Το 2020 θα φέρει την "φωτογραφική" επανάσταση

Πριν από περίπου ένα χρόνο σας είχα ενημερώσει για την επερχόμενη κυκλοφορία των Full Frame φωτογραφικών μηχανών χωρίς ενδιάμεσο καθρέπτη (Mirrorless) της Nikon (κλικ εδώ για ανάγνωση). Σε εκείνο το άρθρο σας είχα αναφέρει πως κατάλληλη εποχή για την κυκλοφορία της νέας εποχής της Nikon έπρεπε να είναι το 2020, στους ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο, στους οποίους φωτογραφικά τουλάχιστον θα γίνει "της Κορέας"!

Δυστυχώς η Nikon όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε τα τελευταία χρόνια βιάστηκε να κυκλοφορήσει τα προϊόντα Mirrorless Nikon Z6 & Ζ7 τα οποία το κοινό δεν τα αγκάλιασε ιδιαίτερα καθώς πρόκειται για προϊόντα που μπήκαν σε μια νέα Αγορά, στην οποία κυριαρχεί εδώ και καιρό η Sony και έχει βελτιώσει τα προϊόντα της.

Φτάσαμε λοιπόν στο 2019 και η Nikon με την Canon έχουν βγάλει επιτέλους Mirroless φωτογραφικές μηχανές ανωτέρου επιπέδου, ωστόσο με "παιδικές ασθένειες" οι οποίες είναι φυσιολογικό να διορθωθούν στα νεότερα μοντέλα. Το θέμα δεν είναι αν θα διορθωθούν, το θέμα είναι αν βιάστηκαν ή άργησαν κατά πολύ να μπουν στην "Mirroless εποχή".

Είμαι βέβαιος περισσότερο απο ποτέ ότι το 2020 θα δούμε επιτέλους σωστά μοντέλα και από τις 2 παραπάνω εταιρείες-κολοσσούς με την κυκλοφορία επαγγελματικών σωμάτων, αλλά θα είναι και πάλι σαν να μπαίνουν σε ένα παιχνίδι που εταιρείες όπως η Fuji ή η Sony εν προκειμένω, γνωρίζουν ήδη πολύ καλά και δεν είναι διατεθειμένες να κάνουν στην άκρη.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ για το νέο μοντέλο της Sony που έρχεται τον Σεπτέβριο του 2019 και κυρίως θέλω να σας προϊδεάσω για την φωτογραφική επανάσταση του 2020. Γιατί δεν είναι απλώς θέμα κύρους να επικρατήσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες της χώρας σου (Ιαπωνία), αλλά είναι θέμα Status να ξεπεράσεις σε τέτοιο επίπεδο όλους σου τους ανταγωνιστές!

Οι ολυμπιακοί αγώνες του Τόκυο θα φέρουν επαναστατικά προϊόντα

Παρουσίαση της νέας FX Mirrorless Sony A7R IV

Για μία ακόμη φορά η Sony δείχνει προς τα που πρέπει να κοιτούν οι Mirrorless και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια το "ράλλυ των Megapixels" σε επίπεδα που αρχίζουν και ξεπερνούν τις μηχανές "μεσαιου φορμά".

Σε μία ειδικά διαμορφωμένη για την περίσταση εκδήλωση της εταιρείας στη Νέα Υόρκη παρουσίαστηκε η συνέχεια του επιτυχημένου μοντέλου A7R, το οποίο έρχεται με ακόμη περισσότερα Megapixels στον αισθητήρα και λειτουργίες που σίγουρα θα σας "γαργαλίσουν" την τσέπη!

Το προηγούμενο μοντέλο της σειράς (A7R III) μας έδινε την δυνατότητα φωτογράφισης με 42 Megapixels, ενός εξωφρενικού σε διαστάσεις αρχείου, το οποίο μας επέτρεπε να τυπώνουμε ακόμη και γιγαντοαφίσες χωρίς δυσκολία (ασχέτως αν 95 στους 100 δεν τυπώνουν ούτε διαστάσεις 10x15εκ). Το μοντέλο A7R IV φέρνει στην ζωή μας τα 61 (!) Megapixels με την κατασκευή ενός νέου αισθητήρα δυναμικού εύρους 15 στοπ!

Το ράλλυ των Megapixels με αφήνει αδιάφορο

Σε πολλά επεισόδια των εκπομπών "PhotoBros Live!" σας έχω μιλήσει σχετικά με τα Megapixels και πως με αφήνουν αδιάφορο από ένα σημείο και μετά. Θεωρώ πως αν δουλεύουμε σωστά το κάδρο μας και δεν φωτογραφίζουμε άγρια φύση ή αστροφωτογραφίες τότε το Crop δεν είναι απαραίτητο, έτσι δεν θέλουμε 40 Megapixels για να κρατήσουμε κομμένη μία τελική λήψη των 12 Megapixels. Αυτό κρατήστε το, γιατί υπάρχουν διαμάντια μεταχειρισμένα των 10, 12 και 16 Megapixels εκεί έξω, τα οποία κάνουν φανταστική δουλειά στο 1/5 της αρχικής τους τιμής!

