Έφτασε η στιγμή που πολλοί από εσάς περιμένατε στο Mac Pro Project! Την σύγκριση του Mac Pro, που με κόπο δημιουργήσαμε με ένα μοντέλο Mac M1 Silicon! Παρακολουθήστε λοιπόν το 8ο επεισόδιο αυτού του μοναδικού κύκλου για τα ελληνικά δεδομένα και γίνετε μάρτυρας της διαχρονικής δύναμης αυτών των συστημάτων! Mac Pro εναντίον M1 λέμε και όλα τα παιδάκια κλαίνε!

Η νέα "Silicon" εποχή του M1

Η νέα γενιά των Apple υπολογιστών έχει την υπογραφή του νέου επεξεργαστή Apple Silicon, ο οποίος υπόσχεται πολλά σε απόδοση και χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Έχοντας εδώ και 2 χρόνια σχεδόν έναν τέτοιο υπολογιστ΄ή μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως όντως η νέα Silicon εποχή, μακριά από τα μειονεκτήματα των intel επεξεργαστών, θα είναι το "Αύριο" στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Είτε θες λόγω της υψηλής απόδοσης των συστημάτων αυτών, είτε λόγω της μικρής έως ελάχιστης κατανάλωσης ενέργειας, τα συστήματα Apple Silicon θα αποτελέσουν την μελλοντική μας επιλογή.

Με μια απίθανη αρχιτεκτονική, η οποία επιτρέπει στο σύστημα να έχει άμεση επικοινωνία σε γραφικά, μνήμη και επεξεργαστική ισχύ, η ταχύτητα, απόκριση και απόδοση ανεβαίνουν αντιστρόφως ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας. Κάτι το οποίο το έχω νιώσει με τον Apple MacBook Air Μ1, ένας φορητός υπολογιστής (ο καλύτερος για μένα), ο οποίος μπορεί να κάνει τα πάντα μόλις με 8GB RAM και να είναι αθόρυβος (δεν υπάρχει ανεμιστήρας μέσα στο σύστημα). Βέβαια αυτό το "κάνει τα πάντα" είναι σχετικό και θα το δούμε στην συνέχεια.

Mac Pro εναντίον M1

Έμοιαζε φυσικό και επόμενο να δούμε τη μάχη του Apple Mac Pro 5.1 με τον Apple Silicon M1 και αυτό γιατί το έχετε ήδη ζητήσει αλλά γιατί και εγώ ήθελα να δω με τα μάτια μου πως θα καταλήξει. Μια μάχη ενδεχομένως άνιση και με προδιαγεγραμμένο νικητή. Βλέπετε τα 11 χρόνια από το 2009 έως το 2020 που κυκλοφόρησε επίσημα ο Apple Silicon Μ1 μοιάζουν σαν "αιώνες" για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όσον αφορά την εξέλιξη τους. Αλλά η διαφορά ενδεχομένως να μην είναι τόσο μεγάλη σε σχέση με αυτό που πιστεύουμε.

Apple Mac Pro Project
Μέσα από το "Apple Mac Pro Project" δημιουργήσαμε έναν πανίσχυρο υπολογιστή!

Άραγε ο M1 θα ξεφύγει από τα "σαγόνια" του ενός ή των δύο εξαπύρηνων Intel Xeon; Είναι όντως τα 8GB RAM αρκετά να ανταπεξέλθουν επάξια με τα 48 ή 96GB DDR3 που φορούν οι Mac Pro; Ο εσωτερικός κολλημένος δίσκος (NVME SSD) του Apple Silicon είναι ταχύτερος από τον NVME που βάλαμε στον Apple Mac Pro ή μήπως η κολλημένη αγνώστων στοιχείων κάρτα γραφικών του M1, μπορεί να "παλέψει" την AMD RADEON RX 56 VEGA 8GB;

Πολλές ερωτήσεις για τις οποίες θα πρέπει να κάνουμε πολλές "μάχες" σώμα με σώμα σε 2 διαφορετικά στρατόπεδα. Στο θεωρητικό μέσω των επίσημων Benchmarks αλλά και στο πρακτικό με πραγματικά σενάρια τα οποία μπορεί να προκύψουν (επεξεργασία φωτογραφίας & βίντεο).

