Δαβίδ εναντίον Γολιάθ!

Μπορεί μέχρι το πρώτο μας άρθρο εδώ στο teachme.gr να μην ήξεραν οι περισσότεροι το YN-360, το φωτιστικό χειρός της Yongnuo, ωστόσο μετά απο μερικούς μήνες και το τεράστιο feedback που έλαβα από εσάς, κανόνισα με τον αδερφό μου, Πάνο Βλασόπουλο να δημιουργήσουμε ένα βίντεο-συγκριτικό μεταξύ του Yongnuo YN-360 και του κορυφαίου φωτιστικού της αγοράς, του Wescott IceLight 2. Ο λόγος του συγκεκριμένου συγκριτικού είναι προφανής, θέλουμε μέσα από αυτή την "μάχη του Αιώνα" να σας δείξουμε τα 2 αυτά φωτιστικά το ένα απέναντι στο άλλο και μαζί να ανακαλύψουμε αν τελικώς αξίζει να πληρώσουμε σχεδόν 700 ευρώ για το Wescott IceLight ή μήπως το YN-360 μπορεί να μας εξοικονομήσει 600 ευρώ και να κάνουμε την δουλειά μας;

Yongnuo YN-360 Vs Wescott IceLight

Οι περισσότεροι απλά και μόνο στην ιδέα ενός συγκριτικού μεταξύ ενός πανάκριβου φωτιστικού και ενός "φτηνιάρικου" έχουν ήδη βγάλει την ετυμηγορία τους, όμως βγάλτε τις... παρωπίδες γιατί η μάχη θα είναι πολύ δύσκολη και ο Dαβίδ (όπως φυσικά και στον μύθο εκείνης της επικής μάχης) θα αποδειχθεί "σκληρό καρύδι"!

Μέσα από το συγκριτικό θα δούμε πολλές πτυχές των φωτιστικών αλλά θα σταθούμε κυρίως στο πως αποδίδουν όσον αφορά το φως τους (αυτό που σας ενδιαφέρει δηλαδή). Στόχος μας είναι να σας συμβουλέψουμε και όχι να σας επιβάλλουμε την γνώμη μας. Μέσα από τις δικές μας αγορές και τα δικά μας... λάθη θέλουμε να μάθετε και να κάνετε την καλύτερη επιλογή εξοπλισμού!

Σύγκριση Πρώτη - Ποιότητα Κατασκευής

Η σύγκριση όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής μοιάζει με ένα χαμένο παιχνίδι από το πρώτο λεπτό για το Yongnuo YN-360. Όχι γιατί το ΥΝ-360 είναι "μάπα" (το αντίθετο θα λέγαμε είναι μια χαρά για τα λεφτά του), αλλά γιατί το Wescott IceLight 2 είναι ένα φανταστικό φωτιστικό μεταλλικής κατασκευής το οποίο δένει αρμονικά με το χέρι. Κυλυνδρικό, ελαφρύ, έχει μία άκρως επαγγελματική εμφάνιση η οποία συμπληρώνεται μοναδικά με το "Diffuser", τον "διαχυτή" ο οποίος καλύπτει τα LED του φωτιστικού και μετατρέπει το σκληρό τους φως σε ένα αγγελικό άγγιγμα φωτός το οποίο διαχύεται μοναδικά στα μοντέλα μας.

Το Yongnuo ΥΝ-360 όπως είπαμε είναι χαμένο από χέρι όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής. Πρόκειται (όπως τα περισσότερα Yongnuo προϊόντα) για μία πλαστική κατασκευή η οποία μειώνει το κόστος και ο σχεδιασμός του είναι σε στυλ ορθογώνιου, με γωνίες οι οποίες άλλους τους βολεύουν και άλλους όχι. Είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις από το IceLight και η μπαταρία του φωτιστικού πωλείται ξεχωριστά. Επάνω στο Yongnuo YN-360 υπάρχει ένα φίλτρο πορτοκαλί χρώματος το οποίο κουμπώνει στο φωτιστικό και μετατρέπει το λευκό φως ημέρας 5500k σε πιο ζεστό (κίτρινο δηλαδή), ωστόσο έχοντας την επιλογή μετατροπής του φωτός σε 3300k μέσα από τα πλήκτρα χειρισμού, το συγκεκριμένο φίλτρο μοιάζει ανούσιο. Τόσο ανούσιο που κάνει την έλλειψη "diffuser" ακόμη πιο έντονη.

