Ξανά "στον δρόμο" για εσάς!

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου σήμερα και επισήμως ξεκινά η νέα σεζόν του teachme.gr, μία σεζόν την οποία σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε πολλά πράγματα για εσάς, μένοντας πάντα πιστοί στο στυλ που μας αγαπήσατε! Στο πρώτο βίντεο για την νέα σεζόν βγαίνουμε πάλι στον δρόμο και ανακαλύπτουμε τις πολύ δυνατές πτυχές του νέου ευρυγώνιου φακού της Nikon, τον Nikkor AF P DX 10-20 mm VR, ενός φακού ο οποίος ανακοινώθηκε στις 31 Μαϊου 2017 και επιδιώκει να σας κάνει να τον ερωτευτείτε, κάτι όμως το οποίο όπως θα δούμε και στο video review είναι πάρα πολύ εύκολο να συμβεί!

Review Nikkor AF P DX 10-20 mm VR

Με μεγάλη μας χαρά δεχτήκαμε να κάνουμε ένα review για τον Nikkor AF P DX 10-20 mm VR και αυτό γιατί συνεχώς μας ρωτάτε για επιλογή σωστού ευρυγώνιου φακού. Η Nikon μας έστειλε τον φακό για δοκιμές και ο Πάνος Βλασόπουλος, υπεύθυνος του Photo-GFX.gr βγήκε μία βόλτα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας για να καταγράψει την εμπειρία του σε ένα video review "έπος" 42 λεπτών! Πριν προχωρήσουμε όμως στο review για τον νέο Nikkor φακό, ας δούμε λίγο μερικά πολύ σημαντικά στοιχεία.

Review Nikkor AF P DX 10-20 mm VR

Συμβατότητα φακού

Η Nikon μας είχε "καλομάθει" να χρησιμοποιούμε τους φακούς της σε όλα τα σώματα ανεξαρτήτως αν ήταν DX ή FX. Η μοντούρα (το σημείο κουμπώματος του φακού και της μηχανής) δεν έχει αλλάξει και αυτό σημαίνει ότι μπορούμε πρακτικά να κουμπώσουμε έναν φακό της δεκαετίας του 80 σε ένα υπερσύγχρονο σώμα του 2017!!! Αυτό θεωρητικά φαντάζει αρκετό για να φωτογραφίσουμε, ωστόσο δεν σημαίνει πάντα ότι ο φακός θα "επικοινωνεί" με την μηχανή!

Όπως πολλοί νέοι φακοί, σχεδιάζονται για νέα σώματα, έτσι και ο νέος Nikkor AF P DX 10-20 mm VR έχει κατασκευαστεί με το μυαλό στο μέλλον, με νέο σχεδιασμό ο οποίος είναι συμβατός μόνο σε συγκεκριμένα σώματα που ήδη έχουν κυκλοφορήσει. Οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε αν και εφόσον η μηχανή σας είναι συμβατή με τον παραπάνω φακό, διαφορετικά ο φακός θα κουμπώσει, αλλά δεν θα αποκρίνεται στις εντολές σας.

Συμβατά σώματα DSLR

Η Nikon έχει ανακοινώσει ότι ο φακός είναι συμβατός με σώματα DSLR τα οποία έχουν κυκλοφορήσει από το 2013 και μετά. Αυτό σημαίνει ότι σε μυθικά σώματα όπως π.χ. το σώμα της Nikon D7000 ή της Nikon D800 ο φακός δεν λειτουργεί. Και για να μην σας αραδιάσω όλα τα μοντέλα στα οποία δεν λειτουργεί, ας αναφέρω καλύτερα τα συμβατά σώματα με τον Nikkor AF P DX 10-20 mm VR.

Τα σώματα DSLR (DX & FX) στα οποία λειτουργεί 100% ο φακός είναι: Nikon D3300*, D3400, D5300*, D5500, D5600, D7500, D500, D850 καθώς και νεότερα μοντέλα που πρόκειται να κυκλοφορήσουν. (με αστερίσκο τα μοντέλα που θα χρειαστούν "Firmware update" για να λειτουργήσει σωστά ο φακός).

Τα σώματα DSLR (DX & FX) στα οποία λειτουργεί με περιορισμούς ο φακός είναι: Nikon D5200, D7100, D7200, D750, Df, D810, D5.

Σε όλα τα υπόλοιπα σώματα, ο φακός δεν είναι συμβατός.

Χαρακτηριστικά του φακού Nikkor AF P DX 10-20 mm VR

Ποιότητα κατασκευής

Ο φακός Nikkor AF P DX 10 20 mm VR είναι ένας φακός για χρήση κυρίως σε DX σώματα με την φιλοσοφία ενός φακού ο οποίος είναι κατασκευασμένος με ακρίβεια, όχι όμως με τεράστιο μέγεθος και βάρος. Ο φακός είναι κατασκευασμένος από πλαστικό και είναι σχετικά μικρός σε διαστάσεις. Λόγω της κατασκευής του από πλαστικό, ο φακός είναι πολύ ελαφρύς (καμία σχέση με τα παλαιότερα ευρυγώνια μοντέλα φακών). Ζυγίζει μόλις 230 γραμμάρια, κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν θα σας κουράσει ποτέ και θα μπορείτε να φωτογραφίζετε ανά πάσα ώρα και στιγμή, σε εύκολες αλλά και δύσκολες συνθήκες!

