Το 2020 η εποχή DLSR κλείνει με τα καλύτερα νέα!

Πριν μερικούς μήνες ανακοινώθηκε η κυκλοφορία της Nikon D6 στις αρχές του 2020, αυτή η ανακοίνωση δεν ήρθε με πολλές πληροφορίες, θα έλεγα πως απλώς έγινε για να "βάλει στην πρίζα" τους απανταχού Nikon χρήστες και κυρίως τους επαγγελματίες αθλητικούς φωτο ρεπόρτερ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Και εκεί που περιμέναμε την Nikon να "κλείσει την πόρτα" στην εποχή των DSLR ανακοινώθηκε τις τελευταίες ημέρες η κυκλοφορία της Canon EOS-1D X Mark III, της καλύτερης DSLR (τουλάχιστον στα χαρτιά) που θα έχει κυκλοφορήσει ποτέ στην κατηγορία της!

Canon EOS-1D X Mark III

Η νέα έκδοση της επαγγελματικής φωτογραφικής μηχανής μικρού φορμά της Canon δεν έχει παρουσιαστεί επίσημα ακόμη, ωστόσο σε αντίθεση με την Nikon D6, έχουν κυκλοφορήσει/διαρρεύσει μερικές εικόνες και χαρακτηριστικά της μηχανής, τα οποία με κάνουν να πιστεύω ότι ναι, η Canon είναι αυτή που θα "κόψει το νήμα" ως νικήτρια στις DSLR.

Canon EOS-1D X Mark III

Τα χαρακτηριστικά που κυκλοφόρησαν για την Canon EOS-1D X Mark III είναι πρώτα απ'όλα η χρήση δύο νέων επεξεργαστών (Canon DiG!C 9), οι οποίοι θα δουλεύουν ταυτόχρονα και μέσω των οποίων θα δούμε τις νέες εκπληκτικές δυνατότητες που φέρνει μία τεχνολογία, η οποία νομίζαμε πως ότι είχε να δώσει το έδωσε.

Ο επεξεργαστής Canon DiG!C 9 (θα φοράει δύο απο αυτούς η Canon EOS-1D X Mark III)

Τα νέα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της Canon EOS-1D X Mark III

  • Διπλός επεξεργαστής Canon DiG!C ένατης γενιάς
  • 28.1 MP ανάλυση εικόνας
  • Δυνατότητα λήψης με 30 καρέ ανα δευτερόλεπτο
  • Εσωτερικός μηχανισμός απόσβεσης κραδασμών

Το πιο σημαντικό για τους αθλητικούς φωτογράφους δεν είναι φυσικά η μεγαλύτερη ανάλυση της εικόνας, ούτως ή άλλως όσο μεγαλύτερα τα αρχεία, τόσο πιο γρήγορα γεμίζει η κάρτα μνήμης, τόσο πιο αργά μπορούν να σταλθούν στα ειδησεγραφικά πρακτορεία κλπ. Βεβαίως όσο περισσότερα MP τόσο καλύτερα θα μου πείτε (το "κροπάρισμα" δεν μίσησε κανείς), αρκεί να μην θυσιάζεται η ταχύτητα της μηχανής κατά την επεξεργασία, μεταφορά και αποθήκευση των αρχείων .

Αυτό που σίγουρα ενδιαφέρει τους φωτογράφους του αθλητικού αλλά και κανονικού φώτο ρεπορτάζ είναι φυσικά η δυνατότητα πολλαπλών λήψεων ανά δευτερόλεπτο. Νομίζω πως τα 30fps σε ένα σώμα DSLR είναι κάτι πραγματικά εξωπραγματικό!

Ο μηχανισμός απόσβεσης κραδασμών σίγουρα φαντάζει πολύ χρήσιμος για φωτογράφους εν κινήσει όπως οι φωτο ρεπόρτερ, μία λειτουργία, η οποία θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιούν και πιο αργές ταχύτητες κλείστρου αναλόγως του θέματος.

Επιμονή στην συνταγή του παρελθόντος προς αποφυγή της "γύμνιας" του παρόντος.

Βεβαίως ότι και να λέμε για τις δυνατότητες των DSLR αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι Nikon & Canon δεν θα ήθελαν με τίποτα να ρισκάρουν σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην χώρα τους. Γι'αυτό τον λόγο και εντελώς απροκάλυπτα κάνουν στην άκρη τη νέα τεχνολογία την οποία διατυμπανίζουν εδώ και καιρό και "εμπιστεύονται τον καθρέφτη" ο οποίος είναι και αυτός που τις καθιέρωσε ως κολοσσούς σε αυτή την κατηγορία φωτογραφικών μηχανών.

Ταυτόχρονα αποφεύγουν την σύγκριση με την κορυφαία αυτή τη στιγμή στις Mirrorless, Sony, η οποία είμαι βέβαιος περίμενε να "κάνει κομματάκια" κάποιο λάθος επαγγελματικό μοντέλο των παραπάνω δύο εταιρειών.

Τελικά και η μία θα "παίξει μπάλα" μόνη της στον τομέα της και οι άλλες θα αποφύγουν το ρίσκο και θα χρησιμοποιήσουν την συνταγή του παρελθόντος.

Εν αναμονή για τον Φεβρουάριο

H Canon σίγουρα με την κυκλοφορία των χαρακτηριστικών της νέας Canon EOS-1D X Mark III κλέβει την παράσταση και "θαμπώνει" λίγο ακόμα και την Sony A9 II (Mirrorless), πόσω δε μάλλον την Nikon D6, η οποία απλώς έχει ανακοινωθεί ως μοντέλο. Είμαι βέβαιος πως μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 θα δούμε πολλά πράγματα καθώς το "κύκνειο άσμα" των DSLR θα κάνει μεγάλο κρότο!!!