Ετυμηγορία πρώτης σύγκρισης:

Η κατασκευή του Wescott IceLight 2 είναι "βασιλικής ποιότητας". Δεν υστερεί πουθενά και όταν το κρατάς νιώθεις και εσύ ο ίδιος βασιλιάς! Ωστόσο δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο όταν έχουμε ξοδέψει σχεδόν 700 ευρώ!

Το Yongnuo YN-360 από την άλλη, για την τιμή του έχει μία αρκετά τίμια κατασκευή, η μπαταρία που θα πρέπει να αγοράσετε ξεχωριστά θα σας κάνει να περιμένετε μέχρι να το ανάψετε και βεβαίως η έλλειψη του διαχυτή, το μεγαλύτερο μείον του συγκεκριμένου φωτιστικού θα κάνει τα πράγματα πολύ δύσκολα για το μοντέλο σας, ειδικά αν δεν κάνετε την πατέντα που σας έχουμε ήδη δείξει (κάντε κλικ εδώ για να την δείτε όπωσδήποτε)!

Νικητής της πρώτης σύγκρισης: Wescott IceLight 2

Σύγκριση Δεύτερη - Εργονομία

Μετά την ποιότητα κατασκευής, η εργονομία είναι ένας τομέας τον οποίο το Wescott IceLight και πάλι θα "πατήσει" το Yongnuo YN-360.

Με το πρώτο άγγιγμα στο Wescott IceLight 2 καταλαβαίνει κανείς ότι το συγκεκριμένο φωτιστικό είναι άλλου επιπέδου ποιότητας. Το χέρι "κουμπώνει" αρμονικά στο στην χειρολαβή του φωτιστικού, αυτό μας επιτρέπει να είμαστε σταθεροί χωρίς να μας γλιστράει (γιατί θα ιδρώσουμε αργά ή γρήγορα), είναι ελαφρύ και μικρότερο από το YN-360, έτσι οι κινήσεις μας είναι σταθερές και χωρίς να χρειαζόμαστε μεγάλο χώρο. Ο χειρισμός του φωτός είναι πολύ απλός, πολύ λίγα πλήκτρα χειρισμού στο πίσω μέρος του τα οποία μας επιτρέπουν να ρυθμίζουμε την ένταση του φωτός ανάλογα με την στιγμή και το ύφος της λήψης.

Μοναδικό "παρατράγουδο" είναι το κουμπί ενεργοποίησης  το οποίο πρέπει να αλλαχθεί άμεσα από την Wescott γιατί είναι τρομερά ευαίσθητο και ενεργοποιείται ακόμη και με το πιο ελαφρύ πάτημα.

Το Yongnuo YN-360 όσον αφορά την εργονομία σε σχέση πάντα με το Wescott IceLight 2 είναι πολύ πίσω. Πιό δύσκολο στο κράτημα καθώς δεν είναι κυλινδρικό, χωρίς ιδιαίτερη χειρολαβή (σίγουρα θα γλιστράει από εάν σημείο και μετά). Ο πίνακας ελέγχου του φωτιστικού είναι πολυπλοκότερος σε σχέση με το IceLight. Αυτό συμβαίνει γιατί το συγκεκριμένο φως έχει περισσότερες λειτουργίες, όπως πολλαπλές επιλογές αλλαγής της θερμοκρασίας του φωτός (3300k & 5500k) αλλά και δυνατότητα δημιουργίας χρωματικών RGB συνδυασμών. Προσωπικά ο πίνακας ελέγχου και τα κουμπιά του YN-360 μου αρέσουν περισσότερο, αλλά ίσως κάποιους να τους μπερδέψουν, αν θέλουν ταχύτητα & αμεσότητα χωρίς ψάξιμο. Η μπαταρία κουμπώνει στο κάτω μέρος του φωτιστικού αλλά σε αντίθεση με το IceLight βγαίνει προς τα έξω και αυτό λίγο χαλάει την αρμονία της κατασκευής. Αν αγοράσετε την μεγαλύτερης χωριτικότητας μπαταρία, τότε το εξόγκωμα θα είναι ακόμη πιο ενοχλητικό.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι μπορείτε να χειρίζεστε το Yongnuo YN-360 και εξ'αποστάσεως με χρήση ένος Application το οποίο μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από το επίσημο site της Yongnuo και μέσω Bluetooth το ελέγχετε από το κινητό σας τηλέφωνο!

