Η νέα έκπληξη της Canon στις μηχανές compact

Τον τελευταίο μήνα είχαμε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε την Canon Powershot G7X MkIII, την τελευταία έκδοση της άκρως πετυχημένης φωτογραφικής μηχανής της Canon, η οποία μετά την έκδοση MkII, είχε "ανεβάσει τον πήχη" σε ανησυχητικό βαθμό για τα επόμενα μοντέλα.

Να παραθέσω εδώ ενα "Spoiler" και να σας αναφέρω ότι η έκδοση MkIII πραγματικά μας εξέπληξε και μας κέρδισε σχεδόν σε όλα τα σημεία, περισσότερα παρακάτω.

Canon Powershot G7X MkIII

Τον Αύγουστο του 2019 κυκλοφόρησε επισήμως η Canon Powershot G7X MkIII, μια μηχανή, η οποία αποτελεί κορυφαία λύση για Vloggers (άνθρωποι που βιντεοσκοπούν τον εαυτό τους με στόχο την δημοσίευση στο youtube κλπ) και για όσους θέλουν μία μικρή αλλά αξιόλογη φωτογραφική μηχανή χωρίς το βάρος μίας DSLR ή Mirrorless μικρού φορμά.

Μετά από την κυριαρχία και αποδοχή της έκδοσης MkII η νέα Canon Powershot G7X MkIII είχε ένα βουνό να ανέβει για να αποδείξει πως όντως αποτελεί μια σωστή αναβάθμιση και όχι απλώς ένα νέο μοντέλο για κατανάλωση.

Η απαραίτητη "σύνδεση" της Canon G7X MkIII με την MkII

Όταν έχεις παρουσιάσει ως εταιρεία ένα τόσο επιτυχημένο μοντέλο όπως η Canon Powershot G7X MkII, τότε δύσκολα το αλλάζεις εκ βάθρων, γι'αυτό το λόγο η νέα έκδοση σε σχέση με την προηγούμενη, όσον αφορά τουλάχιστον το εξωτερικό κομμάτι τους, δεν έχουν ιδιαίτερα μεγάλες διαφορές, εκτός ίσως από τις δύο εκδόσεις χρώματος της G7X MkIII σε μαύρο και ασημί.

Το σώμα παραμένει σχεδόν το ίδιο, με σημαντικές αναβαθμίσεις στα σημεία επαφής της μηχανής, τα οποία βελτιώνουν την εργονομία και επιτρέπουν στον χρήστη να κρατάει ακόμη καλύτερη την μηχανή.

Ίδια παρέμειναν σχεδόν όλα τα κουμπιά ελέγχου, ο φακός εστιακού μήκους 8.8 - 36.8 mm (ισοδύναμο με 24-100mm σε 35mm film), ο οποίος παρέχει 4x "ζουμ" αλλά και ο CMOS αισθητήρας 1 ίντσας και 20.1Mpixels

Οι πολύτιμες αναβαθμίσεις της Canon G7X MkIII

Εκεί που αρχίζει να "λάμπει" η νέα έκδοση της Canon G7X Powershot φαίνεται στα εσωτερικά της χαρακτηριστικά και κυρίως στο νέο επεξεργαστή που "φοράει", τον DIGIC 8, ο οποίος εκτός από τις κλασικές αναβαθμίσεις, όπως για παράδειγμα η ταχύτητα εκκίνησης της μηχανής, φέρνει νέες δυνατότητες στην μηχανή τις οποίες δύσκολα έως απίθανα να βρει κάποιος σε αναλόγου μεγέθους άλλες φωτογραφικές μηχανές.

