Γιατί η μηχανή απο μόνη της δεν αρκεί!

Μετά το χθεσινό άρθρο σχετικά με το πως θα βγάλετε κέρδος απο την Φωτογραφία (κάντε κλικ εδώ για προβολή) έλαβα πολλά μηνύματα από εσάς, άλλα με αισιόδοξη διάθεση και άλλα με απαισιόδοξη διάθεση. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις απαντήσεις σας. Εννοείται πως θα συγκεντρωθώ στους “απαισιόδοξους” για να μπορέσω να τους δείξω το σωστό δρόμο καθώς δεν είναι όλα τόσο “μαύρα” αν τα δούμε από την σωστή προοπτική τους. 

Έτσι σήμερα θα δημοσιεύσω ένα άρθρο-μάθημα-φιλική κουβέντα και πάλι μέσα από το οποίο θα σας αναλύσω τα 10 πιο σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να έχετε για να πετύχετε σαν επαγγελματίας φωτογράφος. Γιατί η μηχανή απο μόνη της δεν αρκεί!

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου

Από την εμπειρία μου αλλά και τους φωτογράφους που έχει τύχει να συνεργαστώ ή να δω σε δράση, κατέληξα πως υπάρχουν 10 στοιχεία τα οποία αν τα προσέξετε θα μπορέσουν να σας καταξιώσουν στο φωτογραφικό στερέωμα. Πολύ απλά πράγματα τα οποία θα έχετε ήδη σκεφτεί ή απλά σας φάνηκαν ασήμαντα για να υπολογίσετε, τα οποία όμως κάνουν την διαφορά!

Παρακάτω θα σας αναλύσω επιγραμματικά τον δεκάλογο του σωστού επαγγελματία φωτογράφου και εαν ακολουθήσετε τις συμβουλές μου τότε θα μπορέσετε να κάνετε οικονομία, να εκπαιδευτείτε άρτια, να αποκτήσετε μία σωστή εικόνα και γενικότερα ένα επαγγελματικό προφίλ! Πάμε λοιπόν να τα δούμε!

Δέκα Συμβουλές που θα αλλάξουν την ζωή σας!

Για να μπορέσετε να βγάλετε χρήματα μέσα από τον τομέα που σας ενδιαφέρει (ανέφερα πολλούς φωτογραφικούς τομείς χθες), θα πρέπει να συδυάσετε αρκετά πράγματα, τα οποία στο τέλος θα σας κάνουν άκρως επιτυχημένους επαγγελματίες, οι δέκα συμβουλές που θα αναφέρω της σημείωσα μετά από την δική μου εμπειρία και τα δικά μου λάθη, καθώς και λάθη τα οποία είδα από άλλους συναδέλφους. Σκοπός μου είναι να σας τα δείξω και έτσι να σας γλιτώσω από χρόνια λάθος κινήσεων. Για να γίνουμε έτσι όλοι μας καλύτεροι το συντομότερο δυνατό!

Συμβουλή Νο1: Σωστή Αγορά Εξοπλισμού

Επαγγελματίας φωτογράφος είναι εκείνος που θα κάνει την σωστή αγορά σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες. Όπως έχουμε πει ο εξοπλισμός δεν θα σας κάνει φωτογράφους, παρά μόνο θα σας “αδειάσει” την τσέπη. Έτσι θα πρέπει να “ακούτε” τις ανάγκες σας και στην συνέχεια να πηγαίνετε προς τα εκεί.

Απώτερος σκοπός όλων μας έιναι να αποκτήσουμε κάθε φακό και κάθε φωτισμό, αλλά το θέμα είναι να εξοπλιστούμε στον τομέα που είμαστε καλοί και βγάζουμε χρήματα.

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Αγορά Εξοπλισμού | © Andy Rennie

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Αγορά Εξοπλισμού | © Andy Rennie

Για παράδειγμα ένας φωτογράφος πορτραίτων δεν έχει ανάγκη έναν macro φακό, ούτε ένας φωτογράφος εντόμων έναν τηλεφακό. Ακούστε τις ανάγκες σας και επικεντρωθείτε στον στόχο σας. Έτσι θα έχετε τον σωστό εξοπλισμό και χρήματα στην άκρη (κάνοντας οικονομία από “άκυρες” αγορές).

Συμβουλή Νο2: Επιλεκτική Αγορά Εξοπλισμού

Αυτή η συμβούλη μοιάζει λίγο με την Συμβουλή Νο1 αλλά όχι ακριβώς. Αφού λοιπόν έχετε καταλήξει στις δικές σας φωτογραφικές ανάγκες, τότε στην συνέχεια ξεκινάτε την έρευνα αγοράς του εξοπλισμού σας. Το πιό σημαντικό κομμάτι είναι να επενδύσετε εκεί που αξίζει και όχι σε εξοπλισμό αμφιβόλου ποιότητας και αντοχής στον χρόνο.

