Μετά από αρκετούς μήνες ανακάλυψα ένα βίντεο που μου είχε στείλει ο Πάνος Βλασόπουλος σχετικά με την φωτογράφιση πορτραίτου σε εξωτερικό χώρο. Ένα μάθημα το οποίο θα βοηθήσει σίγουρα όλους εκείνους που θέλουν να προχωρήσουν λίγο παραπέρα στην φωτογραφία και την χρήση ανακλαστήρα, διαχυτή και φυσικά Flash.

Η δύναμη του ήλιου

Ο Πάνος την συγκεκριμένη ημέρα βγήκε έξω και έκανε αυτό που κάνει τις περισσότερες φορές σε εξωτερικό χώρο, χρησιμοποίησε κατ'αρχάς την αιώνια και δωρεάν δύναμη του ήλιου για να φωτίσει σωστά το πορτραίτο. Με την τεχνική της ανάκλασης κατάφερε και παραμετροποίησε το φως του ήλιου και το έφερε πιο κοντά στα δικά του "θέλω".

Φωτογράφιση πορτραίτου σε εξωτερικό χώρο με χρήση ανακλαστήρα

Φυσικά όταν "παίζεις" με τον ήλιο δεν υπάρχει τέλος, οπότε οι δοκιμές στην συνέχεια προχώρησαν στην χρήση του διαχυτή ο οποίος και "μαλάκωσε" το φως το οποίο έπεφτε στο πίσω μέρος της Αλεξάνδρας και ουσιαστικά "έσβησε" το φως περιγράμματος ή αλλιώς "Rim Light".

Φωτογράφιση πορτραίτου σε εξωτερικό χώρο με χρήση διαχυτή

Η χρήση του Flash αλλάζει τα δεδομένα στα πορτραίτα

Αμέσως μετά την χρήση του ηλίου για φώτιση του πορτραίτου, ο Πάνος χρησιμοποίησε το εξωτερικό του Flash (Nikon SB-910) και μέσω της ασύρματης επικοινωνίας του πομπού Yongnuo YN622N-TX και δέκτη YN-622N μπόρεσε και "έκοψε" το φως του ζωογόνου αστεριού μας με στόχο να σκοτεινιάσει περισσότερο την σκηνή και να την δραματοποιήσει.

Η ιδιότητα HSS (High Speed Sync) του Flash επέτρεψε στον Πάνο να ανεβάσει την ταχύτητα του κλείστρου άνω του 1/1000sec χωρίς να χρειαστεί να ανεβάσει τις τιμές του διαφράγματος, κάτι το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα να "χαθεί" το κινηματογραφικό θόλωμα (Bokeh) στα μη εστιασμένα σημεία.

Φωτογράφιση πορτραίτου σε εξωτερικό χώρο με χρήση εξωτερικού Flash

Το Flash ως μία μικρή πηγή φωτός είναι αρκετά σκληρή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί έντονες σκιές και "highlights". Γι'αυτό το λόγο η παραμετροποίηση της πηγής είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε υπ'όψη όταν λειτουργούμε τόσο μικρές πηγές φωτός. Με χρήση διαχυτή, το φως "μαλάκωσε" και η ένταση του μειώθηκε (μειονέκτημα χρήσης παραμετροποιητή). Ωστόσο με χαμηλότερη ταχύτητα κλείστρου, ο Πάνος κατάφερε να φέρει το φως όπως ήθελε, χωρίς τις πολύ σκληρές σκιές.

Φωτογράφιση πορτραίτου σε εξωτερικό χώρο με χρήση εξωτερικού Flash και διάχυσης

Η οικογένεια πάντα βοηθάει!

Κατά την αποψή μου, αυτό το βίντεο μάθημα ήταν ένα από τα πιο τρυφερά βίντεο του Πάνου καθώς, βοηθός και μοντέλο ήταν τα παιδιά του, Γιάννης και Αλεξάνδρα αντίστοιχα. Το να έχεις την οικογένεια σου, εκτός από τα πολλαπλά οφέλη μίας πιο "γεμάτης" ζωής, σου επιτρέπει να έχεις βοηθούς από εκεί που δεν το περίμενες.

Όλες οι φωτογραφίες είναι ανεπεξέργαστες και αυτό γιατί θέλουμε πρώτα απ'όλα να βλέπετε το αποτέλεσμα μέσα από την μηχανή όταν το μάθημα είναι φωτογραφικό. Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε όλη την διαδικασία.

Κάντε Subscribe στο κανάλι μας στο youtube

Υποστηρίξτε τις προσπάθειες μας, κάντε ένα Subscribe στο κανάλι μας στο youtube και βοηθήστε μας να σας φέρουμε ακόμη καλύτερο περιεχόμενο μέσω της αγαπημένης σας σελίδας!