Η νέα Nikon D5600

Τον Νοέμβριο του 2016 ανακοινώθηκε από την επίσημη Nikon ο ερχομός της νέας μηχανής της σειράς D5000x, της Nikon D5600. Έχοντας  εμπειρία από τις 2 προηγούμενες εκδόσεις (D5300 & D5500) δεν ξέραμε τι να περιμένουμε παραπάνω από την εταιρεία για την συγκεκριμένη σειρά. Προσωπικά δεν είχαμε παραπάνω απαιτήσεις ακόμη και από το μοντέλο D5300, ωστόσο κάθε νέο μοντέλο φέρνει περισσότερα πράγματα (σε εικόνα και βίντεο), τα οποία μόλις τα νιώσουμε, δεν θέλουμε να γυρίσω πίσω.

Πόσω μάλλον όταν η νέα Nikon D5600 φέρνει νέες καινοτομίες όσον αφορά την εργονομία και τις λήψεις, στοιχεία τα οποία λίγο πολύ θα ζηλέψουμε όλοι μας και λογικά αποτελούν “πρόδρομο” των μελλοντικών μοντέλων της αγαπημένης μας εταιρείας.

Review της Nikon D5600

Review της Nikon D5600

Βασικά χαρακτηριστικά της Nikon D5600

Όπως κάθε νέα μηχανή, έτσι και η Nikon D5600 ήρθε με νέα χαρακτηριστικά, ας δούμε όμως εκτός από τα νέα και τα γενικά της χαρακτηριστικά για κάποιους που ενδιαφέρονται για την μηχανή και ειτε δεν είχαν προηγουμένως άλλη DSLR, είτε προέρχονται από άλλη κατηγορία μηχανών.

Καταρχάς να πούμε ότι το σώμα και τα χαρακτηριστικά της D5600 δεν ξεφεύγουν από την κατηγορία “Upper Entry Level” που κατατάσσεται η σειρά D5000x. Σίγουρα η συγκεκριμένη κατηγορία παρέχει παραπάνω σε σχέση με την σειρά “Entry Level”, (την σειρά D3000x δηλαδή) αλλά όχι περισσότερα από την σειρά “Midrange”, (την σειρά D7000x). Κυρίως λόγω της εργονομίας των κουμπιών και την έλλειψη της οθόνης LCD στο επάνω μέρος της μηχανής. Στοιχεία τα οποία μπορεί να μην φαντάζουν σημαντικά, αλλά για επαγγελματίες είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητα!

Προβολή με μία ματιά

Δείτε με μία ματιά τα πιο βασικά χαρακτηριστικά της Nikon D5600

 • Μοντέλο DLSR: Nikon D5600
 • Αισθητήρας: CMOS DX (Crop) 24.2 Mega Pixels
 • Επεξεργαστής: Expeed 4
 • Ευαισθησία ISO: 100 – 25.600
 • Φωτό ανά Δευτερόλεπτο (FPS): 5
 • Μέγιστη ταχύτητα κλείστρου: 1/4000 sec
 • Συνολικά σημεία αυτόματης εστίασης: 39
 • Μέσο αποθήκευσης: SD/SDHC/SDXC
 • Μέγεθος & τύπος οθόνης: 3.2 ίντσες (TFT-LCD)
 • Μπαταρία: EN-EL14a
 • Φωτογραφία: Έως 6000 x 4000 pixels (RAW 12-14bit & JPG)
 • Βίντεο: Έως 1920×1080 στα 60fps (Η.264 – MP4)

Βάρος και πιάσιμο μηχανής

Η μηχανή D5600 έχει κατασκευαστεί με βάση το νέο σχήμα των μηχανών της Nikon που λάνσαρε κυρίως με την κυκλοφορία της FX Nikon D750, κυρίως όσον αφορά το σημείο που την πιάνουμε. Το πιάσιμο της είναι ακόμη πιο στιβαρό και σταθερό ακόμη και όταν κρατάμε την μηχανή σε “Selfie Mode” για να φωτογραφηθούμε ή να κάνουμε κάποιο βίντεο. Ταυτόχρονα πρόκειται για ένα πανάλαφρο σώμα (415 γραμμάρια) το οποίο δεν πρόκειται να μας κουράσει εύκολα κατά τις λήψεις μας.

