Όταν το Photoshop μας αλλάζει τις συνήθειες

Η Adobe έχει συνηθίσει να προχωρά σε αλλαγές χωρίς να σκέφτεται τους χρήστες του κορυφαίου προγράμματος επεξεργασίας φωτογραφίας. Μπορεί μερικές αλλαγές να μας έκαναν καλό (όπως το recovery σε περίπτωση "crashαρίσματος") αλλά οι περισσότερες αλλαγές γίνονται χωρίς καν να "ακούσει" η εταιρεία τις ανάγκες και συνήθειες των χρηστών του προγράμματος που εργάζονται μέσα από εκείνο.

Φυσικά δεν αναφέρομαι στις γιγάντιες αλλαγές όπως η αλλαγή της αρχιτεκτονικής από Flash σε HTML που συνέβη στις αρχές της "Creative Cloud" εποχής, αλλά σε μικρές αλλαγές τις οποίες ένα επιτελείο τις αποφασίζει και μετά όλοι εμείς πρέπει να τις υποστούμε.

Αλλαγές της νέας εποχής

Όπως και να το κάνουμε, δεν ζούμε στο 1998 και στην έκδοση 5 του Adobe Photoshop, τα πράγματα προχώρησαν, εξελίχθηκαν και μετά από 20 χρόνια το πρόγραμμα συνεχώς αλλάζει, προσαρμόζεται στα δεδομένα της εκάστοτε εποχής. Η σημερινή εποχή επιτάσσει ευκολία και αμεσότητα, άμεση προβολή και καμία ιδιαίτερη σκέψη. Αυτό ακριβώς σκέφτηκε και η Adobe στις αλλαγές που έφερε στα προγράμματά της (καθώς δεν είναι μόνο το Adobe Photoshop που άλλαξε).

Καλές ή κακές οι αλλαγές, είμαι βέβαιος πως θα βρουν υποστηρικτές κυρίως τους νέους χρήστες του προγράμματος και αντίθετους σε αυτές, σε μεγάλο βαθμό τους παλαιότερους χρήστες. Το γεγονός όμως είναι ότι ήρθαν και ή θα πρέπει να τις "λουστούμε" ή θα πρέπει να τις διακόψουμε και να γυρίσουμε στο κλασικό και αγαπημένο στυλ του παρελθόντος!

Ποιές αλλαγές θα διακόψουμε

Οι αλλαγές που θα σας δείξω σε αυτό το βίντεο έχουν να κάνουν με την αρχική οθόνη (Home Screen) του προγράμματος, το παράθυρο του "New Document" και των άχρηστων τελείως "Rich Tooltips".

Η νέα αρχική οθόνη (Home Screen) του Photoshop

Η κλασική αρχική οθόνη του Photoshop

Διακόπτοντας αυτές τις αλλαγές, το Photoshop θα επιστρέψει στο μίνιμαλ ύφος του και προσωπικά θα μου επιτρέψει να συγκεντρωθώ περισσότερο σε αυτά που θέλω να κάνω και όχι σε εκείνα που μου εμφανίζει η εφαρμογή!

Δείτε πως θα το κάνετε στο παρακάτω βίντεο

Στο παρακάτω βίντεο που μόλις ανέβασα στην επίσημη σελίδα μας στο youtube δείχνω πόσο εύκολα μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτές τις αλλαγές και πως να γυρίσετε το Adobe Photoshop στην κλασική του μορφή. Μπορείτε να μου γράψετε στα σχόλια στο youtube ποιά είναι η δική σας άποψη!