Το καλό με την Sony 7R IV είναι ότι ακόμη με και σε "APS-C Crop Mode", μπορεί να αποδώσει επαρκώς με 26 Megapixels!

Οι πραγματικές δυνατότητες της Sony 7R IV

Ας μιλήσουμε για πιο ουσιαστικά θέματα γύρω από την νέα μηχανή της Sony. Όπως είναι λογικό ο νέος αισθητήρας της εταιρείας, η οποία ούτως ή άλλως προμηθεύει και τις άλλες εταιρείες με αισθητήρες, θα είναι πιο προσεγμένος και προχωρημένος στα δικά της σώματα. Εκτός λοιπόν από 61Mp και 15 στοπ δυναμικού εύρους (βάλσαμο για την επεξεργασία), αποδίδει ακόμη καλύτερα σε υψηλά ISO και προσφέρει ένα νέο "υβριδικό σύστημα οπίσθιου φωτισμού" αυτόματης εστίασης 567 σημείων (!) με 425 σημεία εντοπισμού της αντίθεσης στο κάδρο!

Φυσικά με ακόμη πιο προηγμένο σύστημα αυτόματης εστίασης στο μάτι το οποίο ονομάζεται "real time eye" για ανθρώπους και ζώα το οποίο μας επιτρέπει να φωτογραφίζουμε έως και 68 φωτογραφίες (τεραστίου μεγέθους) με 10 καρέ ανα δευτερόλεπτο χωρίς καμία μη εστιασμένη φωτογραφία.

Αναβάθμιση στο σώμα

Εκεί που χάνουν τα σώματα των Mirroless είναι σε αυτό που διαφημίζουν, στο μέγεθος τους. Έχοντας μια εμπειρία με σώματα Midrange & Pro σε DSLR μου φαίνονται σαν παιχνιδάκια στα χέρια μου και αυτό ακόμη δεν μπορώ να το συνηθίσω. Εκτός του μεγέθους φυσικά, στα νέα σώματα mirroless θυσιάζεται και η εργονομία της άμεσης επιλογής κουμπιών και ρυθμίσεων χωρίς να χρειαστεί να μπω στο μενού και να τα βρω.

Η νέα Sony A7R IV φέρνει αναβαθμίσεις στο σώμα οι οποίες έχουν να κάνουν με την ακόμη καλύτερη προστασία από καιρικά φαινόμενα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αδιάβροχη (μην κάνετε μπάνιο μαζί της!), ουσιαστικά προσφέρει καλύτερη προστασία από υγρασία και σκόνη. Επίσης προσφέρει καλύτερη απομόνωση της μπαταρίας και των καρτών μνήμης.

Ένα καλό νέο είναι ο καλύτερος σχεδιασμός στην χειρολαβή της, για να μπορούμε να την πιάνουμε ακόμη πιο άνετα. Μεγαλύτερο κεντρικό επιλογέα για το μενού και νέα κουμπιά αλλά και επιλογείς (επιτέλους) που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες μας.

Το νέο ηλεκτρονικό προσοφθάλμιο (EVF) 5,76 εκατομμυρίων κουκίδων, το οποίο είναι κατά 1,6 φορές καλύτερο από την προηγούμενη έκδοση και η οθόνη αφής ανάλυσης 1,4 εκατομμυρίων κουκίδων αντίστοιχα (η οποία δυστυχώς επιτρέπει μόνο κλίση και όχι περιστροφή) μας επιτρέπουν να βλέπουμε ακόμη καλύτερα και πλέον βρίσκουμε 2 θύρες με δυνατότητα χρήσης UHS-II καρτών μνήμης (λογικό με τέτοια αρχεία).

Οι 2 υποδοχές καρτών της Sony A7R IV

Στα έξτρα συμπεριλαμβάνονται φυσικά η δυνατότητα σύνδεσης WiFi, Bluetooth, NFC καθώς, USB-C καθώς και ο ενσωματωμένος μηχανισμός σταθεροποίησης 5 σημείων ο οποίος μας επιτρέπει μειώνουμε τους κραδασμούς έως και 5.5 στοπ (!), πράγμα εξαιρετικό για τόσα πολλά Megapixels.

