Μία σχέση στοργής με την Yongnuo

Η Yongnuo ίσως είναι η μοναδική κινέζικη εταιρεία την οποία έχω εμπιστευτεί τόσες φορές στο παρελθόν. Από Macro Ring Light και LED Video προβολέα μέχρι τα “μαγικά” της Flash και τα απλά (αλλά και high speed) flash transmitters/triggers!

Ο λόγος της “τυφλής” πλέον εμπιστοσύνης μου σε αυτή την εταιρεία είναι ότι πρόκεται για πολύ οικονομικές λύσεις οι οποίες όμως προσφέρουν απίστευτη ποιότητα, όχι μόνο “για τα λεφτά” τους αλλά ακόμη και συγκριτικά με τα ακριβά προϊόντα “μάρκας” που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Έτσι, από την στιγμή που η συγκεκριμένη εταιρεία δημιουργεί ένα νέο προϊόν, ενθουσιάζομαι γιατί ξέρω πως ο κανόνας του “ό,τι πληρώνεις παίρνεις”, έχει και τις εξαιρέσεις του!

Το νέο φωτιστικό της Yongnuo

Από τα τέλη του 2015 κυκλοφόρησε η φήμη πως η Yongnuo θα έβγαζε στην κυκλοφορία ένα φωτιστικό χεριού, το οποίο φιλοδοξούσε να γίνει ο “φονιάς” του περίφημου Wescott IceLight. Οι κινέζοι μας είχαν τρελάνει στο παρελθόν με τις δημιουργίες τους, οπότε περίμενα με ανυπομονησία κάτι εξαιρετικά ικανό-οικονομικό προϊόν.

Παρακολουθήστε το unboxing του Wescott IceLight 2

Στις αρχές του 2016 η Yongnuo επισήμως ανακοίνωσε την παραγωγή & άμεση διάθεση του νέου της φωτιστικού, του Yongnuo YN360! Εκείνη η μέρα ήταν η μέρα στην οποία η Yongnuo μπήκε επισήμως στην κούρσα των πολύ διαδεδομένων φωτιστικών χειρός και έκανε την Wescott να… ιδρώσει (αδίκως ή δικαίως θα το ανακαλύψουμε).

Σκοπός του, το “γέμισμα”

Το νέο φωτιστικό χειρός της Yongnuo πριν προχωρήσω στην ανάλυση των χαρακτηριστικών του έχει σχεδιαστεί για χρήση με μπαταρία ή τροφοδοτικό, για εξωτερικό ή εσωτερικό χώρο και κύριος του σκοπός είναι το “γέμισμα” μια σκηνής με φως και όχι να είναι το κεντρικό φως σε μία φωτογράφιση. Φυσικά θα μπορούσε να είναι ακόμη και “Key Light”, αλλά όπως όλα τα φώτα της συγκεκριμένης κατηγορίας, στόχο έχουν να γεμίσουν τις σκιές και όχι να πάρουν την θέση του ηλίου, των προβολέων ή των flash. Δεν έχουν τέτοια δύναμη και εν πάση περιπτώσει αν θέλαμε την ισχύ ενός flash, θα αγοράζαμε ένα flash!

Τα περιεχόμενα του Yongnuo YN360

Τα περιεχόμενα του Yongnuo YN360

Το Φωτιστικό Yongnuo YN360

Παρακάτω θα σας γράψω τα κύρια χαρακτηριστικά του Yongnuo YN360, σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια πλαστική αλλά πολύ καλή κατασκευή, είναι αρκετά οικονομική 90-110 ευρώ ενώ παράλληλα είναι άκρως αποδοτική!

