Τα “Ψηφιακά Αρνητικά” σώζουν!

Σήμερα θα ξεκινήσω μία σειρά μαθημάτων φωτογραφίας με θέμα το RAW και πως τα ψηφιακά αρνητικά της μηχανής μας θα μας επιτρέψουν να “σώσουμε” μερικές καταδικασμένες φωτογραφίες. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβουμε γιατί πρέπει να προτιμάμε τα RAW αρχεία (NEF στις μηχανές Nikon) σε αντίθεση με τα JPG αρχεία εικόνας.

Φωτογραφία ίσον λήψη και επεξεργασία

Ακούω πολλούς φωτογράφους να λένε “δεν χρησιμοποιώ photoshop” και πραγματικά απορώ πως κάποιος φωτογράφος το 2014 δεν χρησιμοποιεί το κορυφαίο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφίας. Κατά την ταπεινή μου άποψη η Φωτογραφία αποτελείται απο την λήψη και την μετέπειτα επεξεργασία της. Ενδεχομένως το 60-70% να είναι η λήψη και άλλο 30% να είναι η επεξεργασία σε κανονικές συνθήκες. Όμως σε περιπτώσεις που η φωτογράφιση πήγε “στραβά” τότε υπάρχει πιθανότητα μέσα από τα RAW αρχεία να “σώσουμε” αρκετά απο τα “για πέταμα” στοιχεία.

Γιατί το RAW είναι η Μόνη Επιλογή στην Φωτογραφία

Ο Τίτλος του καινούριου κύκλου μαθημάτων στο teachme.gr μιλάει από μόνος του. Μέσα απο έναν πρακτικά ατελείωτο κύκλο μαθημάτων σχετικά με τα ψηφιακά αρνητικά, θα ανακαλύψουμε την δύναμη των raw και πως εκείνα σε αντίθεση με τις λήψεις JPG θα μπορέσουν να μας επιτρέψουν να διορθώσουμε κατά πολύ ακόμη και τις πιο δύσκολες φωτογραφίες. Έτσι θα καταλάβουμε Γιατί το RAW είναι η Μόνη Επιλογή στην Φωτογραφία !

Δείγματα από το σημερινό παράδειγμα

Όταν η ταχύτητα “προηγείται”

Το φως είναι δύσκολο να δαμαστεί ιδιαίτερα σε στιγμές στις οποίες πρέπει να “τρέξουμε” και ενδεχομένως η στιγμή είναι αυτή που μετράει και όχι η δική μας άνεση. Κάπως έτσι την “πάτησα” και εγώ στην πρώτη μου βάπτιση στην Αυστρία όταν από το πουθενά έπρεπε να φωτογραφίσω μία στιγμή του παπά την οποία και αντιλήφθηκα 1 δευτερόλεπτο πριν “χαθεί” για πάντα. Έτσι δεν υπήρχε χρόνος για καμία ρύθμιση ή καδράρισμα και ευτυχώς που ήταν εκεί το RAW αρχείο της μηχανής μου!

Καλό μάθημα :Ρ