iPad - Το gadget μιάς νέας εποχής!

Το νέο παιχνίδι της Apple είναι κάτι παραπάνω απο ένα απλό προϊόν, είναι μια καινοτόμος ιδέα και ένα μεγάλο βήμα στις ηλεκτρονικές συσκευές. Κάτι που φυσικά μας έχει συνηθίσει η Apple στα τόσα χρόνια δημιουργίας ηλεκτρονικών συσκευών. Το Apple iPad αποτελεί και δημιουργεί απο μόνο του μία νέα κατηγορία ηλεκτρονικών υπολογιστών και αυτό ήταν κάτι που απασχολούσε την Apple για το κατα πόσο θα κερδίσει την αγορά μια νέα συσκευή. Έτσι εδώ και 10 χρόνια και μετά απο άλλες ονομασίες, όπως "Apple Tablet", "The Slate", Canvas" κοκ η Apple προετοίμαζε τον εαυτό της ίσως για το πιο ξεχωριστό προϊόν της συλλογής της και απο τις 27 Ιανουαρίου 2010 η Apple αποφάσισε να μην μας κρατάει μακριά απο το νέο της αριστούργημα και έτσι το ανακοίνωσε!

Με λίγα λόγια το iPad αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του δημοφιλούς κινητού τηλεφώνου iPhone και της άκρως επιτυχημένης σειράς φορητών υπολογιστών MacBook. Δύο προϊόντα που έχω την τύχη να χρησιμοποιώ καθημερινά. Οι περισσότεροι βέβαια βλέπουν το iPad σαν ένα μεγαλο iPhone και τίποτα παραπάνω και εδώ είναι που πρέπει η Apple να δώσει την απάντηση της γιατί οι υποσχέσεις ήταν παραπάνω απο μεγάλες...! Έτσι το ερώτημα είναι εάν το iPad είναι ένας "αέρας αλλαγής" στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που γνωρίζουμε σήμερα και αν θα καθορίσει το μέλλον τους.

Σχεδιασμός

Το πρώτο πράγμα που διακρίνει κάποιος στο iPad είναι ο σχεδιασμός του και η μεγάλη οθόνη αφης με ανάλυση 1024x768pixels. Έχει ένα κεντρικό πλήκτρο επιστροφής όπως και το iPhone στο κάτω μέρος του, ενώ η πίσω όψη του iPad είναι απλά καλυμμένη απο μια επιφάνεια αλουμινίου, μέχρι στιγμής μας δίνει την αίσθηση ότι αντί ενός νέου προϊόντος βλέπουμε ένα iPhone που μεγάλωσε ή εμείς για κάποιο λόγω σμικρυνθήκαμε και βλέπουμε ένα iPhone σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Έτσι το νέο iPad δεν μας προκαλεί με τον σχεδιασμό του, ο οποίος φυσικά είναι κομψός και μοντέρνος όπως όλα τα προϊόντα της Apple αλλά δεν μας κάνει να ξεφύγουμε απο τον σχεδιασμό ενός iPhone. Το βάρος του iPad δεν ξεπερνάει το 1 κιλό και αυτό το κάνει άνετο στο να το κρατάμε όπως μας βολέυει χωρίς να μας κουράζει. Το πάχος της συσκευής είναι μόλις μισή ίντσα. Επίσης κάποια έξτρα πλήκτρα που θα πρέπει να αναφέρω είναι τα πλήκτρα ρύθμισης της έντασης του ήχου και το κλείδωμα της οθόνης το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να κλειδώσουμε την οθόνη σε landscape ή portrait mode. ( μία λύση στο πρόβλημα που έχει το iphone όταν περιστρέφουμε το κινητό και έτσι αλλάζει η οθόνη σε landscape ή portait χωρίς ουσιαστικά να μας δίνει περιθώρια επιλογής και κλειδώματος). Αυτά τα πλήκτρα βρίσκονται πλάγια και δεξιά στο iPad.

