Μοι΄άζει σχεδόν παράδοξο αν όχι αστείο κάποιος εν έτει 2021 να φωτογραφίζει με εξοπλισμό 15 ετίας (και βάλε), ωστόσο γνωρίζετε την αγάπη μου για τον ποιοτικό φωτογραφικό εξοπλισμό περασμένων γενεών, μια αγάπη που μέσα από την ενασχόληση μας με την μεταπώληση φωτογραφικού εξοπλισμού στο "PhotoBros.gr" μεγάλωσε και αυτό γιατί έχω την ευκαιρία να δοκιμάζω φωτογραφικά είδη που μόνο ως όνειρο τα είχα στο μυαλό μου!

Έτσι και σε αυτό το βίντεο, στο οποίο εγκαινιάζω μια νέα ενότητα βίντεο με ύφος ντοκιμαντέρ, θα σας δείξω 2 εξαιρετικά κομμάτια, τα οποία με ενθουσιασμό δοκίμασα και πρακτικά δικαιώθηκα γιατί την στήριξη που δίνω σε ποιοτικά φωτογραφικά είδη μιας άλλης εποχής! Σε αυτό το οδοιπορικό στην εξοχή της Άνω Αυστρίας, έφερα συνθήκες Safari στις εικόνες μου, μέσα από την φωτογραφική μηχανή DSLR Nikon D3, σε συνδυασμό με τον φακό Nikkor AF 300mm f/4!

Βγαίνεις έξω, "οπλίζεις" και ξεκινάς την φωτογράφιση

Είναι πολύ απλό, σε κάθε περιοχή μπορείς να βρεις εικόνες, οι οποίες μέσω του κατάλληλου εξοπλισμού θα μπορέσουν να "πουν μια ιστορία" ή να βρεις "πρωταγωνιστές-ήρωες" από αδιάφορα στοιχεία, τα οποία με το σωστό "καδράρισμα" να αναδείξουν μια φωτογραφία. Το μόνο βασικό πράγμα που χρειάζεσαι, είναι να βγεις έξω, να "οπλίσεις" και να φωτογραφήσεις!

Εντυπώσεις από την Nikon D3 και τον 300mm f/4

Πραγματικά δεν ήξερα τι να περιμένω από την Nikon D3 και από τον 300mm f/4, θεωρούσα και είχα να κάνω με "παρωχημένο" φωτογραφικό εξοπλισμό, ο οποίος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα δεδομένα της εποχής... Πως όμως να μην μπορέσει, αφού μιλάμε για μια φωτογραφική μηχανή "ολυμπιακών προδιαγραφών" και ένα prime τηλεφακό εγγυημένης απόδοσης!

Όπως θα παρατηρήσετε στις εικόνες αλλά και στο video που υπάρχει παρακάτω με το όλο οδοιπορικό, έμεινα άκρως ικανοποιημένος από την αποδοση την Nikon D3 και του Nikkor AF 300mm f/4. Πρόκειται για ένα φοβερό σετ εξοπλισμού, το οποίο μπορεί να αποδώσει απόλυτα στο 100%! Η μηχανή είναι εξαιρετική και το μοναδικό σημείο που ενδεχομένως να "φαίνεται η ηλικία της" είναι στην έλλειψη δεύτερου σταυρού εστίασης στο κάθετο κάδρο και στην οθόνη, η οποία είναι πιο άχρωμη και όχι τόσο έντονη σε αντίθεση σε σχέση με τις νεότερες. Τίποτα από τα 2 όμως δεν επηρεάζει τις τελικές εικόνες που πραγματικά ήταν απίστευτες!

Ο φακός Nikkor AF 300mm f/4 ED είναι ένα πραγματικό "prime" κόσμημα άλλης εποχής. Με απίθανη συμπίεση, ονειρικό βάθος πεδίου, ταχύτατη εστίαση (λίγο θορυβώδης βέβαια) και με μια ζεστή απόχρωση, η οποία δίνει απευθείας από την λήψη, την αίσθηση του "Safari" στις εικόνες.

Παρακολουθήστε την φωτογράφιση

Πραγματικά σκέφτομαι πολύ σοβαρά να κρατήσω την D3 και να ξανα αποκτήσω τον 300mm f/4 (εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες ώρες στο PhotoBros.gr) και αυτό γιατί α) μιλάμε για μια μηχανή αξίας 5.000€ την εποχή που κυκλοφόρησε, η οποία σήμερα φυσικά και δεν κοστίζει τόσο αλλά οι δυνατότητες της φωτογραφικά δεν έχουν "φθήνει" και β) για έναν φακό που όμοιο του δεν έχω δει, δεν συγκρίνεται με τους 70-200 και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με τους 70-300. Θα τον σύγκρινα μόνο με τον Nikkor 180mm f/2.8 και φυσικά με τους πανάκριβους Nikkor 200mm f/2 και Nikkor 300mm f/2.8. Επίσης δεν θα έπαιρνα το νεότερο μοντέλο AF-S 300mm f/4 και αυτό γιατί κοστίζει πολύ περισσότερο και όπως σε πολλούς φακούς AF-S το μοτέρ εστίασης τείνει να βγάζει πρόβλημα μετά από κάποιο διάστημα. Το "παλιομοδήτικό" και "φασαριόζικό" σύστημα εστίασης του AF 300mm f/4, είναι πρακτικά αθάνατο!

Στο ίδιο βίντεο χρησιμοποίησα δύο ακόμη φωτογραφικές μηχανές DSLR, την Nikon D90 και την θρυλική Nikon D700 με πολύ καλά αποτελέσματα. Θα επανέλθω με πιο λεπτομερές review για τα συγκεκριμένα σώματα.