Δύο εντελώς διαφορετικά συστήματα

Το να προσπαθήσει κάποιος να συγκρίνει 2 υπολογιστές από άλλη εποχή και με άλλη αρχιτεκτονική είναι σαν να προσπαθεί να συγκρίνει κάποιος ένα κλασικό αυτοκίνητο όπως το κλασικό Ford Mustang με το τελευταίο μοντέλο Tesla. Οι διαφορές θα είναι πολύ μεγάλες, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει νικητής καθώς το Tesla είναι αυτοκίνητο για μια συγκεκριμένη μάζα ανθρώπων, ενώ το Mustang για άλλη. Στόχος της σειράς Apple Mac Pro Project είναι να σας δείξει κυρίως πόση δύναμη μπορούν να κρύψουν αυτά τα φανταστικά μηχανήματα και φυσικά την φοβερή τους αντοχή στον χρόνο.

Η σ΄ύγκριση με τα ολοκαίνουργιας τεχνολογίας Apple Silicon γίνεται κυρίως για διασκέδαση αλλά και για να σας αποδείξει πως ίσως δεν είναι ακόμα μονόδρομος τα συστήματα M1, για πολλούς και διάφορους λόγους που θα αναλύσουμε στο επόμενο και τελευταίο επεισόδιο του βασικού κύκλου επεισοδίων για τους Mac Pro υπολογιστές.

Έναρξη των συγκριτικών Mac Pro εναντίον M1

Η πρώτη σειρά συγκριτικών που θα παρακολουθήσετε και στο παρακάτω video έχει να κάνει με τα γνωστά και αντικειμενικά διαγνωστικά προγράμματα που βαθμολογούν τις δυνατότητες ενός υπολογιστή. Εμείς θα ρίξουμε στη μάχη και τις 2 εκδόσεις του Apple Mac Pro 5.1 που έχουμε χτίσει (με 1 και 2 επεξεργαστές) μαζί με τον Apple MacBook Air M1. Παρακάτω θα δείτε τα αποτελέσματα που πήραμε.

Τα πρώτα Benchmark μέσω του Cinebench έχουν να κάνουν με την επεξεργαστική ισχύ των τριών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Κάτι που είναι απαραίτητο σε προγράμματα 3D δημιουργιών και αρχιτεκτονικής. Ένα σετ διαγνωστικών που ήταν βέβαιο ότι θα έφερναν στην πρώτη θέση τον Apple Mac Pro 5.1 με τους δύο Intel Xeon επεξεργαστές. Δώδεκα πυρήνες και 24 threads δεν θα "νικάς" εύκολα, ακόμα και αν έχεις 11 χρόνια διαφορά σε ηλικία.

Η επικράτηση του μονού πυρήνα

Στο προηγούμενο σετ διαγνωστικών μέσω του Cinebench οι πολλαπλοί πυρήνες κατάφεραν και κέρδισαν τον σύγχρονο Apple Silicon επεξεργαστή. Τι θα συμβεί όμως σε ένα Benchmark που είναι κομμένο και ραμμένο για μονό επεξεργαστή, θα μπορούσε θεωρητικά να φανεί εύγλωτα η διαφορά του νέου με τον παλαιό.

Το Geekbench είναι το πρώτο διαγνωστικό που δείχνει την μεγάλη διαφορά του μονού πυρήνα. Ένα σημείο που φαίνεται καθαρά η διαφορά των 11 χρόνων μεταξύ Intel Xeon και Apple Silicon επεξεργαστών. Διπλή ισχύ σε μονό πυρήνα ο Apple Silicon, κάτι που σημαίνει ταχύτερη απόκριση σχεδόν στο 80% των εφαρμογών και επεξεργασία σε μισό χρόνο. Βέβαια σε καταστάσεις Multicore (πολλαπλών πυρήνων) και πάλι ο Apple Mac Pro 5.1 με 2 Intel Xeon επεξεργαστές πήρε καθαρά τη πρωτιά. Οπότε μετά από 4 διαγνωστικά καταλαβαίνουν την δύναμη των πολλών πυρήνων, όταν εκείνοι βέβαια μπορούν να εκμεταλευτούν από το εκάστοτε πρόγραμμα.

Ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής

Στη θεωρία ο Apple Silicon πρέπει να επικρατήσει και σε αυτό το διαγνωστικό καθαρά από τον ανταγωνισμό. Όταν κάτι είναι κολλημένο και δίπλα στον επεξεργαστή, σημαίνει πως θα πρέπει να έχει και μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφοράς, εγγραφής και ανάγνωσης από έναν δίσκο που είναι σε μια θύρα PCI όπως ο NVME στους Mac Pro. Για να δούμε πως τα πήγαν μέσα από το διαγνωστικό πρόγραμμα Blackmagicdesign Disk Speed Test.

Και εκεί που πίστευε ο Apple Silicon ότι θα "παίξει μπάλα" μόνος του, να σου ο Apple Mac Pro 5.1 να του κλέψει τη δόξα με χρήση ενός προχωρημένου NVME αντάπτορα, όπως ο Lycom DT-130 Dual PCIe NVMe M.2 SSD, μέσω του οποίου ο NVME που αγοράσαμε για τον 5.1 έλαμψε πραγματικά! Βέβαια ακόμα και ο φθηνός αντάπτορας που αγοράσαμε για την ίδια δουλειά, τα πήγε περίφημα με ταχύτητες γύρω στα 1,5 GB/s. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να μπορεί κάποιος να επιλέγει με το χέρι το Hardware. Αν ο MacPro τα είχε όλα κολλημένα όπως ο Apple Silicon, θα είχαμε μείνει στις slow motion ταχύτητες των μηχανικών δίσκων.

Συνδυασμός υπολογιστικής ισχύς και γραφικών

Τα πράγματα μέχρι στιγμής είναι μοιρασμένα. Αν θέλει κάποιος να κάνει Multitasking και θέλει και γρήγορο δίσκο τότε ο Mac Pro είναι ακόμα και σήμερα μια φανταστική επιλογή. Αν από την άλλη θέλει έναν επεξεργαστή με "αστραπιαίο" μονό πυρήνα, ξέρει πως ο Apple Silicon είναι η επιλογή. Τώρα θα φέρουμε στο παιχνίδι και την κάρτα γραφικών. Ένα σημαντικό Hardware για κάθε υπολογιστή. Μέσω του Blackmagic RAW Speed Test θα δούμε τη δύναμη του επεξεργαστή, σε συνδυασμό με την κάρτα γραφικών.

Mac Pro εναντίον M1 - Αποτελέσματα του Blackmagic RAW Speed Test
Αποτελέσματα του Blackmagic RAW Speed Test

Δεν μου προκάλεσε καμία έκπληξη το γεγονός ότι στο Blackmagic RAW Speed Test ο Apple Silicon τερμάτησε τρίτος. Αυτό φυσικά γιατί μιλάμε για ένα διαγνωστικό που χρησιμοποιεί την υπολογιστική ισχύ του συστήματος σε συνδυασμό με τα γραφικά. Η AMD RADEON VEGA 56 έκανε την μεγάλη διαφορά, ενώ ο διπλός XEON επεξεργαστής έδωσε σχεδόν τη διπλάσια απόδοση σε FPS.

Gaming επιδόσεις

Όταν το θέμα είναι τα παιχνίδια, στους Apple Mac Pro δεν υπάρχει όριο. Πρακτικά μπορεί κάποιος να κάνει αναβάθμιση οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, να φορέσει μια σύγχρονη κάρτα (αναλόγως βέβαια αν είναι συμβατή) και να φέρει εις πέρας κάθε "παιχνιδο-απαίτηση". Γι'αυτό οι Apple Mac Pro μπορούν να γίνουν υπέροχα Windows μηχανήματα για Gaming. Φυσικά κάτι που δεν μπορεί να κάνει ο Silicon.