 • Μοντέλο: Yongnuo YN360 Pro LED Video Light
 • Διαστάσεις: Μήκος/Πλάτος/Πάχος = 583/48/24 χιλιοστά
 • Βάρος: 489 γραμμάρια (χωρίς τη μπαταρία)
 • Υλικό Κατασκευής: Πλαστικό
 • Τύπος Φωτισμού: LED (160 λάμπες LED 5500k (ψυχρό φως), 160 λάμπες LED 3200k (ζεστό φως) & 40 λάμπες RGB για χρωματισμούς)
 • Ένταση φωτός: 2560LM
 • Διάρκεια Ζωής: 50.000 ώρες
 • Τροφοδοσία: Αγοράζονται ξεχωριστά – Μπαταρία (NP-F 550 & NP-F 750) – Τροφοδοτικό (8V/5A/DC)
 • Αυτονομία: Με μπαταρία NP-F 550 = 60 λεπτά – Με μπαταρία NP-F = 120 λεπτά
 • Αξεσουάρ: Τσάντα μεταφοράς, diffuser πορτοκαλί χρώματος για ζεστό φως, εγχειρίδιο χρήσης (αγγλικά & κινέζικα)
 • Τηλεκοντρόλ: Έλεγχος μέσω Bluetooth από το κινητό σας τηλέφωνο (παρέχεται Application στο site της Yongnuo)

Πρώτη επαφή με το Yongnuo YN360

Μπορώ να πω ότι είχα ενδοιασμούς σχετικά με το πόσο δυνατό και διαχειρίσιμο θα ήταν αυτό το φωτιστικό. Σίγουρα η εμπειρία μου με την Yongnuo είναι η καλύτερη αλλά επειδή έψαχνα μια λύση η οποία να πλησιάζει το Wescott IceLight σκεφτόμουν ότι δεν μπορεί το ένα να παρέχεται στα 90-100 ευρώ και το άλλο στα 670 ευρώ και να είναι το ίδιο αποδοτικό…

Λεπτομέριες του Yongnuo YN360

Λεπτομέριες του Yongnuo YN360

Κατάρχάς η ποιότητα κατασκευής είναι κατά πολύ κατώτερη στα Yongnuo σε σχέση με το IceLight, βεβαίως δεν μπορούσα να περιμένω και αντίστοιχη ποιότητα με τέτοια λεφτά. Το Yongnuo είναι “πλαστικούρα” αλλά όχι “μάπα πλαστικούρα”, είναι πιο χοντροκομμένο, τετραγωνισμένο και όχι κυλινδρικό και δεν έχει την υπέροχη θήκη του IceLight, αλλά ένα φως το αγοράζουμε για το φως του (κυρίως), οπότε για να δούμε τι φως βγάζει…

Και ξαφνικά, δεν έχω μπαταρία..

Δεν το είχα προσέξει πως το YN-360 έρχεται χωρίς τροφοδοσία και μπαταρία. Ίσως η Yongnuo για να καταφέρει να περιορίσει τα έξοδα να μην σκέφτηκε την μπαταρία, αλλά προσωπικά ξενέρωσα που δεν είχα μπαταρία (όπως θα δείτε και στο video παρακάτω), έτσι μέχρι να έρθει η μπαταρία (ήρθε πλέον) χρησιμοποίησα ένα τροφοδοτικό από ένα τρυπάνι το οποίο μπορούσε να “σηκώσει” το φωτιστικό. Οπότε, ακόμη και χωρίς μπαταρία ή τροφοδοτικό, κατάφερα με “πατέντα” (όπως πολλές φορές) να “ζωντανέψω” το Yongnuo YN360!

Όχι φως, φωτάρα!!!

Η πρώτη έκδοση του Wescott IceLight ήταν φοβερή αλλά ελαφρώς αδύναμη στο φως, η δεύτερη έκδοση η οποία πωλείται πλέον στα καταστήματα έχει 50% μεγαλύτερη ένταση (1740 Lumens), ωστόσο το Yongnuo έχει σχεδόν 50% περισσότερη ένταση από το IceLight 2, (2560 Lumens) η οποία μπορεί να συνδυαστεί με ψυχρό και ζεστό φωτισμό (5.500 & 3.200 kelvin) και παράλληλα μπορεί να μας προσφέρει και RGB χρωματισμούς! Να αναφέρω ό,τι αυτά δεν γίνονται με το Wescott IceLight το οποίο παρέχει μόνο 5.500k ψυχρό φωτισμό.

