Όταν το iMac μπαίνει στα "pit-stop"!

Το Apple iMac είναι το αγαπημένο μου σύστημα. Κυρίως λόγω του λειτουργικού της Apple και όχι για το hardware που το συνθέτει. Πριν 3 χρόνια αναγκάστηκα λόγω της μετανάστευσης μου στην Αυστρία να πουλήσω το τούμπανο σύστημα που είχα (Full Tower, Quadro κάρτα γραφικών & 2 οθόνες 24'') για να πάρω ένα "all in one" σύστημα το οποίο θα μου επέτρεπε να το βάλω στο Aygo και να φύγω με το καραβάκι. Έτσι και αγόρασα το συγκεκριμένο πανέμορφο εξωτερικά mac αλλά στην δική μου περίπτωση ισχύει η ατάκα "απ'έξω κούκλα & από μέσα πανούκλα". Με λίγα λόγια δεν άργησε η στιγμή που μπήκε το imac στα "Pit Stop" και φυσικά αυτό πόνεσε αρκετά.

Ναι χαλάνε και τα mac

Υπάρχει ένας άγραφος νόμος ο οποίος λέει ότι τα mac δεν χαλάνε, δεν δέχονται ιούς και τα σχετικά. "Π@π@ρι@ μέντολες" που λέει και ο Γεωργίου, τα imac δεν είναι εξωγήινα συστήματα τα οποία έρχονται από τον πλανήτη Κρύπτον και αντέχουν τα πάντα. Και αυτά (όπως όλα άλλωστε) φτιάχνονται στην Δημοκρατία της Κίνας και στην συνέχεια τριπλασιάζεται η τιμή τους λόγω του brand της Apple. Οπότε για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα, πέρα από το σχεδιαστικό του imac και κυρίως το λειτουργικό το οποίο και λατρεύω (γούστα είναι αυτά), το hardware του iMac δεν διαφέρει σε τίποτα και ενδεχομένως αν έφτιαχνα και πάλι υπολογιστή να μην έβαζα τίποτα από αυτά που βρήκα μέσα στο iMac.

Και ξαφνικά πρόβλημα στην κάρτα γραφικών

Όταν σκας πάνω από 2.000 ευρώ για ένα σύστημα, θέλεις να είναι άρτιο και να πηγαίνει σφαίρα. Ο λόγος που πήρα iMac έχει αναλυθεί παραπάνω ας μην το συζητήσουμε περισσότερο. Θέλεις λοιπόν να σκέφεται για σένα πρίν από εσένα. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν έγινε και όχι μόνο αυτό αλλά από τον πρώτο μήνα αγόρασα επιπλέον μνήμες για να πηγαίνει το ίδιο καλά με το παλαιό μου σύστημα (το αρχικό είχε μόλις 4GB και εγώ είχα καλομάθει στα 16GB) αλλά και SSD δίσκο γιατί με τον παλαιού τύπου δίσκο πραγματικά "σερνόταν". Οι μνήμες ήταν πολύ απλή διαδικασία να αλλαχθούν, αλλά για τον SSD δίσκο έπρεπε ή να πάω σε εξουσιοδοτημένο apple τεχνικό ή να το ανοίξω μόνος μου. Φυσικά  όντας τεχνικός ο ίδιος δεν θέλησα να "βιαστώ" από τον apple τεχνικό αλλά περίμενα να λήξει η ενός (1) έτους εγγύηση (δεν δίνει 2 χρόνια η Apple) και να το ανοίξω μόνος μου. Έτσι και έκανα, αγόρασα ssd και τα κατάλληλα εργαλεία και πραγματοποίησα την πρώτη εσωτερική επέμβαση του iMac. Τα κατάφερα και από τότε το κτήνος είχε ολοκληρωθεί... Μέχρι να τον πιάσουν τα "δικά" του θέματα με την κάρτα γραφικών.

Πως έψησα & έφτιαξα την κάρτα γραφικών του Apple iMac!

Πως έψησα & έφτιαξα την κάρτα γραφικών του Apple iMac!

