Ενημέρωση για το τέταρτο #TeachmeGiveAway!

TeachmeGiveAway PhotoBros Live #120

Σε αυτό το επεισόδιο των PhotoBros Live! μιλήσαμε για μια ακόμη φορά μαζί σας, απαντήσαμε σε ερώτήσεις σας, αναφερθήκαμε σε πολλά και διάφορα και φυσικά σας ενημερώσαμε για το 4o #TeachmeGiveAway που θα δώσει την ευκαιρία σε κάποιον από εσάς να αποκτήσετε έναν Apple iMac!!!

Κάπου εδώ να σας αναφέρουμε πως τα δώρα των #TeachmeGiveAway δεν προέρχονται από κάποιον χορηγό. Εμείς είμαστε οι “χορηγοί” αυτής της προσπάθειας μέσα από τη νέα μας σελίδα αγοραπωλησίας μεταχειρισμένου φωτ. εξοπλισμού και Η/Υ. Βοηθήστε αυτή τη νέα μας προσπάθεια με ένα like και φυσικά με την έμπρακτη υποστήριξη αγοράζοντας κάποιο από τα προϊόντα που διαθέτουμε στην σελίδα. Περισσότερα θα βρείτε στο site μας PhotoBros.GR (κάντε κλικ εδώ για μεταφορά)!

Συζήτηση περί αντιπροσωπείας φωτογραφικών!

TeachmeGiveAway PhotoBros Live #120

Μέσα από τις ερωτήσεις σας φτάσαμε να συζητ΄άμε για τις αντιπροσωπείες φωτογραφικών ειδών στην Ελλάδα και για την δυστυχώς μη σωστή τους λειτουργία. Αναφερθήκαμε στην αντιπροσωπεία της Tamron και της Sigma (και μετά γράψατε και εσείς τις δικ΄ές σας εμπειρίες από τις υπόλοιπες) και σας είπαμε δύο περιστατικά από αυτά που μας έχουν συμβεί. Το κυριότερο θέμα που αντιμετωπήσαμε ήταν η μη επαρκή στήριξη σε προϊόντα που έχουν αγοραστεί και τυγχάνουν υποστήριξης. Είναι πραγματικά απορίας άξιον πως μια εταιρεία εκπροσωπείται από κάποιον συνεργάτη της στην εκάστοτε χώρα και εκείνος δεν μπορεί να αναλάβει το service ενός φακού ή πολύ απλά να έχει τα περίφημα λάστιχα των φακών, τα οποία κάποια στιγμή χρήζουν αλλαγής.

Σπάνιο εργοστασιακό πρόβλημα σε φακό Sigma, η αντιπροσωπεία δεν ανέλαβε το service ως ώφειλε.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο απογοητευτικό, όταν έχεις έναν φακό που έχει κάποιο πρόβλημα, πηγαίνεις στην αντιπροσωπεία και σου λένε “δεν μπορούμε να τον φτιάξουμε, πρέπει να πάει στο εξωτερικό“, δηλαδή δεν φτάνει που ο φακός χάλασε, δεν φτάνει που δεν το καλύπτει η εγγύηση θα πρέπει να περιμένω πότε θα πάει ο φακός στην Γερμανία ή ακόμα “καλύτερα”, στο Τόκιο (εδώ γελάνε) και να επιστρέψει; Λογική και στρατηγική όχι αντιπροσώπου αλλά απλού εκπροσώπου και αντιμετώπιση μιας άλλης εποχής και όχι του 2021 τολμώ να πω.

Και πέρα από την καθυστέρηση τεραστίου βαθμού που θα αναγκαστεί ένας ερασιτέχνης ή επαγγελματίας (ακόμα χειρότερα) φωτογράφος να βιώσει για να πάρει πίσω τον φακό του, υπάρχουν και οι περιπτώσεις, στις οποίες οι εταιρείες πωλούν κάποιον φακό με εργοστασιακό σφάλμα (παραπάνω φωτογραφία του Sigma ART 35mm f/1.4), στην οποία παρουσιάζεται αυτό το σχέδιο πίσω από το κρύσταλλο (δεν είναι σκόνη, μούχλα ή οτιδήποτε άλλο) και δεν αναλαμβάνουν αν όχι την πλήρη αντικατάσταση του προϊόντος, τουλάχιστον το service.