Ετυμηγορία δεύτερης σύγκρισης:

Το Wescott IceLight 2 αν εξαιρέσει κανείς το "χαζό" κουμπί ενεργοποίησης του φωτός το οποίο μπορεί να πατηθεί ενώ έχετε το φως στην θήκη του (και να τελειώσει η μπαταρία πριν καν ξεκινήσετε) η εργονομία του είναι εξαιρετική. Δεν υστερεί σε κανέναν άλλον τομέα, ωστόσο και πάλι δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από ένα φωτιστικό σχεδόν 700 ευρώ!

Η εργονομία του Yongnuo YN-360 για την τιμή του είναι αρκετά καλή. Μόνο αν το συγκρίνεις με το "Big Boss" καταλαβαίνεις την διαφορά. Αν δεν σκοπεύετε να πιάσετε το Wescott IceLight τότε θα σας φανει άκρως βολικό, ενώ η έξυπνη κατασκευή του πίνακα ελέγχου σε συνδυασμό με την "εξ' αποστάσεως" ελευθερία στον χειρισμό του θα σας δώσει ένα πλεονέκτημα το οποίο ακόμη δεν έχει σκεφτεί καν η Wescott.

Νικητής της δεύτερης σύγκρισης: Wescott IceLight 2 (στα σημεία)

Σύγκριση Τρίτη - Απόδοση Φωτός

Η τρίτη και τελευταία σύγκριση είναι εκείνη η οποία κατά ένα μεγάλο βαθμό θα κρίνει την αγορά σας και είναι η τελευταία ευκαιρία του "Δαβίδ" να παλέψει τον "Γολιάθ", για να δούμε αν θα τα καταφέρει.

Το Wescott IceLight 2 είναι η βελτιωμένη έκδοση του άκρως επιτυχημένου IceLight. Αυτό σημαίνει πως είναι ακόμη καλύτερο όσον αφορά διάρκεια της μπαταρίας αλλά και την ένταση του φωτός σε σχέση με το προηγούμενο το οποίο υπερλατρεύτηκε παγκοσμίως. Το φως του είναι φανταστικό, μαλακό, χωρίς να δημιουργεί σκληρές σκιές στα μοντέλα μας και χωρίς να τα "στραβώνει". Αυτό χάρις στον διαχυτή ο οποίος μετατρέπει το σκληρό LED φως σε κάτι αιθέριο & μαγικό. Ένα φως το οποίο όταν είναι στραμμένο στην κατάλληλη γωνία, κάνει τους πάντες όμορφους και πρωταγωνιστές βγαλμένους από ταινία χολυγουντιανής παράγωγής!

Το Yongnuo YN-360 όσον αφορά το φως που εκπέμπει και πάλι είναι πίσω σε σχέση με το Wescott IceLight 2. Μπορεί η ένταση του να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη, αλλά αυτό συνήθως δεν παίζει κανένα ρόλο σε τέτοιου είδους φωτιστικά (εκτός αν θέλουμε να φωτίσουμε ένα γήπεδο μπάσκετ για να παίξουμε). Μέσα απο τα δοκιμαστικά παρατηρήσαμε πως το YN-360 είναι ελαφρώς πιο "ζεστό" από το Wescott IceLight, οπότε το 5500k το οποίο αναγράφεται ως θερμοκρασία δεν ισχύει 100%. Τέλος το πιό σημαντικό μειονέκτημα του Yongnuo YN-360 είναι η έλλειψη διάχυσης. Ένα "diffuser" θα επέτρεπε στο φως να "πέφτει" στα μοντέλα μας πιο μαλακά και χωρίς να στραβώνει.

Αν χρησιμοποιήσετε το YN-360 χωρίς την πατέντα του διαχυτή που σας έχουμε δείξει (κάντε κλικ εδώ), τα μοντέλα σας θα βγαίνουν "καμμένα" (υπερφωτισμένα), με σκληρές σκιές (καθόλου κολακευτικό) και από την ένταση των "γυμνών" led, θα κάνουν μορφασμούς, θα κλείνουν τα μάτια τους, θα δακρύσουν & στο τέλος μπορεί και να σας βρίσουν!

Ετυμηγορία τρίτης σύγκρισης

Το Wescott IceLight 2 είναι χωρίς σύγκριση ανώτερο φωτιστικό, ένα φως το οποίο άμεσα θα αναβαθμίσει την δουλειά σας αλλά και την "προς τα έξω" εμφάνιση σας. Το φως του είναι αρκετά έντονο και μέσα από τον διαχυτή μεταμορφώνεται σε "μαγικό άγγιγμα". Θα απογειώσει τα θέματα σας όταν εκείνα χρειάζονται άμεσα φως χωρίς καμία δυσκολία.

