Yongnuo YN-360,  υπέροχο αλλά εκτυφλωτικό φως!

Σε προηγούμενο άρθρο σας έγραψα την αποψή μου για το νέο διαμάντι της κινέζικης εταιρείας “Yongnuo” το οποίο δεν είναι άλλο από το LED φωτιστικό χειρός με ονομασία Yongnuo YN-360. Σας ανέλυσα με εικόνα και κείμενο πόσο δυνατό και εκτυφλωτικό φως είναι και πως έχει σχεδιαστεί για να “χτυπήσει” στα ίσια το μονοπώλιο του πετυχημένου αλλά και πανάκριβου Wescott IceLight.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξω την πατέντα που έκανα για να μετατρέψω το Yongnuo YN-360 σε “φυσιολογικό” φως το οποίο να πλησιάζει περισσότερο το IceLight.

Καλό για… ανακρίσεις!

Αν το επαγγελμά σας είναι ανακριτής της παλιά σχολής, δηλαδή να βασανίζετε το μοντέλο σας μέχρι να τα μαρτυρήσει όλα, τότε είναι απλά τα πράγματα, βάζετε το Yongnuo YN-360 απεναντί του, το ενεργοποιείτε στο 50% (για αρχή δεν θέλουμε ολική τύφλωση) και ξεκινάτε την ανάκριση χωρίς φόβο και πάθος… Μόλις το 50% της έντασης ενωθεί με το βλέμμα του μοντέλου τότε θα αρχίσουν τα πρώτα πονάκια στα μάτια και οι υποψίες δακρύων… Όταν η ένταση ανέβει επίπεδα και πλησιάσει το 100%, τότε το μάτι γίνεται κουμπότρυπα και οι “καταράκτες του Νιαγάρα” αρχίζουν να τρέχουν…

Η δική μου λύση σε αυτό το πρόβλημα

Επειδή τα μοντέλα μου θέλω να περνούν ευχάριστα και όχι να τα κάνω… πάσα στον οφθαλμίατρο, έψαξα να βρω μία λύση σε αυτό το εκτυφλωτικό φως των εκατοντάδων LED τα οποία συνθέτουν το φως του Yongnuo YN-360. Μία βόλτα στο Διαδίκτυο για ιδέες και μία ανάλυση του σχεδιασμού του κορυφαίου Wescott IceLight (γιατί πρέπει να μαθαίνουμε από τους καλύτερους) που θέλω ποιοτικά να πλησιάσω με έβαλε πιστεύω στις σωστές βάσεις.

Στόχος μου ήταν να μπορέσω να ενώσω τις πολλαπλές λάμψεις των LED σε μία ενιαία δέσμη φωτός και να μαλακώσω το φως στα μάτια του μοντέλου χωρίς όμως να χάσω γενικότερη ένταση από το φως μου.

Ανάλυση των αναγκών του Yongnuo YN-360

Πρώτη προσπάθεια, με χαρτί Α4

Η πρώτη μου δοκιμαστική προσπάθεια έγινε με χαρτί Α4. Δηλαδή πήρα μία σελίδα από τον εκτυπωτή μου και την τοποθέτησα επάνω στο διάφανο πλαστικό το οποίο βρίσκεται μπροστά από τα LED του Yongnuo YN-360. Το αποτέλεσμα ήταν ελπιδοφόρο, το μοντέλο άρχιζε να έβλεπε πιο άνετα το φως και αυτό γιατί ένα φύλλο χαρτιού Α4 σελίδας είναι αρκετά παχύ και “κόβει” φως αλλά συνέχιζα να βλέπω τις πολλαπλές κουκίδες των LED μέσα από το χαρτί…

Δεύτερη προσπάθεια, δίπλωμα του Α4

Έχοντας ήδη τα πρώτα καλά αποτελέσματα του A4 σχετικά με την άνεση του ματιού στο να βλέπει το φως, ήθελα να μετατρέψω τα πολλαπλά LED σε μία δέσμη φωτός. Γι’αυτό το λόγο προσπάθησα να τοποθετήσω διαφορετικά το χαρτί σε σχέση με το φωτιστικό. Γι’αυτό το λόγο σταμάτησα να το ακουμπάω κολλητά με τα LED και το σήκωσα σε ύφος ημικύκλιου. Φανταστείτε σε ύφος ενός τούνελ ή μίας λάμπας φθορίου στο μισό της. Αυτό ήταν! Πλέον το φως μου ήταν μαλακό και με ενιαία δέσμη φωτός!

Yongnuo YN-360

Παρέα με το Yongnuo YN-360 και την τελική μου πατέντα-diffuser!!!

Τρίτη προσπάθεια, ριζόχαρτο

Έχοντας ήδη ένα πολύ καλό αποτέλεσμα με το χαρτί μίας σελίδας Α4 ήμουν ικανοποιημένος, αλλά στις μετρήσεις φωτός που έκανα διαπίστωσα ότι το diffuser που δημιούργησα μου “έκοβε” πολύ φως. Έτσι έχοντας ήδη την πατέντα, έψαξα τρόπο να βρω μία ακόμη καλύτερη λύση με ένα χαρτί μεγαλύτερο σε ύψος όπως οι διαστάσεις Α3 (το φως του YN-360 είναι ψηλότερο απο μία σελίδα Α4, οπότε πριν ένωσα 2 κομμάτια).

Εκτός από την μεγαλύτερη διάσταση Α3 που έψαχνα, ήθελα ένα πιο λεπτό χαρτί σε σχέση με το “βαρύ” χαρτί Α4 για να μην “χάνεται” αρκετό φως. Έτσι η λύση μου ήταν επιλογή του ριζόχαρτου το οποίο και βρήκα σε ένα βιβλιοπωλείο.

Πρακτικά αγόρασα ένα μπλοκ αρχιτεκτονικού σχεδίου το οποίο έχει 25 σελίδες A3 διαστάσεων με μόλις 4 ευρώ! Κάντε κλικ εδώ για να δείτε αυτό που αγόρασα στην Αυστρία και δείτε τα χαρακτηριστικά του για να το αγοράσετε και στην Ελλάδα.

Yongnuo YN360 - DIY Diffuser

Το εξώφυλλο από το μπλοκ ριζόχαρτου που αγόρασα

Για όσους δεν ξέρουν το ριζόχαρτο, είναι ένα πολύ λεπτό/διάφανο χαρτί το οποίο φαίνεται να έχει μεγαλύτερη αντοχή σε σχέση με το κανονικό χαρτί και για την δική μας δουλειά είναι ό,τι πρέπει γιατί θα μαλακώσει όσο πρέπει το φως χωρίς να χάνουμε πολύ από εκείνο και παράλληλα δεν θα τσαλακώνεται εύκολα!

Δείτε το video για το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα

Στο παρακάτω video θα σας αναλύσω με λόγια τις ανάγκες που είχα αλλά και τι έκανα για να δημιουργήσω ακόμη μία πατέντα η οποία με ελάχιστο κόστος θα μου δώσει μία άκρως ικανοποιητική λύση!