Ανάλυση Φωτογραφικής Θεωρίας

Αυτή την εβδομάδα θα δημιουργήσω μερικά "μίνι" μαθήματα φωτογραφίας στα οποία θα μιλήσω για 2-3 θεωρητικά θέματα σχετικά με τους φακούς. Στο σημερινό μάθημα θα μιλήσουμε για το "Focal Length" των φακών, δηλαδή το "εστιακό μήκος" το οποίο μας επιτρέπει να καταλάβουμε αυτά τα "mm" τα οποία υπάρχουν γραμμένα επάνω σε κάθε φακό.

Τι είναι το Εστιακό Μήκος

Η ανάλυση του εστιακού μήκους αποτελεί μία θεωρητική έννοια η οποία θα αφήσει αδιάφορους τους περισσότερους, ωστόσο είναι μία σημαντική πληροφορία για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το εύρος προβολής του εκάστοτε φακού. Δηλαδή με ΑΠΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ μέσα από την ανάλυση του εστιακού μήκυος θα μπορέσουμε να καταλάβουμε τον τρόπο προβολής του εκάστοτε φακού και για ποιο λόγο υπάρχουν αυτά τα περίεργα mm επάνω στο σώμα τους. Όλα αυτά όμως στην συνέχεια καθώς σε αυτό το μάθημα θα παραμείνουμε στο "focal length" και τι ακριβώς υπολογίζει.

Εστιακό Μήκος - Υπολογισμός 2 σημείων

Μέσα σε έναν φακό υπάρχουν πολλαπλά στοιχεία τα οποία είναι τοποθετημένα σωστά σύμφωνα με τον κατασκευαστή για να μας δώσουν μία σωστή φωτογραφία ακριβώς όπως την θέλουμε και στο εύρος προβολής που περιμένουμε. Το εστιακό μήκος υπολογίζει την απόσταση 2 σημείων, το ένα βρίσκεται εντός της μηχανής μας και το άλλο εντός του φακού. Αυτά τα 2 σημεία και η αποστασή τους ορίζεται στα mm που υπάρχουν στους φακούς.

Σημείο Πρώτο - Αισθητήρας

Θα ξεκινήσω με το πιο εύκολο, ο αισθητήρας ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά της μηχανής μας, πίσω από τον καθρέπτη και το κλείστρο είναι το ένα σημείο από τα δυο του εστιακού μήκους. Για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε δεν χρειάζεται να βγάλουμε τον φακό μας και να σηκώσουμε καθρέπτη και κλέιστρο για να δούμε τον αισθητήρα, αλλά να δούμε την ένδειξη του σημείου του αισθητήρα το οποίο αναγράφεται πάνω σε κάθε σώμα φωτογραφικής μηχανής. Έτσι είμαστε σε θέση να μπορέσουμε να υπολογίζουμε το σημείο του αισθητήρα χωρίς να τον θέτουμε σε κίνδυνο.

Το σημείο ένδειξης του αισθητήρα επάνω στην μηχανή.

Το σημείο ένδειξης του αισθητήρα επάνω στην μηχανή. Απο εκεί μετράμε σύμφωνα με τα mm του κάθε φακού.

Σημείο Δεύτερο - Το Οπτικό Κέντρο

Και αφού καταλάβαμε ποιο είναι το πρώτο σημείο υπολογισμού του εστιακού μήκους, πάμε να δούμε το δεύτερο τώρα. Το οπτικό κέντρο του εκάστοτε φακού είναι το σημείο στο οποίο συναντιούνται όλες οι δέσμες φωτός. Η απόσταση μεταξύ του οπτικού κέντρου του φακού και του αισθητήρα, αποτελεί το "Εστιακό Μήκος", όταν η εστίαση (εξίσου σημαντικό) είναι στο "άπειρο".

Το οπτικό κέντρο του φακού

Το οπτικό κέντρο του φακού

Ανάλογα με τον φακό που χρησιμοποιούμε μεταβάλλεται αντίστοιχα και το εστιακό μήκος. Έτσι η διαφορά στο εστιακό μήκος ορίζει στην συνέχεια και το εύρος προβολής του εκάστοτε φακού και αυτό είναι κάτι στο οποίο θα αναφερθώ σε επόμενο μάθημα!

Μέχρι τότε δείτε και το video που έφτιαξα για εσάς!