Μία νέα σειρά εκπομπών του teachme.gr

Teachme Interviews #1 - Σάκης Μπατζάλης

Σήμερα εγκαινιάζουμε μία νέα σειρά εκπομπών στο teachme.gr με τίτλο "Teachme Interviews". Μέσα από αυτή την ενότητα θα παίρνουμε συνεντεύξεις από ανθρώπους του χώρου (Φωτογραφία, Επεξεργασία, Γραφιστική, Βίντεο κλπ) μέσα από τις οποίες θα σας βάζουμε "μέσα στο πετσί" του επαγγέλματος που έχετε ή θέλετε να ακολουθήσετε. Θα συζητάμε για θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες του σήμερα και τα οποία θα δώσουν στον καθένα μας μία έξτρα ώθηση όσον αφορά την έμπνευση, τον επαγγελματισμό ή την λύση αποριών που όλοι ψάχνουμε αλλά συνήθως πολύ δύσκολα καταφέρνουμε να βρούμε.

Teachme Interviews #1 - Σάκης Μπατζάλης

Θέλαμε να κάνουμε την καλύτερη αρχή - γιατί η καλύτερη αρχή θα φέρει ακόμη καλύτερη συνέχεια - γι'αυτό το λόγο ζητήσαμε να μιλήσουμε με τον Σάκη Μπατζάλη, ενος εκ των κορυφαίων φωτογράφων γάμου στην Ελλάδα ο οποίος εκτός από τις πολλές βραβεύσεις στο εξωτερικό, έχει καταφέρει με τα σεμινάρια που παρουσιάζει, να είναι μία "ζωντανή έμπνευση" για όλους του επαγγελματίες φωτογράφους γάμου που αναζητούν το κάτι παραπάνω.

Teachme Interviews #1 - Σάκης Μπατζάλης

Teachme Interviews #1 - Σάκης Μπατζάλης

Συζητήσαμε με τον Σάκη Μπατζάλη πολλά θέματα, μερικά από τα οποία θα δείτε αναφορικά παρακάτω με κείμενο και σε πλήρη ανάλυση στο video που ακολουθεί, με τις ερωτήσεις να επικεντρώνονται γύρω από την φωτογραφία και τον φωτογράφο του σήμερα. Μέσα σε μία ώρα ακούσαμε να μας λέει πολλά & σημαντικά πράγματα τα οποία θα αποτελέσουν αναμφισβήτητα έμπνευση για κάθε φωτογράφο ο οποίος θέλει να βαδίσει σε αντίστοιχα επιτυχημένα μονοπάτια. Επίσης μάθαμε πως ξεκίνησε ο Σάκης, ποιον εξοπλισμό εμπιστεύεται αλλά και πως πορεύεται αυτή την εποχή.

"Αρχικά δεν είχα βλέψεις να γίνω φωτογράφος, ο πατέρας μου ήταν μεν φωτογράφος αλλά εγώ δεν "με έβλεπα" σε αυτό το επάγγελμα, με ενδιέφερε κυρίως ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο. Μετά τα 19-20 και μία θητεία ως Πενταετής στον στρατό την οποία άντεξα μόνο για 1,5 χρόνο, είχα βλέψεις να διακριθώ επαγγελματικά στο ποδόσφαιρο όπου είχα ξεχωρίσει και αγωνιστεί ακόμη και σε μικρότερες εθνικές ομάδες. Ωστόσο, η αυτοκριτική μου με έκανε να συνειδητοποιήσω από νωρίς πως αν και καλός, ήμουν τελικά αργός για τα δεδομένα του σημερινού ποδοσφαίρου. Και έτσι μετά και από πολύ μεγάλη πίεση του πατέρα μου έγινα φωτογράφος και στα 22 μου άνοιξα ένα γραφείο.

Ωστόσο, οφείλω να αναφέρω αυτό που λέω και στα σεμινάρια μου, ότι ο πατέρας μου ήταν ένας κακός φωτογράφος και αυτό το λέω για να μην υπονοηθεί από κανέναν ότι είμαι δεύτερης γενιάς φωτογράφος και με δασκάλεψε εκείνος. Η γενιά των φωτογράφων του πατέρα μου ήταν μία γενιά που εγώ δεν ήθελα να μοιάσω σε καμία περίπτωση".

