Ένας Φανταστικός αλλά DX φακός!

Γειά σας φίλοι και φίλες του teachme.gr! Στο έβδομο μάθημα της Φωτογραφικής Κουβέντας θα σας δείξω πως έκανα τον Nikkor AF Fisheye 10.5mm f/2.8G από έναν φανταστικό μεν αλλά DX φακό δε, σε ένα Full Frame “εργαλείο”! Ένα βίντεο το οποίο είχε αρκετό ρίσκο, ένα ρίσκο όμως το οποίο προτίμησα να πάρω εγώ για εσάς!

Ποιός είναι ο Nikkor AF Fisheye 10.5mm f/2.8G

Ο Nikkor AF Fisheye 10.5mm f/2.8G είναι ένας από τους πιο αγαπημένους μου φακούς. Όταν συνήθως κάποιος ακούει “φακός fisheye” συνήθως πιστεύει ότι ο φακός αυτός είναι “πεταμένα λεφτά” ή λεφτά γενικότερα τα οποία μπορούν να επενδυθούν κάπου αλλού. Η αλήθεια είναι ότι οι φακοί fisheye έχουν φανατικούς και οπαδούς και εχθρούς, ανάλογα φυσικά με την δουλειά που τον χρησιμοποιούμε!

Ο Nikkor AF Fisheye 10.5mm f/2.8G είναι ο τελευταίο μοντέλο Fisheye της nikon ο οποίος κοστίζει περίπου στα 700 ευρώ σήμερα και στόχο εκτός από τρελές φωτογραφίες και υπερευρυγώνια δημιουργήματα με πολύ παραμόρφωση έχει να σας επιτρέψει να φωτογραφίζετε μοναδικά πανοράματα 360 μοιρών με τεράσια οξύτητα, απόλυτη εστίαση και σχετική ευκολία.

Δείτε το review του φακού που έχω κάνει σε παλαιότερο βίντεο

Γιατί να ξυρίσω τον Nikkor AF Fisheye 10.5mm f/2.8G;

Το μεγαλύτερο μου λάθος στην DX εποχή ήταν η μη επένδυση σε FX αισθητήρες. Όπως σας έχω πει σε παλαιότερα βίντεο, τα φθηνότερα DSLR σώματα έχουν μικρότερο αισθητήρα σε σχέση με τις Full Frame αισθητήρες. Το DX λοιπόν σημαίνει ότι ο αισθητήρας μας είναι μικρότερος από το κανονικό. Αυτό βεβαίως δεν είναι πρόβλημα όταν έχουμε DX σώματα και δεν μας αποτρέπει να χρησιμοποιήσουμε ακόμη και φακούς κατασκευασμένους για Full Frame μηχανής, ωστόσο το αντίθετο (χρήση DX φακών σε FX σώματα) αποτελεί μία προβληματική σχέση που αυτομάτως μειώνει την ποιότητα μας σας φωτογράφους.

"Ξυρίζοντας" τον Nikkor Fisheye 10.5mm - Προβολή σε DX Crop Mode ON

“Ξυρίζοντας” τον Nikkor Fisheye 10.5mm – Προβολή σε DX Crop Mode ON

"Ξυρίζοντας" τον Nikkor Fisheye 10.5mm - Προβολή σε Full Frame

“Ξυρίζοντας” τον Nikkor Fisheye 10.5mm – Προβολή σε Full Frame

Το μεγαλύτερο μου σφάλμα εκείνη την εποχή ήταν η αγορά DX φακών χωρίς να σκέφτομαι το μέλλον. Ήταν σχεδόν σίγουρα ότι στο μέλλον θα αγόραζα Full Frame σώμα, όμως δεν το σκέφτηκα τότε γιατί ήθελα μία γρήγορη αγορά του καλύτερου φακού fisheye στα χρήματα που είχα με στόχο την φωτογράφιση πανοραμικών 360 φωτογραφίσεων σε επιχειρήσεις. Η επιλογή μου τότε ήταν μία και ήταν η καλύτερη δυνατή, φυσικά ήταν ο Nikkor AF Fisheye 10.5mm f/2.8G!

