Συζητώντας για τη νέα Mirrorless Sony A1

Σε αυτό το επεισόδιο των PhotoBros Live! θα μιλήσουμε για πολλά και διάφορα θέματα όπως πάντα, όμως θα κάνουμε μια συζήτηση (φιλοσοφική και μη) γύρω από τη νέα φωτογραφική μηχανή "Mirrorless" της Sony, την επαγγελματική Sony A1. Μια φωτογραφική μηχανή ανωτάτου επιπέδου που προορίζεται κυρίως για φωτορεπορτάζ και αθλητικό φωτορεπορτάζ. Εγώ και ο Πάνος συζητήσαμε για τα βασικά της χαρακτηριστικά και τι καινούριο φέρνει, πάντα όμως την απαραίτητη "αντιπολίτευση" γιατί στόχο έχουμε να βλέπουμε και τις 2 πλευρές του νομίσματος και όχι να εκπαιδεύουμε νέους καταναλωτές αλλά έξυπνους και υποψιασμένους χρήστες φωτογραφικού εξοπλισμού.

Μέσα από την επίσημη σελίδα μας (www.PhotoBros.gr) θα βρείτε πολλές λύσεις σε μεταχειρισμένο φωτογραφικό εξοπλισμό αρίστης κατάστασης. Μπείτε τώρα στην σελίδα και επιλέξτε τον δικό σας! Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην σελίδα μας και σας προτείνουμε καθημερινά να ρίχνετε μια ματιά!

Ήρθε η νέα Sony a1 και σάρωσε σε νέα χαρακτηριστικά αλλά σε απλησίαστη τιμή!

Απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις

Και αυτή τη φορά δώσαμε απάντησεις σε πολλές σας ερωτήσεις, μερικές από αυτές ήταν πολύ σημαντικές και άλλες μέσα από καθημερινά άγχη κάθε φωτογράφου. Με χαρά θέλουμε να συζητάμε τα θέματα που σας απασχολούν, γι'αυτόν τον λόγο έχουμε δημιουργήσει αυτή την εκπομπή!

Έφτασε ο μοναδικός Sigma Art 135 f/1.8!!!

Σε αυτό το επεισόδιο συζητήσαμε για το είδος του εξοπλισμού που πρέπει κάποιος να επενδύει και σας έδειξα τον φανταστικό Sigma Art 135mm f/1.8, έναν φακό "κόσμημα", ο οποίος είναι μια καθαρή επένδυση στο σήμερα και το αύριο, χωρίς να χάσει καμία αξία (σε αντίθεση με τα σώματα φωτ. μηχανών). Μην ξεχνάμε πως το "ράλλυ" της τεχνολογίας επικεντρώνεται κυρίως στις φωτογραφικές μηχανές. Αυτό έχει ως συνέπεια τα νέα σώματα να "ξεφτιλίζουν" τα προϊηγούμενα σε τελείως άδικο βαθμό (γιατί αυτό που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει είναι καθαρά η φωτογραφία όχι τα έξτρα γύρω από αυτή). Έτσι ένα νέο σώμα "ρίχνει" την τιμή του προηγούμενου μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Αντίθετα ένας φακός, κρατά και ίσως ανεβάζει την αξία του μέσα στα χρόνια, γι'αυτόν τον λόγο προτείνουμε ΠΑΝΤΑ να επενδύετε σε "κρύσταλλα" και όχι σε σώματα.

Ο Πάνος "ψάρωσε" με τα 726 σημεία εστίασης της Sony a1, αλλά χρησιμοποιεί μόλις 1 όταν φωτογραφίζει...

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό ερώτημα που απαντήσαμε ήταν "η αγορά του σωστού ευρυγώνιου φακού". Όταν η Nikon εδώ και πολλά χρόνια έχει κυριαρχήσει με τον AF-S NIKKOR 14-24mm F2.8G ED, θα ήταν δύσκολο να μιλήσουμε για άλλον φακό. Ωστόσο μέσα από την εμπειρία χρήσης πολλών φακών μπορούμε να σας προτείνουμε μια αντίστοιχα καλή (ίσως και καλύτερη για να είμαστε πιο ακριβείς) επιλογή, εκείνη του Tamron SP 15-30mm F/2.8 Di VC USD, ενός φακού εκπληκτικής απόδοσης και σταθεροποίησης που μπορεί με τα μισά χρήματα να προσφέρει ότι και ο Nikkor με επιπλέον λειτουργίες!

Διόρθωση προοπτικής πανοράματος

Κλείνοντας το 114ο επεισόδιο κάναμε και ένα "μίνι μάθημα" Photoshop όσον αφορά την διόρθωση της προοπτικής ενός πανοράματος πολλών εικόνων. Το σύνηθες πρόβλημα όταν κάνουμε πανόραμα πολλών φωτογραφιών είναι η λάθος προοπτική και η παραμόρφωση που συμβαίνει στην τελική εικόνα. Αυτό συμβαίνει για πολλούς και διάφορους λόγους, τους οποίους έχουμε εξηγήσει και λύσει στο PhotoBros Live! 94, στο οποίο μιλήσαμε για τους φακούς Tilt Shift και τα πλεονεκτήματά τους σε σχέση με κοινούς και οικονομικούς φακούς. Στο παράδειγμα λήψης του κτηρίου της Βουλής που θα δούμε στην επεξεργασία φωτογραφίας, χρησιμοποίησα τον αγαπημένο φακό AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G, ο οποίος έχει πολλά πλεονεκτήματα και ασυναγώνιστη τιμή, αλλά έχει και παραμόρφωση βαρελιού μαζί με βινιετάρισμα. Μειονεκτήματα που "βγάζουν μάτι" όταν κάνεις πανοράματα.

Θα δούμε λοιπόν μέσα από το Adobe Photoshop, πως με την χρήση των οδηγών (guides) και της παραμόρφωσης Warp να διορθώσουμε το πρόβλημα και να δώσουμε στις εικόνες μας την αίσθηση ενός "Tilt Shift" φακού!

Δείτε όλο το επεισόδιο των PhotoBros

Παρακολουθήστε παρακάτω την 114η εκπομπή και δείτε όλα όσα συζητήσαμε μαζί σας! Μην ξεχάσετε να κάνετε "Like" "Share" και "Εγγραφή (κλικ εδώ για μεταφορά)" στο επίσημο κανάλι μας στο youtube!