Πως "έσωσα" τις φωτογραφίες μου!

Αυτό το άρθρο ευτυχώς δεν θα είναι ένα δραματικό άρθρο το οποίο θα εξιστορεί πως ΄ένας "κακός" σκληρός δίσκος ή μία "κακιά στιγμή" είχε ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση των φωτογραφιών από την συλλογή μου. Βασικά η μετάβαση από το "δράμα" στο "happy end" ήταν τόσο κοντά, που με έκανε να αποφασίσω να γράψω αυτό το κείμενο και αυτό γιατί έιμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει σίγουρα κάποιον από εσάς εκεί έξω να κερδίσετε πίσω τις χαμένες, σβησμένες, φορμαρισμένες και σχεδόν καταδικασμένες, κατά τα φαινόμενα, φωτογραφίες σας.

Ξυπνάς ένα πρωί και οι φωτογραφίες σου δεν υπάρχουν στον Η/Υ σου

Μπορεί να συμβεί στον καθένα, καλώς ή κακώς ζούμε στην ψηφιακή εποχή, όλη μας η "φωτογραφική ζωή" είναι αποθηκευμένη σε ένα κουτάκι που ονομάζεται σκληρός δίσκος και λανθασμένα πιστεύουμε ότι θα είναι έμπιστος και θα μας εξυπηρετεί για πάντα. Αυτό το "πάντα" μπορεί να λήξει πολύ πιο σύντομα απ'όσο πιστεύουμε και τότε ξεκινούν τα προβλήματα.

Πέρα όμως από τις όποιες... ατασταλείες του σκληρού δίσκου, το λάθος μπορεί να προκύψει από εμάς, ένα κατά λάθος σβήσιμο φακέλου με εικόνες, ένα backup που νομίζαμε ότι κάναμε σωστά και δεν έγινε ποτέ, ένα φορμάτ το οποίο πήγε τελείως στραβά κ.τ.λ. Τελικά το πιο σταθερό πράγμα σε έναν Η/Υ είναι ότι αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί να του παράσχουμε τις "πρώτες βοήθειες" και πρέπει να είμαστε έτοιμοι καθώς ιδιαίτερα για εμάς τους φωτογράφους, μια λάθος κίνηση μπορεί να αποβεί "μοιραία" και να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή ολόκληρης της φωτο-συλλογής μας.

Πρώτο βήμα στην σωστή ανάκτηση φωτογραφιών

Αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος από την πρώτη στιγμή που συνειδητοποιήσει ότι οι φωτογραφίες του (ή γενικά τα αρχεία) δεν υπάρχουν πιά στόν σκληρό δίσκο είναι να ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΙ ΝΕΑ ΑΡΧΕΙΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ. Τα αρχεία, ακόμη και μετά από ένα φορματ, συνεχίζουν "να υπάρχουν" ασχέτως αν δεν φαίνονται στο Explorer των Windows ή στον Finder του Mac. Φυσικά για να μπορέσετε να τα ανακτήσετε θα χρειαστεί συγκεκριμένη διαδικασία, ωστόσο αυτό θα γίνει πιο επιτυχημ΄ένα αν δεν συνεχίζετε να αποθηκεύετε αρχεία στον σκληρό δίσκο. Αν αποθηκεύσετε αρχεία σε ένα σημείο που προηγουμένως υπήρχαν φωτογραφίες, υπάρχει μεγαλη πιθανοτητα να μην μπορέσετε να τις ανακτήσετε επιτυχώς. Οπότε πάμε πάλι, το πρώτο βήμα όταν καταλάβουμε ότι λείπουν αρχεία από τον δίσκο μας είναι ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΔΙΣΚΟ.

Δεύτερο βήμα στην σωστή ανάκτηση φωτογραφιών

Αφού κατανοήσαμε το πρώτο βήμα, πρέπει να έχουμε έναν δεύτερο σκληρό δίσκο, ο οποίος να έχει αρκετό διαθέσιμο χώρο για να "υποθεχτεί" τις φωτογραφίες που θα ανακτήσουμε. Φυσικά και δεν πρέπει να ανακτ΄ήσουμε τις φωτογραφίες στον αρχικό δίσκο, γιατί με τον τρόπο αυτό θα παραβιάσουμε το πρώτο βήμα. Οι χαμένες φωτογραφίες, θα ανακαλυφθούν, στην συνέχεια θα ανακτηθούν και θα αποθηκευτούν σε έναν δεύτερο σκληρό δίσκο.

Τρίτο βήμα στην σωστή ανάκτηση φωτογραφιών

Τα πρώτα δύο βήματα είχαν να κάνουν κυρίως με την αναγνώριση, την προετοιμασία και την υποδοχή των -υπό ανάκτηση- φωτογραφιών μας. Το τρίτο βήμα είναι το πιο σημαντικό και αυτό γιατί θα μας επιτρέψει να ανακαλύψουμε-ανακτήσουμε-αποθηκεύσουμε μερικά ή όλα τα αρχεία μας. Αναλόγως με τις δυνατότητες που έχει το πρόγραμμα ανάκτησης ή Recovery όπως λέγεται στα αγγλικά, θα μας επιτρέψει να σώσουμε εξ'ολοκλήρου ή εν μέρει τα χαμένα μας αρχεία. Και μπορεί όταν έχεις χάσει τα πάντα, να μπορείς εύκολα να συμβιβαστείς στο "εν μέρει", γιατί όμως να μην επιλέξεις το καλύτερο για την συλλογή σου;

Do Your Data Recovery Pro

Στην αναζήτηση μου για το καλύτερο πρόγραμμα ανάκτησης για Windows & Mac βρήκα το "Do Your Data Recovery Pro". Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπόρεσα και βρήκα όλα τα χαμένα μου αρχεία, τα οποία εμφανίστηκαν σωστά, με όλα τα "Metadata" (πολύ σημαντικό για τις φωτογραφίες) και όλο αυτό έγινε σε 2-3 ώρες (αναλόγως του μεγέθους του δίσκου) σε ένα άκρως φιλικότατο περιβάλλον διαχείρησης και εργασίας.