Από τότε όμως πέρασαν τα χρόνια και άλλαξαν τα σώματα, πλέον από την DX Nikon D90 πέρασα στο FX Θηρίο την D800. Κατά την μετάβαση μου στην Full Frame εποχή μπόρεσα και πούλησα 1-2 DX φακούς που είχα  αλλά δεν ήθελα με τίποτα να αποχωριστώ τον Nikkor AF Fisheye 10.5mm f/2.8G. Γι’αυτό το λόγο τον κράτησα και τον χρησιμοποιούσα στην Nikon D800 με την ρύθμιση στο “Auto DX Crop” να είναι στο “ON”. Με τον τρόπο αυτό μπορούσα να μετατρέψω την Full Frame μηχανή μου σε DX και έτσι να χρησιμοποιήσω τον φακό, αλλά φυσικά αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί!

Έτσι λοιπόν αποφάσισα να “ξυρίσω” τον Nikkor AF Fisheye 10.5mm f/2.8G με στόχο να μπορώ να τον χρησιμοποιώ σε Full Frame σώμα χωρίς απώλειες και μέ ένα κέρδος 30% τουλάχιστον απο πλευράς οπτικού πεδίου. Τα θεωρητικά οφέλη ήταν πάρα πολλά με αυτή την κίνηση, ωστόσο το χέρι δεν μπορούσε να πιάσει το πριόνι και να ξεκινήσει η διαδικασία γιατί το ρίσκο να “χάσω” έναν αγαπημένο φακό ήταν πολύ μεγάλο.

Τελικά τα κατάφερα και ξύρισα τον Nikkor AF Fisheye 10.5mm f/2.8G!

Στο παρακάτω video θα δείτε την όλη διαδικασία μετατροπής του Nikkor AF Fisheye 10.5mm f/2.8G από DX σε FX χρήση! Αυτό θα μπορέσει να γίνει μόνο εαν καταφέρω να κόψω τα πτερύγια του φακού στο μπροστινό του μέρος για να μπορέσει να περάσει περισσότερο οπτικό πεδίο προς στον αισθητήρα. Η διαδικασία είναι δύσκολη και συνιστάται μόνο σε έμπειρους χρήστες.

"Ξυρίζοντας" τον Nikkor Fisheye 10.5mm - Προβολή σε DX Crop Mode ON

“Ξυρίζοντας” τον Nikkor Fisheye 10.5mm – Προβολή σε DX Crop Mode ON

"Ξυρίζοντας" τον Nikkor Fisheye 10.5mm - Προβολή σε FX μετά το "ξύρισμα".

“Ξυρίζοντας” τον Nikkor Fisheye 10.5mm – Προβολή σε FX μετά το “ξύρισμα”.

Εγώ την πραγματοποίησα για δικό μου όφελος και όποιος προσπαθήσει να την κάνει στο σπίτι του, φυσικά θα το κάνει χωρίς καμία δική μου ευθύνη.

Δείτε την διαφορά

Δείτε το άμεσο κέρδος χωρίς να έχω χρησιμοποιήσει ακόμη τον φακό σε πολλά θέματα, πλέον κέρδισα 30% τουλάχιστον περισσότερο οπτικό πεδίου και τα πανοράματα 360 είναι δυνατά να γίνουν ακόμη και χωρίς ειδικό τρίποδο (αν και θα ήταν καλό να έχουμε κεφαλή 360 μοιρών).

Nikkor Fisheye 10.5mm - Προβολή πριν το "ξύρισμα"

Nikkor Fisheye 10.5mm – Προβολή πριν το “ξύρισμα”

Nikkor Fisheye 10.5mm - Προβολή μετά το "ξύρισμα"

Nikkor Fisheye 10.5mm – Προβολή μετά το “ξύρισμα”

Palm Park Panorama 1

Δείτε εδώ το παραπάνω πανόραμα σε 360 μορφή.

Παρακολουθήστε όλη την διαδικασία!

Κάντε Subscribe στο κανάλι μας!

Η Φωτογραφική Κουβέντα δημοσιεύεται καθημερινά στο επίσημο κανάλι του teachme.gr στο youtube! Για να μην χάνετε ούτε ένα επεισόδιο αλλά και ούτε ένα δωρεάν μάθημα, κάντε κλικ εδώ για να κάνετε δωρεάν εγγραφή και να ενημερώνεστε άμεσα μέσα από το κανάλι μας!