Σήμερα έλαβα από την επίσημη αντιπροσωπεία της Nikon στην Ελλάδα την ενημέρωση για την κυκλοφορία της Nikon D6. Του επαγγελματικού σώματος DSLR το οποίο (λογικά) θα κλείσει τον κύκλο των DSLR της εταιρείας. Για να είμαι ειλικρινής περίμενα καιρό αυτή την ανακοίνωση, όχι για να εντυπωσιαστώ από τα χαρακτηριστικά που ήδη είχαν διαρρεύσει λίγο πολύ τους τελευταίους μήνες, αλλά για να δω μήπως έστω και την τελευταία στιγμή η Nikon θα πρόσεθετε κάτι παραπάνω για να "κοντράρει" την Canon 1Dx Mk3 που έρχεται σε λίγες εβδομάδες.

Η ταχύτερη εκκίνηση έγινε από την Nikon

Δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι έρχονται Ολυμπιακοί Αγώνες το καλοκαίρι και μάλιστα στο Τόκυο. Για τους Ιάπωνες κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί "ιερή μάχη" την οποία ασχέτως αν θα την κερδίσουν, θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι θα κατεβάσουν τα καλύτερα τους "όπλα" (γιατί το... χαρακίρι έρχεται). Η Nikon έκανε την ταχύτερη εκκίνηση σε σχέση με την Canon και ανακοίνωσε πρώτη το επίσημο επαγγελματικό σώμα το οποίο θα "συντροφεύσει" του επαγγελματίες φωτορεπόρτερ αυτό το καλοκαίρι. Ταχύτερη εκκίνηση όμως δεν σημαίνει πάντα και ταχύτερο τερματισμό.

Η επίσημη κυκλοφορία της Nikon D6

Σήμερα, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 η Nikon ανακοίνωσε την Nikon D6 με το εξής τρίπτυχο: "Αποτελεσματική ισχύς, Γρηγορότερη ροή εργασιών, Απόλυτη αξιοπιστία". Διαβάζοντας τα χαρακτηριστικά στο συγκεκριμένο δελτίο τύπου κατέληξα στο δικό μου τρίπτυχο: "Βελτιώσαμε την Αυτόματη Εστίαση, Βελτιώσαμε την Αυτόματη Εστίαση, Βελτιώσαμε την Αυτόματη Εστίαση. Όχι δεν έκανα κάποιο λάθος ούτε είχε πρόβλημα το πληκτρολόγιο μου. Αυτή είναι η μοναδική (σοβαρή) αναβάθμιση του νέου σώματος σε σχέση με το ήδη πολλά υποσχόμενο σώμα το Nikon D5.

Τα χαρακτηριστικά μέσα από την επίσημη ανακοίνωση της Nikon

AF πεδίου 105 που θέτει νέα πρότυπα: Διάταξη 105 επιλέξιμων αισθητήρων σταυροειδούς διάταξης (cross type) που φτάνει έως τα -4,5 EV στο κεντρικό σημείο εστίασης και -4 EV σε όλα τα άλλα σημεία. Λειτουργία AF επιλογής περιοχής από ομάδα με περισσότερες προσαρμοσμένες ρυθμίσεις για
απαράμιλλη δυνατότητα παρακολούθησης. Βελτιωμένο σύστημα αναγνώρισης σκηνών για κορυφαία λήψη θεμάτων.

Πετύχετε ακριβώς τη λήψη που θέλετε: Η D6 επιτρέπει στους χρήστες να ορίζουν εκείνοι το αρχικό σημείο εστίασης κατά τη λήψη με AF αυτόματης επιλογής περιοχής και να θέτουν προτεραιότητα στα μάτια του θέματος κατά τη χρήση AF αυτόματης επιλογής περιοχής ή παρακολούθησης 3D.

Κορυφαία ακρίβεια και ταχύτητα: Εκμεταλλευτείτε τις ταχύτητες ριπής που φτάνουν τα 14 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) με πλήρες AF/AE ή έως 10,5 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) στη λειτουργία άηχης φωτογράφισης.

Ποιότητα εικόνας κορυφαίου μοντέλου: Φακοί μοντούρας F. Αισθητήρας CMOS πλήρους κάδρου 20,8 MP. Επεξεργαστής εικόνας EXPEED 6. Αισθητήρας RGB 180K pixel. Μεγάλο εύρος ISO 100–102400 επεκτάσιμο σε ISO 3280000 και σε ISO 50.

Γρήγορες συνδέσεις ενσωματωμένες στη φωτογραφική μηχανή: Ενσωματωμένα Wi-Fi, Bluetooth και GPS. Το ενσύρματο LAN της φωτογραφικής μηχανής υποστηρίζει το πρότυπο 1000BASE-T και επιτυγχάνει ταχύτερη επικοινωνία κατά περίπου 15% σε σύγκριση με την επίσης καταξιωμένη D5.

Οπτικό σκόπευτρο 0,72x με στοιχεία OLED: Εξασφαλίζει απόλυτα ακριβή επιβεβαίωση σε ένα ευρύ πεδίο προβολής, χωρίς καθυστέρηση. Στο σκόπευτρο εμφανίζονται ενδείξεις pitch and roll.

