Καλώς ορίσατε φίλες και φίλοι στο έβδομο επεισόδιο της σειράς Mac Pro Project! Σε αυτό το επεισόδιο θα δούμε εξαιρετικά πράγματα, τα οποία δεν είναι άλλα από την πλήρη αναβάθμιση της κάρτας ασύρματου δικτύου & Bluetooth, την εγκατάσταση θυρών USB 3.0 και του τελευταίου λειτουργικού της Apple, του Mac OS Monterey!

Ένα επεισόδιο Έπος, που τα έχει όλα!

Το έβδομο μέρος του κύκλου "Apple Mac Pro Project" θα μπορούσε κάλλιστα να χωριστεί σε 3 μέρη αλλ΄α όχι! Αυτό που θέλω είναι να σας δώσω συμπυκνωμένες και όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες γύρω από αυτά τα φοβερά υπολογιστικά συστήματα της Apple. Έτσι σε αυτό το επεισόδιο θα δούμε πάρα πολλά πράγματα και πάλι, από σημαντικές αναβαθμίσεις Hardware (Κάρτα Ασύρματου Δικτύου, Bluetooth & USB 3.0) έως την αναβάθμιση λειτουργικού, στο τελευταίο μέχρι και σήμερα (2022) λειτουργικό με ονομασία "MAC OS MONTEREY".

Apple Mac Pro Project #7 – Αναβάθμιση κάρτας WIFI, Bluetooth, USB 3.0 & Monterey
Το Hardware που θα εγκαταστήσουμε σε αυτό το επεισόδιο (WIFI, BT & USB3.0)

Αναβάθμιση κάρτας WIFI, Bluetooth & USB 3.0

Κατά την αναβάθμισή μας από το MacOS Mojave αρχίσαμε να χάνουμε πράγματα από πλευράς Hardware ή η υποστήριξή τους να μην είναι η καλύτερη. Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενα επεισόδια οι κάρτες WIFI & Bluetooth των Apple Mac Pro 5.1 είναι οι πρώτες που χάνουν την υποστήριξη σε drivers αλλά και την δυναμική τους σε περίπτωση που λειτουργούν. Οι περισσότεροι χρήστες τέτοιων Η/Υ αν αναβαθμιστούν σε νεότερα λειτουργικά θα νιώσουν το Bluetooth να αποσυνδέεται, το ποντίκι ή πληκτρολόγιο να "κολλάνε" και γενικότερα να χάνουν την έως τώρα σωστή λειτουργία τους. Το ίδιο ισχύει και για το ασύρματο δίκτυο.

Οπότε η αναβάθμιση Hardware αποτελεί μονόδρομο αν χρησιμοποιείτε Bluetooth και Wifi συσκευές και εγκαταστήσετε νεότερα λειτουργικά. Οι λύσεις ευτυχώς υπάρχουν και ποικίλλουν αναλόγως την σύνδεσης του υλικού στον MacPro. Σε αυτό το βίντεο θα επιλέξω να χρησιμοποιήσω Hardware που συνδέεται εύκολα μέσω των θυρών PCI. Σε μελλοντικό επεισόδιο θα σας δείξω πως θα μπορέσετε να κάνετε αναβάθμιση κάρτών WIFI & BT μέσω της παλαιά θύρας mini PCI στην οποία βρίσκεται και η αρχική κάρτα WIFI του Apple Mac Pro.

Εκτός από αναβάθμιση Hardware όμως, θα κάνουμε και εγκατάσταση νέου Hardware και φυσικά αναφέρομαι σε θύρες USB 3.0, οι οποίες θα αυξήσουν κατακόρυφα την ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από περιφερειακές συσκευές.

Και επιτέλους, Monterey!