Έχουμε πεί ότι οι Φακοί έχουν την τάση να κρατούν τις τιμές τους σταθερές για χρόνια (και δεκαετίες μερικοί) σε αντίθεση με τα σώματα των μηχανών τα οποία είναι τα πραγματικά αναλώσιμα στην δουλειά μας. Έτσι επενδύστε σε φακούς και όχι σε σώματα (εαν δεν γίνεται να κάνετε και τα 2). Και όταν επενδύσετε σε κάποιον φακό, καλό θα είναι να το ψάξετε λίγο γιατί μερικοί φακοί είναι τόσο φθηνοί που η τιμή/ποιότητα τους μοιάζει απίστευτη για να είναι αληθινή και τις περισσότερες φορές δεν είναι.

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Επιλεκτική Αγορά Εξοπλισμού | © Dan Correia

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Επιλεκτική Αγορά Εξοπλισμού | © Dan Correia

Οι φακοί των μεγάλων εταιρειών Nikon & Canon είναι οι καλύτεροι αντικειμενικά & οι ακριβότεροι. Υπάρχουν όμως και ποιοτικές/οικονομικές εναλλακτικές σε Tamron, Sigma & Tokina φακούς, οι οποίοι “χάνουν” ελάχιστα σε ποιότητα κατασκευής, ταχύτητα εστίασης και σε ποιότητα κρυστάλλων, αλλά το κόστος είναι πολύ χαμηλότερο. Οπότε ψάξτε το λίγο πριν κάνετε την αγορά. Ευτυχώς το internet μας βοηθάει να ψάξουμε ποιοτικά reviews εξοπλισμού!

Συμβουλή Νο3: Συντήρηση Εξοπλισμού

Όσο ακριβός και να είναι ο φακός μας ή το σώμα της μηχανής μας γενικότερα, δεν θα αργήσει να βγάλει προβλήματα εφόσον δεν το προστατεύουμε και δεν το συντηρούμε. Στα τεθωρακισμένα που ήμουν φαντάρος στην Κύπρο, η Παρασκευή ήταν “Ημέρα Συντήρησης”. Πριν 15 χρόνια δεν είχα καν την λογική να καταλάβω για ποιόν λόγο να καθαρίζω συνέχεια τα βλήματα και τα πολυβόλα, βεβαίως σήμερα με το δικό μου “πολυβόλο” να είναι η μηχανή μου, καταλαβαίνω απόλυτα τον λόγο ύπαρξης της “συντήρησης” στην ζωή μας.

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Συντήρηση Εξοπλισμού | © Rik Ruff

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Συντήρηση Εξοπλισμού | © Rik Ruff

Μέσα από την συντήρηση κρατάμε “σε φόρμα” τον εξοπλισμό μας, τα αποτελέσματα μας είναι συνεχώς άρτια και βεβαίως έτσι επεκτείνουμε και την ζωή των εργαλείων μας. Με την αγορά εξοπλισμού έχετε επενδύσει χρόνο και χρήμα, μη τον αφήνετε μετά στην μοίρα του, στην σκόνη και την υγρασία.

Συμβουλή Νο4: Μην κάνετε κινήσεις ρίσκου και απροσεξίας

Όλοι μας το έχουμε νιώσει εκείνο το συναίσθημα της απληστίας, το οποίο μας καλεί να αγοράσουμε κάτι επειδή μας πόρωσε, για να μην χρησιμοποιήσω άλλη λέξη που ξεκινάει απο “καυλ…”!!! Έτσι έχουμε δει κάτι το οποίο είναι σούπερ ντούπερ και μας έχει ξετρελάνει. Και αντί να κάτσουμε να σκεφτούμε εαν κάνει για την δουλειά μας, εαν θα μας φέρει πίσω χρήματα (γιατί μιλάμε για επένδυση τώρα) απλά λέμε: “έλα μωρέ σιγά κάτι θα βρω να κάνω με αυτό“. Και τσουπ κάνουμε την αγορά ΧΩΡΙΣ να το χρειαζόμαστε για κανένα λόγο. Στην συνέχεια φυσικά ο ενθουσιασμός “πάει περίπατο” και στην θέση του έρχεται εκείνο το άδειο συναίσθημα της ανασφάλειας όταν έχουμε χρεωθεί μέχρι τον λαιμό για κάτι που πραγματικά δεν άξιζε.

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Μην κάνετε κινήσεις ρίσκου και απροσεξίας | © Tomas

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Μην κάνετε κινήσεις ρίσκου και απροσεξίας | © Tomas

Αν είναι να χρεωθείτε, καλό θα είναι να το κάνετε για πράγματα που αποδεδειγμένα θα σας ανεβάσουν επίπεδο και θα σας φέρουν πίσω τα χρήματα της επένδυσης άμεσα.