Απλοποιημένη ροή εργασιών: Περισσότεροι τρόποι να ελέγξετε, να επιλέξετε και να μεταφέρετε τις κύριες λήψεις χάρη στην εξαιρετικά ευκρινή οθόνη αφής 3,2 ιντσών. Οι βασικές λήψεις μπορούν να σταλούν στην αρχή της ουράς αποστολής καθώς μεταφέρετε εικόνες σε υπολογιστή μέσω ενσύρματου
LAN ή από τη σύνδεση Wi-Fi της φωτογραφικής μηχανής.

Ευέλικτες υποδοχές καρτών: Οι διπλές υποδοχές κάρτας δέχονται κάρτες XQD και CFexpress, τις ταχύτερες κάρτες που είναι διαθέσιμες έως σήμερα. Επωφεληθείτε από τις γρήγορες ταχύτητες ανάγνωσης, εγγραφής και μεταφοράς.

Εργονομικές εξελίξεις: Οι οθόνες υψηλότερης ανάλυσης παρέχουν βελτιωμένη ορατότητα και δυνατότητα ανάγνωσης. Υπάρχει εύκολη πρόσβαση στις κύριες θύρες ακόμη και όταν φωτογραφίζετε με συνδεδεμένο ασύρματο πομπό.

Ανθεκτική και ασφαλής: Το στιβαρό σώμα της φωτογραφικής μηχανής είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε περιβάλλον, ενώ παράλληλα η D6 είναι συμβατή με τις δημοφιλείς κλειδαριές Kensington.

Πως η Nikon D5s "βαφτίστηκε" Nikon D6

Αναμφίβολα η αναβάθμιση της εστίασης, ειδικά σε αθλητικά γεγονότα και γενικότερο φωτορεπορτάζ αποτελεί μια σημαντική ανακοίνωση. Κάτι όμως που μοιάζει εντελώς μόνο του σε ένα σύνολο αναβαθμίσεων (δεν θα σχολιάσω καν την ανακοίνωση πως η Nikon D6 είναι "Ανθεκτική και ασφαλής") τα οποία είναι τουλάχιστον όχι ξεχωριστά για να πείσουν κάποιον να μεταβεί από την Nikon D5 ή ακόμη και από την Nikon D4/D4s στο νέο μοντέλο της εταιρείας.

Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο τι περίμενε η Nikon εδώ και 4 χρόνια από την ανακοίνωση της Nikon D5 για να βγάλει σήμερα, την εποχή που οι Mirrorless καλώς ή κακώς κερδίζουν συνεχώς έδαφος, ένα νέο μοντέλο το οποίο αν λεγόταν Nikon D5s (και είχε βγει 2 χρόνια πριν) θα ήταν όντως μια σημαντική αναβάθμιση. Το μοντέλο όμως λέγεται Nikon D6, η Nikon "πήδηξε" το ενδιάμεσο "5s" μοντέλο που μας είχε συνηθίσει τόσα χρόνια να ανακοινώνει στα μισά της διαδρομής, χωρίς όμως να φέρει τρομερή αναβ΄άθμιση.

Πιστεύω πως με αυτή την κίνηση η Nikon κλείνει λίγο πιό απότομα απ'όσο θα ήθελε τον κύκλο των επαγγελματικών DSLR. Τα τελευταία 4 χρόνια έριξε το βάρος στις νέες Mirrorless, δεν ανέπτυξε το επαγγελματικό της μοντέλο όσο θα έπρεπε και λόγω Ολυμπιακών Αγώνων ανακοίνωσε τη νέα της "Ναυαρχίδα".

Στον λάκκο των λεόντων θα είναι δύσκολα τα πράγματα

Καλώς η κακώς η Nikon επέλεξε να μπει στην μάχη των ολυμπιακών αγώνων με μια αναβάθμιση στα σίγουρα η οποία δεν θα φέρει ιδιαίτερα προβλήματα στην εταιρεία. Η Nikon D5 είναι όντως μια εξαιρετική μηχανή, εξελιγμένη για τα DSLR υψηλά της στάνταρ, οπότε η D6 θα "πατήσει" πάνω σε αυτό το μοντέλο και με ασφάλεια θα "δύσει" την κατηγορία των επαγγελματικών DSLR αναίμακτα. Δεν νομίζω να μπορεί κάποιος εξάλλου να διαννοηθεί ότι θα δούμε κάποιο νέο επαγγελματικό μοντέλο DSLR το 2024. Μοιάζει ήδη περίεργο που το είδαμε σήμερα, φανταστείτε τότε.

Το θέμα όμως είναι και η υστεροφημία σου ως εταιρεία. Σε αντίθεση με την Nikon, η Canon έκανε όντως μια σημαντικότατη αναβάθμιση στο επαγγελματικό της σώμα (διαβάστε εδώ το αντίστοιχο άρθρο) και με αυτό θα κλείσει την επαγγελματικής της σειρά. Δεν συζητώ καν τα νέα στάνταρ που φέρνει η Sony A9 Mk2 με το ηλεκτρονικό κλείστρο να φτάνει στα 20fps(!). Πως θα τα πάει η Nikon με αυτά τα θηρία δίπλα της; Αν ήταν 2016 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν στη Βραζιλία, θα σας έλεγα "τέλεια", τώρα φοβάμαι πως η μηχανή έχει ήδη ξεπεραστεί.