Mac Pro εναντίον M1 - Αποτελέσματα του Unigine Heaven Benchmark
Αποτελέσματα του Unigine Heaven Benchmark

Την διαφορά των 45FPS την λες και ντροπή για ένα σύστημα που έχει 11 χρόνια διαφορά από το άλλο. Η αλήθεια είναι όμως απλή ακόμη πιο δραματική. O Mac Pro μπορεί να τα πάει ακόμα καλύτερη και να αυξήσει τη διαφορά των FPS με μια ακόμη πιο γρήγορη κάρτα γραφικών, ο Apple Silicon M1 δεν μπορεί να κάνει καμία τέτοιου είδους αναβάθμιση, ούτε καν τη σκέψη δεν μπορεί να κάνει. Όταν έχεις ένα σύστημα που όλα είναι κολλημένα δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις καμία αναβάθμιση. Πρακτικά "παντρεύεσαι" το μηχάνημα όπως εκείνο έρχεται από τη μαμά Apple. Φαντάσου τώρα την ευελιξία και την ελευθερία που μας προσφέρει ένας Apple Mac Pro...

Benchmarks χρήσης σε αληθινά σενάρια

Τα παραπάνω Benchmarks είναι ένας τρόπος να πάρουμε μια ιδέα για τις ικανότητες ενός υπολογιστή, αλλά σε "αποστειρωμένο εργαστηριακό περιβάλλον". Το θέμα είναι να αποδίδει το ίδιο ένα σύστημα σε πραγματικές συνθήκες και αληθινά σενάρια χρήσης ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή. Παρακάτω θα δείτε μια σειρά με σενάρια που πραγματοποίησα και με τους τρεις Apple Η/Υ.

Μαζική επεξεργασία στο Adobe Bridge

Το Adobe Bridge είναι ο "Media Browser" της Adobe. Μας επιτρέπει να βλέπουμε εικόνες αλλά και αρχεία Adobe (Photoshop, Illustrator κλπ) χωρίς να ανοίγουμε τα αρχεία στο πρόγραμμα. Όσον αφορά τις εικόνες, μας επιτρέπει επίσης να κάνουμε μαζική επεξεργασία και απόδοση ρυθμίσεων. Αυτό μας γλιτώνει απίστευτο χρόνο και δεν κάνει απαραίτητη την χρήση του Lightroom για τέτοιες εργασίες. Στο σενάριο που πραγματοποίησα, έκανα ένα copy/paste κάποιες ρυθμίσεις σε ένα σύνολο εικόνων.

Mac Pro εναντίον M1 - Κάνοντας μαζική επεξεργασία στο Adobe Bridge
Κάνοντας μαζική επεξεργασία στο Adobe Bridge

Θα το ομολογήσω πως περίμενα πολλά περισσότερα από τον Apple Silicon. Όχι ότι τα πήγε άσχημα αλλά στο πρώτο σενάριο μαζικής επεξεργασίας ενός προγράμματος που χρησιμοποιει κυρίως τους βασικούς πυρήνες ενός επεξεργαστή, περίμενα να δείξει τα δόντια του. Ο διπλός όμως Intel Xeon κατάφερε και πήρε την πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω τον M1 για 4 δευτερόλεπτα.

Χρήση Photoshop σε τρια σενάρια

Στην συνέχεια πήρε την σκυτάλη το Adobe Photoshop. Ένα πρόγραμμα που κάθε επαγγελματίας θέλει να χρησιμοποιεί στο έπακρο και χωρίς καθυστερήσεις. Στα 3 σενάρια που δοκίμασα τους υπολογιστές θεωρώ πως πήρα τις απαντήσεις που έψαχνα. Στο πρώτο σενάριο άνοιξα μαζικά 30 RAW αρχεία, στο δεύτερο ενεργοποίησα σε μια φωτογραφία ένα βαρύ σχετικά action και στο τρίτο σενάριο "έδεσα" ένα πανόραμα 3 φωτογραφιών από RAW αρχεία 36MP.

