Nikon Z9 εναντίον Nikon Z8

Η τελευταία προσθήκη στη σειρά mirrorless της Nikon είναι η Nikon Z8 , μια μικρότερη εναλλακτική της Nikon Z 9, η οποία κυκλοφόρησε στα τέλη του 2021, η οποία χαρακτηρίζεται από τη Nikon ως ο πραγματικός διάδοχος της D850 DSLR . Τι διαφορετικό έχει το νέο μοντέλο και αξίζει την αναβάθμιση; Αυτή η αντιπροσωπευτική σύγκριση προδιαγραφών μεταξύ των δύο καμερών υπογραμμίζει ορισμένους βασικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

10 ομοιότητες και διαφορές μεταξύ της Nikon Z9 και της Nikon Z8

Αισθητήρας εικόνας και επεξεργαστής

  • Nikon Z9 : 45,7MP, στοιβαγμένος αισθητήρας CMOS πλήρους κάδρου – Επεξεργαστής EXPEED 7
  • Nikon Z8 : 45,7MP, στοιβαγμένος αισθητήρας CMOS πλήρους κάδρου – Επεξεργαστής EXPEED 7

Η Nikon Z8 έχει τον ίδιο αισθητήρα 45,7MP και τον ίδιο επεξεργαστή EXPEED 7 που υπάρχει στη Nikon Z 9. Όπως το Z 9, έτσι και το Z 8 δεν διαθέτει μηχανικό κλείστρο και σύμφωνα με τη Nikon, επιτυγχάνει «την ταχύτερη ταχύτητα σάρωσης στον κόσμο», η οποία με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού κλείστρου εξαλείφει την παραμόρφωση του ρολού.

Nikon Z9 εναντίον Nikon Z8
Η Nikon Z9

Βάση φακού

Η διαθεσιμότητα και η ποικιλία των φακών είναι συχνά ένας σημαντικός αποφασιστικός παράγοντας όταν πρόκειται για την επιλογή κάμερας και τόσο η Nikon Z9 όσο και η Nikon Z8 διαθέτουν σύστημα Z-mount που είναι συμβατό με φακούς Z-Mount καθώς και με φακούς F-Mount Nikkor με προσαρμογέα στήριξης.

Υποδοχές κάρτας μνήμης

Η Nikon Z9 διαθέτει δύο υποδοχές καρτών που δέχονται κάρτες CFexpress Type B ή XQD. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε διαδοχικά είτε ταυτόχρονα σε λειτουργία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ή μπορούν να εγγραφούν ακατέργαστα αρχεία στο ένα και JPEG στο άλλο, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι είναι πολύ πιο ακριβές από τις κάρτες SD. Ενώ η Nikon Z8 έχει ακόμα δύο υποδοχές κάρτας, μόνο η μία παίρνει CFExpress Type B  (ή XQD), ενώ η άλλη δέχεται φθηνότερα  μέσα UHS-II SD .

Nikon Z9 εναντίον Nikon Z8
Lexar CFexpress Type C σε Nikon Z9, με XQD

Συγκεντρώνω

  • Nikon Z9: 493 χειροκίνητα επιλέξιμα σημεία AF, 10 λειτουργίες περιοχής AF. Παρακολούθηση AF. Ανίχνευση θέματος AF ανθρώπου/ζώου/πουλιού/οχήματος/αεροπλάνου/τρένου
  • Nikon Z8: Μάτι, Ανίχνευση ακριβείας, Παρακολούθηση AF. Ανίχνευση θέματος ανθρώπου/ζώου/πτηνού/οχήματος/αεροπλάνου/τρένου.

Και οι δύο κάμερες διαθέτουν έξυπνη αυτόματη εστίαση με αναγνώριση θέματος, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να προσδιορίσετε εκ των προτέρων τι φωτογραφίζετε και παρακολούθηση 3D. Η Nikon Z8 περιλαμβάνει αυτόματη εστίαση βαθιάς εκμάθησης και ανίχνευση θέματος και εργασία αυτόματης εστίασης έως -9 EV για βίντεο και φωτογραφίες.

Οθόνη αφής και Σκόπευτρο

Nikon Z9 εναντίον Nikon Z8
Πίσω όψη Nikon Z8

Η Nikon Z8 χρησιμοποιεί το ίδιο σκόπευτρο και την ίδια ανακλινόμενη οθόνη 3 κατευθύνσεων  με τη Nikon Z9.