Πλάγια και επάνω υπάρχει το πλήκτρο απενεργοποίησης και η υποδοχή για ακουστικά. Πλάγια και κάτω υπάρχει η υποδοχή για τον φορτιστή και για την σύνδεση με Ηλεκτρονικό Υπολογιστή καθώς και το ηχείο. Έτσι αν έχετε iPhone ή iPod δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου το iPad και αυτό ακριβώς ήθελε και η Apple.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Το Apple iPad έχει μονοπύρινο επεξεργαστή Cortex A8, κάρτα γραφικών PowerVR SGX GPU. Η μνήμη RAM δεν έχει αποκαλυφθεί απο την Apple αλλά λογικά πρέπει να έχει 512MΒ τουλάχιστον. Επίσης μέσα στο iPad υπάρχει κάρτα ασύρματης δικτύωσης 802.11a/b/g/n WiFi, Bluetooth 2.1, ψηφιακή πηξίδα, μικρόφωνο και αισθητήρας φωτός. Το μέγεθος του αποθηκευτικού χώρου εξαρτάται απο την έκδοση του iPad που θα αγοράσετε, έτσι υπάρχουν εκδόσεις 16, 32 και 64GB.

Δοκιμές

Στα δοκιμαστικά που έκανα στο iPad τα πήγε περίφημα! Απο το να βρίσκομαι σε ιστοσελίδες μέχρι να παίζω αρκετά "βαριά" παιχνίδια. Η εφαρμογή για τις φωτογραφίες είναι άκρως εντυπωσιακή επιτρέποντας μου να κινούμαι με ταχύτητα και χωρίς κολλήματα ανάμεσα απο φωτογραφίες μεγάλης ανάλυσης και φυσικά να κάνω ζούμ και περιστροφές χωρίς καμία καθυστέρηση. Η ανταπόκριση των συσκευών γενικά ήταν καλή αλλά όχι καταπληκτική και αυτό γιατι ο μονοπύρινος επεξεργαστής δεν μας δίνει την δυνατότητα για multitasking εκτός και αν δουλέυουμε με τις εφαρμογές `"Safari, iPod και Mail", έτσι το iPad τα πάει πολύ καλά όταν δουλεύουμε με μια εφαρμογή και ικανοποιήτικά όταν έχουμε παραπάνω απο μια εφαρμογές συγχρόνως. Πάντως το σύστημα του iPad φαίνεται να κρύβει πολλά περισσότερα απο πλευρά απόδοσης και αυτό είναι καλό για τις επόμενες εφαρμογές που θα "χτιστούν" γύρω απο αυτό.

Η μπαταρία του iPad η οποία φυσικά και δεν βγαίνει αλλά είναι κρυμμένη πίσω απο το αλουμινένιο κάλλυμα τα πήγε πολύ καλά! Εντυπωσιακά θα έλεγα γιατί μετά απο πολλές δοκιμές, downloads, παιχνίδια και HD βίντεο στο youtube η μπαταρία δεν κατάλαβε τίποτα. Κράτησε γύρω στις 11 ώρες. Καμία σχέση δηλαδή με τις μπαταρίες των φορητών υπολογιστών.

Ποιότητα Οθόνης

Όπως έγραψα και παραπάνω το iPad είναι κυρίως μια μεγάλη οθόνη η οποία καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνεια του. Τα χρώματα είναι ζωντανά και έντονα ενώ το μαύρο είναι όπως θα έπρεπε να είναι, βαθύ και μαύρο!! Φυσικά μπορούμε να μεταβάλλουμε την φωτεινότητα σε πολύ μεγάλο βαθμό έτσι το iPad είναι ιδανικό για να διαβάζουμε e-books καθώς ακόμη και μέσα στην εφαρμογή i-books υπάρχει ρύθμιση φωτεινότητας ειδικά για τους αναγνώστες ηλεκτρονικών βιβλίων. Φυσικά η τεχνολογία της οθόνης IPS (In-Plane-Switching) μας επιτρέπει να βλέπουμε τέλεια απο όποια γωνία και αν κοιτάμε το iPad. Όπως έγραψα και παραπάνω το iPad έχει οθόνη αφής η οποία είναι εξαιρετικής ακρίβειας και ποιότητας, εξάλλου η κληρονομία των οθονών του iPhone δεν θα άφηνε το iPad με μια οθόνη που δεν θα ήταν άξια για τα δαχτυλά μας! Έτσι η οθόνη αφής του iPad είναι ότι καλύτερο έχω δει μέχρι σήμερα.

