Καλώς ήρθατε φίλες και φίλοι στο 6ο επεισόδιο του Mac Pro Project! Πόσα πράγματα έχουμε ανακαλύψει σε αυτόν τον κύκλο για τους Apple Mac Pro υπολογιστές και πόσα ακόμη ακόμη έχω να σας δώσω! Κάθε μέρα βρίσκω κάτι καινούργιο που με εντυπωσιάζει και ενθουσιάζει γι'αυτά τα τρομερά μηχανήματα! Σε αυτό το επεισόδιο θα δούμε την πρώτη εγκατάσταση του Open Core και πως μέσω εκείνου θα πάρουμε πίσω την "χαμένη αίγλη" των Mac Pro όσον αφορά αρκετούς περιορισμούς στο Hardware αλλά και φυσικά πως θα κάνουμε αναβάθμιση σε Big Sur!!!

Open Core, τι όμορφο πράγμα!

Είναι μερικά πράγματα που είναι χαραγμένα στο μυαλό κάθε ανθρώπου, τη γέννηση ενός παιδιού, την πρώτη αγάπη, το γκολ του Βαζέχα στο Άμστερνταμ κλπ. Ένα από αυτά είναι και το Open Core! Ένα φανταστικό εργαλείο, το οποίο θα μας επιτρέψει να πάρουμε πίσω όλα αυτά που η Apple, αυτή η "κακιά μαμά", μας στέρησε και μας στερεί σε κάθε νεότερη έκδοση! Open Core φίλες και φίλοι, το καλύτερο "γιατρικό" στην αρρώστια που λέγεται "ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΣΜΟΣ".

Επιστρέφουν πολλά και διάφορα στον MacPro

Τα έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενα επεισόδια, κάθε νέα έκδοση που έρχεται, χάνουμε και μια τουλάχιστον βασική δεξιότητα των αγαπημένων μας υπολογιστών. Κάτι που ανάγκασε πολλούς να μείνουν σε παλαιές εκδόσεις (Mavericks, El Capitan, High Sierra) και να μην τολμήσουν να μπουν στη "νέα" εποχή των "Metal" καρτών γραφικών. Η εξαφάνιση του Boot Menu για κάποιους είναι αρκετό για να μην το επιχειρήσουν. Για μένα θα ήταν ακόμα πιο σοβαρό το γεγονός ότι εκτός από καθόλου Boot Menu δεν υπάρχει και υποστήριξη για επιτάχυνση γραφικών στα νεότερα λειτουργικά. Αν προσθέσουμε φυσικά και τα διάφορα θέματα με τις κάρτες ασύρματου δικτύου και Βluetooth αλλά και τη μη δυνατότητα αναβάθμισης του λειτουργικού (χωρίς ενδιάμεσο Patch), τότε μιλάμε πως ακόμα και αν κάποιος μπορούσε να αναβαθμίσει το συστημά του σε "metal" λειτουργικό, θα είχε τη χαμηλότερη δυνατή δυνατή εμπειρία.

Mac Pro Project 6 - Αναβάθμιση σε BIG SUR (MacPro)
Αναβαθμίζουμε τον μη-υποστηρίζομενο Apple Mac Pro 5.1 επίσημα από την Apple!!!

Το Open Core έρχεται για να φέρει πίσω όλα αυτά που στερηθήκαμε ή αναγκαστήκαμε να αφήσουμε πίσω για τις ανάγκες αναβάθμισης σε νεότερο λειτουργικό. Μοιάζει σαν θαύμα, αλλά το Open Core φέρνει πίσω όλα όσα χάσαμε (ναι κάνει συμβατή ακόμα και την απαρχαιωμένη κάρτα ασύρματου δικτύου) και ταυτόχρονα μας επιτρέπει να έχουμε και νέες λειτουργίες (πχ Thunderbolt) αλλά και να κάνουμε updates επίσημα από την μαμά Apple! Και αυτό γιατί ενώ είναι patch, δεν λειτουργεί σαν τέτοιο. Λειτουργεί σε δικό του partition και κάνει το σύστημα να πιστεύει πως όλα είναι σωστά και επίσημα!

Τι είναι το Open Core

Το να μπορέσω να αναλύσω επιτυχώς το τι είναι το "Open Core" είναι αρκετά δύσκολο καθώς δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις. Γνωρίζω πως είναι ένα εργαλείο που εμφανίστηκε για αρχή στην Hackintosh κοινότητα, για να βοηθήσει χρήστες με PC να περάσουν στο σύστημα τους λειτουργικά Mac OS. Κατασκευασμένο όχι από έναν άνθρωπο αλλά από μια μεγάλη κοινότητα, το έκανε πολύ γρήγορα δημοφιλές και φυσικά λόγω πολλών χρηστών που το χρησιμοποιούσαν έπαιρνε άμεσο feedback για διορθώσεις και προσθέσεις στοιχείων.