Μία ημέρα και αφού "ξύπνησα" τον iMac παρατήρησα ότι η οθόνη είχε γίνει "ριγέ" και μετά το σύστημα έκλεισε μόνο του. Κάθε επόμενη προσπάθεια εκκίνησης του Η/Υ ήταν μία μαχαιριά στην καρδιά του μήλου της Apple. Ριγέ πιο πολύ και από την φανέλα του ΠΑΟΚ και τα νεύρα μου πιο κόκκινα και από την φανέλα του ΟΣΦΠ. Εκεί που πρασίνισα όπως ο Χούλκ όμως ήταν όταν είδα την τιμή αντίκατάστασης... Για καινούρια κάρτα γραφικών το κόστος ήταν τότε 600$. ΣΟΒΑΡΑ Apple? Είναι δυνατόν; Δεν υπήρχε περίπτωση να δώσω τόσα λεφτά για ένα σύστημα το οποίο με είχε πληγώσει περισσότερο απ'ότι με είχε πορώσει.

Ο Μαγκάϊβερ μέσα μου

Από μικρό παιδί με θυμάμαι να βρίσκω χαλασμένες τηλεοράσεις και να τις λύνω, να διαλύω κασετόφωνα (τα σημερινά mp3 players για όσους δεν τα πρόλαβαν), έτσι ήταν φυσικό να γίνω ηλεκτρονικός & ιδιαίτερα τεχνικός Η/Υ, ένα επάγγελμα το οποίο ακολουθούσα μέχρι την ενασχόληση μου με το teachme.gr. Μόλις είδα ότι έσκασε η κάρτα γραφικών, μπήκε ο οργανισμός μου σε κατάσταση "τεχνικός mode". Τα εργαλεία για να λύσω τον iMac τα είχα αγοράσει ήδη εξάλλου, ήταν πολύ απλό να τον κάνω βίδες (ειδικά μετά από 1-2 φορές ήταν παιχνιδάκι πλέον). Το θέμα ήταν να βγάλω την κάρτα γραφικών και να την "ενεργοποιήσω" και πάλι χωρίς κόστος. Και εκεί ξεκινά σιγά σιγά να μπαίνει η μουσική του Μαγκάϊβερ!

Πως έψησα & έφτιαξα την κάρτα γραφικών του Apple iMac!

Πως έψησα & έφτιαξα την κάρτα γραφικών του Apple iMac!

Έχοντας μία εμπειρία με αντίστοιχα θέματα καρτών γραφικών σε "hp" laptops στα οποία έβαζα το motherboard στον φούρνο για 8 λεπτά στους 200 βαθμούς με στόχο να "κάτσει" και πάλι σωστά η προβληματική κάρτα γραφικών αποφάσισα να κάνω το ίδιο και με την κάρτα του imac ( AMD Radeon HD 6970M 2048 MB ). Το άγχος μου ήταν μεγάλο αλλά το ξενέρωμα ακόμη μεγαλύτερο, γι'αυτό δεν το σκέφτηκα ιδιαίτερα καθώς είχα ήδη προετοιμαστεί ψυχολογικά να κάνω τον imac ντουλάπα (δεν θα έδινα τα 600 ευρώ με τίποτα για νέα κάρτα γραφικών).

"Μία αχνιστή κάρτα γραφικών παρακαλώ"

Έτσι και έκανα, έλυσα τον Η/Υ, βρήκα την κάρτα, την καθάρισα και την έβαλα μόνη της στον φούρνο (πάνω/κάτω αντιστάσεις, 200βαθμούς, 8 λεπτά), μόλις την έβγαλα την άφησα να κρυώσει και μόλις μπορούσα να την πιάσω πάλι την έβαλα στον Η/Υ και προς μεγάλου μου ενθουσιασμού η κάρτα λειτουργούσε άψογα! Η πατέντα των motherboards των laptops λειτουργεί και για την συγκεκριμένα κάρτα γραφικών!

Τα σύννεφα ήρθαν και πάλι...

Το παραπάνω γεγονός συνέβη τον Δεκέμβριο του 2012 (16 μήνες από την πρώτη αγορά). Από την στιγμή της επέμβασης του φούρνου, πέρασαν σχεδόν 3 χρόνια και πριν από 1 μήνα μου συνέβη ακριβώς το ίδιο πράγμα. Φυσικά έχοντας την εμπειρία πλέον μπόρεσα όχι μόνο να το φτιάξω, αλλά να το φτιάξω και "on camera". Έτσι ενώ την πρώτη φορά τράβηξα φωτογραφίες, αυτή τη φορά το έκανα και βίντεο μάθημα! Ο λόγος που το έκανα είναι για να βοηθήσω κάποιον άλλον εκεί έξω που τραβάει τα ίδια προβλήματα με μένα και φυσικά "πιάνουν τα χέρια του" να το φτιάξει μόνος του.

Πως έψησα & έφτιαξα την κάρτα γραφικών του Apple iMac!