Ο επεξεργαστής που "φοράει" η G7X MkIII

Αναβαθμίσεις για φωτογράφους

Για όσους θέλουν να φωτογραφίζουν μέσω της Canon Powershot G7X MkIII αξίζει να αναφέρουμε τις πολύ σημαντικές αναβαθμίσεις στις πολλαπλές λήψεις έως και 20 καρέ ανα δευτερόλεπτο ή 30 σε RAW Burst Mode (χωρίς όμως αυτόματη εστίαση) με ταυτόχρονη αναβάθμιση του Buffer (της εσωτερικής μνήμης που διαχειρίζεται τις φωτογραφίες μέχρι να φτάσουν στην κάρτα μνήμης) σε 125 φωτογραφίες αντί 32 της προηγούμενης έκδοσης.

Μια ακόμη πολύ σημαντική αναβάθμιση υπάρχει στην ταχύτητα του κλείστρου και όσον αφορά την μεγαλύτερη διάρκεια ανοίγματος του (για λήψεις "Long Exposure") η οποία φτάνει τα 30 από 15 δευτερόλεπτα που είναι στην MkII, αλλά και την ταχύτερη χρήση του σε 1/25.600 από 1/2.000 της προηγούμενης έκδοσης.

Ενώ για τους φωτογράφους νύχτας, η δυνατότητα φωτογράφισης με 1 στοπ ακόμη υψηλότερου ISO (ISO 25.600) θα επιτρέψει να φωτογραφίζει κάποιος σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού χωρίς τρίποδο με ταυτόχρονη καλύτερη διαχείρηση του θορύβου από την επεξεργαστή.

Αναβαθμίσεις για βιντεογράφους

Η Canon Powershot G7X MkIII λόγω της τεράστιας αποδοχής του προηγούμενου μοντέλου στους "vloggers" έπρεπε να φέρει πολύ σημαντικές αναβαθμίσεις κυρίως στις βίντεο λειτουργίες της, ας δούμε μερικές απο αυτές.

Η πιο σημαντική αναβάθμιση στο σώμα της μηχανής είναι η παροχή υποδοχής για εξωτερικό μικρόφωνο. Κάτι που θα αλλάξει απίστευτα τον τρόπο εγγραφής βίντεο και εξωτερικού ήχου ταυτόχρονα χωρίς ενδιάμεση συσκευή καταγραφής. Η Canon Powershot G7X MkIII μπορεί να έχει ένα άκρως αποδοτικό στερεοφωνικό εσωτερικό μικρόφωνο, με αυτή την αναβάθμιση όμως, πρακτικά κάνει την ζωή μας πιο εύκολη και την δουλειά μας άμεσα πιο επαγγελματική.

Εγγραφή video με χρήση εξωτερικού μικροφώνου

Στην "προίκα" που φέρνει ο νέος επεξεργαστής δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε την δυνατότητα εγγραφής καθαρού 4Κ βίντεο 25p, κάτι που δεν υπήρχε στο προηγούμενο μοντέλο (το μοντέλο MkII μπορεί να καταγράψει βίντεο έως Full HD 1080 60p).

Επίσης αναβάθμιση υπάρχει και στην δυνατότητα εγγραφής βίντεο σε "Full High Definition" σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, όσον αφορά των αριθμό των καρέ. Πλέον μπορεί η εγγραφή να γίνει στα 120fps και να έχουμε δυνατότητα κινηματογραφικών "slow motion"!

Νέες λειτουργίες της Canon Powershot G7X MkIII

Οι αναβαθμίσεις είναι πάντα καλό να υπάρχουν, αλλά τι καλύτερο από τα νέα καινοτόμα πράγματα που φέρνει κάθε μοντέλο στην ζωή μας. Η Canon Powershot G7X MkIII φέρνει την επιλογή για αυτόματο "Live Streaming" μέσα από την μηχανή, χωρίς την ενδιάμεση παρουσία κάποιου Η/Υ (απαραίτητη προϋπόθεση η χρήση WiFi από κάποια εξωτερική πηγή).

Δυνατότητα εκπομπής "Live Streaming"

Το να μπορεί κάποιος να σηκώσει την φωτογραφική μηχανή του και να κάνει άμεσα βιντεοσκόπηση σε ζωντανή σύνδεση στο youtube, είναι κάτι πραγματικά νέο, ενώ ταυτόχρονα μπορεί μέσω USB-C PD τροφοδοτικού να φορτίζει τη μπαταρία ενώ κάνει τα live χωρίς να υπάρχει διακοπή!

