Είναι επίσημο, οι DSLR κάνουν στην άκρη...

Σήμερα έλαβα μία επίσημη ενημέρωση από την Nikon Hellas σχετικά με το νέο προϊόν που σύντομα θα δημοσιεύτεί και θα αποτελέσει την απ'αρχή του τέλους των DSLR. Το δελτίο τύπου της αγαπημένης μας εταιρείας κάνει λόγο για ένα νέο μοντέλο FX φωτογραφικής μηχανής χωρίς ενδιάμεσο καθρέφτη (Mirroless). Πρόκειται για ουσιαστικά την πρώτη επίσημη παραδοχή της Nikon για την νέα "Mirrorless" εποχή στα ημι-επαγγελματικά και επαγγελματικά σώματα.

Νέο σώμα, νέα μοντούρα!

Η νέα "mirrorless" φωτογραφική μηχανή που θα κυκλοφορήσει σύντομα από την Nikon θα φέρει μεγάλες αλλαγές στους χρήστες της εταιρείας. Το πιό σημαντικό είναι η ανακοίνωση νέας μοντούρας (σύνδεσης του φακού στο σώμα της μηχανής) με κωδικό "Z", κάτι το οποίο πρακτικά θα κάνει την σύνδεση των παλαιών φακών (μοντούρας τύπου "F") στα νέα σώματα πρακτικά αδύνατη, τουλάχιστον χωρίς την χρήση κάποιου ενδιάμεσου "αντάπτορα", ο οποίος φυσικά θα κοστίζει αρκετά.

Nikon

Η φημολογούμενη νέα Nikon Mirrorless FX

Όλοι οι φακοί της Nikon είναι κατασκευασμένοι για χρήση DSLR, οπότε αναγκαστικά θα έπρεπε οι νέοι φακοί να έχουν άλλον σχεδιασμό σε σχέση με τους παλαιούς. Τώρα αν ο αντάπτορας θα κάνει τους φακούς να λειτουργούν το ίδιο αποδοτικά ή ακόμη αν θα είναι συμβατός με φακούς τρίτων εταιρειών (Tamron, Sigma κλπ) μένει να το δούμε σύντομα. Ο προσαρμογέας (αντάπτορας) σχεδιάζεται και θα κατασκευαστεί ταυτόχρονα με το νέο σώμα, οπότε λογικά εκτός απροόπτου θα τους δούμε να κυκλοφορούν μαζί.

Η κυκλοφορία της "Z-Mount" μοντούρας στους φακούς και τα νέα σώματα Nikon λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους σε σχέση με την μοντούρα τύπου "F" θα δώσει την ευκαιρία στην Nikon να κυκλοφορήσει φακούς με μεγαλύτερα ανοιχτά διαφράγματα (ίσως και κάτω από f/1), κάτι το οποίο θα αξίζει να δούμε στην πράξη!

Κυκλοφορία το 2020

Εφόσον το νέο μοντέλο " FX Mirrorless"  ήδη βρίσκεται σε κατάσταση σχεδιασμού, πιστεύω ότι η επίσημη κυκλοροφία της πρώτης "Full Frame" μηχανής θα γίνει κοντά στο 2020. Εξάλλου το 2020 ως χρονιά, θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή μίας νέας εποχής. Επίσης είναι η χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι γίνονται στην καρδιά των φωτογραφικών εταιρειών, στην Ιαπωνία.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους σίγουρα θα τραβήξει λίγο πιο πίσω η Nikon την κυκλοφορία της "Mirrorless FX" είναι για να μπορέσει να δημιουργήσει νέους φακούς, να λύσει τα θέματα ενέργειας (που έχει η SONY) σχετικά με την διάρκεια της μπαταρίας και το πιο σημαντικό, για να δώσει περιθώριο στην νέα επαγγελματική μηχανή Nikon D5s να έχει πωλήσεις. Η Nikon D5s σύμφωνα με πληροφορίες θα κυκλοφορήσει σε λίγους μήνες και χρειάζεται τουλάχιστον 15 μήνες πριν κυκλοφορήσει κάποιο άλλο σώμα το οποίο εκτός από καλύτερες θεωρητικά λειτουργίες θα έχει και νέο εσωτερικό σχεδιασμό με στόχο να προσπεράσει τα προηγούμενα μοντέλα.

