Κανόνες για ακόμη καλύτερες κριτικές!

Σε αυτό το άρθρο θα σας αναφέρω τους νέους κανόνες σχετικά με τις κριτικές φωτογραφιών του teachme.gr. Μετά από την πολύ μεγάλη ανταπόκριση σε αυτόν τον θεσμό, στόχος μας είναι να τον κάνουμε ακόμη καλύτερο και αυτό θα γίνει μετά και από την δική σας βοήθεια.

Μέσα από 4 κριτικές αποκτήσαμε αρκετή εμπειρία.

Στις πρώτες 4 κριτικές φωτογραφίας τα πράγματα ήταν πολύ ενθαρρυντικά για την συνέχεια, αυτό μας έκανε να δούμε λίγο πιο προσεκτικά τον συγκεκριμένο θεσμό με στόχο να τον βελτιώσουμε, να τον κάνουμε πιο αντικειμενικό και πιο δίκαιο για όλους του συμμετέχοντες. Έτσι, μετά από 4 κριτικές, αποκτήσαμε την απαραίτητη "εμπειρία", είδαμε ποιά θέματα χρήζουν βελτίωσης και ταυτόχρονα διαβάσαμε τις δικές σας ανάγκες. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξουν αρκετά πράγματα και ως προς τον τρόπο έναρξης των κριτικών και ως προς το φιλτράρισμα αλλά και ως προς την τελική βαθμολόγηση και εκλογή του νικητή!

Τι αλλάζει από την 5η Κριτική Φωτογραφίας.

Γενικά θέματα του διαγωνισμού φωτογραφίας

Επειδή είναι σημαντικό να γνωρίζετε κάθε πότε θα δημοσιεύεται μία νέα κριτική φωτογραφίας για να μπορέσετε να προετοιμαστείτε & να στείλετε τις συμμετοχές σας πρέπει να γνωρίζετε από πριν το χρονοδιάγραμμα στο οποίο θα κινούμαστε όσον αφορά τον συγκεκριμένο θεσμό, έτσι αποφασίσαμε να έχουμε μία σταθερή ημέρα έναρξης των κριτικών φωτογραφίας, την διάρκεια υποβολής συμμετοχών αλλά και την δημοσίευση του τελικού βίντεο με τις κριτικές μας.

Έχουμε και λέμε:

  • Μία Κριτική Φωτογραφίας ανά Μήνα

  • Δημοσίευση της εκάστοτε μηνιαίας κριτικής την πρώτη Πέμπτη του μήνα

  • Διάρκεια υποβολής συμμετοχών: 10 ημέρες, από την Πέμπτη εως την μεθεπόμενη Κυριακή

  • Μετά τις 10 ημέρες, κλείδώνουν οι συμμετοχές και φιλτράρονται για 2 ημέρες (Δευτέρα & Τρίτη)

  • Την Τετάρτη θα γίνεται "Live" η Κριτική Φωτογραφιάς στις 12:00 το μεσημέρι

  • Το βίντεο θα ανεβαίνει στο κανάλι μας στο youtube εως το βράδυ της ίδιας ημέρας.

Ας δώσω ένα παράδειγμα για να το καταλάβουμε καλύτερα. Τον Δεκέμβριο του 2016 η πρώτη του μηνός "πέφτει" ημέρα Πέμπτη, οπότε εκείνη είναι η πρώτη Πέμπτη του μήνα και τότε θα δημοσιευθεί στο teachme.gr η 5η Κριτική Φωτογραφίας. Η διάρκεια υποβολής συμμετοχών θα είναι 10 ημέρες, από εκείνη την Πέμπτη εως την 11η Δεκεμβρίου (ημέρα Κυριακή). Την Δευτέρα & Τρίτη (12 & 13 Δεκεμβρίου) θα συλλέξω τις συμμετοχές και θα τις φιλτράρω. Την Τετάρτη (14 Δεκεμβρίου) θα γίνει το video της 5ης Κριτικής Φωτογραφίας το οποίο θα μεταδοθεί και live!

Το ίδιο πρόγραμμα θα ισχύει και για κάθε μήνα ξεκινώντας από την πρώτη Πέμπτη!

Φιλτράρισμα Φωτογραφικών

Για να είμαστε πιο δίκαιοι σε όσους είναι συνεπείς στις απαιτήσεις μας αποφασίσαμε να φιλτράρουμε όπως πρέπει τις λανθασμένες φωτογραφίες. Οπότε ακόμη και αν η φωτογραφία σας είναι αντικειμένικά η καλύτερη του διαγωνισμού, εαν δεν είναι σωστή με βάση τους όρους που θέτουμε δεν θα περνάει στις τελικές επιλογές. Οπότε με λίγο προσοχή θα μπορέσετε να δείτε τις φωτογραφίες σας στον τελικό και και ποιός ξέρει, ίσως κερδίσετε!

Όσες φωτογραφίες δεν συγκεντρώνουν τα κριτίρια που θέτει κάθε Κριτική Φωτογραφίας τότε θα ακυρώνονται και θα μένουν εκτός τελικού. Οι "κομμένες" φωτογραφίες θα παρουσιάζονται εν τάχυ στο video της Κριτικής Φωτογραφίας (χωρίς βαθμολόγηση & κριτική) ως  συμμετοχές "εκτός συναγωνισμού".

