Η μάχη των 85mm!

Τελευταία προστέθηκε στην συλλογή μου ο Nikkor 85mm f/1.8, ο πιο οικονομικός από τους σύγχρονους φακούς πορτραίτων της Nikon και άμεσα ήρθε στο μυαλό μου η ιδέα να κάνω μία σύγκριση μεταξύ του νέου (Nikkor) και του παλαιού (Samyang) για να δούμε αν εν τέλει “ο νέος είναι ωραίος” ή τελικά ισχύει ό,τι “ο παλιός είναι αλλιώς”!

Σύγκριση Nikkor 85mm με τον Samyang 85mm

Από την αρχή η συγκεκριμένη ιδέα της σύγκρισης βρήκε πολλά διαφορετικά δεδομένα τα οποία ενδεχομένως να την έθεταν ως μη αντικειμενική. Έχοντας από την μία ως δεδομένο ό,τι ο Nikkor ειναι φακός αυτόματης εστίασης ενώ ο Samyang είναι χειροκίνητος ή το γεγονός ό,τι ο Samyang φτάνει στο f/1.4 ενώ ο Nikkor στο f/1.8 είναι αρκετά για να θέσουν αυτή την όλη σύγκριση ύπο αμφισβήτηση.

Ωστόσο έχοντας και τους 2 φακούς μαζί μου μπορώ να τους εκτιμήσω και ως προς την κατασκευή τους αλλά και ως προς την αποδοσή τους και αυτό από μόνο του ως γεγονός θα σας βοηθήσει αρχικά να τους δείτε δίπλα-δίπλα και τελικά να κάνετε την δική σας καλύτερη επιλογή!

Άμεσες Διαφορές των Φακών

Όπως θα δείτε και στο εκτενέστατο βίντεο που σας έχω φτιάξει παρακάτω θα παρατηρήσετε πολύ σημαντικές διαφορές και ως προς την τιμή τους αλλά, την ποιότητα κατασκευής τους αλλά και τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά. Παρακάτω θα σας γράψω λίγα από τα χαρακτηριστικά που βρήκα εγώ και τα οποία ενδεχομένως να σας βοηθήσουν να πάρετε την πιό σωστή απόφαση.

Φακός: Nikkor 85mm f/1.8G

Εστιακό Μήκος: 85mm

Χώρα Κατασκευής: Κίνα

Υλικό Κατασκευής: Πλαστικό

Εστίαση: Αυτόματη & Χειροκίνητη

Ελάχιστη απόσταση Εστίασης: 78εκ

Μέγιστο Ανοιχτό Διάφραγμα: f/1.8

Μέγιστο Κλειστό Διάφραγμα: f/16

Λεπίδες Διαφράγματος: 7

Δαχτυλίδι Διαφράγματος: Δεν υπάρχει στην σειρά G

Έλεγχος Διαφράγματος: Μέσα από τη μηχανή

Βάρος: 344 γραμμάρια

Τιμή: 535€

Φακός: Samyang 85mm f/1.4 AE

Εστιακό Μήκος: 85mm

Χώρα Κατασκευής: Κορέα

Υλικό Κατασκευής: Μέταλλο

Εστίαση: Χειροκίνητη

Ελάχιστη απόσταση Εστίασης: 114εκ

Μέγιστο Ανοιχτό Διάφραγμα: f/1.4

Μέγιστο Κλειστό Διάφραγμα: f/22

Λεπίδες Διαφράγματος: 8

Δαχτυλίδι Διαφράγματος: Υπάρχει

Έλεγχος Διαφράγματος: Χειροκίνητα & μέσα από τη μηχανή

Βάρος: 457 γραμμάρια

Τιμή: 310-380€

Η κατασκευή των φακών έχει τεράστια διαφορά, ο ένας φακός έχει σχεδιαστεί για άμεση χρήση χωρίς δυσκολίες στον χειρισμό και την εστίαση ενώ ο άλλος έχει σχεδιαστεί με το παλαιότερο ύφος των φακών, είναι πιο βαρύς και φυσικά δεν εστιάζει αυτόματα. Αυτή η κατασκευή όμως τον κάνει θεωρητικά πιο “συμπαγή” φακό, να δέχεται ή να κόβει περισσότερο φως και βεβαίως να είναι πολύ οικονομικότερος!

Η μάχη των 85mm κατά την λήψη!

Πέρα από τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά και την ποιότητα κατασκευής, ένας φακός κρίνεται κυρίως “στο πεδίο της μάχης”, δηλαδή κατά την φωτογράφιση. Θα δείτε παρακάτω τα δείγματα που τράβηξα εγώ με τις ίδιες ρυθμίσεις και όσο το δυνατόν ίδιες συνθήκες φωτισμού. Θα ξεκινήσουμε από το f/8 και θα κατέβουμε ως το f/1.8, στο τελευταίο στάδιο ανοίγματος διαφράγματος του Nikkor 85mm f/1.8G.

Σύγκριση Nikkor 85mm με τον Samyang 85mm

Samyang 85mm f/1.4 AE – @f1.4

Όπως βλέπετε στις λήψεις τις οποίες θα δείτε ακόμη καλύτερα στο video που ακολουθεί θα παρατηρήσετε ό,τι οι φακοί όσον αφορά την ποιότητα εικόνας μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Θα έλεγα πως από πλευράς εικόνας τείνω προς τον Samyang γιατί μου αρέσει το χρώμα που αποδίδει στις φωτογραφίες. Επίσης το θολό φόντο (Bokeh), αποδίδεται ελαφρώς καλύτερα στον Samyang (λόγω των 8 λεπίδων στο διάφραγμα) ενώ η οξύτητα των φακών θα έλεγα ότι είναι κατά 99% ίδια.

Φυσικά όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ό,τι ο ένας έχει αυτόματη εστίαση, δηλαδή εστιάζει άμεσα μέσα από την μηχανή ενώ ο άλλος θέλει την δική μας παρέμβαση. Επίσης ο Samyang μπορεί να φτάσει εως το f/1.4 και αυτό μας επιτρέπει να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση του αντικειμένου από το φόντο ενώ ταυτόχρονα να επιτρέπουμε να μπει περισσότερο φως στην μηχανή μας.

Η επιλογή του 85mm είναι δική σας

Μέσα από αυτό το άρθρο και φυσικά μέσα από το video στόχο έχω να σας συμβουλέψω, εγώ έχω και τους 2 φακούς και είμαι άκρως ικανοποιημένος και για τους 2. Δείτε τα χαρακτηριστικά τους, δείτε τα δείγματα και τελικώς αποφασίστε ποιός θα είναο ο δικός σας 85mm. Όποιος και αν είναι, ετοιμαστείτε να δημιουργήσετε φανταστικές φωτογραφίες!