Αναβαθμίζοντας σε μεγάλο βαθμό τον Mac Pro!

Στο 3ο επεισόδιο του Mac Pro Project έχοντας στα χέρια μας ένα ολοκληρωμένο – αλλά βασικό – σύστημα, θα προσπαθήσουμε και εν τέλει θα καταφέρουμε να κάνουμε την πολυπόθητη αναβάθμιση CPU & RAM. Έτσι θα μεταμορφώσουμε τον Mac Pro σε ένα πολύ δυνατό μηχάνημα με επεξεργαστική ισχύ 2 έως 4 φορές περισσότερη σε σχέση με πριν!

Ένα επεισόδιο, όλο αναβαθμίσεις!

Αυτή η σειρά δεν θα μπορούσε να προχωρήσει αν δεν έκανα τις απαραίτητες αναβαθμίσεις. Mετά από τα δύο πρώτα επεισόδια που ήταν κάπως πιο “διερευνητικά” και κυρίως θεωρητικά (γιατί upgrade κάναμε, αλλά ήταν Firmware Upgrade), ήρθε η ώρα για τις πιο εντυπωσιακές στιγμές των αναβαθμίσεων αλλά και της πρώτης “γεύσης” ενός συστήματος MacPro με 2 XEON επεξεργαστές!

Τοποθέτηση κάρτας δικτύου στον Mac Pro

Η κάρτα ασύρματου δικτύου ήταν “επιλογή πολυτέλειας” το 2009 και δεν υπήρχε ως βασικό hardware μέσα στον Apple Mac Pro 4.1 του 2009. Το καλό όμως με αυτούς τους υπολογιστές, οι οποίοι “έχουν τα χρονάκια τους” είναι πως σε μερικές περιπτώσεις (όχι όλες δυστυχώς) μπορούμε να βρούμε οικονομικά ανταλλακτικά hardware από παλαιότερα συστήματα Apple (iMacs ή MacBooks) και να τα περάσουμε στον υπολογιστή μας. Έτσι έκανα και εγώ και χρησιμοποίησα μια “αρχαία” κάρτα ασύρματου δικτύου του 2006 παρακαλώ, η οποία όμως μπορούσε να λειτουργήσει περίφημα! Η χρήση παλαιότερου Hardware ή γενικότερα Hardware από άλλους Apple Η/Υ μέσα στον Mac Pro, είναι κάτι το οποίο δεν θα σας το πει η Apple ή θα σας το αρνηθεί το επίσημο service. Γι’αυτό υπάρχει το teachme.gr όμως!

Mac ProProject #3 - Αναβάθμιση κάρτας ασύρματου δικτύου.
Mac ProProject #3 – Αναβάθμιση κάρτας ασύρματου δικτύου

Ώρα για αναβάθμιση CPU & RAM!

Μπορεί ο βασικός επεξεργαστής που είχε ο MacPro 4.1 να ήταν εντάξει για την εποχή του, ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να μην αναβαθμίσουμε τον βασικό και τετραπύρηνο επεξεργαστή με έναν εξαπύρηνο Intel® Xeon® νεότερης γενιάς και σαφώς πολύ οικονομικό. Η αναβάθμιση και η καλύτερη αίσθηση που θα μας προσφέρει ο καλύτερος επεξεργαστής XEON γι’αυτά τα μηχανήματα, ο Intel® Xeon® X5690 3.94GHz θα είναι προφανής, κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί και στα Benchmarks!

Επιλογές επεξεργαστών για τους Mac Pro

Εκτός από τον “maxed out” εξαπύρηνο Intel® Xeon® X5690 3.46GHz μπορείτε να πάρετε εξίσου καλή και σταθερή απόδοση και με προηγούμενα μοντέλα, τα οποία καταναλώνουν και λιγότερο ρεύμα (σημαντικό στις μέρες μας). Οι 4 επιλογές που προτείνω εγώ για τους Apple Mac Pro 4.1–>5.1 είναι οι εξής:

Ο Intel® Xeon® X5690 3.94GHz (6 πυρήνες) είναι ο καλύτερος σε απόδοση και ο Intel® Xeon® X5670 2.93GHz (6 πυρήνες) καλύτερος σε κατανάλωση ενέργειας. Εκείνος που πετυχαίνει και τα 2 χωρίς να υπάρχει εμφανής απώλεια απόδοσης είναι ο Intel® Xeon® X5680 3.33GHz (6 πυρήνες), ενώ η καλύτερη λύση όταν η σκέψη είναι στην κατανάλωση ρεύματος και απόδοση είναι ο Intel® Xeon® X5675 3.06GHz (6 πυρήνες). Σε γενικές γραμμές όμως, και με τους 4 παραπάνω επεξεργαστές, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος! Προσοχή μόνο, για να μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τους παραπάνω επεξεργαστές σε Apple Mac Pro 4.1, πρέπει οπωσδήποτε προηγουμένως να έχετε κάνει το Firmware Uprade σε 5.1 που σας έδειξα στο δεύτερο επεισόδιο.