"Όταν ξεκίνησα δεν είχα τίποτα, τότε υπήρχε ακόμη το φίλμ και ο πατέρας μου μου έδωσε μία Nikon F60" με φακό τον Nikon 17-55mm. Ο  λόγος που μετέπειτα μεταπήδησα στην Canon ήταν καθαρά εγκεφαλικός και κυρίως λόγω του λευκού χρώματος του φακού Canon 70-200mm. Καθώς "ανέβαινα" ως φωτογράφος αγόρασα μία Nikon D2x, με τον ίδιο φακό που είχα και προηγουμένως. Σήμερα στην Canon εποχή ή τσάντα μου περιέχει 2 Canon 5D MkIII και από φακούς έναν Canon 70-200mm f/2.8, έναν Canon 16-35mm, έναν Sigma 35mm f/1.4 για το κινηματογραφικό ύφος που θέλω στις φωτογραφίες μου, έναν Sigma 50mm f/1.4 και έναν Canon 85mm f/1.2".

"Πριν 7 χρόνια είχα την ιδέα να πάω σε ένα Workshop (σεμινάριο) στην Θεσσαλονίκη. Το κόστος ήταν πολύ μεγάλο γιατί εκτός του Workshop έπρεπε να πληρώσω τα μεταφορικά μου και την διαμονή μου εκεί και όπως καταλαβαίνετε ήταν δύσκολα τα πράγματα. Ωστόσο, το να παρακολουθήσω τον εισηγητή του Workshop, Yervant Zananian και οι γνώσεις που αποκόμισα εκείνο το σεμινάριο στο οποίο είδαμε εξαιρετικά πράγματα ήταν μια μοναδική εμπειρία για μένα. Σε εκείνο το σεμινάριο επίσης, καθώς φωτογραφίζαμε, εντυπωσιάστηκα από έναν διπλανό μου φωτογράφο ο οποίος φωτογράφιζε με φακό 70-200mm και συνειδοποίησα ότι οι δικές μου φωτογραφίες δεν είχαν καμία σχέση με εκείνου, άσχετα αν είμασταν στο ίδιο σημείο και την ίδια στιγμή. Την επόμενη μέρα πήγα και αγόρασα και εγώ τον ίδιο φακό (γέλια) και κατά συνέπεια άλλαξα και εταιρεία!

Εκείνη η εμπειρία του συγκεκριμένου σεμιναρίου αλλά και η δυνατότητα να δω τα αποτελέσματα ενός 70-200mm φακού μου επέτρεψαν να κάνω στροφή ως φωτογράφος. Ήμουν καλός φωτογράφος για τον τόπο που κατοικούσα (Μυτιλήνη) αλλά εκείνο το σεμινάριο καθώς και τα επόμενα Workshops στα οποία πήγα με άλλαξαν ριζικά ως φωτογράφο. Να σας πω απλά πώς όταν δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω λόγω οικονομικών 2-3 Workshops τα οποία με ενδιέφεραν είχα στεναχωρηθεί πάρα πολύ και δεν μπορούσα να κοιμηθώ για πολλές μέρες. Ο λόγος που ψυχολογικά πέρασα πολύ άσχημα ήταν γιατί πιστεύω ότι ο άνθρωπος πρέπει να διαβάζει και συνεχώς να εκπαιδεύεται."

Teachme Interviews #1 - Σάκης Μπατζάλης

Teachme Interviews #1 - Σάκης Μπατζάλης

"Θεωρώ το μυστικό της επιτυχίας μου είναι το γεγονός ότι δεν δεν μπήκα στην διαδικασία αγοράσω εξοπλισμό αντί να παρακολουθήσω ένα workshop. Η αξία των πραγμάτων που μπορεί να μάθει κάποιος μέσα από ένα workshop είναι ανεκτίμητη. Προσωπικά θεωρώ ότι το κόστος να παρακαλουθήσω πολλά σεμινάρια στα οποία παρευρέθησαν τέραστιοι φωτογράφοι ήταν πρακτικά ελάχιστο σε σχέση με αυτά που έλαβα εγώ από εκείνους και φυσικά δεν μετάνοιωσα ποτέ για αυτή μου την επιλογή."