Απόδοση ήχου

Το ηχείο του iPad αποδίδει εντυπωσιακά με καθαρό και αρκετά ισσοροπημένο ήχο αναλογικά με το μεγεθός του αλλά δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσετε για κάποιο πάρτι.

Πράγματα που έπρεπε να έχει και δεν έχει

Πραγματικά αν η Apple θέλει πραγματικά να κάνει τους χρήστες να στραφούν στο iPad και όχι στα laptops θα πρέπει να βάλει τουλάχιστον στις επόμενες εκδόσεις θύρες usb και sd. Στην πρώτη έκδοση του iPad αυτές οι δύο θύρες έρχονται σαν accessory και δεν είναι ενσωματωμένες πάνω στο iPad. Κάτι επίσης που δεν θα βρείτε στο iPad είναι μια web camera. Κάτι που φυσικά δεν αρέσει σε κανέναν που αγοράζει ένα τόσο ακριβό εργαλείο που θα θέλει να χρησιμοποιει κυρίως για διαδυκτιακές εφαρμογές. Έτσι είναι μείον μεγαλο το γεγονός πως δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Skype ή το iChat, κάτι που θα μας έκανε να ταξιδέψουμε στις εποχές του Ιππότη της Ασφάλτου όπου ο Michael Knight μιλούσε μέσα απο μια οθόνη με το αρχηγείο του ή η Ripley στο Aliens μιλούσε με άλλους ανθρώπους μέσω μιας οθόνης. Θα ήταν πραγματικά καταπληκτικό αν μπορούσε να γίνει αυτό. Θα ήταν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που αποκαλούμε τεχνολογικό μέλλον των υπολογιστών. Κρίμα που αυτή η έκδοση δεν έχει λοιπόν web camera, κάτι που λογικά θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά στην Apple για τις επόμενες εκδόσεις του iPad.

Λειτουργικό

Μέχρι τώρα θα νομίζετε όλο και περισσότερο πως το iPad είναι ένα iPhone ή iPod μεγαλύτερων διαστάσεων. Αυτό δεν αλλάζει και στο λειτουργικό όπου φυσικά έχει χτιστεί επάνω στο ίδιο με το οποίο λειτουργούν το iPhone και το iPod και φυσικά είναι μια έκδοση OS X για φορητές συσκευές. Η πλοήγηση μέσα στα μενού είναι ίδια με του iPhone, πράγμα που είναι και καλό για τους χρήστες του iPhone απο θέμα συνήθειας αλλά η πραγματικότητα είναι πως η Apple δεν αξιοποίησε την μεγαλύτερη οθόνη για να μεγαλώσει το desktop και έτσι να χωρέσει περισσότερα πράγματα μέσα. Έτσι μια τόσο όμορφη και καλής ποιότητας οθόνη, η οποία είναι αρκετά μεγάλη, χαραμίζεται για να δείχνει μερικές σειρές απο εικονίδια και κείμενο.