Αυτό είναι το τροφοδοτικό που προτείνει η Canon (κλικ εδώ), ωστόσο υπάρχουν και άλλες λύσεις στο συγκεκριμένο θέμα της φόρτισης.

Υπόλοιπες λειτουργίες της Canon Powershot G7X MkIII

Κατ'αρχάς αξίζει να αναφερθούμε στην οθόνη αφής 3 ιντσών στο πίσω μέρος της μηχανής, η οποία μπορεί να περιστραφεί έως και 180 μοίρες, για να βλέπουμε τον εαυτό μας ενώ κάνουμε φωτογράφιση, εγγραφή video ή streaming στο youtube.

Έχουμε την δυνατότητα να εξάγουμε την εικόνα που βλέπουμε μέσω της θύρας "Micro HDMI" σε μεγαλύτερη οθόνη και μέσω της λειτουργίας "καθαρής χρήσης HDMI" μπορούμε να κάνουμε μεταφορά της "καθαρής" εικόνας HDMI σε ανάλυση 4K ή FHD χωρίς τα στοιχεία που εμφανίζονται ταυτόχρονα στην οθόνη της μηχανής (ανυπομονούμε να το δούμε στα επερχόμενα PhotoBros Live!).

Η φωτογραφική μηχανή μπορεί να συνδεθεί με WiFi και Bluetooth για δυνατότητα Live streaming, μεταφοράς αρχείων σε άλλες συσκευές και απομακρυσμένου ελέγχου.

Όπως κάθε φωτογραφική μηχανή του σήμερα, η Canon Powershot G7X MkIII παρέχει εξαιρετική σταθεροποίηση εικόνας, η οποία επιτρέπει στον χρήση να φωτογραφίζει και κυρίως να γράφει βίντεο "εν κινήσει" χωρις κραδασμούς και εμφανή την κίνηση του βηματισμού.

Η μπαταρία έχει ικανοποιητική διάρκεια ζωής για το μεγεθός της, μας επιτρέπει να φωτογραφίζουμε περίπου 300 εικόνες, ενώ το βίντεο που μπορεί να καταγράψει με μία φόρτιση είναι άνω των 2 ωρών (αναλόγως χρήσης επιπλέον στοιχείων, zoom κλπ).

Σε λειτουργία φωτογράφισης θα βρούμε αρκετά προγράμματα όπως το αυτόματο, προτεραιότητας κλείστρου, διαφράγματος και φυσικά Manual. Χειροκίνητες ή αυτόματες μπορούν να είναι αντίστοιχα και οι ρυθμίσεις βίντεο.

Παρ'ολίγον... μαζική υστερία με την εστίαση της μηχανής

Η αυτόματη εστίαση της Canon Powershot G7X MkIII είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να σταθούμε καθώς η προηγούμενη έκδοση "καλόμαθε" τους χρήστες. Στην θεωρία η νέα έκδοση έφερε ακόμη καλύτερη εστίαση η οποία επιτρέπει να εστίαζουμε σωστά και συνεχόμενα τα αντικείμενα ή τα πρόσωπα που μας ενδιαφέρουν. Κάτι που στην πράξη δυστυχώς δεν ίσχυε!

Μαζική υστερία προκάλεσε η έκδοση MkIII στους "youtubers" καθώς ξαφνικά δεν μπορούσαν να εστιάσουν σωστά τα προσωπά τους στην εγγραφή βίντεο. Εκατοντάδες βίντεο δημοσιεύθηκαν με κατηγορίες προς την Canon πως χειροτέρεψε την αυτόματη εστίαση στο νέο μοντέλο, τόσο πολύ που αρκετοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να δώσουν πίσω τις μηχανές και να αγοράσουν από δεύτερο χέρι την προηγούμενη έκδοση.

