Το Adobe Photoshop μπορεί να στηρίζεται στη φαντασία μας και φυσικά στη δημιουργικότητα μας, αλλα πάνω απο όλα στηρίζεται στον χρόνο που διαθέτουμε για να δημιουργήσουμε, εδικά όταν ο χρόνος είναι περιορισμένος και ένα project μας "χτυπά" ανυπόμονα τη πόρτα τότε η ανάγκη για ταχύτητα, μείωση της καθυστέρησης και παράδοση της δουλειάς γρήγορα κάνουν επώδυνα την εμφανισή τους. Αυτή είναι η δουλειά του γραφίστα, του φωτογράφου ή του ανθρώπου που έχει το Photoshop ή άλλα προγράμματα στη δημιουργική του πραγματικότητα. Αναζητεί πάντα τη ποιότητα, μαζί με τη ταχύτητα..
Ένας τρόπος για δώσετε στη δουλειά σας περισσότερη ταχύτητα, είναι να μάθετε να χειρίζεστε το Adobe Photoshop χωρίς το ποντίκι. Εντάξει δεν μπορεί να γίνει 100% αυτό αλλά τουλάχιστον το 50% των εργασιών που κάνουμε στο Adobe Photoshop μπορούμε να τις κάνουμε μέσω συντομεύσεων του πληκτρολογίου. Η ταχύτητα που θα κερδίσετε είναι εγγυημένη.
Και εγώ στην αρχή της ενασχολησής μου με το Adobe Photoshop, δεν χρησιμοποιούσα συντομεύσεις, αλλά μόλις τις έμαθα πραγματικά "λυθηκαν τα χέρια μου" κατα μία έννοια!

Ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ: για να χρωματίσετε ένα layer με το πρωτευων χρώμα, ας πουμε πχ "λευκό", θα πρέπει να επιλέξετε το λευκό απο την παλέτα, να πατε στον "κουβα" (bucket tool) και να κάνετε κλικ πανω στο layer. Αυτη η διαδικασια στο Adobe Photoshop θα σας παρει τουλαχιστον 15 δευτερόλεπτα. Αν όμως το κάνετε με συντομευσεις θα κάνετε το εξής: θα πατήσετε "d" για να γυρίσει η παλέτα των χρωμάτων στα αρχικά (default) χρώματα (λευκό & μαύρο) και μετά alt+backspace για να βαφτεί αυτόματα το layer με λευκό χρώμα. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα πάρει ούτε 5 δευτερόλεπτα.

Αυτό το παράδειγμα είναι βέβαια κάτι πολύ απλό και βασικό, υπάρχουν πολλές συντομεύσεις που θα σας "λύσουν" τα χέρια και για όσους θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το Adobe Photoshop τότε πρέπει να μάθουν απ'εξω και ανακατωτά τις συντομεύσεις!

Το site το οποίο έχει  τα λινκ για να κατεβάσετε τους "χάρτες" της Adobe για τις συντομεύσεις του Adobe Photoshop είναι το http://morris-photographics.com. Έχει όλες τις εκδόσεις οπότε δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε τη δική σας έκδοση, είτε για pc, είτε για mac.
Για να πάτε απευθείας στη σελίδα με τους χάρτες των συντομεύσεων και για να τους "κατεβάσετε" δωρεάν πατήστε εδώ.