Η ανάλυση των mm και τι “παίζει” στις φωτογραφίες μας!

Η ανάλυση και κατανόηση του εστιακού μήκους είναι πολύ σημαντική για την μετέπειτα εξέλιξη μας ως φωτογράφους και αυτό γιατί μέσα απο την γνώση του εστιακού μήκους θα είμαστε σε θέση να καταλαβαίνουμε το πεδίο προβολής, δηλαδή τι βλέπουμε μέσα από τον φακό μας, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για την αγορά των μελλοντικών μας φακών.

Εστιακό Μήκος & Πεδίο Προβολής στην Φωτογραφία

Το πεδίο προβολής είναι ο τρόπος με τον οποίο “βλέπει” η μηχανή μας μέσα από τον εκάστοτε φακό που της φοράμε. Με λίγα λόγια το πόσο βλέπουμε ή δεν βλέπουμε το περιβάλλον εξαρτάται από το εστιακό μήκος του εκάστοτε φακού το οποίο με την σειρά του επηρεάζει το πεδίο προβολής. Αν αυτό σας φαίνεται “κινέζικο”, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να στήσετε την μηχανή σας σε ένα τρίποδο και στην συνέχεια να κάνετε “zoom” με τον φακό σας.

Θα παρατηρήσετε ότι ενώ έχετε σταθερή την μηχανή σας ένα σημείο, το πεδίο προβολής μεταβάλλεται ανάλογα με το εστιακό μήκος του φακού σας! Όσο “ανεβάζετε” τα mm του φακού, το πεδίο προβολής στενέυει, δηλαδή αν έχετε έναν φακό 18-105mm, στα 18mm παίρνετε μία ευρυγώνια προβολή του περιβάλλοντος μέσα από τον φακό σας, ενώ στα 105mm βλέπετε όλο και μικρότερο πλαίσιο σε σχέση με πριν, δηλαδή σας δημιουργείτε η αίσθηση του “ζούμ” η οποία δεν είναι άλλη από την μεταβολή του εστιακού μήκους, το οποίο όταν είναι μικρό έχουμε ευρυγώνια λήψη και όσο μεγαλώνει η λήψη μας γίνεται όλο και πιο στενή σε σχέση με πριν.

Κατηγορίες φακών ανά εστιακό μήκος

Ανάλογα με το εστιακό τους μήκος και για δικοί μας ευκολία, οι φακοί έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες, παρακάτω θα δείτε τον σχετικό πίνακα και σε επόμενα άρθρα θα μιλήσουμε ξεχωριστά για κάθε κατηγορία.

Εστιακό Μήκος Κατηγορία Φακού
10-15mm Υπέρ Ευρυγώνιος Φακός
16-28mm Ευρυγώνιος Φακός
28-40mm Κανονικος Φακός
40-60mm Κοντός Τηλεφακός
60-135mm Μεσαίος τηλεφακός
135-300mm Μακρύς Τηλεφακός
300mm & Πάνω Super Τηλεφακός

Πιο κοντά στην απαραίτητη βασική γνώση

Η γνώση πλησιάζει ολο ένα και περισσότερο, έτσι μετά το εστιακό μήκος και πως ακριβώς το μετράμε, έφτασε η στιγμή να καταλάβουμε και τι παίζει με το πεδίο προβολής κατά την χρήση διαφορετικών σε mm φακών.

Δείτε το παρακάτω video που έφτιαξα για εσάς για να δείτε και παραδείγματα.