Πως το Διαδίκτυο μπορεί να σε κάνει Εκατομμυριούχο!

Μοιάζουν σαν ιστορίες "αστικών μύθων" αλλά ολοένα και πληθαίνουν τα παραδείγματα ανθρώπων που έβγαλαν εκατοντάδες χιλιάδες δολλάρια, μέσα από την δύναμη του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων. Ακόμη και αν μερικές επιτυχημένες προσπάθειες δεν ήταν ηθικά αποδεκτές (όπως αυτή που θα σας γράψω παρακάτω).

Ωστόσο δεν μπορώ να αρνηθώ ό,τι χρειάζεται σκέψη και "πονηριά" εννίοτε, για να μπορέσεις να κάνεις αυτό που δεν έχει κάνει κανείς άλλος στο παρελθόν και με αυτόν τον τρόπο να βγάλεις χρήματα. Έτσι ακόμη και αν μοιάζει ακατόρθωτο, το διαδίκτυο μπορεί να σε κάνει Εκατομμυριούχο αρκεί να το "εκμεταλλευτείς" είτε με θεμιτά είτε με αθέμιτα μέσα.

Το internet δεν είναι μόνο το facebook!

Φυσικά όταν αναφέρουμε την λέξη διαδίκτυο δεν εννοούμε μόνο το "facebook" και το "google". Το διαδίκτυο αποτελείται από εκατομμύρια site και υπηρεσίες, τις οποίες ένας καθημερινός χρήστης δεν είναι σε θέση να τις "νιώσει", ωστόσο ένας σχετικά "ψαγμένος κομπιουτεράκιας" μπορεί να εκμεταλλευτεί σε απόλυτο βαθμό. Οπότε ανοίξτε τα μάτια σας πέρα από το μπλε και λευκό χρώμα του "φατσόβιβλίου"!

Βγάζοντας Χιλιάδες Δολλάρια Χωρίς Ούτε Ένα Κλικ!

Τελευταία διέρρευσε στα κορυφαία φωτογραφικά site παγκοσμίως μία έκθεση φωτογραφίας λίγο διαφορετική από τις συνηθισμένες... Η συγκεκριμένη Photo Gallery παρουσιάστηκε στην Gagosian Gallery στην Νέα Υόρκη με τίτλο "Νέα Πορτραίτα (New Portraits)" και παρουσίασε συνολικά 38 πορτραίτα. Υπέυθυνος και δημιουργός της έκθεσης ήταν ο Richard Prince.

Richard Prince - New Portraits 2 - © Rob McKeever

Richard Prince - New Portraits - © Rob McKeever

Όλα καλά μέχρι εδώ, αν μπορεί κάποιος να "σκάσει" αρκετά χρήματα για να εκθέσει τις φωτογραφίες του στην Νεα Υόρκη και φυσικά να έχει τον εξοπλισμό για να κάνει τις λήψεις, να πληρώσει τα μοντέλα κ.ο.κ. τότε όλα μιά χαρά, τι συμβαίνει όμως αν δεν φωτογράφισε καμία φωτογραφία ο ίδιος...; Διαβάστε παρακάτω τι έκανε ο Richard Prince και έβγαλε από το κάθε πορτραίτο περίπου 100.000$!!!

Richard Prince - New Portraits 2 - © Rob McKeever

Richard Prince - New Portraits - © Rob McKeever

Αυτό που έκανε ήταν να επιλέξει μερικές πολύ εντυπωσιακές φωτογραφίες ποτραίτων, ανάμεσα από τις εκατομμύρια φωτογραφίες που δημοσιεύονται καθημερινά στο instagram, στην συνέχεια να τις σχολιάσει και τέλος να τις τυπώσει με το όνομα του πραγματικού φωτογράφου και βεβαίως του δικού του σχολίου.

Τελικά τι είναι Ηθική στο Διαδύκτιο;

Ξέρω πως όλοι θέλουμε να πάρουμε με τις πέτρες τον κύριο Prince, αλλά δεν μπορώ ωστόσο να τον παραδεχτώ για το γεγονός ότι κατάφερε να βγάλει 100.000$ από κάθε πορτραίτο (κάντε τα μαθηματικά 38x100.000$) και πούλησε φωτογραφίες άλλων χωρίς να παρουσιάζει τις φωτογραφίες σαν δικές του. (το όνομα του πραγματικού δημιουργού είναι πάνω στην φωτογραφία).

Φυσικά οποιαδήποτε αναδημοσίευση ή μεταπώληση μίας φωτογραφίας χωρίς προηγούμενη άδεια του δημιουργού, αποτελεί κάτι ανήθικο, αντιεπαγγελματικό και οδηγεί σε νομικά μονοπάτια, ωστόσο προφανώς ο συγκεκριμένος τύπος, πρέπει να είχε μελετήσει και το νομικό κομμάτι της συγκεκριμένης κίνησης, γιατί σε αντίθετη περίπτωση δεν θα έμπαινε στον κόπο να αναφέρει το όνομα του κάθε δημιουργού.

