Κάνοντας τον απλό φακό μας “Macro”!

Έχουμε αναλύσει στο παρελθόν 2 φορές το συγκεκριμένο θέμα, την πρώτη φορά μιλήσαμε για την αντιστροφή φακού η οποία μας έδωσε άμεση μετατροπή του φακού μας σε macro, στην συνέχεια είδαμε τα macro φίλτρα τα οποία μας έδωσαν μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με την αντιστροφή φακού και σε αυτό το άρθρο θα κλείσουμε την τριλογία με τίτλο “Κάνοντας τον φακό μας ένα Macro θηρίο” παρουσιάζοντας τα extension tubes!

Πριν προχωρήσουμε όμως είναι σημαντικό να αναλύσουμε γιατί σας έχουμε δείξει με τον σημερινό 3 τρόπους μετατροπής ενός απλού φακού σε “Macro”. Μα φυσικά γιατί θέλουμε να σας δίνουμε λύσεις και τρόπους περαιτέρω εκμετάλλευσης του φωτογραφικού σας εξοπλισμού, ο οποίος ειδικά στις “δύσκολες” ημέρες που διανύουμε θα πρέπει να εκμεταλλευεται 100% με πολλούς και διάφορους τρόπους!

Σημερινή πατέντα – Extension Tubes!

Η σημερινή πατέντα που θα χρησιμοποιηθεί  για να φέρουμε τα πράγματα πιο κοντά μας και να πετύχουμε “macro” λήψεις από το πουθενά είναι τα “Extension Tubes” ή αλλιώς “Σωλήνες Επέκτασης”! Η συγκεκριμένη τεχνική έχει τεράστια δημοφιλία παγκοσμίως γιατί εκτός απο την μετατροπή απλών φακών σε macro, μπορεί να μετατρέψει ακόμη και τους Macro φακούς σε υπέρ-Macro και να τους επιτρέψει να φωτογραφίζουν πολύ μικρά θέματα σε κλίματα ανώτερη του 1:1 που συνήθως έχουν την δυνατότητα (τουλάχιστον οι καλοί macro φακοί).

Τι είναι τα Extension Tubes

Τα Extension Tubes είναι μία πολύ απλή κατασκευή, πρόκειται για μια τυπική επέκταση της απόστασης μεταξύ φακού και φωτογραφικής μηχανής. Η συγκεκριμένη επέκταση δεν χρησιμοποιεί κάποιο κρύσταλλο για να φέρει τα πράγματα πιο κοντά, η χειροκίνητικη διαφοροποίηση του σημείου εστίασης του φακού που χρησιμοποιούμε “κάνει όλη την δουλειά” και τον τον κάνει άμεσα διαθέσιμο για macro λήψεις. Στην συνέχεια θα σας αναφέρω ποιός φακός είναι ο καταλληλότερος (για μένα τουλάχιστον) για την macro μετατροπή!

Συνήθως τα φθηνά set των extension tubes τα οποία θα τα βρείτε στο ebay & amazon έρχονται με 3 “δαχτυλίδια” τα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα-ένα ή και όλα μαζί! Εαν θέλετε μπορείτε να βρείτε και αντίστοιχα της Nikon & Canon για καλύτερη και εγγυημένη απόδοση, αλλά δεν το θεωρώ απαραίτητο εφόσον αγοράσετε”no name” extension tubes τα οποία όμως έχουν ηλεκτρονική επικοινωνία με την μηχανή (για την εστίαση & κυρίως για τον έλεγχο του διαφράγματος). Προσοχή, μην αγοράσετε ‘Manual Extension Tubes (χειροκίνητα)” γιατί δεν θα μπορέσετε να τα δουλέψετε εκτός εαν έχετε παλαιούς φακούς οι οποίοι μεταβάλλουν το διάφραγμα τους χειροκίνητα.