Μετά από 7 επειδόδια στον κύκλο Apple Mac Pro Project πήραμε έναν υπολογιστή σε απόσυρση και έχουμε καταφέρει να τον μετατρέψουμε σε ένα θηρίο ολκής, του οποίου θα δούμε τις δυνατότητές στο επόμενο επεισόδιο! Από το... αρχαίο MacOS El Capitan φτάνουμε σήμερα να εγκαταστήσουμε το MacOS Monterey! Πάντα με την βοήθεια του Open Core και φυσικά της σωστής χρήσης Hardware θα καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε "επίσημα" το τελευταίο λειτουργικό της Apple, σε ένα σύστημα, του οποίου έχει σταματήσει η επίσημη υποστήριξη 3 λειτουργικά πριν (MacOS Mojave). Η χρήση του Monterey μέσα στον MacPro λειτουργεί άψογα και με τις αναβαθμίσεις που πραγματοποιήσαμε, ο υπολογιστής δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα νεότερα μηχανήματα. Ειδικά η έκδοση με 2 επεξεργαστές είναι απίθανη αν υπολογίσει κανείς πως είναι 13 ετών!

Προσοχή στις μη ολοκληρωμένες εκδόσεις λειτουργικών

Το να "κατεβάσεις" την τελευταία έκδοση ενός λειτουργικού, κρύβει κινδύνους γιατί πρόκειται ακόμη για "Beta έκδοση". Πολλοί πιστεύουν πως όταν κυκλοφορεί μια νέα έκδοση MacOS είναι έτοιμη για εμάς. Όχι φίλες και φίλοι, όταν κυκλοφορεί μια νέα έκδοση, συνήθως κάθε αρχές Σεπτεμβρίου δεν είναι ολοκληρωμένη. Αποτελεί δοκιμαστική έκδοση, η οποία θα τελειοποιηθεί μέσα στην χρονιά, μέσα από τη χρήση και τα σφάλματα που θα ανακαλυφθούν από τους χρήστες που θα το δοκιμάσουν. Ταυτόχρονα η Apple, η οποία γνωρίζει την προσπάθεια της Hackintosh κοινότητας αλλά και των χρηστών παλαιοτέρων Mac να παραμείνουν ενημερωμένοι, προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους αποτρέψει και να "κόψει" εν τέλει την όποια προσπάθεια αναβάθμισης με θεμιτούς ή αθέμιτους τρόπους.

Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει

Τρανό παράδειγμα το "Race Condition" που συνέβει στην αναβάθμιση 11.3+ της "Beta" έκδοσης του MacOS Big Sur και ήταν η αιτία να καταστραφούν πολλοί σκληροί δίσκοι MacPro χρηστών, οι οποίοι έκαναν το λάθος να αναβαθμίσουν τα συστήματα τους πριν γίνει έλεγχος από την κοινότητα των MacPro. Το πρόβλημα λύθηκε μετά από κόπο και μέσω του Open Core μπορεί να αποτραπεί (διαβάστε εδώ περισσότερα για τη λύση του Race Condition με χρήση του patch SurPlus). Γι'αυτό το λόγο πρέπει να είμαστε βέβαιοι πως η έκδοση του εκάστοτε λειτουργικού είναι ασφαλής για χρήση και γι'αυτό χρησιμοποιούμε την ολοκληρωμένη έκδοση, η οποία δεν θα φέρει νέες αναβαθμίσεις, άρα και πιθανά νέα προβλήματα στους υπολογιστές μας.

Η ολοκληρωμένη έκδοση κάθε λειτουργικού παρουσιάζεται λίγο πριν κυκλοφορήσει η επόμενη. Μην κάνετε λοιπόν το λάθος να γίνετε οι "beta testers" της Apple γιατί μπορεί να καταστρέψετε τον υπολογιστή σας (ειδικά αν τρέχετε το λειτουργικό σε μη επίσημα υποστηριζόμενο Η/Υ). Μην παρασύρεστε από το "hype" των "youtubers" που προσπαθούν να σας πείσουν ότι το τελευταίο είναι και το καλύτερο. Το καλύτερο είναι το σταθερότερο και το ασφαλέστερο και αυτό θα γίνει μετά από προσεκτική μελέτη και υπομονή.

Καλή προβολή!