Αναλύοντας ένα κοινό φωτογραφικό ερώτημα!

Φωτογραφική Κουβέντα #16 Macro

Συνεχίζω ασταμάτητα με το 3ο σερί φωτογραφικό επεισόδιο αυτή την εβδομάδα, σήμερα θα επικεντρωθώ σε ένα κοινό ερώτημα όσον αφορά τους Macro φακούς. Λαμβάνω συνεχώς emails από παιδιά που θέλουν να αγοράσουν τον πρώτο τους macro φακό και πάντα ο ίδιος "γρίφος" σχετικά με τους Macro φακούς!

Λύνοντας τον "Macro" Γρίφο

Το να μπορέσετε να καταννοήσετε σε απόλυτο βαθμό την φωτογραφία και τον εξοπλισμό της, είναι ένα "στοίχημα" το οποίο έχω βάλει με τον εαυτό μου και σκοπεύω να το νικήσω! Σήμερα λοιπόν θα λύσουμε τον γρίφο του "Macro" και θα μάθουμε σωστά πλέον να αποφαζίζουμε για τον πρώτο ή τον επόμενο macro φακό μας!

Φωτογραφική Κουβέντα #16 Macro

Τι 40, τι 60, τι 105;

Όταν το ερώτημα φτάνει στα μοντέλα "macro" φακών, το πρόβλημα έρχεται στην επιλογή των mm του κάθε φακού. Υπάρχουν Macro φακοί με διαφορετικό εστιακό μήκος, είτε 40mm, είτε 60mm, 90mm, 100mm, 105mm κλπ. Φυσικά εκεί συμβαίνει το "κάψιμο" το ίδιο γιατί ελάχιστοι γνωρίζουν και συνήθως δεν λένε ποιά είναι η διαφορά του 40ρη από τον 100ρη Macro.

Επικρατεί ένας μύθος σχετικά με τους Macro φακούς ότι όσο περισσότερα τα mm τόσο πιο κοντά στο αντικείμενο μπορείς να πλησιάσεις. Δηλαδή αν πάρεις έναν 40ρη και δεις μία μύγα σε μεγάλη ανάλυση, τότε με τον 105mm θα φτάσεις να δεις τα χιλιάδες μάτια της πεντακάθαρα. Φυσικά αυτό ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ... Όλοι οι σοβαροί Macro έχουν την δυνατότητα προβολής 1 προς 1, δηλαδή να βλέπουμε το αντικείμενο ολόκληρο, στην κανονική του διάσταση μέσα στον αισθητήρα και όχι να βλέπουμε την πλάτη του ή το μάτι του.

Φωτογραφική Κουβέντα #16 Macro

Για να γίνει αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσουμε extension tubes ή κατάλληλα φίλτρα που βιδώνουν στους φακούς.

Γιατί υπάρχει αυτή η "mm" ποικιλία τότε;

Αφού δεν μας επιτρέπουν τα πολλά mm να πλησιάσουμε γιατί υπάρχουν σε ποικιλία και μας δυσκολεύουν την ζωή; Μας φυσικά γιατί τα mm μας επιτρέπουν όχι να πλησιάσουμε το αντικείμενο περισσότερο, αλλά να απομακρυνθούμε από εκείνο.

Φωτογραφική Κουβέντα #16 Macro

Ας φέρουμε για παράδειγμα μία αράχνη, κανείς δεν θέλει να τις πλησιάσει αλλά όλοι θέλουμε να τις φωτογραφίσουμε macro. Έτσι λοιπόν ενώ ο 40mm θα πρέπει να πλησιάσει το έντομο σε απόσταση 16cm για να το φωτογραφίσει 1:1, ενώ ο 105mm  θα πρέπει να πλησιάσει σε απόσταση 32cm το έντομο. Αυτά τα 32 εκατοστά είναι μία ασφαλής απόσταση και για εμάς αλλά και για να μην τρομάξουμε το "ζωντανό" και φύγει.

O Macro φακός ως φακός Πορτραίτου

Φωτογραφική Κουβέντα #16 Macro

Μία άλλη πολύ σημαντική λειτουργία των "macro" φακών είναι η χρήση τους ως φακοί πορτραίτων. Ιδιαίτεροι οι φακοί από 80mm και άνω μας επιτρέπουν να έχουμε μία εξαιρετική απόσταση από το πρόσωπο και όντας κοφτεροί φακοί μπορούμε να τους εκμεταλλευτούμε ακόμη και για πρόσωπα, οπότε όχι μόνο για μύγες παιδιά, πάμε και για προσωπάκια!

Φωτογραφική Κουβέντα #16 Macro

Δείτε το βίντεο της Φωτογραφικής Κουβέντας

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όλα όσα έγραψα παραπάνω αλλά και περισσότερα και αποφασίστε ποιός macro φακός κάνει για εσάς!