Στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς Apple Mac Pro Project θα δούμε πως με μια απλή κίνηση θα "εκτοξεύσουμε" την ταχύτητα χρήσης, εγγραφής και ανάγνωσης δεδομένων στον Mac Pro 4.1 & Mac Pro 5.1. Μέσα από την αναβάθμιση σε NVME του δίσκου εκκίνησης θα καταφέρουμε να "ξεκολλήσουμε" τον Η/Υ από την "λάσπη" και την αργοπορία των μηχανικών δίσκων και γενικότερα της χρήσης των συνδέσεων "SATA II" και να αυξήσουμε την ταχύτητα σε σημερινά δεδομένα!

Αναβάθμιση σε NVME & Catalina!

Η αναβάθμιση του δίσκου NVME θα είναι το ένα μέρος αυτού του video καθώς στην συνέχεια θα περάσουμε τα όρια που έχει θέσει η Apple για το λειτουργικό σύστημα σε αυτούς τους υπολογιστές. Με την βοήθεια του DosDude's Catalina Patcher θα αποχαιρετήσουμε το MAC OS MOJAVE και θα περάσουμε στην εποχή του MAC OS CATALINA! Γιατί το θέμα δεν είναι το ΄όρια που σου βάζει κάποιος, αλλά αν μπορείς εσύ να τα ξεπεράσεις! Και πιστέψτε με, το MAC OS CATALINA θα είναι μόνο η αρχή σε αυτές τις αναβαθμίσεις!

Mac Pro Project #5 - Αναβάθμιση Catalina
Η ομορφιά χρήσης ενός μη υποστηριζόμενου λειτουργικού! Mac OS Catalina!

Benchmarks χρήσης του NVME

Το να εισάγες συνεχώς νέο Hardware σε ένα σύστημα Apple μοιάζει λίγο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αυτό φυσικά γιατί η εταιρεία ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΧΕΡΙ μέσα στα μηχανήματά της. Και γι'αυτό λατρέυω τον Apple Mac Pro 4.1 & 5.1. Γιατί απλώς τον ανοίγεις και "βουτάς" μέσα! Αυτό ήταν το μεγάλο "λάθος" της εταιρείας, για πρώτη και ίσως τελευταία φορά, έφτιαξε ένα μηχάνημα τόσο ευέλικτο, που μπορεί πρακτικά να μεταμορφώνεται αναλόγως της εποχής του! Όσοι τυχεροί μπορείτε να "εκμεταλλευτείτε" αυτό το... λάθος πρός όφελος σας, αρπάξτε έναν Mac Pro με την πρώτη ευκαιρία.

Φυσικά το να εισάγεις νέο Hardware σε παλαιά μηχανήματα είναι κάτι που μας αρέσει, αρκεί βέβαια να μπορεί να αποδώσει. Η σημερινή αναβάθμιση NVME πιστέψτε με ΑΞΙΖΕΙ 100%!!! Η Apple μέσω των διαδοχικών Firmware Upgrades που επέτρεψε να κάνει ο MacPro 5.1 σε High Sierra & Mojave επέτρεψε στο σύστημα να δέχεται NVME δίσκους ως δίσκους εκκίνησης. Αυτό ακριβώς εκμεταλλευτήκαμε και εμείς και δώσαμε απίστευτη νέα πνοή στον υπολογιστή, η οποία όπως θα δείτε και στα Benchmarks αύξησε την ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής κατακόρυφα. Έως 10 φορές πιο γρήγορα σε σχέση με τους μηχανικούς δίσκους και έως και 5 φορές πιο γρήγορα από τους SSD.

Χρήση συνδέσεων PCI

Για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το σημείο καμπής των SSD, οι οποίοι έφταναν σε ταχύτητα τις ταχύτητες σύνδεσης SATA II, έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε πιο γρήγορες θύρες από τα συρτάρια του MacPro. Γι'αυτόν τον λόγο καταφέραμε και συνδέσαμε τον δίσκο NVME στις θύρες PCI και έτσι πολύ απλά, εκτοξέυσαμε την ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής!

Παρακολουθήστε το παρακάτω video και δείτε πως θα κάνουμε αναβάθμιση NVME και πως στην συνέχεια θα κάνουμε αναβάθμιση του λειτουργικού σε Catalina!