Άλλη προοπτική, γωνία θέασης & απόδοση

Έχοντας συνηθίσει να έχουμε kit φακούς 18-55mm γνωρίζουμε πάνω κάτω τις δυνατότητες του και πως μπορούμε να "δούμε" μέσα απο εκείνουν. Η χρήση όμως του Nikkor AF P DX 10-20 mm VR θα σας επιτρέψει να αλλάξετε την οπτική σας, να συλλάβετε νέες γωνίες και φυσικά να εκτοξεύσετε την γωνία θέασης μέσα από την μηχανή σας στις 109 μοίρες! Πλέον τα πάντα χωράνε στο κάδρο σας, ακόμη και στους πιο στενούς χώρους ενώ ταυτόχρονα θα είστε σε θέση να εστιάζετε άμεσα και με την ακρίβεια που μας έχει συνηθίσει η Nikon, μόλις από 22 εκατοστά απόσταση! Δεν χρειάζεται φυσικά να σας αναφέρω ότι ο συγκεκριμένος φακός όπως κάθε νέος ποιοτικός φακός, είναι "ξυράφι" όσον αφορά την οξύτητα (sharpness) των εικόνων.

Review Nikkor AF P DX 10-20 mm VR

Review - Nikkor AF P DX 10-20 mm VR

Παραμόρφωση; Ποιά παραμόρφωση;

Και αφού σας έγραψα παραπάνω τις συμβατές μηχανές DSLR ας μιλήσουμε για τον φακό και τις δυνατότητες του. Έχοντας εμπειρία με τον Nikkor 10.5mm f/2.8 fisheye γνωρίζω πως για να πετύχεις εξαιρετικά ευρυγώνια αποτελέσματα θα πρέπει να έχεις και "παραμορφώσεις". Θα μου πείτε "εντάξει ρε Βαγγέλη, fisheye έχεις" και θα έχετε δίκιο, η παραμόρφωση του fisheye ήταν κάτι που πάντα δεν με ενδιέφερε έχοντας έναν μικρό φακό ο οποίος μπορεί να καταγράψει τα πάντα μπροστά μου.

Αυτή την παραμόρφωση που πάντα πίστευα ότι υπάρχει ως φυσικό "παρατράγουδο" των ευρυγώνιων φακών, σε αυτόν τον φακό τον συναντάμε ελάχιστα! Ο Nikkor AF P DX 10-20 mm VR λειτουργεί με άλλον σχεδιασμό, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πετυχαίνουμε λήψεις υπερ-ευρυγώνιες χωρίς ιδιαίτερες παραμορφώσεις. Ένα μαγικό χαρακτηριστικό το οποίο απο μόνο του θα μας κάνει να τον αγοράσουμε!

Σταθεροποίηση εικόνας

Η Nikon έχει εδώ και μερικά χρόνια φέρει στην ζωή μας την σταθεροποίηση στους φακούς της. Το "Vibration Reduction" ή πολύ πιο απλά, το "VR" μας επιτρέπει να φωτογραφίζουμε "εν κινήσει" ή με χαμηλές ταχύτητες κλείστρου χωρίς περιορισμούς και "κουνήματα" στις φωτογραφίες μας. Ο φακός Nikkor AF P DX 10-20 mm VR είναι ο πρώτος φακός υπερευρυγώνιας λήψης της εταιρείας με σταθεροποίηση η οποία μάλιστα λειτουργεί πάρα πολύ καλά!

Review Nikkor AF P DX 10-20 mm VR

Review - Nikkor AF P DX 10-20 mm VR

Ετυμηγορία του teachme.gr

Ο φακός Nikkor AF P DX 10-20 mm VR δεν θα ήταν ψέματα να πούμε ότι μας εντυπωσίασε. Όπως σας έγραψα παραπάνω έχω στην συλλογή μου τον Nikkor Fisheye 10.5mm f/2.8 και πίστευα ότι δεν θα σκεφτόμουν ξανά κάποιον άλλον υπερ-ευρυγώνιο φακό, ωστόσο ο Nikkor 10-20mm είναι ένας πολύ ξεχωριστός φακός, πολύ ελαφρύς, γρήγορος στην εστίαση, αθόρυβος & χωρίς παραμορφώσεις και μου άρεσε πάρα πολύ! Ίσως κάποια μέρα να τον αποκτήσω αν και θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσω πολλά "συναισθηματικά" εμπόδια μέχρι να αφησω τον αγαπημένο μου "Fisheye"!

Για όσους ψαχνουν έναν φακό ο οποίος θα μπορεί να συλλάβει τα πάντα με μία λήψη, η γωνία θέασης των 109 μοιρών του Nikkor AF P DX 10-20 mm VR το εγγυάται αυτό. Αλλά ο Nikkor AF P DX 10-20 mm VR δεν είναι "ερωτεύσιμος" μόνο γι'αυτό τον λόγο. Είναι ένας συνδυασμός ενός φακού, ο οποίος κάνει αυτό που λέει, χωρίς παραμορφώσεις, με σταθεροποίηση, χωρίς να μας κουράζει λόγω βάρους, φωτογραφίζει λεπτομέρειες σαν "ξυράφι", είναι αθόρυβος και πάρα πολύ οικονομικός!

Εγώ ο Βαγγέλης Βλασόπουλος και ο Πάνος Βλασόπουλος, συστήνουμε τον Nikkor AF P DX 10-20 mm VR και είμαστε βέβαιοι ότι θα τον χαρείτε απο την πρώτη στιγμή!

Το video review του Nikkor AF P DX 10-20 mm VR

Extra Video: Unboxing