Πως έψησα & έφτιαξα την κάρτα γραφικών του Apple iMac!

Τελικά να πάρω imac?

Ακούω συνεχώς αυτό το ερώτημα από εσάς και θα είμαι όσο ειλικρινής γίνεται. Προσωπικά έχω σκάσει πιο πολλά λεφτά σε PC παρά σε MAC. Πέρα από την κ@υλα της αγοράς ενός apple συστήματος (ξέρεις τι εννοώ αν ψήνεσαι να πάρεις apple), του όμορφου design και του λειτουργικού συστήματος, το να έχεις ένα σύστημα το οποίο έχε φτιαχτεί από άλλον και δεν έχεις την δυνατότητα να το αναβαθμίσεις τόσο εύκολα (μιλάω για τους τεχνικούς) είναι ξενέρωμα. Από την άλλη τα PC είναι τέλεια γιατί μπορείς να τα χτίσεις κομμάτι κομμάτι, να έχεις άποψη για την κάρτα γραφικών, την μητρική, ακόμη και για τους ανεμιστήρες, αλλά τα windows είναι βάσανο (μιλάω προσωπικά πάντα).

Εγώ θα πρότεινα να πάρετε pc και αυτό γιατί μπορείτε να το αναβαθμίσετε πανεύκολα και φυσικά να βρείτε την λύση σε κάθε πρόβλημα χωρίς να πληρώσετε κάποιον πυρηνικό επιστήμονα-τεχνικό για να λύσει το κομπιούτερ. Το παλαιό μου σύστημα το είχα χτίσει κομμάτι κομμάτι και ήμουν περήφανος γιατί εκτός από τούμπανο σύστημα έτρεχε και Macintosh (ή για να είμαι πιο σωστός Hackintosh) και Windows!

Πως έψησα & έφτιαξα την κάρτα γραφικών του Apple iMac!

Πως έψησα & έφτιαξα την κάρτα γραφικών του Apple iMac!

Την επόμενη φορά που θα αναγκαστώ να πάρω Η/Υ και δεν έχω θέμα με τον χώρο, την μετακίνηση ή οτιδήποτε άλλο θα επιλέξω το χτίσιμο κομμάτι-κομμάτι ενός pc το οποίο θα είναι συμβατό και σε (Hackintosh). Αγόρασα Apple σύστημα όπως και μεταχειριμένο iPhone γιατί ήμουν πορωμένος με μία εταιρεία η οποία δεν μου έδωσε τίποτα περισσότερο από ένα πολύ κακό εσωτερικά σύστημα το οποίο εγώ το αναβάθμισα προσωπικά. Οπότε το iPhone έφυγε ήδη και το iMac όσο ζει θα ελπίζει, αλλά μόλις πάθει κάτι πιο σοβαρό θα πάει από εκεί που ήρθε!

Δείτε το video

Στο παρακάτω video θα σας δείξω πως έφτιαξα το iMac 27''. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι το μοντέλο Mid 2011 και η κάρτα γραφικών είναι η "AMD Radeon HD 6970M 2048 MB". Η Apple μέσα στο 2012 έβγαλε ανακοίνωση πως μία παρτίδα με iMacs τα οποία "φοράνε" την συγκεκριμένη κάρτα έχουν πρόβλημα και τα ανακάλεσε για επισκευή, βεβαίως μέχρι τότε είχα ήδη λύσει και φτιάξει το δικό μου. Αν σας παρουσιάζεται αυτό το πρόβλημα και σε εσάς και θέλετε να το φτιάξετε, μιλήστε πρώτα με το service της Apple (μήπως σας καλύπτει δωρεάν) και εν συνεχεία αν δεν βγαίνει άκρη και δεν θέλετε να τα "σκάσετε", βρείτε έναν δικό σας τεχνικό και κάντε την πατέντα μου.

Φυσικά ευθύνομαι μόνο για τις επιτυχημένες προσπάθειες σας και όχι τις αποτυχημένες! 

ΥΓ: Στο άρθρο που θα βρείτε στο link (κάντε κλικ εδώ) θα διαβάσετε την ενημέρωση της Apple για τα προβληματικά μοντέλα στα οποία η εταιρεία προτίθεται να αντικαταστήσει δωρεάν την κάρτα γραφικών. Ευχαριστώ πολύ τον χρήση "John Vlahidis" μέσα από την Φωτογραφική Κουβέντα για την συγκεκριμένη ενημέρωση.