Συνολικός αριθμός τελικών φωτογραφιών

Ο μέγιστος αριθμός  τελικών συμμετοχών θα είναι πενήντα (50). Με αυτόν τον τρόπο θα κρατήσουμε την διάρκεια του video σε λογικά πλαίσια. Οι τελικές 50 συμμετοχές θα είναι εκείνες που ήταν συνεπείς στα κριτήρια που θέτει κάθε κριτική και φυσικά θα είναι εντός θέματος. Με βάση την εμπειρία μας, μόνο μία στις πέντε φωτογραφίες που μας στείλατε ήταν συνεπής στις απαιτήσεις που θέσαμε, οπότε όπως καταλαβαίνετε δύσκολα θα φτάσουμε σύντομα αυτόν τον αριθμό...

Βαθμολογία Φωτογραφιών

Οι 50 τελικές φωτογραφίες οι οποίες θα περάσουν στον τελικό θα κριθούν και θα βαθμολογηθούν με βάση νέα "standards" τα οποία θα κάνουν την κριτική πιο δίκαιη και αντικειμενική. Θα υπάρξει βαθμολογία Βάσης την οποία θα μπορεί να πάρει κάποιος μόνο και μόνο εαν η φωτογραφία του είναι σωστή όσον αφορά το θέμα, την έκθεση και το καδράρισμα.

Οπότε η Βάση του πέντε (5) θα βγαίνει ως εξής:

ΘΕΜΑ=2 βαθμοί, ΕΚΘΕΣΗ=2 βαθμοί, ΚΑΔΡΟ=1 βαθμός ---> ΣΥΝΟΛΟ=5 βαθμοί

Η βαθμολογία από το 5 και πάνω θα έχει να κάνει με επιπλέον θέματα όπως η Τεχνική, ο βαθμός δυσκολίας & η προσωπική μας άποψη.

Οπότε η βαθμολογία από το 5 εως το 10 θα βγαίνει ως εξής:

ΤΕΧΝΙΚΗ=2 βαθμοί, ΔΥΣΚΟΛΙΑ=1 βαθμός, ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΨΗ= 2 βαθμοί ---> Σύνολο 5 βαθμοί

Επιλογή νικητή σε περίπτωση ισοβαθμίας

Επειδή έχει ήδη συμβεί στις μισές κριτικές φωτογραφίας που έχουμε κάνει, η ισοβαθμία στην πρώτη θέση είναι ένα συχνό φαινόμενο, γι'αυτό πρέπει να το αναλύσουμε και να λύσουμε τα όποια θέματα μπορεί να παρουσιαστούν κατά την διάρκεια της εκάστοτε κριτικής φωτογραφίας. Ο τελικός νικητής θα βγαίνει μέσα από 3 στάδια, μπορεί να είναι αρκετό μόνο το πρώτο στάδιο, αλλά αν χρειαστεί θα περάσουμε και τα 3 για να βγεί άξια ο μεγάλος νικητής!

Ο νικητής της ισοβαθμίας θα βγαίνει με την εξής σειρά:

1) Παλαιότητα Λήψης  2) Ψηφοφορία του live κοινού 3) Η δική μας άποψη.

Παλαιότητα Λήψης

Το πρώτο κριτήριο λύσης της ισοβαθμίας θα είναι η παλαιότητα της λήψης. Μέσα από τις Κριτικές Φωτογραφίας θέλουμε να σας "σηκώσουμε" από την καρέκλα και να σας βγάλουμε έξω να φωτογραφήσετε. Γι'αυτό το λόγο θα εκτιμήσουμε όποια φωτογραφία τραβήχθηκε μέσα στο διάστημα από την στιγμή που δημοσιεύσαμε την εκάστοτε Κριτική Φωτογραφίας. Αν σε μία ισοβαθμία υπάρξει μία τέτοια φωτογραφία και μία φωτογραφία την οποία κάποιος την τράβηξε πιο παλιά τότε η νεότερη φωτογραφία θα είναι ο νικητής της ισοβαθμίας και ως εκ τούτου και της κριτικής

Ψηφοφορία του live κοινού

Σε κάθε μας live έχουμε την δυνατότητα να φιλοξενούμε 100 άτομα κοντά μας. Αυτό σημαίνει ότι έτσι μπορείτε να μας δείτε ζωντανά να κάνουμε τις κριτικές μας αλλά και σε περίπτωση ισοβαθμίας (η οποία δεν θα λυθεί με βάση την "παλαιότητα της λήψης") να ψηφίσετε εσείς τον νικητή-τρια της εκάστοτε ισοβαθμίας!

Η δική μας άποψη

Εαν η ισοβαθμία δεν λυθεί ούτε με βάση την παλαιότητα αλλά και ούτε με βάση την ψηφοφορία (πράγμα σχετικά δύσκολο), τότε θα αποφασίσουμε εγώ και ο Πάνος για τον νικητή της ισοβαθμίας.

Πιό δίκαια δεν γίνεται!

Θέλω να πιστεύω ό,τι θα σας αρέσουν πολύ αυτές οι αλλαγές οι οποίες θα κάνουν ακόμη καλύτερες τις επόμενες κριτικές φωτογραφίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να περιμένετε την πρώτη πέμπτη του μήνα και να λάβετε μέρος σε έναν διαγωνισμό ο οποίος πιο δίκαιος απλά δεν γίνεται!