Οι Φωτογραφίες μας Προστατευμένες!

Όταν σκέφτομαι τον Η/Υ μου, σκέφτομαι ότι αν πάθει κάτι κακό θα “πάρει” μαζί του και χιλιάδες φωτογραφίες μου. Αυτή η σκέψη έχει “στοιχειώσει” τα όνειρα μου και καθημερινά σκέφτομαι τρόπους προστασίας των φωτογραφικών μου αρχείων και αποθηκευσής τους σε περισσότερα από 1 σημεία για απόλυτη προστασία!

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας;

Σκληροί δίσκοι, cd, dvd, usb flash drives ή μήπως εκτυπώσεις… Ποιός είναι άραγε ο καλύτερος τρόπος προστασίας των ψηφιακών μας αρχείων. Πως μπορεί να μας “σώσει” ένας δεύτερος σκληρός δίσκος εαν μας κλέψουν όλο το γραφείο και κατά συνέπεια και εκείνον; Πόσα χρόνια έχει ζωή ένα cd/dvd ή πόσο μπορεί να κοστίζει αυτή η συνεχής αναβάθμιση σε backup για να καλύψει τα αρχεία μας, τα οποία χρόνο με τον χρόνο “βαραίνουν” σε Mbytes όλο και περισσότερο;

Μήπως η Cloud υπηρεσία αποθήκευσης είναι η καλύτερη; Ναι αλλά πόσο κοστίζει μία cloud υπηρεσία αποθήκευσης και τι θα γίνει αν την σταματήσω μετά από κάποιο διάστημα;

Δωρεάν Αποθήκευση Φωτογραφιών για Πάντα!

Τα παραπάνω ερωτήματα είναι ερωτήματα τα οποία έχω λάβει από εσάς και φυσικά τα έχω και εγώ όταν το μυαλό μου “γυρίζει” γύρω από την προστασία των φωτογραφιών μου. Προσωπικά έχω επιλέξει την υπηρεσία αποθήκευσης στο “σύννεφο (cloud)” η οποία μου επιτρέπει να “ανεβάζω” τις φωτογραφίες μου σε κάποιον cloud server και έτσι να τις έχω προστατευμένες από οποιοδήποτε πρόβλημα (κλοπή, βλάβη Η/Υ, φωτιά κλπ).

Βεβαίως όμως η Cloud υπηρεσία α) κοστίζει και β) είναι δεσμευτική. Το κόστος κυμαίνεται στα περίπου 9,99$ τον Μήνα (120$ τον χρόνο) για 1ΤΒ (1000 GBytes) χώρου. Το ποσό δεν είναι “τρελό” αν σκεφτεί κανείς την προστασία που έχεις σε περίπτωση που συμβεί το “κακό” και ούτε καν μπαινω σε διαδικασία να σκέφτομαι ότι με 120 δολλάρια τον χρόνο θα μπορούσα να αγοράζω κάθε χρονιά από έναν σκληρό δίσκο… Οι σκληροί δίσκοι μένουν στο σπίτι/γραφείο και πάντα είναι ρίσκο να κρατάς κάπου τοπικά τα αρχεία σου και όχι σε έναν server.

Ωστόσο με ενοχλεί η σκέψη ότι θα πρέπει ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ να πληρώνω για να έχω τις φωτογραφίες μου προστατευμένες. Ναι ξέρω ακόμη και τα 9,99$ για 1ΤΒ φωτογραφιών είναι “της πλάκας“, αλλά είναι μάλλον ψυχολογικό το θέμα. Γι’αυτο το λόγο μου άρεσε τελευταίως η κίνηση της Google να δώσει την ευκαιρία για Δωρεάν Αποθήκευση Φωτογραφιών για Πάντα!

Καλώς ήρθες “Google Photos”!

Το Google Photos ήρθε στην ζωή μας! Όσοι έχουν λογαριασμό GMAIL πλέον μπορούν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας χωρίς κόστος και να αποθηκεύουν online τις φωτογραφίες τους για πάντα!

https://www.youtube.com/watch?v=ydBjsZnHrwM

Τι είναι το “Google Photos”;

Google στην προσπάθεια της να προσελκύσει όλοένα και περισσότερους χρήστες στις online υπηρεσίες της και να “πάρει” ταυτόχρονα άλλους χρήστες/πελάτες από άλλες “επι πληρωμή” Cloud Υπηρεσίες όπως το “Dropbox“, ανακοίνωσε το “Google Photos” το οποίο επιτρέπει σε κάθε Google χρήστη να αποθηκεύει δωρεάν και για πάντα τις φωτογραφίες του!

Τι μας παρέχει το “Google Photos”;

Όπως καταλάβατε, με το που διάβασα αυτό το νέο άρχησα να μετράω τα λεφτά που θα “γλιτώσω” από εκείνα τα 9,99$ κάθε μήνα που πληρώνω αυτή τη στιγμή… Όμως πριν κάνω το οτιδήποτε, έπρεπε να διαβάσω τις παροχές αυτές της υπηρεσίας μιάς και ως χρήστης Gmail λογαριασμού, την έχω αυτόματα ενεργοποιημένη!