Κλείστρο και ταχύτητα κλείστρου

  • Nikon Z9: Έως 1/32.000sec , 20fps σε ακατέργαστο (με buffer άνω των 1000 καρέ), αρχεία JPEG πλήρους ανάλυσης 30fps και 11MP αρχεία στα 120 fps
  • Nikon Z8: Έως 1/32.000sec , 20fps σε ακατέργαστο (με buffer άνω των 1000 καρέ), JPEG πλήρους ανάλυσης μπορούν να εγγραφούν στα 30fps και αρχεία 11MP στα 120fps

Όπως το Z9, έτσι και το Nikon Z8 είναι κατασκευασμένο χωρίς μηχανικό κλείστρο. Αντίθετα, βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ένα εξαιρετικά γρήγορο, αθόρυβο  ηλεκτρονικό κλείστρο που υπόσχεται ελάχιστη παραμόρφωση του θέματος.

Μπαταρία και σώμα

Nikon Z9 εναντίον Nikon Z8
Nikon Z8 με φακό 24-120mm

Εξωτερικά, η Nikon Z8 είναι παρόμοια με τη Nikon Z9, αλλά δεν έχει κάθετη λαβή και ζυγίζει 910 γραμμάρια , σε σύγκριση με τα 1340 γραμμάρια της Nikon Z9 . Το συμβιβασμό είναι ότι τροφοδοτείται από τη μικρότερη μπαταρία τύπου EN-EL15 , αντί της μπαταρίας τύπου Li-ion EN-EL18d από την οποία τροφοδοτείται η Nikon Z9. Μια προαιρετική λαβή μπαταρίας MB-N12 είναι διαθέσιμη για τη Nikon Z8, η οποία της δίνει 1,8 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Βίντεο

  • Nikon Z9: βίντεο 8K στα 30 fps, Full-frame 4K έως και 120 fps 
  • Nikon Z8:  βίντεο 8K στα 30fps, 4K 60p

Και οι δύο κάμερες έχουν πολλές επιλογές όταν πρόκειται για βίντεο. Η Nikon Z9 έχει επιλογή χρώματος 8 bit ή 10 bit, με αποτελεσματική συμπίεση H.265 για να διατηρείται χαμηλό το μέγεθος των αρχείων.

Η Nikon Z8 έχει τη δυνατότητα εγγραφής σε έγχρωμο 10-bit χρησιμοποιώντας κωδικοποιητές H.265 ή Apple ProRes 422 HQ, με το Hybrid Log Gamma και το N-Log να είναι διαθέσιμα για ταξινόμηση χρωμάτων στο post-production. Για ακόμα υψηλότερη ποιότητα, υποστηρίζει ProRes RAW  και  N-RAW , και τα δύο με χρώμα 12 bit. Ο στερεοφωνικός ήχος εγγράφεται σε βάθος 24 bit στα 48 kHz. Για τους δημιουργούς περιεχομένου HDR που πραγματοποιούν λήψη φωτογραφιών και βίντεο, η κάμερα μπορεί να εγγράψει φωτογραφίες HEIF 10 bit και βίντεο HLG 10 bit.

Χειριστήρια και συνδεσιμότητα

Όσον αφορά τη διάταξη ελέγχου, η Nikon Z8 μοιάζει σχεδόν πανομοιότυπη με τη Nikon Z9, αλλά χωρίς τα επιπλέον κουμπιά στην κάθετη λαβή. Στην πρώτη για τη Nikon, υπάρχουν δύο υποδοχές USB-C (στο Z8), η μία για τη φόρτιση της κάμερας ή την τροφοδοσία της κάμερας και η άλλη για σύνδεση, είτε με υπολογιστή είτε με το ethernet μέσω USB-LAN.

Τιμή

  • Nikon Z9: 6.650 $ / 5.299 £ μόνο για το σώμα
  • Nikon Z8: 3.999 $ / 3.999 £ μόνο για το σώμα

Ενώ η Nikon Z8 έχει πολλά από τα ίδια χαρακτηριστικά της Nikon Z9, διατίθεται επίσης σε πολύ χαμηλότερη τιμή , περίπου 2.000 $ / £ 2.000 λιγότερο.


Μεταφρασμένο άρθρo απο την επίσημη ιστοσελίδα : amateurphotographer.com