Πάτερ, αυτό είναι αμαρτία!

Πληρωμή του Ρεύματος της Εκκλησίας

Στην σημερινή Φωτογραφική Κουβέντα, ο Πάνος Βλασόπουλος, υπεύθυνος του photo-gfx.gr θα μας μιλήσει για ένα συχνό φαινόμενο στις φωτογραφίσεις μυστηρίων (γάμου & βάπτισης) το οποίο δεν είναι άλλο από την απαίτηση του παπά για πληρωμή του φωτισμού από τον φωτογράφο. Έχει συμβεί σε κάθε φωτογράφο γάμου-βάπτισης να έρθει κάποιος από την εκκλησία και να απαιτήσει να πληρωθεί για τον χρόνο που θα έχει τα φώτα του ανοιχτά για να βγουν σωστά οι φωτογραφίες των προσώπων που έχουν ήδη πληρώσει (αν και δεν θα έπρεπε) για το συγκεκριμένο μυστήριο.

Ο Παναγιώτης “Τρελάθηκε”!

Για ακόμη ένα μυστήριο ο Παναγιώτης βρέθηκε στην άβολη θέση όπου ο παπάς σε ρόλο εισπράκτορα ζητάει επιμόνως 10 ευρώ για να τον αφήσει να βάλει τα φώτα του. Δεν θα επικεντρωθώ στο ελάχιστο ποσό των 10 ευρώ, δεν θα επικεντρωθώ στο γεγονός ότι το ζευγάρι έχει σκάσει αχρείαστα λεφτά και θέλουν και επιπλέον για το φως, δεν θα επικεντρωθώ ούτε καν στο γεγονός ότι οι πολυέλαιοι δεν ανάβουν ούτε με μέσον αλλά ούτε και στην απόδειξη με σφραγίδα της μητρόπολης (και όχι της εφορίας). Θα επικεντρωθώ στην παρεμπόδιση της δουλειάς ενός ανθρώπου ο οποίος έχει καλεσθεί από το ζευγάρι για να τους φωτογραφίσει στην πιο ιερή στιγμή της ζωής τους (ή του παιδιού τους αν πρόκειται για βάπτιση) και αντί να έχει το ελέυθερο και την κατανόηση του “πατέρα” του εκάστοτε ναού, να του γίνεται η ζωή δύσκολη για μία ακόμη “αρπαχτή” 10 ευρώ!

Αυτά μόνο στην Ελλάδα…

Από την προσωπική μου εμπειρία στο εξωτερικό (Αυστρία) και στις καθολικές Εκκλησίες στις οποίες έχω φωτογραφίσει και γάμο αλλά και βάπτιση, θέλω να σας πω ότι δεν υπάρχει καμία επιπλέον πληρωμή στον παπά ούτε από το ζευγάρι, ούτε (άκουσον άκουσον) από τον φωτογράφο. Όλα είναι κανονισμένα από πριν, ο πατέρας της εκάστοτε εκκλησίας αμοίβεται από τους φόρους των πιστών δεν έχει την απαίτηση για “φακελάκι” και το πιο σημαντικό, δίνει το ελέυθερο στον φωτογράφο ακόμη και να τον πατήσεις (που λέει ο λόγος) γιατί καταλαβαίνει ότι: α) η Εκκλησία πρέπει να είναι ανεκτική σε τέτοιου είδους μοναδικές στιγμές των πιστών και β) η φωτογραφία είναι Τέχνη και πρέπει έτσι να αντιμετωπίζεται όχι σαν παζάρι στην λάϊκη αγορά του στυλ “ότι πάρεις 10 ευρώ”. Η πληρωμή του ρεύματος της Εκκλησίας έχει ήδη πληρωθεί από τους φόρους των φορολογούμενων, πότε θα το καταλάβετε;

Αυτή η νοοτροποία πρέπει να αλλάξει και οι άνθρωποι της Εκκλησίας να αντιληφθούν τον ρόλο τους ο οποίος δεν είναι “εισπρακτικός” αλλά του μεσολαβητή μεταξύ Θεού και Ανθρώπου. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει και η δική μας ζωή ευκολότερη (αναφέρομαι στους φωτογράφους) αλλά και το ζευγάρι δεν θα έχει περισσότερη πίεση από αυτή που έχει ήδη δεδομένων των συνθηκών!

Δείτε το βίντεο της Φωτογραφικής Κουβέντας

Δείτε στο παρακάτω video το θέμα σχετικά με την πληρωμή του ρεύματος της εκκλησίας από τον φωτογράφο.