Η Nikon D6 και τα χαρακτηριστικά των άλλων.

Ας δούμε με μία ματιά τα χαρακτηριστικά που έφερε η Nikon D6 σε σχέση με την Canon 1DX Mk3 που θα ανακοινωθεί λογικά μέσα στον Φεβρουάριο και την Sony A9 Mk2 που έχει ανακοινωθεί εδώ και μερικούς μήνες.

Nikon D6 (DSLR/2-2020): 20.8Mpixels, Λήψεις: 14fps, ISO:100-102.400, Video: 4K 30/25/24p, Συνδεσιμότητα: WiFi/Bluetooth/Ethernet, Αυτόματη Εστίαση: 105 cross type σημεία εστίασης, Αυτονομία μπαταρίας: 3.580 λήψεις.

Canon 1DX Mk3 (DSLR): 20.1Mpixels, Λήψεις: 16fps από το Viewfinder ή 20fps από το LiveView, ISO: 100-102.400, Video: 5.4K internal RAW ή 4Κ 60p, Συνδεσιμότητα: WiFi/Bluetooth/Ethernet, Αυτόματη Εστίαση: 191 σημεία εστίασης / 155 cross type, Αυτονομία μπαταρίας 2.850 λήψεις.

Sony A9 Mk2 (Mirrorless/10-2019): 24.2Mpixels, Λήψεις: 10fps από το μηχανικό κλείστρο ή 20fps από το ηλεκτρονικό, ISO: 100-51.200, Video: 4K 24/30p, Συνδεσιμότητα: WiFi/Bluetooth/Ethernet, Αυτόματη Εστίαση: 693 σημεία εστίασης / 425 contrast detection, Αυτονομία μπαταρίας: 690 λήψεις CIPA 1-1 λήψεις (burst mode έως 5.400).

Παρατηρούμε στα βασικά τους χαρακτηριστικά και οι 3 μηχανές είναι λίγο πολύ αρκετά κοντά, με την διαφορά να την κάνουν οι λήψεις ανά δευτερόλεπτο και τα σημεία εστίασης. Ναι ακόμη και αυτό το "διαφημισμένο" νέο χαρακτηριστικό της Nikon D6, είναι ήδη ξεπερασμένο από τους ανταγωνιστές της.

Εξαιρετική μηχανή, για το 2018

Γνωρίζετε την αγάπη μας για την Nikon, τόσα χρόνια είμαστε εδώ και πίσω από μια "Nikon" μηχανή σας δείχνουμε όλα αυτά που αγαπάτε. Η αλήθεια είναι πως η Nikon D6 είναι μια φοβερή μηχανή από κάθε άποψη, ωστόσο άργησε πολύ να κυκλοφορήσει. Αν με αυτά τα χαρακτηριστικά έβγαινε το 2018 θα έκανε θραύση (και πάλι όμως αν είχα μια Nikon D5 δεν θα την άλλαζα). Το 2020 όμως, είναι αρκετά "πίσω" από τους ανταγωνιστές της και για να μιλάμε καθαρά και ξάστερα, δεν μπορείς να μπαίνεις στον αγωνιστικό χώρο των Ολυμπιακών Αγώνων ή να είσαι καθημερινά στο φωτο-ρεπορτάζ με 14 καρέ ανά δευτερόλεπτο, τη στιγμή που και η Canon και η Sony φωτογραφίζουν με 16 έως 20fps! Αυτά τα χαμένα 2 έως 6 fps σε τέτοιες συνθήκες ίσως κάνουν την διαφορά.

Υπάρχουν και καλά νέα φυσικά

Θέλω να πιστεύω πως η Nikon με το μοντέλο D6 θα κλείσει τον κύκλο των σωμάτων DSLR και θα πέσει σοβαρά στις Mirrorless, βέβαια ταυτόχρονα έχει πέσει και στις θέσεις που την είχαν κατατάξει οι καταναλωτές. Ενώ παντού στο παρελθόν άκουγες Nikon, τώρα την ακους μετά από την Sony και Canon. Ιδιαίτερα στους αθλητικούς και λοιπούς φωτό-ρεπόρτερ. Το καλό είναι πως κλείνει ο κύκλος με ένα κορυφαίο σώμα για τις DSLR δυνατότητες, η Nikon πλέον χωρίς ενοχές θα ρίξει το βάρος στις Mirrorless και όλοι εμείς θα χαρούμε τις μεταχειρισμένες Nikon D4/D4s/D5 που θα ρίξουν τις τιμές τους για χάρη του νέου μοντέλου! Θα προσπαθήσουμε να βρουμε και τα 3 παραπάνω σώματα και να τα συγκρίνουμε στήθος με στήθος, έτσι ώστε να δούμε πως αποδίδουν και σε φυσιολογικές συνθήκες!