Ανακαλύψτε μεταχειρισμένα “διαμάντια”

Γειά σας φίλες και φίλοι του teachme.gr! Σε αυτή τη Φωτογραφική Κουβέντα θα σας μιλήσω για τα μεταχειρισμένα σώματα DSLR τα οποία θα σας επιτρέψουν να μάθετε να φωτογραφίζετε χωρίς να “ξηλωθείτε” οικονομικά! Θα αναφερθώ σε μία δική μου ιστορία η οποία μου επέτρεψε να αγοράσω μία υπέροχη μεταχειρισμένη φωτογραφική μηχανή DSLR 17 φορές πιο οικονομικά σε σχέση με την αρχική της τιμής!

Φωτογραφική Κουβέντα #24 – Super Μεταχειρισμένες DSLR

Πριν από 2 μήνες ξεκίνησε να με ενδιαφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό το θέμα “Υπέρθυθρη Φωτογράφιση”, σε επόμενο άρθρο θα σας αποκαλύψω όλα όσα χρειάζονται σχετικά με αυτό το θέμα. Για να ξεκινήσω στην υπέρυθρη φωτογραφία, αναγκαστικά έπρεπε να πάρω ένα επιπλέον σώμα DSLR το οποίο και θα μετέτρεπα σε ικανό για υπέρυθρη λήψη σώμα. Έτσι ξεκίνησα την αναζήτηση μεταχειρισμένων μηχανών για να μπορέσω να κάνω μία σωστή και παράλληλα οικονομική επιλογή σώματος.

Σε αυτό το άρθρο και στο video παρακάτω θα δείτε την δική μου επιλογή αλλά και ακόμη 5 επιλογές για Super Μεταχειρισμένες DSLR!

Εμπρός καλό μου e-bay!

Η επιλογή του νέου μου DSLR σώματος για την “υπέρυθρη εποχή” ήταν η Nikon D200. Η συγκεκριμένη επιλογή σώματος έγινε για πολλαπλούς λόγους, από την συμβατότητα της συγκεκριμένης μηχανής για υπέρθυθρη μετατροπή, μέχρι την εργονομία των κουμπιών και την φανταστική κατασκευή σώματος από κράμα μαγνησίου!

Η αναζήτηση στο e-bay και οι δημοπρασίες κράτησαν 10-15 ημέρες, το ποσό στο οποίο κυμαίνεται η μεταχειρισμένη Nikon D200 σήμερα είναι από 180 εώς 300 ευρώ. Αλλά το καλό με τις δημοπρασίες στο διαδίκτυο είναι ότι μπορείς να ελπίζεις σε ακόμη καλύτερη τιμή! Ήμουν αποφασισμένος, υπομονετικός και επίμονος. Μετά από αρκετές δημοπρασίες στις οποίες έλαβα μέρος τελικώς κατάφερα να βρω ένα εξαιρετικό σώμα Nikon D200 (με 50.000 κλικ) το οποίο ήταν “κομπλέ” με την συσκευασία, εγχειρίδια, φορτιστή & 3 μπαταρίες μόλις με 100 ευρώ!!!

Όταν έλαβα την συγκεκριμένη μηχανή από το e-bay, υπήρχε στο κουτί και η αρχική απόδειξη αγοράς το 2006. Η τιμή της ήταν (κρατηθείτε) 1719 ευρώ!!! Νομίζω έκανα σούπερ deal!

Ποιά είναι η Nikon D200

Η Nikon D200 σήμερα δεν μπορεί να συγκριθεί ποιοτικά με τα σημερινά σώματα, αποτελεί ένα μοντέλο δεκαετίας και στα τεχνικά χαρακτηριστικά όλες οι νέες μηχανές (ακόμη ίσως και τα κινητά) την ξεπερνούν. Δεν έχει τα “καλούδια” του σήμερα, όπως ενσωματωμένο GPS, HDR, TIMELAPSE κλπ. Επίσης έχει μικρότερη οθόνη και είναι DX με αισθητήρα CCD και όχι CMOS. Δηλαδή δεν τα πάει καλά στις υψηλές τιμές ISO. Ωστόσο καθαρά φωτογραφικά αυτό το σώμα αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή δεύτερου σώματος εαν έχετε ήδη dslr ή ενός πρώτου σώματος εαν θέλετε να μαθετε σωστά να φωτογραφίζετε.

Η θρυλική Nikon d200

Η θρυλική Nikon d200

Και αυτό γιατί η εργονομία των κουμπιών (αντίστοιχη με της D800), η ταχύτητα κλείστρου εως 1/8000 και η φανταστική ποιότητα κατασκευής του σώματος την κάνουν να προσπερνάει ακόμη και τα νέα High End FX σώματα όπως της D600, D610 & D750. Με τον τρόπο αυτό θα έχετε ένα στιβαρό παλιόφιλο από τον οποίο θα μάθετε πολλά χωρίς οικονομικό ρίσκο!