Έξτρα λειτουργίες της οθόνης

 • Pop - Over παραθυρα: Για έξτρα πληροφορίες ή ρυθμίσεις.
 • Split Screen: Η οθόνη έχει την δυνατότητα να "κοπεί" στα δύο και έτσι να έχουμε 2 εφαρμογές ανοιχτές και να τις βλέπουμε την ίδια στιγμή
 • Tap & Hold: Το πάτημα και κράτημα που μας επιτρέπει να έχουμε επιπλέον επιλογές είναι κάτι που υπάρχει στο iPhone αλλά στο iPad έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο
 • Toolbar Drop Down: Τα εικονίδια μπορεί να μοιάζουν με του iPhone τα οποία απλά ήταν μια συντόμευση της εφαρμογής, εδώ όμως μπορούμε να δούμε περισσότερες εφαρμογές και πληροφορίες καθώς υπάρχουν έξτρα μενού, κάτι σαν δεξί κλικ στους συμβατικούς υπολογιστές.
 • Μεγάλο Πληκτρολόγιο: Ειδικά όταν γυρίζουμε την οθόνη σε landscape πραγματικά είναι μεγάλη άνεση το γράψιμο.

Μετά απο όλα αυτά ίσως έχετε καταλάβει πως δεν αναφέρω καθόλου φακέλους, αρχεία και παράθυρα. Αυτο φυσικά δεν ήταν τυχαίο μιας και στο iPad δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα! Είπαμε πως το iPad είναι μια εξέλιξη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών όπως τους ξέρουμε και έτσι ξεχάστε τα παράθυρα, αρχεία και φακέλους που μας "ταλαιπωρούν" χρόνια τώρα...

Το λειτουργικό είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μην μας "λείψουν" τα παραπάνω και φυσικά να κάνουμε την δουλειά μας πιο άνετα. Για παράδειγμα αν έχουμε 200 ηλεκτρονικά βιβλία μέσα στο iPad δεν θα ανοίξουμε τον φάκελο που τα περιέχει αλλά μια λίστα και απο εκεί θα διαλέξουμε αυτό που μας ενδιαφέρει.

Γενικά η Apple θέλησε να διατηρήσει μια απόσταση του χρήστη απο το λειτουργικό και τα περιεχομενά του, έτσι τον αφήνει να παίξει, να διαβάσει, να ενημερωθεί, να διασκεδάσει χωρίς να πρέπει να ψάξει και να τρυπώσει οπουδήποτε, είναι όλα αυτά που θέλει ο χρήστης τα έχει στο χέρι του. Κάτι που το έκανε και με το iPhone. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Apple δημιούργησε έναν Ηλεκτρονικο Υπολογιστή ο οποίος είναι τόσο απλός και εύκολος για τον κάθε χρήστη.

Και φυσικά τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του αλλά και οι εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί ή δημιουργούνται όλο και περισσότερο το κάνουν εύκολο να αγαπηθεί απο τους περισσότερους.

