Φως από εκεί που δεν το περιμένουμε

Σε αυτό το μάθημα φωτογραφίας, ο Παναγιώτης Βλασόπουλος, υπεύθυνος του photo-gfx.gr θα μας μιλήσει για το Long Exposure και πως θα μπορέσουμε να πετύχουμε καλύτερα φωτογραφικά αποτελέσματα. Το Long Exposure λίγο-πολύ το γνωρίζουμε (μπορείτε να δείτε και το σεμινάριο Long Exposure που έχουμε στο eshop). Μέσα από το εφέ της “μακράς έκθεσης” μπορούμε να πετύχουμε φανταστικά φωτογραφικά θέματα νύχτας ή ακόμη και ημέρας. Αυτό που προσέχουν οι περισσότεροι είναι να βρουν τρόπο να “δαμάσουν” το φως το οποίο εισέρχεται μέσα στην μηχανή από την “γνωστή” οδό, δηλαδή από τον φακό. Όμως υπάρχει περίπτωση να περάσει φως από εκεί που δεν το περιμένουμε και να χωρίς να το γνωρίζουμε να “χαλάσουμε” μία κατά τα άλλα πανέμορφη φωτογραφία.

Ένα Κόλπο για Καλύτερα “Long Exposure”

Στην φωτογραφική μας μηχανή γνωρίζουμε ότι το φως περνά από τον φακό, συναντά το κλείστρο και στην συνέχεια τον αισθητήρια (το ψηφιακό φίλμ). Έτσι παίρνουμε φωτογραφίες την σημερινή εποχή. Όμως αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι εκτός από την οπή του φακού, ένα ελάχιστο φως μπορεί να περάσει και μέσα από το Viewfinder ή αλλιώς “προσοφθάλμιο” της μηχανής. Και ενώ στις κανονικές φωτογραφίες (με κανονικές γενικά ρυθμίσεις) το φως που περνά από το viewfinder είναι “ασήμαντο” και δεν επηρεάζει τις εικόνες μας, στις λήψεις  “Long Exposure” τα πράγματα αλλάζουν καθώς η άνοιχτη έκθεση του αισθητήρα κάνει το “ασημαντό” αυτό φως μερικές φορές άκρως “σημαντικό” και ουσιαστικό “καταστρεπτικό” για τις λήψεις μας.

Ένα Κόλπο για Καλύτερα "Long Exposure" - Το καπάκι Nikon DK-5

Ένα Κόλπο για Καλύτερα “Long Exposure” – Το καπάκι Nikon DK-5

Ο Πάνος δεν θα μας μιλήσει για κάτι που δεν το γνωρίζουμε, για να ακριβολογώ θα μας μιλήσει για κάτι το οποίο θα έπρεπε να το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν DSLR φωτογραφικές μηχανές. Όταν αγοράζουμε φωτογραφική μηχανή, θα βρούμε μέσα στα αξεσουάρ της το καπάκι του viewfinder, ένα εξάρτημα το οποίο υπάρχει για να “κόβει” το φως το οποίο εισέρχεται από το “ματάκι” της μηχανής και το χρησιμοποιούμε σε λήψεις Long Exposure. Στις φωτογραφικές μηχανές Nikon το συγκεκριμένο αξεσουάρ ονομάζεται “Nikon DK-5” και το βρίσκουμε στα σώματα DX Entry Level, Upper Entry Level, Midrange καθώς και μερικά High End FX σώματα όπως της σειράς D600x και D750. Στις ανώτερες κατηγορίες Full Frame σωμάτων το συγκεκριμένο “καπάκι” δεν είναι αναγκαίο καθώς υπάρχει ενσωματωμένο “καπάκι”. Το συγκεκριμένο “ενσωματωμένο” καπάκι θα το βρείτε και στην νέα DX Nikon D500.

Ένα Κόλπο για Καλύτερα "Long Exposure" - Το καπάκι Nikon DK-5

Η διαφορά των Viewfinders στις μηχανές Nikon

Χρησιμοποιήστε λοιπόν το συγκεκριμένο καπάκι και δείτε τα Long Exposure θέματα σας να αναβαθμίζονται άμεσα!

Δείτε το video παρουσίασης και χρήσης από τον Παναγιώτη Βλασόπουλο!