Ο "θόρυβος" στις ψηφιακές φωτογραφίες είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας πλεον γιατί είμαστε όλοι χρήστες ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών ή κινητών τηλεφώνων με κάμερα ή scanner και έτσι αυτό που με χαρά φωτογραφίζουμε σαν τελικό αποτέλεσμα ίσως να μην μας ικανοποιεί απόλυτα. Γενικά ο θόρυβος κυρίως παρατηρείται σε μεγάλες τιμές του ISO στις φωτογραφικές μηχανές.
Και εκεί φυσικά φαίνεται ποιος έχει και ποιος δεν έχει καλή φωτογραφική μηχανή. Σημασία λοιπόν δεν έχουν τα MegaPixels αλλά ο αισθητήρας της φωτογραφικής μηχανής. Σήμερα λοιπόν και μετά την χορηγία της εταιρειας "PictureCode" σας παρουσιάζω το καλύτερο plug-in για την αφαίρεση ψηφιακού θορύβου μέσα στο Adobe Photoshop, Το "Noise Ninja"!!! (Το συγκεκριμένο προϊόν αποτελεί Adobe Photoshop Plug-in (πρόσθετο), οπότε για να "δουλεψει" πρέπει να έχουμε το Adobe Photoshop ήδη εγκατεστημένο.) Μάθετε λοιπόν μέσα σε λίγα βήματα πως να διώχνετε αυτή την αντιαισθητική "σκόνη" ή αλλιώς "θόρυβο" απο τις φωτογραφίες σας μιά και καλή!
Το συγκεκριμένο Plug-In θα το έχουμε σαν έπαθλο στον επόμενο διαγωνισμό Adobe Photoshop.
ΥΓ: Επειδή λόγω της συμπίεσης του video η διαφορά δεν φαίνεται τόσο μεγάλη στην φωτογραφία πριν και μετά σας διαβεβαιώ πως έκανε πολύ καλή δουλεία το Noise Ninja!!
Καλό μάθημα :Ρ
http://vimeo.com/12710125[/private]
Υπάρχει και σε Standalone το πρόγραμμα.Δηλαδή να δουλεύει και εκτός Photoshop.Αλλά καλύτερα να τα έχουμε όλα μαζεμένα :P
Swstos o filos disaster :P
Pantws egw xrhsimopoiw to antistoixo tou topaz kai kanei mia xara th douleia tou … :) alla kai afto poly kalo einai
Επιδή έχω δοκιμάσει και τα δύο νομίζω ότι το topaz είναι καλύτερο στο interface αλλά το noice ninja κάνει καλύτερη δουλειά
Teleio auto to programma anupomono gia ton diagwnismo tou
Βαγγέλη ωραίο το plugin και σίγουρα γλιτώνει χρόνο.
Αν και όποτε μπορείς κοίτα τα e-mail σου ;)
Μπράβο Βαγγέλη, πολύ καλή επιλογή του επάθλου. Ο θόρυβος είναι συχνά μεγάλο πρόβλημα και το συγκεκριμένο plug-in φαίνεται πολύ αποτελεσματικό. Περιμένουμε με αγωνία το θέμα του διαγωνισμού
Αν είναι βίντεο τι κάνουμε τότε?
ανυπομονώ για την ανακοίνωση του δεύτερου διαγωνισμού!!!
Polu xrisimo :)
Ena kalo mathima 8a itan gia to pws na kanoume ta backgrounds opos kai stin sigkekrimeni foto na fenontai thwla alla me sxedia.
Kai episeis ena provlima pou sinantw sixna kai einai to kopsimo twn maliwn dld tis polu leptes trixes opos tis kopelas stin foto. :)
Ο τρόπος που επιλέγεις τις περιοχές στην εικόνα για το προφίλ δεν είναι σωστός. Κάθε περιοχή πρέπει να επιλέγεται με κριτήριο αν αποτελείται (στην πραγματικότητα και όχι όπως φαίνεται στη φωτογραφία) από ενιαίο, ομοιόμορφο χρώμα και όχι π.χ. όπως η άκρη των χειλιών με κόκκινο χειλιών και μπεζ δέρμα ή η μύτη με μπεζ δέρμα και μαύρη σκιά. Το noise ninja ακόμα και όταν κάνει auto profile προσπαθεί να βρει από μόνο του περιοχές ενιαίου χρώματος στην εικόνα.