Ικανοποιητική διάρκεια μπαταρίας

Η μπαταρία ήταν μία "παιδική ασθένεια" που ξεπέρασε η Sony και πλέον την αφήνουμε στην άκρη. Για τα δεδομένα της εποχής (όλα ηλεκτρονικά) η μπαταρία NP-FZ100 αποδίδει μια χαρά, προσφέροντας μας 670 φωτογραφίες ανά φόρτιση, όταν φωτογραφίζουμε μέσω της οθόνης TFT ή 530 αν φωτογραφίσουμε μέσω του "EVF".

Για περισσότερες λήψεις και ακόμη καλύτερο κράτημα της μηχανής θα σας πρότεινα να δείτε το "VG-C4EM Vertical Grip" μέσω του οποίου θα διπλασιάσετε τον αριθμό των λήψεων μέσω της χρήσης 2 μπαταριών (με επιπλέον κόστος όμως της τάξης των 400€).

Η Sony A7R IV με το νέο battery grip

Ίδιος επεξεργαστής με την A7R III

Εδώ που φτάσαμε ο επεξεργαστής παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην αξιοποίηση ενός σώματος. Δεν νοείται μία μηχανή τέτοιων δυνατοτήτων να μην έχει τον κατάλληλο επεξεργαστή. Η Sony κράτησε τον επιτυχημένο "Bionz X" της έκδοσης A7R III και σε αυτό το μοντέλο.

Νέα για τους βιντεογράφους

Η αναβάθμιση όπως είναι φυσικό φέρνει νέα και για τους βιντεογράφους. Η Sony αποτελεί ίσως την πιο σταθερή λύση στο βίντεο οπότε το νέο μοντέλο δεν θα μπορούσε να μην φέρει νέες λειτουργίες όπως η εγγραφή βίντεο 4Κ/30p με υποστήριξη αυτόματης εστίασης ματιού ή επιλογής εστίασης μέσω της οθόνης αφής υψηλής απόδοσης.

Το νέο που φέρνει όμως αυτό το σώμα είναι η δυνατότητα σύνδεσης για πρώτη φορά ψηφιακού μικροφώνου υψηλής ποιότητας (ECM-B1M Shotgun Microphone). Κάτι που ενδεχομένως να κάνει την διαφορά στα βίντεο σας.

Η Sony A7R IV με το νέο μικρόφωνο

Ετυμολογια του teachme.gr

Όπως κάθε νέο προϊόν έτσι και η αναβάθμιση της επιτυχημένης σειράς A7R φέρνει εξαιρετικά νεά πράγματα όπως περισσότερα Megapixels, καλύτερη προβολή μέσω του EVF, καλύτερη εργονομία, προστασία από σκόνη και υγρασία, νέο αισθητήρα και δυνατότητα ψηφιακού ήχου υψηλής ποιότητας.

Κατά την αποψή μου η Sony A7R αποτελεί ένα εξαιρετικό προϊόν για φωτογραφίσεις Studio ή σε συνθήκες που το "κροπάρισμα" είναι απαραίτητο (άγρια φύση, τοπία, αστροφωτογραφία, macro). Με 10fps μπορεί να καλύψει ακόμη και αθλητικά γεγονότα (δεν είμαι σίγουρος για το buffer όμως) και η μπαταρία πλέον είναι σε ανεκτά επίπεδα αν και ίσως χρειαστείτε και το grip αργά ή γρήγορα.

Με μία ματιά στο προηγούμενο μοντέλο το οποίο κυριάρχησε στις μηχανές μικρού φορμά αλλά ταυτόχρονα μεγάλου αριθμού Megapixels δεν μπορώ να μην σας προτείνω να δείτε και την αγορά μεταχειρισμένων. H Sony A7R III σίγουρα δεν θα έχει στο έπακρο τα "καλούδια" της νέα γενιάς, αλλά με 41 Megapixels, τον ίδιο μηχανισμό σταθεροποίησης και επεξεργαστή με τη νέα μηχανή και φυσικά την εγγύηση καλής λειτουργίας χρόνων χρήσης αποτελεί ίσως μία άκρως δελεαστική επιλογή, ιδιαίτερα με την πτώση που θα έχει στην τιμή, είτε ως μεταχειρισμένη είτε ως καινούρια.

Όπως και να έχει, η Sony μας έχει εντυπωσιάσει (δεν περίμενα να το πω αυτό), κρατάει γερά τα σκύπτρα της mirrorless εποχής, έχει ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες που βρίσκουν σήμερα οι ανταγωνιστές της και κρατάει όλη την αγορά στο χέρι της, παραμένοντας ο βασικός προμηθευτής αισθητήρων όλων των εταιρειών.

Sony A7R IV

Με την αγορά της Sony A7R IV δεν μπορείτε να κάνετε λάθος. Θα την βρείτε διαθέσιμη τον Σεπτέμβριο του 2019 με τιμή γύρω στα 3.500€.