αυτό είναι ότι δεν μπορεί να “διαβάσει” επαρκώς τα δεδομένα των φωτογραφικών μηχανών (υπάρχει κρυφτούλι δηλαδή). Έτσι, δεν μπορεί να μεταφέρει αυτούσιες τις πληροφορίες των RAW αρχείων μέσα από τις μηχανές (στα RAW δεν αποθηκεύονται όλες οι ρυθμίσεις, είναι τα ψηφιακά αρνητικά μην το ξεχνάμε) και έτσι πρέπει εκείνη να “μαντέψει” τις ρυθμίσεις βάσει των “Metadata”. Βεβαίως η “μαντεψιά” της Adobe δεν είναι το ίδιο ακριβής και γι’αυτό παίρνουμε αυτό που παίρνουμε ως αποτέλεσμα στο Lightroom & Camera Raw…

Πως λειτουργεί το Raw & το Jpg

Κάπου εδώ να κάνω μία παρένθεση και να αναφέρω πως το Lr & Ps διαβάζουν μόνο συγκεκριμένα πράγματα σε κάθε RAW, τα υπόλοιπα τα αφήνει απείραχτα ή τα επεξεργάζεται μόνο του. Τα δεδομένα που διαβάζει και εισάγει τελικώς το πρόγραμμα είναι τα εξής: White Balance (το οποίο μετατρέπει σε τιμές Kelvin & όχι σε συγκεκριμένα προφίλ), Metadata & Copyright.

Σε αντίθεση με τα Raw, το Lr & Ps διαβάζουν τα πάντα μέσα από Jpg αρχεία και γι’αυτό τα jpg εμφανίζονται ακριβώς όπως τα βλέπουμε μέσα από την μηχανή μας.

Κάθε Raw έχει και jpg δείγμα!

Η παραπάνω δικαιολογία της Adobe δεν ισχύει ακριβώς καθώς κάθε RAW αρχείο εσωκλείει κατά την μεταφορά του και ένα JPG δείγμα του οποίου η ύπαρξη δεν εξαρτάται από το αν θα επιλέξουμε εμείς να αποθηκεύουμε διπλά αρχεία (jpg & raw) αλλά συμβαίνει αυτόματα για να μπορέσουν να περάστουν στον Η/Υ μας όλες οι ρυθμίσεις της λήψης (και όπως ανέφερα, σε ένα jpg αποθηκεύονται όλα τα στοιχεία της λήψης & οι ρυθμίσεις μας).

Αν είστε παρατηρητικοί θα προσέξετε πως κατά την μεταφορά των αρχείων σας μέσω του Lr από την μηχανή στον Η/Υ, πριν εμφανιστεί το Raw αρχείο μας για 1 δευτερόλεπτο δείχνει σωστά και μετά δείχνει σκ@τ@! Η σωστή προβολή του ενός δευτερολέπτου είναι το jpg δείγμα του κάθε raw αρχείου το οποίο το εισάγει μεν το πρόγραμμα αλλά αντί να το διαβάσει και να αποδώσει τις ρυθμίσεις του στο raw απλώς το απορρίπτει και μετά κάνει τα “δικά του κόλπα”!

Διόρθωση της Προβολής των RAW στο Lightroom

Πόσες φορές δεν έχετε σχεδόν σπάσει την οθόνη σας όταν το Lightroom ξαφνικά μετατρέπει το αριστούργημά σας σε ένα “άνοστο”, άχρωμο, άτονο και γενικά χάλια φωτογραφικό στιγμιότυπο; Εγώ προσωπικά πολλές φορές και επειδή καταλαβαίνω τον “πόνο” σας στην συνέχεια θα σας αναλύσω πως θα διορθώσετε αυτό το πρόβλημα!

Η όλη διαδικασία μπορεί να διορθωθεί και μπορούμε να “αλλάξουμε μυαλά” στο Lightroom & Camera Raw μέσω του Tab “Camera Calibration” το οποίο θα βρείτε και στα 2 προγράμματα. Εκεί θα βρείτε το πεδίο “Profile” στο Lightroom ή “Camera Profile” στο Camera Raw. Θα επιλέξετε το προφίλ που χρησιμοποιείτε στην μηχανή σας (Camera Landscape, Camera Neutral, Camera Portrait, Camera Standard, Camera Vivid και άλλα) και αυτομάτως το Raw αρχείο θα δείξει σωστά όπως το βλέπατε μέσα από την μηχανή σας!

Δείτε το παρακάτω video

Στο παρακάτω video, θα σας μιλήσω για το συγκεκριμένο θέμα και θα σας δείξω πως θα το διορθώσετε. Παράλληλα θα σας δείξω πως θα κάνετε ένα Lr Preset για να γίνεται η διαδικασία της διόρθωσης αυτόματα κατά την εισαγωγή των αρχείων σας στον Η/Υ.