Επίσης, καλύτερος τρόπος για την αφαίρεση θορύβου είναι η λήψη περισσότερων φωτογραφιών του ίδιου θέματος (όταν είναι εφικτό) με τρίποδο και η εισαγωγή τους στο photoshop με τη χρήση image statistics με stack mode median ή καμιά φορά mean. Φυσικά αυτό απαιτεί το θέμα και η μηχανή να είναι απολύτως ακίνητα…
“Κάθε περιοχή πρέπει να επιλέγεται με κριτήριο αν αποτελείται (στην πραγματικότητα και όχι όπως φαίνεται στη φωτογραφία).”
Κατά τη γνώμη μου πρέπει να επιλέγεται με κριτήριο μεν το ομοιόμορφο ενιαίο χρώμα ΑΛΛΑ όπως φένται στη φωτογραφία αφού έχουμε να κάνουμε με μια φωτογραφία και εμείς δουλεύουμε στη φωτογραφία. Επίσης δεν βλέπω κάπου ο Βαγγέλης να επιλέγει περιοχές με διαφορετικά χρώματα. Βέβαια το διαφορετικά είναι σχετικό. Επίσης δεν πέζει ρόλο μόνο το χρώμα αλλά και άλλα πράγματα που υπάγονται σε αυτό. Επίσης αυτό που αναγφέρεις πιο κάτω μπορεί μεν να είναι μια πολύ καλή τεχνική αλλά πρακτικά είναι από πολύ μέχρι και εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί :-)
Άυτό που εννοώ με τη λέξη “πραγματικότητα” γίνεται κατανοητό με το εξής παράδειγμα: Αν σε μία φωτογραφία υπάρχει π.χ. η εικόνα ενός μονόχρωμου υφάσματος ή χαλιού, θα ήταν λάθος να επιλέξουμε μία περιοχή πάνω σε αυτό για το προφίλ αφού το πρόγραμμα θα εκλάμβανε τις όποιες “πραγματικές-υπαρκτές” διακυμάνσεις στην επιφάνειά του ως θόρυβο με αποτέλεσμα την αθέμιτη απώλεια λεπτομέρειας. Όμοια και για περιοχές δέρματος με ατέλειες π.χ. φακίδες. Γι’ αυτό τις περιοχές που επιλέγει αυτόματα το noise ninja πρέπει να τις εξετάζουμε και αν χρειάζεται να απορρίπτουμε κάποιες.
Όσο αφορά το “Επίσης δεν βλέπω κάπου ο Βαγγέλης να επιλέγει περιοχές με διαφορετικά χρώματα.”: Μα, αφού επιλέγει το άκρο του στόματος που έχει επιμέρους περιοχές που αποτελούνται από τουλάχιστον 3 εντελώς διαφορετικά χρώματα και το κάτω μέρος της μύτης με μαύρη σκιά και χρώμα δέρματος σε εντελώς διαφορετικούς τόνους!
Τα παραπάνω βασίζονται σε όσα το ίδιο το πρόγραμμα αναφέρει στις οδηγίες χρήσης του.
Τέλος η τεχνική που ανέφερα είναι ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ να εφαρμοστεί όταν πρόκειται για τοπία αφού μπορεί μεν κανονικά να απαιτείται σταθερότητα τριπόδου αλλά ακόμα και αν τραβήξουμε φωτος με το χέρι σε burst mode, το photoshop κάνει τα υπόλοιπα αυτόματα με μία μόνο εντολή : ευθυγραμίζει τις φωτο με βάση το περιεχόμενο, τις βάζει σε στοίβα και υπολογίζει την τελική φωτο με median. Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την δημιουργία μίας αξιοπρεπούς φωτογραφίας από διαδοχικά καρέ από video όπου συνήθως ο θόρυβος είναι φριχτός όταν το βίντεο προέρχεται από φωτ. μηχανή. Επίσης, δεν πρέπει ξεχνάμε ότι με αυτό τον τρόπο ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ πληροφορία σε μία φωτο ενώ με κάθε πρόγραμμα αφαίρεσης θορύβου ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ πληροφορία, με ότι συνεπάγεται αυτό.
Ακόμα και σε ένα τοπίο είναι δύσκολο να πάρεις 2 ακρβώς τις ίδιες εικόνες
Για την ακρίβεια χρειάζονται 3-8 φωτο ανάλογα με τις συνθήκες. Δε μένει παρά να το δοκιμάσει όποιος ενδιαφέρεται…
polh kalo plugins .eyxaristo daskale.