Συμβουλή Νο5: Να είστε ευπρεπώς ντυμένοι στα ραντεβού & στην φωτογράφιση

Φυσικά δεν εννοώ να δώσετε 1000 ευρώ και να πάρετε ένα Armani κοστούμι (αν και θα είσασταν ψαρωτικοί σίγουρα), ωστόσο αναφέρομαι στο άλλο άκρο των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η εικόνα δεν παίζει ρόλο παρά μόνο οι φωτογραφίες τους.

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Να είστε ευπρεπώς ντυμένοι στα ραντεβού & στην φωτογράφιση | © Petras Gagilas

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Να είστε ευπρεπώς ντυμένοι στα ραντεβού & στην φωτογράφιση | © Petras Gagilas

Σίγουρα οι φωτογραφίες παίζουν ρόλο αλλά εάν εμφανίζεστε σαν guest star από τους “Ψίθυρους Καρδιάς” και όταν σκύβετε φαίνεται το “λουκ του υδραυλικού” σίγουρα αυτό μειώνει τις μετοχές σας και είναι πραγματικά κάτι που δεν αξίζει να συμβαίνει. Θα πρέπει να κρίνεστε για τις φωτογραφίες σας, αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς, η εμφάνιση είναι η μισή επιτυχία. Προσέξτε το λοιπόν και μετά θα δείτε πόσο σοβαρά θα σας παίρνει ο κόσμος γύρω σας.

Συμβουλή Νο6: Να είστε ευχάριστοι, συνεπείς και “ανοιχτοχέριδες”

Η συμβουλή Νο6 ταιριάζει με την συμβουλή Νο5 καθώς έχει να κάνει με την γενικότερη εμφάνιση σας. Έτσι είναι σημαντικό να είστε ευχάριστοι στα ραντεβού, στην συνέχεια κατά την φωτογράφιση και εννοείται να είστε στην ώρα σας πάντα! Η συνέπεια και η ευγένεια είναι δύο πολύ “δυνατά” στοιχεία ενός επαγγελματία φωτογράφου. Επίσης να είσαστε όσο “ανοιχτοχέριδες” μπορείτε με πράγματα τα οποία είναι ελάχιστα για εσάς αλλά υπερ-πολύτιμα για τους πελάτες σας.

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Να είστε ευχάριστοι, συνεπείς και "ανοιχτοχέριδες" | © Just Ard

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Να είστε ευχάριστοι, συνεπείς και “ανοιχτοχέριδες” | © Just Ard

Αυτό το άτιμο το αρχείο με τις φωτογραφίες του γάμου γιατί δεν το δίνετε όλο στο ζευγάρι και περιμένετε να βγάλετε λεφτά απο ελάχιστες ανατυπώσεις; Εαν δίνατε κάτι πρακτικά άχρηστο για εσάς, θα κάνατε υπερ-ευτυχισμένους τους πελάτες σας και συγχρόνως θα σας πρότειναν και σε άλλους γνωστούς τους για αυτό το καλό που κάνατε!

Έτσι αντί να κυνηγάτε με το τουφέκι τα 100-200-300 ευρώ από τις όποιες ανατυπώσεις, θα είχατε άμεση εισροή νέων πελατών κάνοντας απλά το προφανές και χωρίς κανένα κόστος θα είσασταν αγαπητός και ξεχωριστός! Φυσικά εκτός από το dvd με τις φωτογραφίες, μπορείτε να σκεφτείτε και άλλους τρόπους.

Συμβουλή Νο7: Να κρατάτε επικοινωνία με τους πελάτες

Μην σκέφτεστε τους πελάτες σαν 100εύρα τα οποία περπατάνε γύρω σας. Οι πελάτες σας είναι άνθρωποι και όπως όλοι μας, έχουν την ανάγκη να νιώσουν ξεχωριστοί και αγαπητοί ακόμη και από εσάς. Έτσι τα χριστούγεννα ή το Πάσχα, στείλτε μία ευχετήρια κάρτα (μαζί με την δική σας κάρτα). Έτσι θα τους κάνετε να νιώσουν ξεχωριστοί και φυσικά θα σας έχουν διαρκώς στην ζωή τους.

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Να κρατάτε επικοινωνία με τους πελάτες | © Duane Schoon

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Να κρατάτε επικοινωνία με τους πελάτες | © Duane Schoon

Με τον τρόπο αυτό θα είστε διαρκώς η πρώτη επιλογή όταν εμφανιστεί η ανάγκη ενός φωτογράφου. Και πάλι λοιπον θα γίνετε αγαπητοί, ξεχωριστοί και όπως είναι φυσικό και επόμενο, η πρώτη τους επιλογή!