Με μεγάλη μου έκπληξη παρατήρησα πως και στα 3 σενάρια ο διπλός intel Xeon προσπέρασε τον νέο και πολλά υποσχόμενο Apple Silicon M1. Και πάλι η δοκιμή έγινε σε ένα πρόγραμμα που θεωρητικά δεν εκμεταλλεύεται και τους δώδεκα πυρήνες του Apple Mac Pro με τους 2 Xeon. Περίμενα λοιπόν από τον Μ1 να "καθαρίσει" τη παρτίδα εύκολα. Τελικώς αρκέστηκε στην δεύτερη θέση.

Χρήση του Lightroom

Περνάμε τώρα στο αγαπημένο πρόγραμμα των φωτογράφων, το Adobe Photoshop Lightroom. Πάμε να δούμε πως θα τα πάνε τα συστήματα μας μέσα από 2 σενάρια, ένα εισαγωγής 26 RAW αρχείων 1:1 και ένα ακόμα σενάριο εξαγωγής 26 φωτογραφιών.

Φτάσαμε επιτέλους σε ένα σενάριο που ο Apple Silicon M1 "έλαμψε"! Στο δεύτερο σενάριο εξαγωγής αρχείων, η επεξεργαστική ισχύ του νέου επεξεργαστή φάνηκε και κέρδισε τη μάχη για 3 δευτερόλεπτα, τη στιγμή που ο Apple Mac Pro με 1 Xeon CPU χρει΄άστηκε σχεδόν τον διπλό χρόνο για να τα καταφέρει. Στο πρώτο σενάριο βέβαια ο διπλός Xeon Mac Pro "ξεβράκωσε" τον M1, αφού κατάφερε να εισάγει 26 RAW αρχεία 9 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα από τον M1!

Χρήση Premiere και Media Encoder

Ο Apple Silicon M1 φημίζεται για τις απίθανες αποδόσεις του κυρίως στην επεξεργασία βίντεο. Κάτι που προσωπικά το έχω νιώσει και εγώ αλλά ας δούμε ένα διπλό σενάριο στο οποίο οι Η/Υ θα καλεσθούν να εξάγουν ένα video από το Premiere και θα μετατρέψουν αρχεία μέσω του Adobe Media Encoder.

Σε αυτό το σετ σεναρίων πραγματικά "ψάρωσα" και αυτό γιατί στο βίντεο της εξαγωγής μέσω του Premiere, για κάποιον λόγο που δεν μπορώ να κατανοήσω επαρκώς, ο Apple Mac Pro με έναν επεξεργαστή XEON κατάφερε και βγήκε πρώτος και με διαφορά από τα άλλα δύο συστήματα. Ενδεχομένως η AMD RADEON VEGA 56 κάρτα γραφικών μπόρεσε να συνεργαστεί καλύτερα με τον έναν Intel Xeon. Στο δεύτερο σενάριο για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ο Apple Silicon M1 έδειξε την μεγάλη του δύναμη στην μετατροπή πολλαπλών βίντεο αρχείων σε φορμάτ Apple ProRes. Ολοκλήρωσε τη δουλειά σε μόλις 09:25:14, τη στιγμή που ο διπλός XEON χρειάστηκε 22:51:24 και ο μονός XEON 21:42:07. Τεράστια η διαφορά και πραγματικά η διαφορά της ηλικίας των επεξεργαστών φάνηκε ξεκάθαρα σε αυτό το σενάριο!