Αυτό ανάγκασε την Canon να κινηθεί πολύ γρήγορα και να ερευνήσει το θέμα, ως αποτέλεσμα αυτού, η δημοσίευση νέου "Firmware Update" μέσα σε 2 μήνες από την επίσημη κυκλοφορία του μοντέλου ΜkIII. Το "Firmware Update" διορθώνει το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην αυτόματη εστίαση με την ενσωμάτωση 2 προφίλ αυτόματης εστίασης.

Με την ενσωμάτωση 2 προφίλ αυτόματης εστίασης δεν μπορώ να καταλάβω αν τελικά το "Firmware Update" αποτελεί παραδοχή του λάθους (αν αυτό υπήρξε) καθώς το "προβληματικό" προφίλ εστίασης συνεχίζει να υπάρχει ως επιλογή, ωστόσο η ταχύτητα στην εύρεση λύσης και η δεύτερη επιλογή προφίλ είναι κάτι που μας άρεσε και δείχνει σοβαρότητα από μια εταιρεία όπως η Canon, η οποία "ακούει" και κυρίως "βλέπει" τις ανάγκες των πελατών της.

Η ετυμηγορία του teachme.gr

Καλώς η κακώς ζούμε στην εποχή της κινητής τηλεφωνίας και στην εποχή που οι συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά "καταργούν" συσκευές που στο παρελθόν θεωρούσαμε σημαντικές και απαραίτητες. Οι φωτογραφικές μηχανές απειλούνται καθημερινά από τα κινητά τηλέφωνα και ιδιαίτερα η κατηγορία των "Compact" φωτογραφικών μηχανών βρίσκεται ουσιαστικά ένα βήμα πριν την κατάργηση της.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν, αν οι εταιρείες φωτογραφικών επενδύσουν σε λειτουργίες και δεξιότητες τις οποίες δεν μπορεί να πλησιάσει ένα κινητό τηλέφωνο.

Η Canon Powershot G7X MkIII μπαίνει στην μάχη απέναντι από τα κινητά τηλέφωνα του 2019/2020 με σημαντικά όπλα, όπως ο μεγαλύτερος αισθητήρας, η χρήση zoom, η σταθεροποίηση εικόνας, το καθαρό 4K βίντεο, η χρήση RAW εικονων, η χρήση flash και εξωτερικού μικροφώνου. Στοιχεία τα οποία δύσκολα έως απίθανα να βρει κάποιος ποτέ στα κινητά τηλέφωνα. Ταυτόχρονα μπαίνει σε μονοπάτια που κυριαρχούσαν τα κινητά τηλέφωνα, όπως φυσικά η οθόνη αφής, το WiFi/Bluetooth και κυρίως το Live Streaming!

Εμείς, χρησιμοποιήσαμε την Canon Powershot G7X MkIII και καθημερινά μας εντυπωσιάζει με την απλότητα της, το πολύ εύχρηστο μενού, την δυνατότητα για χειροκίνητες ρυθμίσεις και την επιλογή για καθαρό HDMI, γιατί σε έναν κόσμο ταχύτητας, θέλουμε τα εργαλεία μας να είναι πιστοί ακόλουθοι!

Για όλα αυτά, συνιστούμε την αγορά της Canon Powershot G7X MkIII!

Δείτε την βίντεο παρουσίαση/χρήση της μηχανής

Στο παρακάτω βίντεο που δημιούργησε η ομάδα του teachme.gr μπορείτε να δείτε την Canon Powershot G7X MkIII σε χρήση εικόνας και βίντεο.

Αν θέλετε να δείτε δείγμα εικόνας σε RAW μορφή, παρακαλώ κάντε κλικ εδώ για να το κατεβάσετε.

Δείτε εδώ την εκπομπή PhotoBros Live #71 στην οποία μιλήσαμε για την μηχανή και είδαμε μια μικρή επεξεργασία των RAW αρχείων της