Η έμπνευση για μια δημιουργία μπορεί να έρθει, απο ένα περιοδικό, μια ταινία, μια "σκηνή" στο δρόμο καθώς περπατάτε, ίσως και απο ένα όνειρο που είδατε. Όλα τα παραπάνω συνήθως "πέφτουν" στα χέρια σας δωρεάν και σας δίνουν τη δύναμη για να κάνετε κάτι παραπάνω και καλύτερο. Τι γίνεται όμως όταν έχετε τελειώσει το design και θέλετε να προχωρήσετε στις "γραμματοσειρές", τα "fonts" σε όσους αρέσει να το ακούν στα αγγλικά είναι ίσως κάτι παραπάνω απο το "αλάτι" στο όλο σας σχέδιο και πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με το ύφος του σχεδίου σας και το τι θέλετε να περάσετε μαζί με αυτό το σχέδιο. Το κακό με τις γραμματοσειρές, για όσους δεν ξέρουν καλά την "πιάτσα" του ίντερνετ, ειναι πως δεν ειναι σχεδόν ποτέ δωρεαν, ή πως αν βρεθεί κάποια γραμματοσειρά δωρεάν τότε δεν θα είναι και η καλύτερη του είδους της ή θα είναι τόσο απλοϊκή που ούτε καν θα την κατεβάσετε. Όλα αυτά βέβαια μέχρι να ψάξετε λίγο καλύτερα τα στέκια που σαν designer πρέπει να γνωρίζετε. Και φυσικά δεν εννοοώ να κατεβάζετε απο torrents, αυτό είναι δικαίωμα του καθενός αν και σε μερικές χώρες ήδη είναι παράνομο, εννοώ λοιπόν να κατεβάζετε ΔΩΡΕΑΝ γραμματοσειρές οι οποίες ενδέχεται να είναι και καλύτερες απο εκείνες που πρέπει να αγοράσετε.

Τι πρέπει να κάνετε; Τίποτα περισσότερο απο το να ψάξετε στο google κάνωντας κλικ εδώ για "δωρεάν γραμματοσειρές" ή "free fonts", ή να πάτε στο μεγαλύτερο site με δωρεάν γραμματοσειρές στον κόσμο και να κατεβάσετε ότι τραβάει η όρεξη και φυσικά το design σας. Το dafont.com είναι το μεγαλύτερο site με δωρεάν γραμματοσειρές όπου οι περισσότερες είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΕΣ. Το μόνο κακό, και ήταν φυσικό να γίνει έτσι, είναι πως οι περισσότερες γραμματοσειρές δεν υποστηρίζουν ελληνικά. (Μας έχουν καταραστεί τελικά με τον χρησιμοποιούμε αυτή τη γλώσσα!) Για όσους γράφουν με αγγλικά τότε θα βρούν πολλές νέες ιδέες για δημιουργίες.

Το dafont.com έχει χιλιάδες γραμματοσειρές απο font designers που "ανεβάζουν" τις δημιουργίες τους με σκοπό της διαφημισή τους ή την πώληση των δημιουργιών τους. Αυτό σημαίνει πως και εσείς μπορείτε να ανεβάσετε τις δικές σας γραμματοσειρές.

Με προσοχή βέβαια στις ποσότητες που κατεβάζετε γιατί το σύστημα του υπολογιστή ίσως "βαρύνει" στο "φόρτωμα" του Adobe Photoshop εαν έχετε βάλει πολλές γραμματοσειρές ή άλλων δημιουργικών προγραμμάτων.

Και φυσικά ΔΙΠΛΗ προσοχή στις οδηγίες που δίνει ο κάθε δημιουργός για τα δικαιώματα στη γραμματοσειρά του, ίσως χρειαστεί να στείλετε και email σε κάποιον δημιουργό γραμματοσειράς και να σας δώσει την άδεια του για χρήση της.