Η επίσημη σελίδα της εφαρμογής "Do your data recovery"

Πρακτικά το μόνο που χρειάστηκε να κάνω είναι να ανοίξω το πρόγραμμα, να βρω τον δίσκο και στην συνέχεια να ξεκινήσω την ανάκτηση. Κάπου εδώ να σας πω ότι επειδή έχω την έκδοση "Do Your Data Recovery Pro" για "Windows", χρησιμοποιούσα το PC μου, αλλά μέσω εκείνου δεν μπορούσα να λειτουργήσω τον προβληματικό δίσκο ο οποίος έχει φορμάριστεί σε Mac laptop (ακόμη δυσκολότερο σενάριο δηλαδή). Οπότε μέσα σε όλα έκανα ακόμη ένα φορμάτ (!) στον σκληρό δίσκο μέσα από τα Windows έτσι ώστε να μπορέσει να τον "δει" το σύστημα και κατά συνέπεια το πρόγραμμα. Δηλαδή με λίγα λόγα έψαχνα αρχεία που υπήρχαν στον δίσκο πριν από 2 φορμάτ! Φυσικά κάνοντας πράξη το πρώτο βήμα που εξήγησα παραπάνω.

Όπως έγραψα, η διαδικασία κράτησε 2-3 ώρες σε εξωτερικό δίσκο 500GB με USB και το πρόγραμμα κατάφερε με μεγάλη άνεση να ψάξει σε βάθος τον δίσκο και να ανακτήσει όλα τα αρχεία που είχα χαμένα! Έκανε δηλαδή το πρόγραμμα, αυτό που πρακτικά θέλει κάποιος σε τέτοια στιγμή άγχους, δούλεψε απροβλημάτιστα, σε βάθος, με ταχύτητα και απόλυτη επιτυχία!

Δωρεάν και επι πληρωμή έκδοση

Το "Do Your Data Recovery" βγαίνει σε 2 βασικές εκδόσεις, στην δωρεάν και στην pro έκδοση με ετήσια ή εφ'όρου ζωής άδεια χρήσης. Μπορείτε ελέυθερα να κατεβάσετε την δωρεάν έκδοση (κάντε κλικ εδώ), να λειτουργήσετε το πρόγραμμα στον μέγιστο βαθμό και να κάνετε ανάκτηση έως και 1GB αρχείων. Σε περίπτωση που θελήσετε να κάνετε ανάκτηση περισσότερων αρχείων, θα πρέπει να αγοράσετε μία εκ των 2 επαγγελματικών εκδόσεων του προγράμματος (κάντε κλικ εδώ) οι οποίες κοστίζουν 49$ και 69$ αντίστοιχα (συν Φ.Π.Α.). Ένα κόστος το οποίο πρακτικά μοιάζει ασήμαντο σε σχέση με τον πλούτο που θα μπορέσετε να ανακτήσετε από τον δίσκο σας, ειδικά μιλώντας για φωτογραφίες, μερικές των οποίων είναι πρακτικά ανεκτίμητες!

Το πρώτο "Giveaway του teachme.gr" για το 2020

Μετά από επικοινωνία που είχα με την εταιρεία που έχει δημιουργήσει το "Do Your Data Recovery", κατάφερα και τους έπεισα να μου δώσουν όχι μία αλλά 10 (δέκα) άδειες χρήσης της επαγγελματικής έκδοσης εφ'όρου ζωής, αρκεί η ενεργοποίηση να γίνει σε σύστημα Windows και έως τις 31.01.2020. Στην επίσημη σελίδα του teachme.gr στο facebook εδώ και μερικές μέρες έχω αναρτήσει το Giveaway, το οποίο ζητά από εσάς τα εξής πράγματα για να μπορέσετε να λάβετε μέρος στην κλήρωση:

  1. Να κάνετε "like" στην σελίδα μας στο facebook: https://www.facebook.com/teachmedotgr
  2. Να κάνετε δωρεάν "εγγραφή" (subscribe) στο κανάλι μας στο youtube: https://www.youtube.com/teachmedotgr
  3. Να κάνετε Like & Share το συγκεκριμένο άρθρο
  4. Να σχολιάσετε κάτω από το post το: #TEACHMEGIVEAWAY2020

Η κλήρωση θα γίνει με βάση τα παραπάνω την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, στην εβδομαδιαία μας εκπομπή PhotoBros Live! Συντονιστείτε και δείτε κατά την διάρκεια της εκπομπής τους νικητές που θα προκύπτουν από την κλήρωση. Η ενεργοποίηση της εφαρμογής στον υπολογιστή σας πρέπει να γίνει οπωσδήποτε έως τις 31.01.2020. Σε διαφορετική περίπτωση ο σειριακός αριθμός που θα σας αποστείλουμε δεν θα ισχύει.