Η DSRL Εποχή δεν πεθαίνει

Η Nikon κατά την προσωπική μου άποψη άργησε πολύ να ανακοινώσει την "Mirrorless" εποχή στα FX σώματα. Ήταν ένα γεγονός που αργά ή γρήγορα θα γινόταν και καλό θα ήταν το νέο σώμα να κυκλοφορούσε παράλληλα με τα DSLR σώματα. Ασχέτως αν γίνει αυτό, κυρίως για να δοκιμάσει και να συγκρίνει η αγορά ή αν οι μεγάλες εταιρείες φωτογραφικών θα σταματήσουν "βιαίως" την παραγωγή των DSLR μηχανών, η εποχή των DSLR θα αργήσει πολύ να φύγει και να μπει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, δίπλα στις SLR. Κυρίως γιατί οι λόγοι να αφήσει κάποιος την DSLR μηχανή του και να πάει σε μία Mirrorless είναι ελάχιστοι σε σχέση με την SLR/DSLR εποχή.

Θα πρέπει να αλλάξουν δραστικά πολλά θέματα γύρω από την ψηφιακή φωτογραφία καθώς δεν πρόκειται ουσιαστικά για μία τελείως νέα εποχή (Αναλογική/Ψηφιακή) αλλά για μία κατασκευαστική αλλαγή η οποία φωτογραφικά δεν επηρεάζει ακόμη και χρήστες φωτογραφικών μηχανών 10ετίας. Γι'αυτόν τον λόγο θέλω να πιστεύω ότι η DSLR εποχή δεν πρόκειται να πεθάνει, θα κυκλοφορεί παράλληλα με τις Mirrorless και ο χρόνος θα δείξει αν τελικώς μία μέρα θα πάμε όλοι μας προς τα εκεί.

Προς το παρόν πάντως δεν με "ιντριγκάρει" το γεγονός της έλλειψης καθρέφτη στην φωτογραφική μου μηχανή!

Η καλύτερη εποχή των μεταχειρισμένων

Αν μία εποχή θα ζήσει ημέρες δόξας θα είναι σίγουρα η εποχή των μεταχειρισμένων. Όπως κάθε νέα αλλαγή, θα επιφέρει μεγάλη μείωση στα προηγούμενα μοντέλα, ειδικά μέσω του "επιθετικού" Marketing που θα προκληθεί με στόχο την άνοδο των πωλήσεων της νέας τεχνολογίας. Μέσα από προσωπική εμπειρία, αναζήτηση αλλά και εξοπλισμό, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι υπάρχουν εξαιρετικά σώματα DSLR ακόμη και 10 ετών τα οποία σήμερα κοστίζουν στο 1/5 της τιμής τους. Μετά την κυκλοφορία των πρώτων Mirrorless FX όλα τα παλαιότερα μοντέλα μηχανών αλλά και φακών θα "χάσουν" σε μεγάλο βαθμό την μεταπωλητική τους αξία, χωρίς όμως να χάνουν την πραγματική τους αξία.

Αυτό θα προσφέρει στους ενδιαφερόμενους εξαιρετικές προσφορές σε μεταχειρισμένα σώματα και φακούς. Φανταστείτε να βγει η νέα Nikon M1 (αντίστοιχη Nikon D6), θα φέρει κατακόρυφη πτώση, αν όχι άμεσα στην D5s, σίγουρα στα μοντέλα D5, D4s και D4, τα οποία παραμένουν ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ σώματα. Ένα σώμα D4 κοστίζει μεταχειρισμένο σήμερα περίπου 1500€. Μετά την Mirrorless εποχή θα το βρίσκει κάποιος κάτω από τα 800€!

Έρχεται η καλύτερη εποχή των μεταχειρισμένων!

Η "καταναλωτική" μανία έχει ήδη κάνει την εμφανισή της στα φωτογραφικά. Είναι γεγονός ότι αν δει κάποιος πόσα σώματα έχουν "στριμωχτεί" τα τελευταία χρόνια και έχουν κυκλοφορήσει "σπαστά" αντί για ένα ενιαίο σώμα ( πχ Nikon D600, D610, D750, D800, D800e, D810, D850) μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν την "πείνα" του αγοραστικού κοινού και όχι του φωτογραφικού, καταλαβαίνει κανείς πόσες φοβερές προσφορές μπορεί να βρει χωρίς να πληρώσει "τρελά" λεφτά σε σχέση με το παρελθόν επενδύοντας σε καταπληκτικά σώματα μεταχειρισμένων.

Όπως και αν γίνουν τα πράγματα, θα είμαι δίπλα σας για να σας ενημερώνω κάθε φορά αντικειμενικά και πάντα με στόχο το δικό σας συμφέρον!

Δείτε το βίντεο "Travel of Light" από την Nikon

Η Nikon κυκλοφόρησε ένα μίνι teaser σχετικά με την νέα "FX Mirrorless" φωτογραφική μηχανή. Αν και αυτό που θα δείτε στο βίντεο πρόκειται για ένα μη 100% πραγματικό προϊόν, σίγουρα θα σας δώσει μία ιδέα για το πως θα είναι το νέο μοντέλο της Nikon.