Πρακτικά το Open Core αποτελεί ένα σύνολο εντολών μέσω κώδικα, οι οποίες ενεργοποιούνται αμέσως μόλις ανοίξουμε τον υπολογιστή. Κατά την εγκατάσταση του στον Η/Υ, δημιουργείται ένα πολύ μικρό διαμέρισμα (Partition) στον δίσκο μας και αυτό το Partition "διαβάζεται" πριν από το λειτουργικό. Έτσι οι εντολές έχουν "προ-φορτωθεί", ορίζουν στοιχεία στον υπολογιστή και μετά περνάμε στην εκκίνηση του λειτουργικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να "φιξάρουμε" τον υπολογιστή μας και να μπορούμε να του δώσουμε εντολές, τις οποίες δεν θα τις δεχόταν αν είχε ξεκινήσει το λειτουργικό.

Open Core αποκλειστικά για τους Mac Pro

Όπως ανέφερα παραπάνω, το Open Core έχει ξεκινήσει από την Hackintosh κοινότητα αλλά πλέον έχει μεταπηδήσει και στους Mac H/Y. Αυτό κυρίως για να τους επιτρέψει να είναι συμβατοί με νεότερα λειτουργικά συστήματα αλλά και να ενεργοποιούν το παλαιό hardware που φορούν, στη νέα εποχή! Το Open Core για υπολογιστές Apple εκτός MacPro (αν και θα μπορούσε να εγκατασταθεί και εκεί) είναι το Open Core Legacy Patcher. Ενώ το Open Core που χρησιμοποιώ εγώ είναι εκείνο που είναι "κομμένο και ραμμένο" στα μέτρα του Mac Pro 5.1 και δεν είναι είναι άλλο από την έκδοση του Martin Lo. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το Open Core για τους Mac Pro και να κατεβάζετε την τελαυταία έκδοση του patch μέσα από την επίσημη σελίδα (κάντε κλικ εδώ).

Mac Pro Project 6 - Αναβάθμιση σε BIG SUR μέσω του Open Core
Η επίσημη σελίδα του Open Core για τους υπολογιστές Apple Mac Pro

Έχεις Open Core, έχεις και Big Sur!

Για να έχεις το 2022 έναν υπολογιστή με τέτοιες δυνατότητες όπως ο MacPro 5.1, να έχεις αναβαθμισμένη κάρτα γραφικών, Boot Menu και όλα τα χαρακτηριστικά που έχουμε δει στα προηγούμενα επεισόδια, θα πρέπει να "σκάσεις χοντρά λεφτά" και να αγοράσεις έναν Apple Mac Pro 7.1. Και εκεί συνειδητοποιείς τι ζημιά έχει κάνει ο MacPro 5.1 στην Apple. Ενώ θα έπρεπε να έχει "πεθάνει ήσυχα" κάπου εκεί στο 2013, με την κυκλοφορία του Mac Pro 6.1, αυτός όχι μόνο δεν πέθανε, αλλά ξεπέρασε τον 6.1 και λόγω κόστους αποτελεί μια πολύ δυνατή λύση αντί του MacPro 7.1 (κόστος από 6.000 και πάνω). Ενώ μέσω του Open Core μπορεί να εγκατασταθεί και ένα πολύ σταθερό νέο λειτουργικό, όπως το MAC OS BIG SUR!

Mac Pro Project 6 - Αναβάθμιση σε BIG SUR
Επιτυχής Αναβάθμιση σε BIG SUR στον Mac Pro 5.1

Όλα αυτά θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει προς όφελος της η Apple. Να βροντοφωνάζει δηλαδή ότι επιτέλους δημιούργησε ένα μηχάνημα που δεν πεθαίνει ποτέ και συνεχώς μπορεί να εξυπηρετεί τους χρήστες του, ακόμα και μετά από 13 χρόνια (!). Να μπορεί να προσφέρει Hardware (κάρτες δικτύου, bluetooth, γραφικών, NVME κλπ) με επίσημη υποστήριξη, αλλά δεν το έκανε. Αυτό που έκανε είναι να "μάθει" από αυτό το... λάθος και να "γυρίσει" το παιχνίδι πρώτα στα πιο κλειστά συστήματα (βλέπε MacPro 6.1) με πολύ λίγες ή καθόλου δυνατότητες αναβάθμισης και φυσικά στην εποχή Silicon, στην οποία δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ.

Ο στόχος; Απλός... Να μην μπορούμε να αναβαθμίζουμε και κάθε 2-3 χρόνια να παίρνουμε νέο σύστημα. Κάτι σαν κινητό τηλέφωνο. Τελικά εκείνη η διαφήμιση του περίφημου 1984, μετά από 40 χρόνια περίπου, έχει γυρίσει εντελώς "μπούμπερανγκ" για την εταιρεία.

Αναβάθμιση σε Big Sur

Η βοήθεια του Open Core στην εγκατάσταση, χρήση και αναβάθμιση σε Big Sur είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Χωρίς αυτό δεν μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε το σύστημα μας και κυρίως να έχουμε και όλα όσα επιστρέφει στο σύστημα μας (BootMenu, Hardware Acceleration κλπ). Σε αυτό το video, θα εγκαταστήσουμε το Open Core, θα προετοιμάσουμε στην συνέχεια τον δίσκο μας και τέλος θα κάνουμε εύκολα και απλά εγκατάσταση επίσημα του Big Sur!

Καλή προβολή!