Χρήση σε Multitasking περιβάλλον

Ζούμε σε μια εποχή που δεν κάνουμε μόνο ένα πράγμα στον υπολογιστή μας. Μπορούμε για παράδειγμα να έχουμε ανοίξει 50 tabs στον Chrome, να ακούμε μουσική, να εξάγουμε φωτογραφίες από το Lightroom, να επεξεργαζόμαστε ένα πανόραμα στο Photoshop και να έχουμε ανοιχτό το Premiere με ένα μοντάζ που έχουμε αφήσει στη μέση, ενώ επικοινωνούμε με 2-3 πελάτες ταυτόχρονα στο Facebook Messenger. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα βαρύ Multitask για έναν υπολογιστή. Εγώ όμως θα πραγματοποιήσω το υπέρτατο Multitasking. Θα ανοίξω ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ που υπάρχουν στους υπολογιστές ταυτόχρονα και στη συνέχεια θα ξεκινήσω να κάνω και κάποιο edit για να δω ποια θα είναι η εμπειρία μου.

Mac Pro εναντίον M1 - Χρήση Multitask
Κάνοντας το υπέρτατο Multitask και ταυτόχρονα επεξεργασία.

Το αποτέλεσμα μπορεί κάποιους να τους σόκαρε, αλλά εμένα πραγματικά μου φάνηκε φυσιολογικό. Οι Apple Mac Pro εξέθεσαν τον Apple Silicon σε περιβάλλον Multitasking γιατί πολύ απλά είναι κατασκευασμένοι γι'αυτή τη δουλειά. Κυριολεκτικά πετάξαμε τα πάντα στους ΧΕΟΝ επεξεργαστές και δεν κόλλησαν ούτε στιγμή. Φυσικά και ο διπλός XEON έδειξε πόσο φανταστικός υπολογιστής είναι, αλλά και ο μονός XEON αποτέλεσε πολύ σταθερό μηχάνημα. Κρίμα για τον Apple Silicon M1 γιατί πραγματικά δεν άντεξε, άργησε, κόλλησε και δεν μας επέτρεψε να κάνουμε ταυτόχρονα edit. Θα μου πει κάποιος "έλα ρε φίλε, υπερβολικό σενάριο¨", ίσως θα έλεγα εγώ. Όσο υπερβολικό είναι να συγκρίνεις 2 επεξεργαστές με διαφορά δεκαετίας.

Συγκεντρωτικά αποτελέσματα

Παρακάτω θα δείτε τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα καθώς και το τελικό βίντεο. Κατά την προσωπική μου άποψη ο M1 είναι ένας εξαιρετικός υπολογιστής αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί (ακόμη) με τον Mac Pro 5.1. Ιδιαίτερα σε πολλαπλές απαιτητικές εφαρμογές και multitasking. Αποτελεί ένα φοβερό νέο εργαλείο και θα σας φανεί πολύ χρήσιμος σε βίντεο μετατροπές στον Adobe Media Encoder αλλά & σε εφαρμογές που χρησιμοποιούν μονό πυρήνα.

Από την αλλη θαυμάσαμε το σύστημα που έχουμε φτιάξει. Και οι δύο εκδόσεις (1 ή 2 XEON) τα πήγαν περίφημα και ήταν πάρα πολύ σταθερά συστήματα, κάτι που ενδεχομένως είναι σημαντικότερο από την ίδια την ταχύτητα ολοκλήρωσης ενός task. Νιώθω πολύ τυχερός που έχω ασχοληθεί με αυτούς τους υπολογιστές, οι οποίοι ακόμη και τόσα χρόνια μετά είναι τόσο αξιόπιστοι και αποδοτικοί! Όπως έγραψα και παραπάνω, τον να συγκρίνεις ένα Ford Mustang με ένα Tesla είναι πρακτικά άτοπο, αλλά το κάναμε με στόχο να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες των δυο μηχανηματων. Εξάλλου, όποιο "αυτοκίνητο" και να πάρεις, το θέμα είναι να φτάσεις στον "προορισμό" σου. Εύχομαι να σας κάλυψα και θα προσπαθήσω στο μέλλον να φέρνω αντιμέτωπο με τα παραπάνω δοκιμαστικά και άλλες εκδόσεις Mac υπολογιστών!

Καλή προβολή!