Richard Prince - New Portraits

Richard Prince - New Portraits

Επίσης να αναφέρω ότι το κάθε πορτραίτο λόγω της εμφάνίσης του ονόματος του πραγματικού δημιουργού, των σχολίων και του περιβάλλοντος του instagram μετέτρεψε την φωτογραφία σε "Screenshot" και ουσιαστικά σε τυπωμένη αφίσα, άρα και τέχνη η οποία δεν καταπατά τα δικαιώματα του Φωτογράφου σε έναν βαθμό.

Η Επανάσταση των Δημιουργών

Όπως καταλαβαίνετε μετά από την δημοσίευση παγκοσμίως της συγκεκριμένης έκθεσης, πολλοί από τους δημιουργούς (όχι όλοι είναι η αλήθεια) των συγκεκριμένων φωτογραφιών σοκαρίστηκαν από το γεγονός ότι οι φωτογραφίες τους παρουσιάστηκαν σε έκθεση στην Ν.Υόρκη και φυσικά το μεγαλύτερο σοκ ήταν ότι κάποιος πήρε 100.000$ για μία instagram δική τους φωτογραφία!


Οι περισσότεροι εξαγριώθηκαν όπως είναι φυσικό και αυτό γιατί δεν μπορεί να βγάζει κάποιος 100.000$ χωρίς να πάρουν και εκείνοι κάτι σε αντάλλαγμα ("είναι πολλά τα λεφτά Άρη"). Γι'αυτο τον λόγο επικοινώνησαν με τον R.Prince οι εν λόγω καλλιτέχνες για να απαιτήσουν ποσοστό επί των πωλήσεων με τους περισσότερους να ζητούν το 50% των κερδών.

Όλοι Κερδισμένοι

Δεν γνωρίζω ακόμη την έκβαση του αιτημάτων των Instagram Photographers, ωστόσο φαντάζομαι ότι θα βρεθεί η "χρυσή τομή" ανάμεσα στον εκθέτη και τους φωτογράφους και όλοι θα πάρουν κάτι σαν αντάλλαγμα. Με αυτό τον τρόπο και οι φωτογράφοι θα αμοιφθούν για να "χαλαρώσουν" ενώ παράλληλα θα εκτοξευθεί η φήμη τους μέσω της δημοσιεύσης της συγκεκριμένης έκθεσης.

Richard Prince - New Portraits

Richard Prince - New Portraits

Εκείνος όμως ο οποίος θα βγει απόλυτα κερδισμένος είναι ο δημιουργός της έκθεσης ο οποίος θα βγάλει τουλάχιστον το 50% (περί τα 2.000.000$) των κερδών από το απόλυτο τίποτα. Μην ξεχνάτε ότι το μόνο που έκανε ήταν να τυπώσει φωτογραφίες άλλων και να τις πουλήσει σαν τέχνη...

Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά!

Ξέρω πως η Οικονομική Κρίση στην Χώρα, μας κάνει να κοιτάμε κοντόφθαλμα και να καλύψουμε το ενοίκιο ή τον επόμενο λογαριασμό του ηλεκτρικού, ωστόσο ζούμε σε μία εποχή "παρθένα" ακόμη στο internet για πολλούς πειραματισμούς και τρελά κέρδη, τα οποία αν και μερικές φορές μοιάζουν ανήθικα ή αντιεπαγγελματικά, ωστόσο αποτελλούν το εφαλτήριο νέων σκέψεων εκμετάλλευσης του διαδικτύου και κέρδους εφάμιλλου πολλαπλών τζακποτ στο joker!

Οπότε μάθετε μέσα από τις κινήσεις άλλων εκεί έξω και δείτε ότι ο Κόσμος δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Ανοίξτε τα μάτια σας σε νέες ιδέες και φυσικά προστατεύστε τις δικές σας φωτογραφίες γιατί ενδεχομένως να είστε ήδη σε κάποια έκθεση φωτογραφίας στην Αμερική...

Ο R.Prince έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τον καλλιτεχνικό κόσμο για "κλοπή" ή "έξυπνη χρήση" φωτογραφιών άσχετα με το Copyright  κάθε φωτογραφίας. Οι δημιουργίες του αναφέρονται σαν "Art" και όχι σαν Φωτογραφίες, με αυτό το "τρικ" και με άλλες τεχνικές, καταφέρνει να έχει "φουσκώσει" τον τραπεζικό του λογαριασμό χωρίς να χρειαστεί να έχει καν φωτογραφική μηχανή!