Review της Nikon D5600

Review της Nikon D5600

Εξαιρετική LCD οθόνη αφής

Πριν χρόνια, όταν ακούσαμε για οθόνη αφής στις φωτογραφικές μηχανές εγώ και αδερφός μου “ξινίσαμε” με αυτό το χαρακτηριστικό των κινητών τηλεφώνων, ωστόσο η Nikon D5600 εκτός από μια πολύ βολική περιστρεφόμενη οθόνη (για Selfies και όχι μόνο), έχει και μία εξαιρετικής απόδοσης οθόνη αφής η οποία ξεπερνά εκείνη της D5500 και μας επιτρέπει όχι μόνο να κάνουμε γρήγορες επιλογές, ρυθμίσεις και προβολή των φωτογραφιών μας, αλλά και να εστιάζουμε-φωτογραφίζουμε τα θέματα μας με ένα και μόνο άγγιγμα του αντίχειρά μας! Ξέρω ξέρω, χαρακτηριστικό των κινητών τηλεφώνων, αλλά είναι πολύ πιο όμορφο όταν το βλέπεις παρά όταν το διαβάζεις (δείτε το στο βίντεο παρακάτω).

Επιπλέον καλά στοιχεία της Nikon D5600

Το κενό που υπήρχε στο παρελθόν μεταξύ των κατηγοριών των DSLR έχει πλέον μειωθεί στο ελάχιστο. Μια μηχανή όπως η Nikon D5600, αν εξαιρέσουμε την εργονομία και την έλλειψη της LCD οθόνης στο πάνω μέρος του σώματος, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει ακόμη και από ακριβότερα σώματα μηχανών DSLR! Έχοντας έναν πολύ σύγχρονο επεξεργαστή και αισθητήρα, μπορεί να φωτογραφίσει με απίστευτη ταχύτητα & ποιότητα, οξύτητα και σωστή απόδοση της φωτεινότητας των pixel. Ταυτόχρονα τα πάει πάρα πολύ καλά και στα υψηλά ISO, ένα χαρκτηριστικό που ψάχνουν πολλοί όταν αγοράζουν φωτογραφική μηχανή στις ημέρες μας!

Αν υπολογίσει κανείς το πολύ μικρό της βάρος και μέγεθος, την κάνει ιδανική για καθημερινή χρήση, ενώ η χρήση της βελτιωμένης περιστροφικής οθόνης αφής, είναι κάτι που θα ξετρελάνει τους χρήστες (και σίγουρα θα έρθει και στα μελλοντικά ακριβότερα σώματα της εταιρείας).

Αν μαζί με τα παραπάνω υπολογίσουμε την γρήγορη και αποδοτική της εστίαση, σε συνδυασμό με το ενσωματωμένο WiFi & Bluetooth τότε μιλάμε για μία μηχανή η οποία δεν είναι μόνο για “ενθουσιώδεις ερασιτέχνες”, αλλά και για επαγγελματίες οι οποίοι ψάχνουν ένα μικρότερο σώμα το οποίο όμως είναι άκρως αποδοτικό, με χαμηλό κόστος και χωρίς περιορισμούς (αν εξαιρέσουμε και πάλι την έλλειψη εργονομίας που βρίσκουμε στα ακριβότερα σώματα).

Review της Nikon D5600

Review της Nikon D5600

Ετυμηγορία του teachme.gr

Έχοντας δουλέψει την Nikon D5600 και έχοντας προηγούμενη εμπειρία από όλη την σειρά της Nikon D5000x, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το νέο μοντέλο της συγκεκριμένης σειράς, δεν ξεφεύγει από τα αγαπημένα ποιοτικά στάνταρ που μας έχει συνηθίσει. Δεν θα λέγαμε ότι κάποιος που έχει την D5500 (ακόμη και την D5300) χρειάζεται αναγκαστικά να αναβαθμιστεί με αυτό το σώμα, ωστόσο είναι καλό να βλέπουμε ακόμη καλύτερα μοντέλα για τους νέους φωτογράφους οι οποίοι θα ξεκινήσουν και θα αγαπήσουν ακόμη περισσότερο την φωτογραφία μέσω ενός σώματος που παρέχει τα πάντα!

Εγώ ο Βαγγέλης Βλασόπουλος και ο υπεύθυνος του photo-gfx.gr, Πάνος Βλασόπουλος, συστήνουμε την Nikon D5600 και είμαστε βέβαιοι οτι θα την λατρέψετε για τα μοντέρνα της χαρκτηριστικά και το ελάχιστο βάρος της!

Δείτε το βίντεο με την παρουσίαση της Nikon D5600

Δείτε στο παρακάτω video την παρουσίαση της Nikon D5600 από τον Πάνο Βλασόπουλο και “αφουγκραστείτε” τον ενθουσιασμό του! Στο βίντεο, η Nikon D5600 “φοράει” τον καινούριο ευρυγώνιο φακό για DX, τον Nikkor 10-20mm για τον οποίο κάναμε Review & Unboxing και φυσικά θα τα βρείτε στο teachme.gr (κάντε κλικ εδώ)