Είναι σαν να αγοράζουμε μία Ford Mustang του 1960, δεν θα έχει αυτόματο κεντρικό κλείδωμα και υδραυλικό τιμόνι, αλλά αποτελεί μία διαχρονική αξία η οποία θα μας επιτρέψει να μάθουμε να οδηγούμε σε ένα πραγματικό αυτοκίνητο (βέβαια η Mustang σε σχέση με τα DSLR σώματα όσο περνάει ο καιρός αυξάνει την τιμή της)!

Διαβάστε εδώ όλα τα χαρακτηριστικά της Nikon D200

Μην ψωνίζετε αλόγιστα!

Ζούμε στην εποχή του καταναλωτισμού η οποία παράλληλα με την εποχή της οικονομικής κρίσης μας έχει μετατρέψει σε “ψυχοπαθείς αγοραστές”. Με τον όρο “Ψυχοπαθείς Αγοράστές” εννοώ την τρέλα στην οποία δεν ξοδεύουμε 50-100 ευρώ για ένα εκπαιδευτικό κύκλο μαθημάτων φωτογραφίας, αλλά θα δώσουμε για πλάκα 1500 ευρώ (σε 1000000 δόσεις) για να πάρουμε μία φωτογραφική μηχανή “σούπερ – ντούπερ”.

Θέλω να βρω αυτόν τον αλήτη που ξεκίνησε την μόδα του “εντάξει μωρέ θα πάρω μία μηχανή κτήνος και μετά θα μάθω να φωτογραφίζω” και να του δώσω ένα καλό μάθημα!

Φυσικά η αλόγιστη αγορά ενός πανάκριβου σώματος στην περίπτωση που δεν ξέρετε να φωτογραφίζετε θα σας βγάλει εκτός προϋπολογισμού, θα σας αγχώσει η πολυπλοκότητα του & στο τέλος θα σας τρομάξει τόσο που ίσως να το πουλήσετε στην μισή του τιμή.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ!

Τα μεταχειρισμένα θα “σώσουν” το πορτοφολι σας!

Σωστή επιλογή σώματος μηχανής δεν σημαίνει “πήγαινε και πάρε ότι καινούριο θα σου πασάρει ο κάθε πωλητής” ή να μπαίνεις στην διαδικασία “ράλλι” των megapixels. Το φωνάζουμε χρόνια εδώ στο teachme.gr πως πρέπει να μάθετε να φωτογραφίζετε και μετά να κάνετε μεγάλες επενδύσεις. Η επιλογή ενός μεταχειρισμένου σώματος ακόμη και δεκαετίας θα σας βοηθήσει να μάθετε σωστά να φωτογραφίζετε, με ένα σοβαρό σώμα σωστής εργονομίας κουμπιών και χωρίς να χάσετε τον ύπνο σας από τα χρήματα που θα δώσετε!

Με λίγα λόγια, τα μεταχειρισμένα θα σώσουν το πορτοφόλι σας και θα σας δώσουν την ευκαιρία να μάθετε επιτέλους να φωτογραφίζετε και να σκέφτεστε θέματα όπως η σύνθεση της φωτογραφίας και όχι αν έχει HDR η μηχανή και λοιπές αηδίες που μοιάζουν με δευτερεύοντα χαρακτηριστικά, όπως εκείνα που διαβάζαμε στις κάρτες “Υπερ-Ατού” την δεκαετία του 80 και του 90 και κερδίζαμε τους φίλους μας.

Οι κάρτες Υπερ Ατού που λατρέψαμε το 80 & το 90!

Οι κάρτες Υπερ Ατού που λατρέψαμε το 80 & το 90!

Επιλογές μεταχειρισμένων που συστήνουμε

Λόγω της ανιδιοτελούς αγάπης μας για την Nikon, θα σας προτείνουμε 5 σώματα DSLR τα οποία παραμένουν φανταστικές επιλογές και οι οποίες θα σας επιτρέψουν να μείνετε εντός προϋπολογισμού και παράλληλα να μάθετε χωρίς κανένα πρόβλημα να φωτογραφίζετε σωστά!

Κάντε κλικ στα παρακάτω σώματα για να μεταφερθείτε στις αντίστοιχες σελίδες στις οποίες θα διαβάσετε τα πλήρη χαρακτηριστικά τους:

Nikon D80

Nikon D90

Nikon D7000

Nikon D200

Nikon D300

Γράψτε και τις δικές σας προτάσεις

Παρακάτω μπορείτε να γράψετε τις δικές σας προτάσεις αγοράς μεταχειρισμένου εξοπλισμού (όχι μόνο Nikon αλλά όποια γνωρίζετε). Η δική μας επιλογή είναι μεταξύ midrange σωμάτων τα οποία θα δώσουν την δυνατότητα στον χρήστη να δουλέψει σωστά την μηχανή του. Υπάρχουν και εξαιρετικά Entry & Upper Entry Level μεταχειρισμένα σώματα τα οποία υπάρχουν εξίσου σε χαμηλές τιμές, ωστόσο λόγω της κατασκευής & της εργονομίας τους δεν τα έβαλα στην λίστα των προτεινόμενων.

Δείτε το Video

Στο παρακάτω video θα σας αναλύσω την σκέψη μου και θα σας δείξω το νέο μου διαμαντάκι το οποίο μπορεί να είναι δεκαετίας, ωστόσο είναι σε εξαιρετική κατάσταση!