Μοιράστηκα μαζί σας και την δική μου κακή εμπειρία σε καταστήματα φωτογραφικών.

Πρέπει να σταματήσουν οι εταιρείες να μας βλέπουν ως “πελάτες δεύτερης κατηγορίας” ή απλώς να μας βλέπουν ως υποψήφιους αγοραστές και η όποια υποστήριξη να πηγαίνει περίπατο στην συνέχεια. Είναι τραγικό να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά άγνοιας, μη σωστής συμπεριφοράς σε πελάτες και μη δυνατότητας υποστήριξης σε περίπτωση service. Μαζί σας μοιράστηκα επίσης κάτι που μου συνέβη το μακρινό πια 2009-2010 όταν και αγόρασα έναν φακό από κάποιο κατάστημα φωτογραφικών στην Αθήνα. Αυτό που μου έχει μείνει μετά από δέκα και πλέον χρόνια στο μυαλό, ήταν η ειρωνική συμπεριφορά και η υπεροπτική διάθεση των πωλητών αυτών των καταστημάτων. Λες και ότι επειδή έτυχε να δουλέυεις σε τέτοιο κατάστημα σε κάνει αυτομάτως καλύτερο φωτογράφο ή γνώστη φωτογραφικών. Η σχέση πωλητή-πελάτη θα πρέπει να έχει άλλου είδους βάσεις, από την ειρωνεία, τον χλευασμό και την αρνητική διάθεση. Κάτι που όπως συμπληρώσατε συνεχίζει να ισχύει ακόμη και στις μέρες μας και είναι απλά τραγικό.

Έρχεται η Nikon Z9!

Και μέσα σε όλα έλαβα την επίσημη ενημέρωση της Nikon σχετικά με την… ανάπτυξη και όχι κυκλοφορία της επαγγελματικής φωτογραφικής μηχανής Mirrorless Nikon Z9! Δεν με ενδιαφέρει πόσο καθυστέρησε η Nikon να βγάλει το πρώτο της επαγγελματικό σώμα, προφανώς και θα ήθελε να το έχει κυκλοφορήσει πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 2021, αλλά αν ήταν σίγουρη θα το είχε κάνει. Αυτό το σώμα προορίζεται για τέτοια “events” και είναι τουλάχιστον άβολο γιατί η εταιρεία, εφόσον ανακοίνωσε την μηχανή, δεν την έχει ήδη προγραμματίσει για νωρίτερα.

Τουλάχιστον όμως είναι θετικό που έστω και με καθυστέρηση, η Nikon ξεκινά την “αντεπίθεση” στις φωτογραφικές μηχανές χωρις εσωτερικό καθρέφτη, βέβαια αυτή η καθυστέρηση μαζί με διάφορα άλλα σφάλαματα, την έχει ρίξει κάτω από την 4η θέση σε πωλήσεις παγκοσμίως και δεν υπάρχει χρόνος για άλλες καθυστερήσεις.

Η ανακοίνωση της “ανάπτυξης” της Nikon Z9

Στο θέμα της ανακοίνωσης, η Nikon πρακτικά δεν αναφέρει τίποτα για την μηχανής, εκτός από το ότι είναι σε φάση “ανάπτυξης” (what?), θα “φοράει” τεχνολογία Stacked CMOS Sensor, μιας νέας τεχνολογίας αισθητήρα που θα φέρει καλύτερη εστίαση και γενικότερα ταχύτερη διαδικασία. Μια τεχνολογία που ήδη η Sony έχει περάσει στα τελευταία της μοντέλα και δεν ξέρω αν θα δώσει τον ίδιο αισθητήρα και στην Nikon, εκτός αν υπάρξει “επανάσταση” και ανεξαρτητοποιηθεί επιτέλους η Nikon στους αισθητήρες. Επίσης, η ανακοίνωση γράφει ότι η μηχανή θα έχει δυνατότητα 8K Video, αλλά πολύ λίγο με ενδιαφέρει προσωπικά να γράψω βίντεο με ένα τόσο μεγάλο και στιβαρό σώμα, υπάρχουν λύσεις πολύ πιο ελαφριές για video.

