Φωτογραφίζοντας τη “μαγεία” με τον σωστό εξοπλισμό

Nikkor 20mm f/1.8G ED

Άλλη μια φωτογραφική εκδρομή κάναμε μαζί με τον Πάνο Βλασόπουλο (PhotoBros.GR) κατά την σύντομη διαμονή του εδώ στην Άνω Αυστρία! Ταξιδέψαμε προς το Salzburg και συγκεκριμένα στον καταρράκτη Gollinger! Είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την κεντρική σκηνή του μεγάλου καταρράκτη μόνοι μας και να αποτυπώσουμε πολύ όμορφες εικόνες μέσα από την Nikon D800! Αλλά κύριος καλεσμένος μας δεν ήταν ο Πάνος, ούτε καν η D800, αλλά ο Nikkor 20mm f/1.8G ED. Ένας εξαιρετικός ευρυγώνιος φακός για Full Frame DSLR της Nikon, για τον οποίο είχαμε ακούσει πολλά. Έφτασε λοιπόν η ώρα να τον δούμε στο “πεδίο της μάχης” και αν όντως ισχύει η φήμη που τον ακολουθεί!

Ταξιδεύοντας “ελαφρά” μέσα στο δάσος

Η επιλογή μου ακόμη και σήμερα είναι οι DSLR μηχανές και ιδιαίτερα για Landscape χρησιμοποιώ την Nikon D200 (υπέρυθρη) και την Nikon D800. Οπότε το βάρος είναι δεδομένο πως θα υπάρχει στην πλάτη μου. Αυτό όμως που δεν θέλω είναι να επιβαρύνω τον εαυτό μου σε μια ανάβαση με επιπλέον βάρος. Γνωρίζοντας πως οι ευρυγώνιοι φακοί με ανοιχτό διάφραγμα f/2.8 έχουν αρκετά μεγάλο βάρος και όγκο ήμουν σκεπτικός για τον Nikkor 20mm f/1.8G ED, αλλά πραγματικά ο φακός είναι “πούπουλο” και επιπλέον πολύ μικρός σε μέγεθος. Με βάρος μόλις 390γρ. πραγματικά δεν τον νιώθω κατά το οδοιπορικό και αυτό από μόνο του ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη! Ιδιαίτερα αν υπολογίσω πως “φοράει” συμβατικά φίλτρα 77mm και όχι τα τετράγωνα όπως συνήθως οι περισσότεροι Full Frame ευρυγώνιοι.

Έτσι γλίτωσα περισσότερο βάρος από τα τετράγωνα μεγάλα φίλτρα και την μεταλλική τους βάση. Δεν το συζητάω καν για το κόστος. Με αυτόν τον φακό μπορώ να έχω το ίδιο φίλτρο για τον 24-70mm και τον 70-200mm! Κάτι που ισχύει ακριβώς το ίδιο και για τον υπέροχο Nikkor 16-35mm f/4 που θαυμάσαμε σε προηγούμενο ταξίδι-review με τον Πάνο!

Α’ Ποιότητα στο f/1.8!

Αποτελεί “ονείρωξη” για κάθε φωτογράφο Landscape και αστροφωτογραφίας να μπορεί να φωτογραφίζει ποιοτικά στο μέγιστο ανοιχτό διάφραγμα. Συνήθως οι ευρυγώνιοι φακοί είναι αρκετά “soft” στο μέγιστο τους διάφραγμα και αποδίδουν καλύτερα μετά από 2-3 στοπ κλειστού διαφράγματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη διεύρυνση του βάθους πεδίου και το χάσιμο του φωτός έως και 3 φορές (καλώς ήρθες ISO στην ζωή μας δηλαδή!). Μετά από δοκιμές που έκανα στον Nikkor 20mm f/1.8G ED μπορώ με βεβαιότητα να σας πω ότι αποδίδει πάρα πολύ καλά (όχι τέλεια όμως) στο f/1.8. Κάτι που του δίνει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα γιατί μπορεί να είναι οξύς στο f/2.8-4, την στιγμή που αντίστοιχοι φακοί διαφράγματος f/2.8 ή f/4 θα αρχίζουν να θα αποδίδουν σωστά στο f/4-5.6 και f/8-11 αντίστοιχα (το λεγόμενο “sweet spot” κάθε φακού).

Ο Nikkor 20mm f/1.8G ED ήταν πολύ καλός ακόμα και στο f/1.8 με μικρή παραμόρφωση βαρελιού (διορθώνεται με 1 κλικ στο Lr) και με ένα “βινιετάρισμα” που τον έκανε πολύ ονειρικό. Ειδικά στο σκηνικό του καταράκτη, το “βινιετάρισμα” έδωσε μεγάλη ώθηση στην εικόνα ενώ με χρήση φίλτρου “Neutral Density (ND)” μπορέσαμε και φωτογραφήσαμε με αργό κλείστρο κατά την διάρκεια της ημέρας και μετατρέψαμε το νερό σε …αιθέριο ατμό!

H μαγεία του Nikkor f/1.8G ED σε συνδυασμ΄ό με το ND φ΄ίλτρο GOBE 1000.

Review του Nikkor 20mm f/1.8G ED

Σε γενικές γραμμές απολαύσαμε τον Nikkor 20mm f/1.8G ED. Ένας απίθανα οξύς φακός στο f/1.8, με πολύ μικρό μέγεθος και ελάχιστο βάρος. Με δυνατότητα φίλτρων 77mm και με υπέροχα χρώματα στις εικόνες. Έχω την εντύπωση πως δεν υπάρχει άλλος φακός αντίστοιχου εστιακού μήκους και διαφράγματος, που να μπορεί να τον “κοιτάξει στα μάτια” και να καλύψει όλες τις παραπάνω ευκολίες-δυνατότητες.

Παρακολουθήστε το Review του Nikkor 20mm f/1.8G ED

Δείτε μέσα από το video φωτογράφισης που κάναμε στην περιοχή “Gollinger Wasserfall” τις δυνατότητες του φακού και αποφασίστε μόνοι σας αν τελικά θα είναι ο επόμενος φακός που θα αγοράσετε!