Η φιλοσοφία πίσω από τα Extension Tubes

Δεν ξέρω ποιος ανακάλυψε τα Extension Tubes, ωστόσο με αυτή την ανακάλυψη έφερε τεράστια χαρά σε κάθε ερασιτέχνη ο οποίος πάντα ήθελε macro φακό αλλά δεν είχε την δυνατότητα να αποκτήσει. Εμείς φυσικά έχουμε δείξει ήδη 2 άλλους τρόπους μετατροπής σε macro, αλλά σήμερα θα σας δείξουμε τον πιο ευέλικτο τρόπο μετατροπής φακού σε macro! Η φιλοσοφία κρύβεται στην μεταβολή του σημείου εστίασης ενός φακού. Ενώ ένας τυπικός φακός έχει ένα στάνταρ σημείο εστίασης (πχ o 50mm έχει τα 45 εκατοστά), εάν καταφέρουμε να τον “σπρώξουμε” προς τα εμπρός με χρήση των extension tubes, αυτομάτως μεταβάλλουμε το σημείο εστίασης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο φακός μας να μπορεί να εστιάσει πιο κοντά αλλά επίσης να μην μπορεί να εστιάσει πλέον στο άπειρο όπως συνηθίζουν όλοι οι φακοί. Με λίγα λόγια, αυτή η αύξηση του κενού μεταξύ φακού και μηχανής είναι ικανό να μετατρέψει τον απλό μας φακό σε macro χάνοντας όμως την προηγούμενη του ιδιότητα ενός φυσιολογικού φακού γενικής χρήσης.

Η Καλύτερη επιλογή μετατροπής Macro

Η πατέντα που αναλύω σε αυτό το άρθρο είναι η καλύτερη από τις τρεις που έχουμε δει στο teachme.gr και αυτό για 2 λόγους. Πρώτος λόγος είναι η μη χρήση ενδιάμεσων κρυστάλλων για την μετατροπή σε maco (η απόσταση κάνει από μόνη της όλη την δουλειά), έτσι οι φωτογραφίες μας δεν επηρεάζονται και δεν χάνουν ποιοτικά με χρήση περισσότερου “γυαλιού”. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα extension tubes “κουμπώνουν” στην μηχανή μας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με κάθε φακό (σε αντίθεση με τα φιλτράκια macro τα οποία κουμπώνουν σε συγκεκριμένη διάμετρο φακού).

Γι’αυτούς τους 2 λόγους προτείνεται η συγκεκριμένη τεχνική μετατροπής ενός φακού σε “Macro θηρίο”!

Δείγματα μέσα από τα Extension Tubes

Παρακάτω θα σας δείξω μερικά δείγματα με χρήση των δικών μου extension tubes με έναν 50mm φακό. Τα δικά μου Extension Tubes είναι “no name” και πλαστικά μέτριας ποιότητας, τα αγόρασα από το Amazon και το κόστος 3 δαχτυλιδιών μαζί ήταν 39.99€. Δυστυχώς η συγκεκριμένη προσφορά δεν ισχύει πλέον, βρήκα όμως αντίστοιχα τα οποία είναι λίγο ακριβότερα αλλά ίδιας ποιότητας (κάντε κλικ εδώ για προβολή)  Κατά την δοκιμή χρησιμοποίησα τον Nikkor 50mm f/1.8 G, έναν φανταστικό φακό γενικής χρήσης της Nikon ο οποίος εκτός απο πολύ γρήγορος και κοφτερός είναι και πολύ ελαφρύς (χρειάζεται να είναι για να μην επιβαρύνουμε τα πλαστικά extension tubes με επιπλέον βάρος).

Λήψη χωρίς χρήση extension tubes

Στην παραπάνω φωτογραφία παρατηρούμε πως ο φακός 50mm είναι ένας τυπικός φακός γενικών λήψεων, το ελάχιστο σημείο εστίασης είναι τα 45 εκατοστά, οπότε κάθε προσπάθεια macro λήψης είναι αδύνατη.

Λήψη με χρήση ενός Extension Tube

Αυτομάτως παρατηρούμε μία μετρατροπή του φακού απο γενικής χρήσης σε Macro, ήδη ο φακός έχει πλησιάσει κατά πολύ περισσότερο σε σχέση με τον κανονική του λειτουργία. Παρατηρείται στένεμα στο βάθος πεδίου και μείωση του φωτός μισό στοπ. Η εστίαση στο άπειρο πλέον δεν είναι δυνατή μετά την μετατροπή, πρέπει από εδώ και στο εξής να πλησιάζουμε το αντικείμενο μέχρι να φανεί καθαρό στο viewfinder μας.

Λήψη με χρήση δύο Extension Tubes

Με χρήση των 2 extension tubes αυτομάτως νιώθουμε ιδιοκτήτες ενός πραγματικού 1:1 macro! Το κέρμα έχει έρθει σε κανονικές διαστάσεις στον φακό μας, πλέον μπορούμε να εστιάσουμε  πάρα πολύ κοντά το αντικείμενο μας. Κάθε προσπάθεια λειτουργίας του φακού για γενική χρήση είναι άσκοπη, ο φακός “ζει και αναπνέει” για πολύ κοντινές λήψεις. Παρατηρείται ακόμη πιο στενό βάθος πεδίου και ακόμη λιγότερο φως (1 στοπ σε σχέση με την αρχική λήψη χωρίς τα Extension Tubes).