Αποκτώντας νέα πνοή λόγω των RAM

Επόμενη αναβάθμιση μετά την `CPU αναγκαστικά πρέπει να είναι οι μνήμες. Οι Mac Pro 4.1-5.1 φορούν μνήμες DDR3 κατάλληλες για server υπολογιστές (θα πρέπει να αναγράφουν ECC για να λειτουργούν σωστά στον υπολογιστή σας). Να σας αναφέρω πως το σύστημα με τον έναν επεξεργαστή, σαν αυτό που δείχνουμε σε αυτά τα πρώτα επεισόδια μπορεί να πάρει πάνω του έως και 128GB RAM (4x32GB DIMMS) αν και θεωρώ πως με 3 μνήμες των 16GB (σύνολο 48GB) θα είστε κάτι παραπάνω από καλυμμένοι! Πληροφοριακά να σας ενημερώσω πως ο MacPro 5.1 με 2 XEON επεξεργαστές μπορεί να πάρει έως 256GB RAM (τη διπλάσια δηλαδή) αν και εκεί 6 DIMMS των 16GB (96GB RAM σύνολο) είναι υπερ αρκετά.

Αναβάθμιση και σε σκληρό δίσκο με SSD

Και αφού πήραμε που πήραμε φόρα, μετά από την αναβάθμιση CPU & RAM έφτασε η στιγμή να ανεβάσουμε στροφές με αλλαγή δίσκου εκκίνησης! Γνωρίζουμε πολύ καλά πως οι δίσκοι παλαιότερης γενιάς είναι πολύ πιο αργοί σε σχέση με τους SSD και αυτό είναι κάτι που το παρατηρεί κάποιος από τη πρώτη στιγμή χρήσης ενός Η/Υ. Γι’αυτόν τον λόγο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να αντικαταστήσω τον αργό δίσκο εκκίνησης με έναν SSD. Η διαδικασία είναι πολύ απλή (ειδικά αν έχεις τον ειδικό αντάπτορα) και το ίδιο απλή είναι και η διαδικασία της κλωνοποίησης του νέου δίσκου, με τα δεδομένα του παλαιού!

Mac ProProject #3 - Αναβάθμιση δίσκου με SSD.
Mac ProProject #3 – Αναβάθμιση σε δίσκο SSD για υψηλότερες ταχύτητες

Χρήση & σύγκριση με σύστημε 2 επεξεργαστών

Το κερασάκι στην τούρτα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τη χρήση και σύγκριση του αναβαθμισμένου μας συστήματος, με ένα αντίστοιχο σύστημα Apple Mac Pro που έχει όμως 2 επεξεργαστές Intel Xeon και 96GB RAM DDR3 ECC. Έτσι θα μπορούσε μέσω των Benchmarks να δούμε: α) πόση μεγάλη διαφορά έχει τώρα ο Mac Pro υπολογιστής μας σε σχέση με πριν και β) πόση περισσότερη ισχύ μπορούμε να πάρουμε με ένα σύστημα 2 επεξεργαστών!

Mac ProProject #3 - Συγκρίσεις και Benchmarks μεταξύ συστημάτων με έναν και δύο Intel Xeon Mac Pro.
Mac ProProject #3 – Σύγκριση με σύστημα 2 επεξεργαστών, Ω ΝΑΙ!

Απολαύστε το επεισόδιο και ετοιμαστείτε για το επόμενο

Λατρεύω να σας ετοιμάζω τέτοια επεισόδια σαν τα επεισόδια της σειράς του Apple Mac Pro Project, μπορεί να μου “τρώνε” όλη τη μέρα στο γύρισμα και τις επόμενες 2-3 στο μοντάζ, αλλά αξίζει πραγματικά και αυτό γιατί θέλω να σας περάσω την αγάπη μου γι’αυτά τα μηχανήματα! Απολαύστε το σημερινό επεισόδιο και κυρίως προετοιμαστείτε για την ακόμη καλύτερη συνέχεια!