Αυτό που μας άρεσε στην Nikon Z9 εκ πρώτης όψεως φυσικά, ήταν το σωστό μέγεθος φωτογραφικής μηχανής επαγγελματικού χαρακτήρα. Θυμίζει αρκετά σώμα σειράς D3,D4,D5,D6 αν και προφανώς θα είναι τουλάχιστον λίγο πιο μικρό ή λεπτό λόγω της έλλειψης του εσωτερικού καθρέφτη. Επιτέλους βλέπουμε ένα σώμα Mirrorless με ενσωματωμένο battery grip που έχει και επιλογείς και κουμπί λήψης (για εύκολο κάθετο κάδρο). Μπράβο στην Nikon που κρατά τον χαρακτήρα και την εργονομία των σωμάτων που αγαπήσαμε, γιατί δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την μετατροπή των DSLR σε Compact σώματα Mirrorless κατά την προσωπική μου άποψη πάντα. Τον καθρέφτη μπορώ να τον “χάσω”, την εργονομία και το σωστό πιάσιμο, δεν γίνεται!

Επιτέλους βλέπουμε Mirrorless σώματα με την σωστή εργονομία και τον “όγκο” που αγαπήσαμε!

Θα περιμέναμε περισσότερες πληροφορίες για την Nikon Z9 και γιατί όχι περισσότερες φωτογραφίες. Αυτή η “με το σταγονόμετρο” πληροφόρηση με κάνει και πιστεύω πως η μηχανή, ασχέτως αν αναφέρεται πως θα κυκλοφορήσει το 2021, θα φτάσει στα καταστήματα τουλάχιστον σε έναν χρόνο από σήμερα. Διαφορετικά οι πληροφορίες θα ήταν πιο “πλούσιες”, ειδικά σε μια περίοδο, στην οποία η Nikon πρέπει όχι απλά να δηλώσει, αλλά να φωνάξει “παρούσα”!

Η τόσο λιτή ανακοίνωση θεωρώ πως είναι απλά μιας προσπάθεια της εταιρείας να κρατήσει τους χρήστες Nikon από το να αλλάξουν εταιρεία παρά να τους παρουσι΄άσει ένα έτοιμο σώμα. Περισσότερες πληροφορίες για την Nikon Z9 θα έχουμε πιστεύω μέσα στο καλοκαίρι-φθινόπωρο και τον Φεβρουάριο του 2022 θα την δούμε δειλά-δειλά να κάνει την εμφάνιση της.

Έρχεται νέο video από τους PhotoBros!

Στο τέλος αυτού του επεισοδίου ο Πάνος σας έδειξε το θέμα του επόμενου βίντεο από τους PhotoBros! Το σύστημα Flash “NIKON SB-R200” θα είναι το θέμα και πως θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε εξαιρετικές φωτογραφίες με αυτό το πραγματικό “κόσμημα”! Μπείτε τώρα στο PhotoBros.GR (κάντε κλικ εδώ για μεταφορά) και δείτε το σετ που διαθέτουμε σε ένα και μοναδικό κομμάτι για κάποιον τυχερό εκεί έξω!

Δείτε όλο το επεισόδιο των PhotoBros

TeachmeGiveAway PhotoBros Live #120

Παρακολουθήστε παρακάτω την 120η εκπομπή και δείτε όλα όσα συζητήσαμε μαζί σας! Μην ξεχάσετε να κάνετε “Like” “Share” και “Εγγραφή (κλικ εδώ για μεταφορά)” στο επίσημο κανάλι μας στο youtube!