Παραμετροποίηση τών Flash

Σε ένα μικρό βίντεο μάθημα αλλά πολύ πρακτικό, ο Πάνος Βλασόπουλος από τους “PhotoBros.GR” θα μας μιλήσει για την δύναμη των παραμετροποιητών σε ένα Flash! Πόσες φορές έχετε ακούσει από κάποιον να σας λέει, “πάρε Flash και σώθηκες” και πόσες άλλες φορές δεν έχετε ακόση επίσης “δεν με βολεύουν καθόλου τα Flash“. Η διαφορά της απόλυτης “πόρωσης χρήσης των στιγμιαίων φωτισμών” ή της αποστροφής χρήσης των, είναι ουσιαστικά η σωστή γνώση γύρω από τους παραμετροποιητές!

Μάθημα #1 – Τι είναι το Flash

Δεν θα το αναλύσω πολύ (υπάρχει το Basics of Photography #4 γι’αυτή τη δουλειά), αλλά θα κάνω ένα μικρό μάθημα. Τι είναι το Flash παιδιά; Μια πηγή φωτισμού σαν όλες τις άλλες, μόνο που είναι στιγμιαία (τρομάζει αυτό τους φωτογράφους) και επίσης είναι μια πολύ σκληρή πηγή φωτός (αυτό τρομάζει και τα μοντέλα). Ο συνδυασμός του να “μην βλέπω αυτό που θα φωτίσω” και του “με έβγαλες χάλια με αυτό το φως” είναι που αποτρέπει τους φωτογράφους από το να το χρησιμοποιούν. Και εκεί ξεκινούν οι δηλώσεις τύπου “εμένα μου αρέσει ο σταθερός φωτισμός” ή “σαν το φως παραθύρου τίποτα“. Δηλώσεις που 9 στις 10 περιπτώσεις γίνονται από ανθρώπους, οι οποίοι ποτέ δεν κατάλαβαν πως λειτουργούν σωστά τα Flash.

Ο Πάνος Βλασόπουλος από τους PhotoBros.GR θα μας δείξει τις διαφορές των παραμετροποιητών στην Flash φωτογραφία!

Λόγω της φύσης των flash, δεν θα αναλύσω τον στιγμιαίο φωτισμό και πως θα νιώσετε άνετα με αυτόν, θα αναλύσω όμως πως θα μπορέσετε να κάνετε πολύ πιο μαλακό αυτό το σκληρό φως που εκπέμπουν! Ως γνωστόν, όσο πιο μικρή είναι η πηγή φωτός, τόσο πιο σκληρή και δυνατή θα φτ΄άσει στο μοντέλο μας. Αυτό σημαίνει “σκληρές σκιές“, “έντονα highlights” και επίσκεψη στον οφθαλμίατρο αν το συνεχίσουμε για πολύ ώρα! Όσο η πηγή μεγαλώνει, τόσο περισσότερο “μαλακώνει” και αυτό έχει μόνο θετικά στις περισσότερες φωτογραφίσεις. Πως μπορεί όμως να μεγαλώσει αυτό το ρημάδι μικρό φλασάκι; Με χρήση των παραμετροποιητών!

Κες κεσέ “Παραμετροποιητής”;

Παραμετροποίηση τών Flash

Σε ελεύθερη μετάφραση του γαλλικού “τι σημαίνει” θα μιλήσουμε για τους παραμετροποιητές. Τι σημαίνει λοιπόν “παραμετροποιητής”; Φυσικά σημαινει αυτό το ενδιάμεσο στοιχείο που παρεμβάλεται μεταξύ φωτός και μοντέλου, με στόχο να “παραμετροποιήσει” αυτό το μικρό και σκληρό φως σε κάτι άλλο. Είδη παραμετροποιητών; Πολλοί και διάφοροι. Από έναν απλό διαχυτή (diffuser) σε ένα flash, μέχρι έναν ανακλαστήρα, ένα “Beauty Dish” ή ένα μικρό ή μεγάλο “Soft Box”. Όλα αυτά υπάρχουν για να κάνουν ένα πράγμα, να παραμετροποιούν την αρχική πηγή!

Γρήγορο παράδειγμα με εικόνα και ήχο

Στο παρακάτω video, ο Πάνος θα μας δείξει πως συμπεριφέρεται ένα Flash με ή χωρίς παραμετροποιητή. Θα δείτε μόνοι σας την διαφορά και θα καταλάβετε πόσο πολύ μπορεί να αλλάξει μια σκηνή, αναλόγως της σωστης χρήση του ενδιάμεσου παραμετροποιητή. Συμβουλή μας είναι να μην αγοράσετε όλους τους παραμετροποιητές που υπάρχουν (αυτό θα ήταν τρελό) αλλά να επιλέξετε αυτούς που κάνουν για τη δική σας δουλειά! Ο Πάνος θα χρησιμοποιήσει ένα φοβερά πρακτικό και οικονομικό Flash, το Yongnuo YN568 EX καθώς και καποια κοινά και πολύ απλά Yongnuo Trigger & Receiver.

Μέσα από την επίσημη σελίδα μας (www.PhotoBros.gr) εκτός από τα καλύτερα μεταχειρισμένα φωτογραφικά θα βρείτε και λύσεις σε φωτιστικές πηγές και παραμετροποιητές, όπως τα Flash, τα Softbox και οι ανακλαστήρες. Επιλέξτε τώρα τα δικά σας! Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην σελίδα μας και σας προτείνουμε καθημερινά να ρίχνετε μια ματιά!