Με μεγάλη μου χαρά και τιμή σας φέρνω πιο κοντά στον κόσμο των Apple Mac Pro υπολογιστών και ιδιαίτερα στις εκδόσεις Mac Pro 4.1 & 5.1. Μια σειρά υπολογιστών, η οποία δημιούργησε τον απόλυτο Mac ηλεκτρονικό υπολογιστή! Κυρίως θέμα είναι οι Apple Mac Pro υπολογιστές και πως μέσω εκείνων μπορεί κάποιος ακόμα και σήμερα, 10 ή ακόμα και 13 χρόνια μετά την κυκλοφορία τους να τους χρησιμοποιήσει σε καθημερινή επαγγελματική βάση και να… μην χάνει σε απόδοση!

Ένας υπολογιστής που άφησε εποχή

Για να μπορέσω να μιλήσω για τον Mac Pro, θα πρέπει να κάτσω και να σκεφτώ, να σκεφτώ όλα αυτά τα χρόνια που τον έβλεπα να πωλείται και δεν μπορούσα να τον αγγίξω, ένα πραγματικό όνειρο το οποίο θεωρούσα πως θα μείνει “άπιαστο” λόγω: α) της χαμηλής διαθεσιμότητας των συγκεκριμένων Η/Υ στην αγορά μεταχειρισμένων και β) της απλησίαστης τιμής τους. Πόσα χρόνια τον έβλεπα μέσα από το PC και εν συνεχεία μέσα από τον Apple iMac 27 που πρακτικά δημιούργησε το teachme.gr!

Οι εποχές περνούσαν, μαζί με αυτές και τα χρόνια και τον Mac Pro 4.1-5.1 τον διαδέχτηκαν το 2013 ο 6.1 και το 2019 ο 7.1, ενώ είναι πολύ κοντά η εποχή που ο πρώτος Mac Pro Silicon θα βγει στην κυκλοφορία. Ε καί; Πάντα ο Mac Pro 4.1-5.1 θα είναι ο διακαής πόθος και αυτό γιατί πρόκεται για ένα μηχάνημα, το οποίο ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ! Όσο και αν το θέλει η Apple, όσο και αν το θέλουν οι νέες γενιές Η/Υ. Είναι εδώ και μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάθε πιθανό σενάριο (Βασική χρήση Η/Υ, Office, Γραφιστική, Επεξεργασία φωτογραφίας, Επεξεργασία Video & 3D).

Έφτασε η ώρα για πιο οικονομικούς Mac Pro

Πλέον μπορεί κάποιος σήμερα να βρει έναν τέτοιο υπολογιστή στα περίπου 400€ αν μιλάμε για σύστημα με έναν επεξεργαστή ή στα 600-700€ για σύστημα με δύο επεξεργαστές. Αναλόγως της εποχής μπορείτε να τους βρείτε ίσως και πιο χαμηλά και η καλύτερη επιλογή είναι να βρείτε έναν Mac Pro έκδοσης 4.1, ο οποίος μπορεί μέσω ενός Firmware Upgrade (θα το δούμε) να αναβαθμιστεί σε έκδοση 5.1 χωρίς το κόστος μιας έκδοσης 5.1.

Η βάση λοιπόν είναι περίπου τα 400-600€, αλλά για ένα σύστημα “παρκαρισμένο” στο 2009 ή στην καλύτερη, στο 2012… Από εκεί και πέρα έρχονται νέα κόστη για να φτάσουμε στο σήμερα.

Mac Pro Project, ένας κύκλος που θα καλύψει τα πάντα

Σε αυτή την σειρά με βίντεο θα δούμε την αναγέννηση ενός Apple Mac Pro 4.1 (Early 2009) και πως αφού τον “σώσουμε” από την κατάρα της αιώνιας σκόνης, θα τον μετατρέψουμε σε ένα μικρό θηρίο, το οποίο μπορεί να καταπιαστεί με “concepts” όπως η επεξεργασία φωτογραφίας και βίντεο αλλά και οι 3D δημιουργίες!

Επεισόδιο πρώτο, πρώτη επαφή, πρώτες αναβαθμίσεις

Στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, θα σας φέρω λίγο πιο κοντά στα συστήματα Apple Mac Pro, μπόρεσα και απόκτησα ένα τέτοιο σύστημα και θα σας δείξω κάθε πιθανή αναβάθμιση που μπορεί να γίνει! Για αρχή όμως, ας το ξεσκονήσουμε και ας δούμε λίγη από τη “θαμπή του λάμψη”, ας τον περιεργαστούμε λίγο, τον εκκινήσουμε, του κάνουμε τα πρώτα βασικά benchmarks (για να δούμε που θα φτ΄άσουμε στην συνέχεια) και πολλά ακόμη!