Λήψη με χρήση τριών Extension Tubes

Με χρήση των 3 extension tubes θα καλύψω όλο το σετ που αγόρασα. Όπως βλέπετε αρχίζουμε και ξεφεύγουμε, πλέον το 1 cent σχεδόν δεν χωράει στον αισθητήρα μας, βρισκόμαστε σε 2:1 προβολή, δηλαδή παραπάνω από την προβολή των καλών macro φακών αλλά υπάρχουν παρατράγουδα. Παρατηρείται πολύ στενό βάθος πεδίου, δραμματική μείωση του φωτός (2 στοπ) και μαύρο πλαίσιο γύρω απο την φωτογραφία, τα extension tubes πλέον εμφανίζονται με μορφή vignette στην φωτογραφία μας.

Λήψη με χρήση 4 Extension Tubes

Έχω αγοράσει 2 set extension tubes γιατί είχα την λανθασμένη αίσθηση ότι θα μπορούσα να τα βάλω και τα 6 μαζί για να φωτογραφίζω τα ζωήφια σαν κτήνη. Όπως βλέπετε όμως, δεν είναι αναγκαία η χρήση 2 σετ καθώς και με το 1 σετ είμαστε παραπάνω από ικανοποιημένοι. Σε αυτό το δείγμα έβαλα 4 δαχτυλίδια, 12mm, 12mm, 20mm & 36mm. Πλέον το 1 cent δεν χωράει στον αισθητήρα μου, οπότε δεν είναι πρακτική αυτή η επιλογή. Επίσης το βάθος πεδίου παραμένει πολύ στενό, χάνω λεπτομέρειες, το φως ειναι ακόμη λιγότερο και το βινιετάρισμα στα πλαίσια της φωτογραφίας είναι ακόμη πιο έντονο. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεστε 2 σετ!

Η καλύτερη επιλογή Extension Tubes

Μετά απο αρκετές δοκιμές κατέληξα πως η καλύτερη επιλογή για τον 50mm φακό μου είναι η χρήση 2 δαχτυλιδιών των 12mm. Δεν ξέρω γιατί αλλά είχαν καλύτερη απόδοση από το ένα δαχτυλίδι των 20mm, κυρίως απο πλευράς γρήγορης εστίασης (ίσως φταίνε τα δικά μου extension tubes). Παρακάτω θα σας δώσω 2 φωτογραφίες. Η μία έχει τραβηχθεί με διάφραγμα στο f/1.8 (όπως και οι παραπάνω λήψεις) και η άλλη με τη μέγιστη τιμή διαφράγματος που “σηκώνει” ο φακός 50mm, δηλαδή το f/16.

Όπως βλέπετε, όταν το διάφραγμα βρίσκεται στο f/16  τα πράγματα είναι άκρως ικανοποιητικά, το βάθος πεδίου είναι κατά πολύ μεγαλύτερο και η φωτογραφια μου είναι ποιοτική για έναν φακό ο οποίος δεν είναι με τίποτα macro. Αν μπορούσα να ανέβω στην κλίμακα των f περισσότερο θα έπαιρνα ακόμη πιο καθαρή φωτογραφία, ωστόσο αυτό θα το κατάφερνα μόνο με κανονικούς macro οι οποίοι ανεβαίνουν σε τρελά όρια στην κλίμακα των f. Για να μπορέσω να πετύχω την ίδια πάνω κάτω φωτομέτρηση αναγκάστηκα να ανεβάσω το iso σε πολύ μεγάλα ύψη (iso 6400). Αν είχα τρίποδο θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω αργό κλείστρο σε αντίθετη περίπτωση για να μην γεμίσω “iso σκουπιδάκια”.

Αίσθηση Αληθινού Macro

Συνδύασα τα extension tubes που έχω με στόχο να πετύχω σχεδόν την ίδια αίθηση 1:1 που παίρνω με τον Macro Φακό που έχω, τον Tamron 90mm f/2.8. Όπως βλέπετε στις παρακάτω εικόνες, η χρήση 2 δαχτυλιδιών 20mm & 20mm έχουν την ίδια κλίμακα 1:1 με την λήψη macro φακού.