"Ο φωτισμός τον οποίο δουλεύω κατά 90% είναι ο "Loop" και σε ορισμένες περιπτώσεις ο φωτισμός "Rembrandt" ενώ ανάλογα με τις συνθήκες επιλέγω αντίστοιχα την πηγή του φωτισμού (Φυσικός Φωτισμός, ICELight, Ανακλαστήρες, Flash) που θα μου επιτρέψει να δημιουργήσω το φως που θέλω."

"Έλεγα πάντα το εξής: 'Προσπάθησε να κερδίσεις πάντα το καλύτερο απο έναν άνθρωπο', δηλαδή την καλύτερη γωνία του, η οποία σε συνάρτηση με το φως θα του δημιουργήσει ένα πολύ ωραίο πορτραίτο. Μέσα από τις φωτογραφίες μου προσπαθώ πάντα να δημιουργήσω ψευδαίσθηση για να μπορέσω να βγάλω όμορφους τους περισσότερους άνδρες και γυναίκες. Αυτό είναι κάτι το οποίο αποκτάται, μέσα από την πρακτική, την εκπαίδευση και πόσο ήρεμος είσαι κατά την διάρκεια της φωτογράφισης."

"Εκτός από γάμους μου αρέσω να φωτογραφίζω γενικότερα πορτραίτα και φέτος θα ασχοληθώ με την μόδα."

"Μπορεί να κάνει καριέρα αλλά πρέπει να είναι φωτογραφικά σε πολύ καλό επίπεδο και να έχει πολύ 'δυνατές εικόνες' έτσι ώστε η τιμή του να είναι αρκετά καλή για να μπορεί να τον 'ζήσει' ο γάμος ή η βάπτιση και τους 12 μήνες."

"Εγώ παιδιά δεν ξέρω αγγλικά και έχω φτάσει σε αυτό το επίπεδο χωρίς να ξέρω αγγλικά, οπότε το πρώτο πράγμα που θα τους πω είναι να μάθουν αγγλικά (γέλια) και αυτό που θα τους προτείνω είναι μην αφήσουν την γνώση να περνάει από μπροστά τους, να μελετάνε, να εκπαιδεύονται, να μην φοβούνται να δώσουν τα χρήματα τους σε κάποιον που τους αρέσει αυτό που βλέπουν και πάντα το μυαλό τους να έχει έναν σκοπό."

"Εντάξει όποιος με έχει παρακολουθήσει γνωρίζει ότι τίποτα δεν είναι δύσκολο τελικά, έχει σχέση με τον άνθρωπο ο οποίος διδάσκει. Δεν αντέγραψα κανέναν άνθρωπο στον τρόπο που διδάσκω, είμαι ο εαυτός μου γενικά και πιστεύω πως αυτό βοηθάει τον μαθητή."

"Έχω πάρει την απόφαση να μείνω στο νησί μου, σε κεντρικό σημείο στην Μυτιλήνη, διαδικτυακά προς το παρόν υπάρχει το facebook, αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε την επίσημη ιστοσελίδα μου στην οποία μέσα θα μπορώ να ανακοινώνω και τα Workshop μου αλλά και κάποια Live Chat που θα δημιουργήσω στο μέλλον μέσα από διάφορες συζητήσεις που θα γίνουν.

Στις 30/01 έχω ένα Workshop κλειστό για 8 άτομα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Στις 20/02 έχω να πάω στην Τουρκία σε ένα ανοιχτό Workshop 100 ατόμων ενώ τον Μάρτιο θα είμαι ομιλητής στην Image + Tech Expo στην Αθήνα. Μέχρι να ολοκληρωθεί η ιστοσελίδα μου, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει πληροφορίες για εμένα & τα μελλοντικά μου workshop μέσω της προσωπικής μου σελίδας στο facebook."

Το video της συνέντευξης

Περισσότερα για τον Σάκη Μπατζάλη θα βρείτε στην σελίδα του στο facebook & στην προσωπική του ιστοσελίδα.