Μάθημα φωτογραφίας και επεξεργασίας φωτογραφίας
Κατά την διάρκεια παραμονής του Πάνου στην Αυστρία, είχαμε την ευκαιρία να φτιάξουμε αρκετά βίντεο, φυσικά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην προλάβουμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα άλλο, αλλά σημασία έχει να δημιουργούμε πράγματα τα οποία βελτιώνουν τις φωτογραφικές μας δεξιότητες και ταυτόχρονα να σας δίνουμε επιπλέον βίντεο για να το καταφέρνετε και εσείς!
Σε αυτό το συνδυαστικό μάθημα φωτογραφίας και επεξεργασίας φωτογραφίας θα σας δείξω πως θα καταφέρετε να δημιουργήσετε πανοράματα "long exposure" με 3 τρόπους αναλόγως δυνατοτήτων και της τεχνικής που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.
Στο ομορφότερο σημείο της κεντρικής Ευρώπης
Το συγκεκριμένο βίντεο μάθημα έγινε στα πλαίσια της παρουσίασης της νέας compact φωτογραφικής μηχανής της Canon, της Canon Powershot G7X MkIII, η οποία έγινε στο μοναδικό Hallstatt της Άνω Αυστρίας.
Δείτε εδώ το review της Canon Powershot G7X MkIII
Εφόσον ήμασταν στην συγκεκριμένη περιοχή, έπεισα τον Πάνο να πάμε γρήγορα και στην λίμνη Gosausee για να προλάβουμε το ηλιοβασίλεμα εκεί. Τα καταφέραμε να φτάσουμε και για άλλη μια φορά συνειδητοποίησα ότι η Άνω Αυστρία μαζί με την Τιρολία αποτελούν τα πιο όμορφα σημεία της κεντρικής Ευρώπης. Θα προσπαθώ με κάθε ευκαιρία να σας τα παρουσιάζω.
Φωτογράφιση "Landscape" πανοράματος
Βρισκόμενος σε ένα τόσο όμορφο μέρος, αλλά με τόσο κρύο ταυτόχρονα (3 βαθμούς κελσίου) ήταν δύσκολο να συγκεντρωθώ 100% σε αυτό που ήθελα να κάνω. Αν βάλεις και απο πάνω τους 100 κινέζους τουρίστες που ξαφνικά κατέκλυσαν το σημείο, τότε η πίστα ασφαλώς και δυσκόλεψε.
Στόχος μου ήταν να κάνω ένα Landscape, δηλαδή μία φωτογράφιση τοπίου, στην οποία θα μπορούσα να καλύψω όλο το εύρος της λίμνης. Πρώτη κίνηση φυσικά ήταν η χρήση του ευρυγώνιου φακού Tamron 15-30mm VC στα 15mm και της αγαπημένης μου Nikon D800, η οποία με τα 36,4 Megapixels του αισθητήρα της θα μου επέτρεπε να έχω μία πολύ μεγάλη και καθαρή εικόνα.
Ακόμη και με τον ευρυγώνιο φακό, δεν ήμουν σε θέση να καλύψω πλήρως την λίμνη, οπότε αναγκαστικά μεταπήδησα στην τεχνική του πανοράματος μέσα από πολλαπλές λήψεις κάθετου κάδρου.
3 τρόποι λήψης πανοράματος
Στο μάθημα που θα παρακολουθήσετε (και θα δείτε στην επεξεργασία που ακολουθεί το γιατί) θα δείτε ότι χρησιμοποίησα τρείς τρόπους λήψης του πανοράματος. Ξεκίνησα να κάνω 2 λήψεις κάθε κάδρου με διαφορά στο ανέβασμα και κατέβασμα της μηχανής μερικές μοίρες. Στόχο είχα να καλύψω όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία αυτού του πανέμορφου μέρους.
Στην δεύτερη προσπάθεια, έκανα έκθεση στο βουνό που ξεπρόβαλε απέναντι μου (ήμουν πολύ τυχερός) και έκανα αυτή τη φορά λιγότερες λήψεις χωρίς το ανέβασμα/κατέβασμα της πρώτης προσπάθειας.
Στην τρίτη προσπάθεια χρησιμοποίησα την τεχνική του "Bracketing (BKT)", η οποία μας επιτρέπει να εκμεταλλευόμαστε όλο το δυναμικό εύρος (και παραπάνω) της μηχανής μας. Ουσιαστικά η τεχνική μας επιτρέπει να φωτογραφίζουμε το ίδιο καρέ με διαφορετικές εκθέσεις (από πολύ σκοτεινή έως πολύ φωτεινή). Έτσι έχουμε όλη την πληροφορία διαθέσιμη και μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε στο έπακρο στην επεξεργασία.