Οπότε, με το που άνοιξα το φως, είδα το φως μου… μέχρι που “στραβώθηκα”! 

Υπερβολικό φως, ακατάλληλο χωρίς διαχυτή

Το Wescott IceLight έγινε διάσημο όχι λόγω του φωτός που εκπέμπει, αλλά λόγω του διαχυτή (diffuser) ο οποίος “μαλακώνει” το φως και το φέρνει σωστά στα μοντέλα, χωρίς να τα “στραβώνει” και χωρίς να δημιουργεί σκληρές σκιές. Γι’αυτό είναι η Νο1 επιλογή των φωτογράφων, γιατί δημιουργεί όμορφες φωτογραφίες χωρίς σκληρό φωτισμό. Το Yongnuo είναι ένα “τέρας” φωτός, τα LED κάνουν την νύχτα/μέρα αλλά αν θέλουμε να φωτίζουμε ένα συνεργείο αυτοκινήτων είμαστε εντάξει, αν θέλουμε να φωτίσουμε ένα πρόσωπο τότε είναι δύσκολα τα πράγματα.

Όταν η ένταση υπερβαίνει το 50% κοντά σε ένα πρόσωπο, το μοντέλο “στραβώνεται”, κλείνει τα μάτια του, κάνει μορφασμούς και δάκρυα (όχι χαράς αλλά ενόχλησης) μπορει να τρέξουν ξαφνικά… Θα περίμενα από την Yongnuo να κατασκευάσει ένα diffuser για να μαλακώνουμε το φως και κυρίως να “σβήνουμε” με τον τρόπο αυτό τα λαμπάκια των led τα οποία σαν “καρφίτσες τρυπούν” τα μάτια. Με έναν διαχυτή (όπως έκανε και η Wescott) θα πέρναμε ένα ενιαίο φως από τα led και ακόμη και στο 100% θα είχαμε λήψεις χωρίς να “τυφλωθεί” το μοντέλο μας.

Ετυμηγορία

Θα έλεγα πως είμαι όχι απλά ικανοποιημένος από το Yongnuo YN360 αλλά ενθουσιασμένος! Η Yongnuo έκανε πάλι φοβερή δουλειά, δημιούργησε ένα εντυπωσιακά ικανό φωτιστικό χειρός το οποίο “πατάει” σε ένταση τον “γίγαντα” IceLight!!! Η ευελιξία στον συνδυασμό ψυχρού & ζεστού φωτισμού μαζί με την χρήση πολύχρωμου RGB φωτισμού είναι εξαιρετική! Η κατασκευή του είναι αυτή που περιμέναμε από ένα οικονομικό προϊόν, ενώ το να μπορούμε να ελέγχουμε το YN360 από απόσταση μέσω κινητού τηλεφώνου είναι μία σούπερ ευκολία. Ωστόσο η έλλειψη μπαταρίας & τροφοδοτικού, σημαίνει μεγαλύτερο κόστος και το μεγαλύτερο μείον για εμένα είναι η έλλειψη λευκού διαχυτή (diffuser), το φως είναι πολύ δυνατό, εκτυφλωτικό θα έλεγα, πράγμα που το καθιστά δύσκολο εως απίθανο να λειτουργήσει στο 100%.

Τι θα ακολουθήσει

Πλέον έχουμε στην συλλογή μας και το Wescott IceLight 2 αλλά και δύο Yongnuo YN360, τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσω να βρω μία λύση στο θέμα του diffuser για το YN360 έτσι ώστε να μπορώ να το λειτουργήσω με άνεση στο 100% και να βγάλω σωστά δείγματα της χρήσης του. Στην συνέχεια θα το βάλουμε δίπλα στον “βασιλιά” των φωτιστικών χειρός, το Wescott IceLight 2 και θα κάνουμε συγκριτικά για να δούμε τελικά πιο αξίζει να αγοράσετε!

Μέχρι τότε, δείτε το παρακάτω video με την κριτική του Yongnuo YN360!