Το Yongnuo YN-360 όπως το αγοράζουμε από τη "μαμά" του δεν μπορεί να σταθεί δίπλα στο IceLight, το φως του είναι τρομερά έντονο και θα σας κάνει ζημιά στα μάτια αν το κοιτάξετε πολλή ώρα, ο τρόπος κατασκευής του και η έλλειψη διαχυτή θα σας δώσει ένα φως το οποίο είναι μεν έντονο, αλλά παράλληλα δύσκολο και επίπονο. Χωρίς πρακτικά διάχυτη, το Yongnuo YN-360 είναι ακατάλληλο και ίσως και επικίνδυνο για τα μοντέλα σας.

Νικητής της τρίτης σύγκρισης: Wescott IceLight 2 (στα σημεία)

Ποιός είναι όμως ο Ρεαλιστικός Νικητής;

Ας μιλήσουμε τώρα λίγο πιο ρεαλιστικά και πρακτικά. Εγώ όπως σας έχω ήδη δείξει σε παλαιότερα video είμαι κάτοχος δύο Yongnuo YN-360. Προσωπικά δεν πιστεύω να αγοράσω ποτέ το Wescott IceLight και αυτό γιατί μέσα από την πατέντα που σας έχω δείξει, έχω καταφέρει να μειώσω στο ελάχιστο τα προβλήματα διάχυσης τα οποία παρουσιάζονται στο YN-360 και ενοχλούσαν και εμένα αλλά και τα μοντέλα μου. Πραγματικά απορώ με την Yongnuo γιατί δεν έχει φτιάξει έναν διαχυτή ο οποίος θα κάνει αυτό το φως διαχειρίσιμο και άκρως ανταγωνιστικό σε σχέση με το IceLight.

Η πατέντα την οποία ανακάλυψα και έκανα video λύνει τα μεγάλα προβλήματα του φωτιστικού (Led που τρυπούν σαν πρόκες, μορφασμούς & σκληρές σκιές) και όλα αυτά με ένα απλό ριζόχαρτό (δείτε το video τώρα).

Έχοντας λοιπόν από τη μία 2 φωτιστικά τα οποία μου κόστισαν 200 ευρώ (και κάτι ψιλά για τις μπαταρίες) με diffuser πατέντα, μπορώ να νιώθω άνετα και ετοιμοπόλεμος, ενώ αν είχα δώσει 1400 ευρώ για 2 IceLight, θα ήμουν ετοιμοπόλεμος αλλά θα "με είχε πονέσει αφάνταστα η τσέπη μου"!

Η Ετυμηγορία της "Πατενταρισμένης" Τρίτης Σύγκρισης

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν η Yongnuo στο μέλλον βγάλει το YN-360 με διαχυτή όπως αυτόν που έχω φτιάξει τότε "θα κοιτάξει στα ίσια" το Wescott IceLight! Αν υπολογίσουμε την ευελιξία στην αλλαγή θερμοκρασίας φωτός από 5500k & 3300k, την αλλαγή χρωματισμών RGB, τον έλεγχο μέσω Bluetooth και κυρίως την τεράστια διαφορά της τιμής, τότε η νικητής θα είναι με διαφορά το YN-360.

Αν δεν θέλετε να το "παίζετε μούρη" με το φωτιστικό σας (κάτι σαν τους περισσότερους χρήστες Macintosh ένα πράγμα) και θέλετε να πάρετε μεν ένα φωτιστικό χειρός αλλά και να επενδύσετε σε κάποιον φακό με τα ίδια χρήματα που θα δίναμε για ένα IceLight, τότε η "πατενταρισμένη" εκδοχή του Yongnuo YN-360 είναι η λύση για τους 99 στους 100 εκεί έξω!

Οπότε, Ρεαλιστικός Νικητής της τρίτης (και πατενταρισμένης) σύγκρισης:

Το Yongnuo YN-360 (Ένα ριζόχαρτο θα σας γλιτώσει εκατοντάδες ευρώ)

Δείγματα φωτογραφιών με χρήση των φωτιστικών

Δείτε στην πράξη μέσα από τα φωτογραφικά παραδείγματα πως ανταποκρίνεται το Wescott IceLight 2 και πως το Yongnuo YN-360 χωρίς την πατέντα του diffuser

Δείγματα με χρήση του Yongnuo YN-360

Δείγματα με χρήση του Wescott IceLight 2

Δείτε το συγκριτικό video

Στο παρακάτω video θα δείτε με παραδείγματα την σύγκριση της μη-πατενταρισμένης έκδοσης του Yongnuo YN-360 και του Wescott IceLight 2.