Οπωσδήποτε τρίποδο
Στόχο στην φωτογράφιση είχα να κάνω ένα long exposure, δηλαδή μια μακράς έκθεσης φωτογραφία πανοράματος, κυρίως για να "ηρεμήσω" την κίνηση της λίμνης. Λόγω όμως ότι α) δεν είχα μαζί μου φίλτρο ND για να κόψω το φως του λευκού (λόγω ομίχλης) ουρανού και β) η λίμνη ήταν σούπερ ήρεμη απο μόνη της, το μόνο που χρειάστηκε ήταν να χρησιμοποιήσω ένα τρίποδο (το Benro C1980F) και αργό κλείστρο της τάξης του 1/10sec. Εννοείται πως όταν κάνουμε long exposure, απαραιτήτως έχουμε την σταθεροποίηση του φακού (VC στους Tamron) στο "OFF".
Κούνημα ακόμη και με το τρίποδο
Δυστυχώς, η βιασύνη λόγω χρόνου, το κρύο, το μάθημα και οι τουρίστες με έκαναν απρόσεχτο, απότομο και τελικώς πρόχειρο στις λήψεις μου. Για να προλάβω να κάνω τάχιστα όλες τις λήψεις έκανα απότομες κίνησεις και ιδιαίτερα στο πρώτο κάθετο κάδρο (αλλά και στο δεύτερο με την φωτοέκθεση να έχει γίνει στο βουνό) είχα κουνημένες λήψεις, οι οποίες στα 36 Megapixels δεν συγχωρούνται!
Αν είχα την δυνατότητα να ξαναπάω (θα το κάνω την Άνοιξη) θα φροντίσω να το κάνω πιο σταθερά, με τον απαραίτητο ενδιάμεσο χρόνο και με ένα κουμπί ελέγχου του κλείστρου στο χέρι. Έτσι δεν θα ακουμπώ την μηχανή για να κάνω την λήψη, θα πατάω το κουμπί του τηλεκοντρολ. Αυτό θα μειώσει δραματικά τους κραδασμούς.
Πιστεύω πως αν βρεθείτε στην θέση μου και είστε πιο αργοί, με τηλεκοντρόλ και με την σταθεροποίηση του φακού στο "OFF" όπως είπαμε, τότε θα βγάλετε καλύτερα αποτελέσματα από εμένα.
Ευτυχώς για εμένα, επέλεξα να φωτογραφίσω και το τελικό μου πανόραμα με Bracketing, με αυτόν τον τρόπο κατάφερα να σώσω την επίσκεψή μου στο συγκεκριμένο σημείο και αυτή θα είναι η συμβουλή μου για εσάς. Προσπαθήστε να εκμεταλλεύεστε το σημείο που βρίσκεστε και ίσως να μην ξαναδείτε ποτέ ξανά, βεβαιωθείτε για τις εικόνες σας, κάντε zoom να δείτε πως βγαίνουν, φωτογραφίστε με RAW και όσες φορές εσείς πιστεύετε ότι είναι αρκετό.
Τελική ετυμηγορία στην Πανοραμική Φωτογράφιση
Ο συγκεκριμένος τομέας είναι ένας τομέας που θέλω πολύ περισσότερο να ασχοληθώ εδώ στην Αυστρία, καθώς τα τοπία που υπάρχουν είναι άκρως μαγευτικά. Αυτό που κρατώ ως δεδομένα για την επόμενη φωτογράφιση είναι ότι θα πρέπει να είμαι σταθερός στις φωτογραφίσεις, να τραβήξω όχι τόσες πολλές κάθετες λήψεις (5 ήταν αρκετές στα 15mm) και αν φωτομετρήσω στα λευκά (δηλαδή φέρω ισορροπία στον ουρανό) θα μπορέσω ενδεχομένως να βγάλω μια σωστή φωτογραφία χωρίς "Bracketing".
Πάντα στην συνέχεια η επεξεργασία θα δέσει την εικόνα και θα ολοκληρώσει την εμφάνιση της τελικής φωτογραφίας.
Δείτε το βίντεο μάθημα φωτογραφίας και επεξεργασίας
Στο παρακάτω βίντεο μάθημα θα σας δείξω όλα όσα έκανα στο Gosausee και στην συνέχεια πως επεξεργάστηκα όλα τα αρχεία που είχα στην διαθεσή μου.
Καλό μάθημα :Ρ