Φωτογραφίζοντας στη λίμνη με ευρυγώνιο φακό!

Γειά σας φίλες και φίλοι! Επιστρέψαμε και δεν έχουμε σκοπό να σας αφήσουμε και πάλι μόνους! Υπήρχαν πολλά θέματα που έπρεπε και πρέπει ακόμη να διευθετηθούν, ωστόσο η επικοινωνία μας μαζί σας είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς! Γι’αυτόν τον λόγο σκοπεύουμε να είμαστε στην ζωή και την καθημερινότητά σας για πολύ περισσότερο! Μας λείψατε και δεν θα ξαναλείψουμε ποτέ τόσο πολύ!

Με την επιστροφή μας θα σας παρουσιάσουμε μια σειρά από video τα οποία δημιουργήσαμε κατά την λιγοήμερη επίσκεψη του Πάνου Βλασόπουλου στο σπίτι μου στην Αυστρία! Αντί να κάτσουμε και να πίνουμε καφέδες, είπαμε να κάνουμε κάτι ακόμη καλύτερο, δηλαδή να δοκιμάζουμε φωτογραφικά “καλούδια” για εσάς! Αυτό ακριβώς πράξαμε στο παρακάτω βίντεο, μέσα από το οποίο θα σας πούμε τις εντυπώσεις και την αποψή μας για τον AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR.

Λήψεις και διαδρομές σε ένα μαγευτικό τοπίο!

Η Αυστρία κρύβει πολλά και μαγευτικά μέρη για φωτογράφους, μέσα από τις άπειρες λίμνες μπορεί κάθε επισκέπτης να χαθεί στο μοναδικό τοπίο και να τραβήξει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές φωτογραφίες! Αρκεί να έχει χρόνο και κάποιον φυσικά να τον οδηγήσει στα καλύτερα σημεία! Ένα από αυτά τα σημεία είναι και η λίμνη “Langbathsee“, την οποία επισκεφτήκαμε και δοκιμάσαμε τον AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR. Το τοπίο, σε συνδυασμό με την εποχή ήταν μαγευτικό, αλλά χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε πολλά. Γι’αυτό συνδυάσαμε τον παραπάνω φακό με την Nikon D800, την αγαπημένη μας φωτογραφική μηχανή, όταν τα Megapixels έχουν σημασία!

AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR

Ο φακός AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR βρίσκεται στην συλλογή μου εδώ και 1,5 χρόνο. Ο Πάνος βεβαίως τον ακούμπησε πρώτη φορά και αυτός ήταν ο στόχος του review, να δούμε πως μπορεί να δουλέψει με εκείνον, αν τον βολεύει το σταθερό διάφραγμα f/4 (γιατί έχει ένα “κόλλημα” με το f/2.8) και αν μπορεί γενικότερα να αντέξει το βάρος του σε συνθήκες “εν κινήσει” φωτογράφισης.

Σε γενικές γραμμές ο Πάνος εντυπωσιάστηκε από την φακό, κυρίως λόγω της οξύτητας που έχει στο f/4 και φυσικά του χαμηλού του βάρους. Συνδυασμός που κάνει ΄ακαταμάχητο έναν φακό στα όρια του υπερ-ευρυγώνιου! Παρακολουθήστε στο βίντεο την διαδρομή του Πάνου αλλά και στην συνέχεια την μικρή επεξεργασία φωτογραφίας με ταυτόχρονη ανάλυση της ποιότητας των εικόνων.

Οξύτητα, Χαμηλό Βάρος, Φίλτρο 77mm

Πολλά καλά μπορούμε να πούμε για τον φακό, θα μπορούσα να αναφερθώ στο VR, στο σταθερό διάφραγμα, στα “νανοκρύσταλλᨔ που περιέχει ή στην προστασία από τις καιρικές συνθήκες που παρέχει. Αλλά για μένα τα πιο σημαντικά είναι 3 πράγματα. Πρώτα απ’όλα η οξύτητα που προσφέρει ο φακός στο f/4, με σχετικά μικρή παραμόρφωση βαρελιού και βινιετάρισμα. Στο πολύ χαμηλό βάρος του (μόλις 680γρ.) και σε κάτι που δεν αναφερθήκαμε καθόλου στο video, δηλαδή στην χρήση “κανονικών” σε μέγεθος φιλτρων και όχι σε άνω των 77mm ή τετράγωνων που θα ανέβαζαν κατά πολύ το κόστος. Με περίμετρο 77mm επιτρέπει σε κάθε φωτογράφο να χρησιμοποιεί τα ίδια φίλτρα που έχει στον αντίστοιχο nikkor 24-70 ή 70-200, χωρίς να δίνει επιπλέον χρήματα. Έχοντας την εμπειρία από αντίστοιχους ευρυγώνιους αλλα΄ f/2.8 φακούς, η αγορά τετράγωνων φίλτρων και αντίστοιχης βάσης, ανέβαζε το κόστος στα ήψη αλλά και την δυσκολία χρήσης τους.

Εξαιρετικός φακός, με μια προσοχη!

Ο AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR είναι ένας εξαιρετικός φακός και το ένα πράγμα που πρέπει να προσεχθεί είναι το “εντυπωσιακά επικίνδυνα” στενό βάθος πεδίου που προσφέρει. Πρόκειται για τον ίσως μοναδικό ευρυγώνιο zoom φακό που έχω χρησιμοποιήσει και έχει τόσο στενό βάθος πεδίου στο f/4. Αυτό μπορεί να μην παίζει κάποιο ρόλο σε γενικές λήψεις, αλλά θα κάνει ιδιαίτερη αίσθηση αυτό το φαινόμενο σε lanscape ή σε κοντινές φωτογραφίσεις αντικειμένων. Πρακτικά λόγω αυτού του χαρακτηριστικού, ο φακός έχει και δυνατότητες “macro” καθώς τείνει να κάνει πολύ καλή απομόνωση των αντικειμένων μέσω του στενού βάθους πεδίου.

Θα συνιστούσα στους φωτογράφους Landscape να προσέχουν που εστιάζουν αν έχουν αντικείμενα εμπρός στην σκηνή τους (βράχους, κλαδιά, κλπ) γιατί πολύ εύκολα μπορεί να καταλήξουν να έχουν μια θολή λήψη. Βεβαίως για να μην είμαι αρνητικός, να πω ότι χαίρομαι γι’αυτή την ιδιαιτερότητα του φακο΄υ, από την στιγμή που όταν φωτογραφίζω τοπία έχω το διάφραγμα μου στο f/8-f/11 (οπότε είναι σίγουρα καθαρή η εικόνα μου) και αυτό γιατί στο f/4 και στα 35mm του φακού, μπορώ να έχω “σχετικά πάντα” έναν φακό πορτραίτου! Δηλαδή, υπερευρυγώνιος στα 16, normal στα 35mm και ταυτόχρονα macro αλλά και πορτραίτα λόγω του στενού βάθους πεδίου!

Εικόνες μέσα από την επίσκεψη μας στο Langbathsee

Δυστυχώς είχαμε πολύ λίγο χρόνο να επισκεφτούμε την φανταστική αυτή λίμη, ωστόσο βγάλαμε μερικές εικόνες, τις οποίες θα δείτε παρακάτω.

Παρακολουθήστε το Review

Δείτε παρακάτω το Review του φακού AF-S NIKKOR 16-35mm f/4G ED VR και σχολιάστε αν θέλετε μέσα από το επίσημο κανάλι μας στο youtube.