Ονομαστικά τι μας παρέχει το Google Photos

  1. Φιλοξενία των Φωτογραφιών/Βίντεο μας για Πάντα
  2. Χωρίς Κανένα Κόστος
  3. Αυτόματη Τακτοποίηση των Φωτογραφιών σε Ομάδες & Ετικέτες
  4. Εργαλεία Επεξεργασίας Φωτογραφίας
  5. Επιλογές Αναδημοσίευσης σε Κοινωνικά Δίκτυα
  6. Προσβαση από παντού χωρίς κάποια ειδική εφαρμογή

Υπάρχουν όμως και περιορισμοί

Είναι σημαντικό να σας αναφέρω ότι αν και η παραπάνω υπηρεσία είναι ΤΕΛΕΙΑ, υπάρχουν περιορισμοί οι οποίοι ίσως να μην σας αρέσουν.

Ονομαστικά οι Περιορισμοί της Δωρεάν Υπηρεσίας

Περιορισμοί ως προς το ανέβασμα:

  1. Μέγιστες Διαστάσεις Φωτογραφίας τα 16Mpixel
  2. Μέγιστες Διαστάσεις Βίντεο 1080p HD
Δωρεάν Αποθήκευση Φωτογραφιών για Πάντα! - Google Photos

Δωρεάν Αποθήκευση Φωτογραφιών για Πάντα! (Χρήση Ετικετών στις Φωτογραφίες) – Google Photos

Είναι Δωρεάν αλλά Υπάρχουν και άλλα Πακέτα

Εαν δεν σας ενοχλεί να “ανεβάζετε” τα αρχεία σας σε 16Mpixel μέγιστη ανάλυση, τότε δεν χρειάζεται να φοβάστε τίποτα, η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι για εσάς! Εαν όμως έχετε μεγαλύτερα αρχεία “προς αποθήκευση” και δεν θέλετε να τους κατεβάσετε τις διαστάσεις θα πρέπει να σκεφτείτε κάποιο από τα “επι πληρωμή” πακέτα της Google που είναι πολλά και κυμαίνονται σε κλασσικές τιμές Cloud υπηρεσιών (100Gb στα 1,99$ – 1ΤΒ στα 9,99$ κλπ).

Η Επιλογή είναι Δική σας

Προσωπικά με ξένισε το γεγονός ότι δεν μπορώ να ανεβάζω μεγαλύτερες φωτογραφίες ή μάλλον μπορώ να ανεβάζω μέχρι να καλυφθούν τα 15Gb που μου παρέχει ο Gmail λογαριασμός μου και μετά πρέπει να πληρώσω άλλο πακέτο. Ξέρω πως θα μου πείτε “σου χάρισαν γάϊδαρο και τον κοιτάς στα δόντια“, ωστόσο στην αναζήτηση της καλύτερης cloud υπηρεσίας δεν θέλω να έχω δεσμέυσεις τέτοιου είδους (σχετικά με τις διαστάσεις των 16Mpixel).

Θεωρώ ότι η υπηρεσία Google Photos είναι μία πολύ καλή κίνηση της Google ιδιαίτερα για χρήστες κινητών τηλεφώνων ή μηχανών εως 16Mpixels γιατί άμεσα, δωρεάν και για πάντα θα ανεβάζουν (άρα και προστατεύουν) τις φωτογραφίες τους χωρίς πρόβλημα. Αν όμως σκεφτώ καθαρά επαγγελματικά, η συγκεκριμένη υπηρεσία “δεν κάνει” για επαγγελματίες με φωτογραφικές μηχανές οι οποίες είναι άνω των 16Mpixel.

Δωρεάν Αποθήκευση Φωτογραφιών για Πάντα! - Google Photos

Δωρεάν Αποθήκευση Φωτογραφιών για Πάντα! – Google Photos

Φυσικά η Google με την κίνηση αυτή θα τραβήξει κόσμο για το “δωρεάν” της πακέτο αλλά και επαγγελματίες οι οποίοι θα πάνε στα άλλα πακέτα τα οποία είναι επι πληρωμή και πιστεύω ότι η κίνηση αυτή έχει αυτό τον στόχο.

Έχοντας χρησιμοποιήσει ως επαγγελματίας και την λύση του Google Drive αλλά και του Dropbox θα παραμείνω στο Dropbox τουλάχιστον για τώρα καθώς η ασφάλεια και η ελευθερία στο ανεβασμα σε ότι θέλω είναι ανεκτίμητης αξίας, ενώ η desktop εφαρμογή του Dropbox δεν “παίζεται”.

Είναι όμως ένα καλό νέο το γεγονός της Δωρεάν Υπηρεσίας της Google γιατί ενδεχομένως να “πιέσει” τις τιμές των πακέτων προς τα κάτω και στο Dropbox. Όπως και αν είναι όμως, το Google Photos είναι σίγουρο ότι θα “σώσει” κόσμο!

Κάντε κλικ εδώ για να μεταφερθείτε στο Google Photos