Εγκατεστημένες εφαρμογές

 • Mobile Safari: Η Apple υπόσχεθηκε πως η πλοήγηση στο internet με το iPad θα είναι η καλύτερη εμπειρία που είχαμε ποτέ. Και μετά απο την εμπειρία μου με το iPad θα πω πως είναι όντως έτσι, όσο αφορά την πλοηγήση και την γενική ευκολία! Η πλοήγηση είναι ομαλή, γρήγορη και χωρίς κολλήματα και καθυστερήσεις. Γυρίζοντας την οθόνη αλλάζουμε και τον τρόπο που βλέπουμε τις σελίδες σε portrait ή landscape. Φυσικά με τις κινήσεις των δαχτύλων μας κάνουμε ζούμ και μπορούμε να αλλάξουμε σελίδες μόνο με μια κίνηση των δαχτύλων μας, μια εντελώς νέα εμπειρία για τους χρήστες των συμβατικών και ξεπερασμένων ποντικιών. Βέβαια η Apple μπορεί να τα πάει ακόμη καλύτερα για να έχουμε όντως την καλύτερη εμπειρία γιατί υπάρχουν 1-2 άσχημα πράγματα τα οποία δεν είναι μικρά και όμως δεν λένε να φτιάξουν χρόνια τώρα. Μιλάω φυσικά για το Adobe Flash, το πρόγραμμα που υπάρχει παντού στο internet και όμως η Apple δεν το υποστηρίζει, αυτό συμβαίνει και στις εκδόσεις του iPhone όπου είναι πλέον απο τα ελάχιστα smart phones που δεν υποστηρίζουν Flash. Έτσι δεν υπάρχει καλή εμπειρία όταν δεν μπορείς να δείς Flash και σύμφωνα με έρευνες, στα 98% των site σήμερα υπάρχει έτσω και ένα μικρό κομμάτι Flash. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν θα βλέπετε τις σελίδες, θα τις βλέπετε αλλά για τις σελίδες full flash, η πρόσβαση δεν θα είναι δυνατή. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει για το iPad λογικά. Η Apple όχι μόνο εστρεψε το βλέμμα της μακριά απο το Adobe Flash αλλά προωθεί και καινούρια standard στο internet όπως το HTML5. Έτσι αυτό το πρόβλημα με το Adobe Flash θα παραμείνει στο iPad και φυσικά θα ταλαιπωρεί τους χρήστες που θα θέλουν να δουν μια σελίδα, να παίξουν ένα flash παιχνίδι ή να δούν ένα video και δεν θα μπορούν.
 • iBooks: Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ίσως η καλύτερη και πιο όμορφη εφαρμογή που έρχεται μαζί με το iPad. Χρησιμοποιόντας την τεράστια οθόνη του iPad η εμπειρία του να διαβάζεις ebook είναι πλεον ξεχωριστή. Ο φωτισμός της οθόνης όπως γράφω και παραπάνω είναι ρυθμιζόμενος και εντυπωσιακός και η πλοήγηση μέσα στις σελίδες είναι ομορφότερη απο ποτέ!
 • Calendar/Contacts: Το ημερολόγιο και οι επαφές είναι αρκετά χρήσιμες και εύκολες εφαρμογές, η τεχνολογία Split Screen χωρίζει την οθόνη στα "δύο" και έτσι είναι σαν μια επαγγελματική ατζέντα. Mail: Επειδή ο περισσότερος χρόνος μας όταν χρησιμοποιούμε το ίντερνετ έχει να κάνει με email και η εμπειρία με το iphone δεν ήταν και η καλύτερη θα περίμενα στο iPad να έχει εξελιχθεί, αλλά δεν έχει γίνει και καμιά ιδιαίτερη αλλαγή.
 • iTunes/ iBookstore/ App Store: Και οι τρείς αυτές εφαρμογές μοιάζουν πολύ με την έκδοση του iTunes για υπολογιστή και αυτό είναι πολύ καλό γιατί το να βρούμε αυτό που θέλουμε ανάμεσα σε τεράστια ποικιλία και να το αγοράσουμε είναι πολύ εύκολο. Video/iPod/YouTube Μαζί με το iBooks οι συγκεκριμένες εφαρμογές είναι απο τα καλύτερα που προσφέρει το iPad και αυτό λόγω της μεγάλης οθόνης που έχει καθιστά και την εμπειρία του να βλέπεις video εντυπωσιακή!
 • Εφαρμογές iPhone στο iPad: Το iPad μπορεί να "τρέξει" πάνω απο 150.000 εφαρμογές του iPhone και του iPod.
 • Η σουίτα iWork

Έτσι λοιπόν ο αγοραστής ενός iPad είναι αυτός που δεν βλέπει μόνο στο παρόν και με τα συμβατικά "γυαλιά" της τεχνολογίας αλλά βλέπει πολύ παραπέρα, σε ένα κόσμο που θα υπάρχουν μόνο συσκευές multitouching. Δεν θα θέλει να να κάνει πολλά πράγματα με τον υπολογιστή του, να μην ψάχνει πολύ και να έχει όλα όσα θέλει στα... δαχτυλά του. Επίσης είναι ο άνθρωπος που θα έχει την πολυτέλεια να αγοράσει ένα σχετικά ακριβό gadget σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Η επιλογή είναι δική σου!