Συμβουλή Νο8: Προσοχή στις δουλειές που αναλαμβάνετε

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε έναν έλεγχο στις δουλειές που αναλαμβάνετε καθώς η φωτογραφία σαν Τέχνη είναι πολύπλοκη και κάθε φωτογράφος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάτι τομέα της. Έτσι για θέματα που δεν έχετε τον εξοπλισμό, την απαραίτητη γνώση, τον χρόνο ή την απαραίτητη “πόρωση” για να το κάνετε, καλό θα ήταν να μην το κάνετε γιατί αυτό θα φανεί στο τελικό αποτέλεσμα.

Συμβουλή Νο9: Πρέπει να μάθετε να λέτε και όχι

Το να πείτε “όχι” μοιάζει εύκολο θεωρητικά, αλλά όταν πρέπει να πληρώσετε την ΔΕΗ ή κάτι άλλο, η ανάγκη είναι μεγαλύτερη απο το τι “γουστάρετε” πραγματικά. Βεβαίως όμως δεν θα έπρεπε να είναι, γιατί όταν λέτε “ναι σε όλα” αυτομάτως μπαίνετε σε έναν χορό ο οποίος α) δεν σας αρέσει ιδιαίτερα β) κάνετε κάτι από ανάγκη γ) φορτώνετε εργασίες δ) χάνετε τον έλεγχο και τον προγραμματισμό στ) μιζεριάζετε μέσα από το αγαπημένο σας επάγγελμα.

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Πρέπει να μάθετε να λέτε και όχι | © Nathan Gibbs

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Πρέπει να μάθετε να λέτε και όχι | © Nathan Gibbs

Έτσι όχι μόνο δεν πληρώνετε εγκαίρως την ΔΕΗ αλλά έχετε και αρκετούς πελάτες δυσαρεστημένους οι οποίοι θα βρουν άλλον φωτογράφο στην συνέχεια.

Με το να πεις “όχι” σε κάνει πιο σωστό επαγγελματία γιατί καθορίζεις έτσι το προγραμμά σου και εργάζεσαι σε τομείς που σου αρέσουν χωρίς να μιζεριάζεις μέσα από το αγαπημένο σου επάγγελμα! Είπαμε να ξυπνάμε και να χαιρόμαστε που πάμε στην δουλειά, όχι να ξενερώνουμε από την ζωή μας! Μαθαίνουμε λοιπόν να λέμε “όχι”.

Συμβουλή Νο 10: Συνεχής Εκπαίδευση

Ίσως η πιο σημαντική συμβουλή η οποία στον τομέα της Φωτογραφίας έχει δυστυχώς ακόμη και σήμερα δευτερεύουσα σημασία. Η εκπαίδευση είναι το Α και το Ω σε κάθε επάγγελμα. Μαζί με την εμφάνιση (Συμβουλή Νο5) για εμένα προσωπικά αποτελούν τα πιό σημαντικά στοιχεία επιτυχίας. Χωρίς συνεχή και σωστή εκπαίδευση δεν πρόκειται να πάτε πουθενά καθώς συνεχώς θα είστε σε ένα μπλέξιμο το οποίο θα σας στέκεται εμπόδιο και μία ανησυχία μην σας “κλέψουν τη δουλειά“.

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Συνεχής Εκπαίδευση | © Yasuhiko Ito

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου | Συνεχής Εκπαίδευση | © Yasuhiko Ito

Η δουλειά βγαίνει από μέσα μας και η εκπαίδευση θα καθορίσει πόσο καλοί ή όχι είμαστε. Δεν υπάρχει κανένας φωτογράφος που γεννήθηκε έτοιμος. Όλοι μας ξεκινήσαμε, μάθαμε από κάπου και στην συνέχεια προχωρήσαμε μαθαίνοντας παράλληλα διαρκώς. Το σημαντικό είναι να μην σταματά ποτέ η εκπαίδευση και ως προς καθαρά την φωτογραφία αλλά και ως προς την επεξεργασία φωτογραφίας. Ευτυχώς το teachme.gr είναι εδώ για εσάς! :)

Εύκολες Συμβουλές για Επιτυχία 100%

Αυτός λοιπόν ήταν ο “δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου”. Δέκα συμβουλές τις οποίες αν τις δείτε λίγο πιό σοβαρά σίγουρα θα καταφέρετε εκπληκτικά πράγματα και θα δείτε την καριέρα σας να ανεβαίνει κατακόρυφα.

Δείτε παρακάτω το video και όπως πάντα είμαι έτοιμος να συζητήσω μαζί σας, οπότε γράψτε μου στα σχόλια τις απόψεις σας και θα χαρώ να τα πούμε πιο αναλυτικά!

Ο δεκάλογος του σωστού επαγγελματία φωτογράφου σε video

Το πρώτο μέρος του άρθρου.

Το δεύτερο μέρος του άρθρου.