Μπορώ να πω ότι είμαι άκρως ικανοποιημένος με αυτόν τον συνδυασμό. Και οι δύο λήψεις έγιναν με τις ίδιες ρυθμίσεις (1/30 κλείστρο, f/16 διάφραγμα & ISO 2200). Παρατηρούμε πως ο 50mm με τα extension tubes ειναι μισό στοπ πιο σκοτεινός αλλά φυσικά το αποτέλεσμα συναγωνίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τον πραγματικό macro!

Χρήση Macro και Extension Tubes

Ας μη γελιώμαστε, ο λόγος που αγόρασα τα extension tubes ήταν για να τα χρησιμοποιήσω με τον Macro φακό μου και να κάνω τις μύγες να φαίνονται δεινόσαυροι στις φωτογραφίες μου! Οπότε θα σας δείξω τι γίνεται όταν βάζουμε μαζί έναν πραγματικό Macro φακό και Extension Tubes!

Στην παραπάνω εικόνα σας δείχνω το δείγμα ενός Macro φακού 90mm μαζί με ολόκληρο το set των extension tubes. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πλησιάσω τρελά το 1 cent. Όμως εκτός απο μεγάλο βινιετάρισμα, ήταν δύσκολο να το κρατήσω το θηρίο καθώς ο 90mm φακός είναι βαρύτερος σε σχέση με τον 50mm. Για να εξαφανίσω το βινιετάρισμα και να “πλησιάσω ακόμη περισσότερο” χρησιμοποίησα το DX/Crop Mode της D800. Έτσι ουσιαστικά η μηχανή έκοψε τα πλαίσια της φωτογραφίας για να μου δώσει την αίσθηση ενός DX σώματος και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποφύγω το βινιετάρισμα χωρίς να το κόβω μετά στο Photoshop!

Καλύτερη λύση για Macro φακούς

Δοκίμασα και πάλι όλα τα extension tubes συνδυαστικά και αυτό που παρατήρησα είναι πως ο φακός Macro μπορεί να χρησιμοποιηθεί άρτια μαζί με Extension Tubes  των 12 & 20mm. Δεν είναι δύσκολο το κράτημα, μπορώ να κάνω σχετικά εύκολα ακόμη και αυτόματη εστίαση και δεν υπάρχει ουσιαστικό βινιετάρισμα.

Ετυμηγορια σχετικά με τις “Macro” Πατέντες!

Με το σημερινό άρθρο θα κλείσουμε τις Macro πατέντες. Στα 3 παραδείγματα που έχουμε δει εδώ στο teachme.gr (παρακάτω θα τα δείτε ένα προς ένα και σε βίντεο) ανακαλύψαμε τρόπους μετατροπής ενός απλού φακού σε macro. Ειναι φανταστικό να μπορούμε να επεκτείνουμε τις δυνατότητες του φωτογραφικού μας εξοπλισμού. Γι’αυτό και μόνο αξίζει να δοκιμάσετε και ενδεχομένως να μην χρειαστεί να αγοράσετε ποτέ macro φακό, ιδιαίτερα αν είστε ερασιτέχνης που δεν τον απασχολεί το άρτιο και γρήγορο αποτέλεσμα. Οι φακοί που προτείνονται για μετατροπή macro είναι οι 35 & 50mm.

Εαν είστε επαγγελματίας και θέλετε ακόμη πιο δυνατό macro, τότε η χρήση macro φακού μαζί με extension tubes θα σας δώσει ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες και προτείνεται.

Σκοπός των συγκεκριμένων μαθημάτων ήταν να σας δώσουμε την δυνατότητα επιλογής. Τώρα μπορείτε να δείτε τι κάνει για εσάς το κάθετι και να το επιλέξετε άμεσα. Αυτό είναι το teachme.gr, η δική σας βοήθεια για να φτάσετε γρηγορότερα & πιο οικονομικά στον πολυπόθητο στόχο που έχετε θέσει!

Δείτε τα video

Στα παρακάτω video θα παρακολουθήσετε και τις 3 τεχνικές που έχουμε αναλύσει εδώ στο teachme.gr. Αν θέλετε μπορείτε να μεταβείτε και άμεσα στο άρθρο κάθε τεχνικής κάνοντας κλικ στην συνέχεια: Αντιστροφή Φακού & Macro Φίλτρα. Για οτιδήποτε μπορείτε να γράψετε παρακάτω στα σχόλια.

Μεταροπή Φακού σε Macro Θηρίο – Χρήση Extension Tubes

Μεταροπή Φακού σε Macro Θηρίο – Χρήση Αντιστροφή Φακού

Μεταροπή Φακού σε Macro Θηρίο – Χρήση Macro Φίλτρων