Martin Schoeller | Ο Αρχοντας των "Κοντινών Πορτραίτων"

Σήμερα θα ξεκινήσω μια νέα κατηγορία στην οποία θα εκθειάζω καλλιτέχνες τους οποίους και θαυμάζω για το εξαιρετικό τους ταλέντο. Μέσα απο τα συγκεκριμένα άρθρα θα ανακαλύψουμε όχι μόνο νέα πρόσωπα αλλά Τεχνικές και τρόπους για να γίνουμε και εμείς οι ίδιοι λίγο καλύτεροι!

Ο Σκληρός Ανταγωνισμός της Φωτογραφίας

Σαν φωτογράφος δεν μπορείς να μείνεις στάσιμος, αλλά να συνεχίσεις την αναζήτηση και την συνεχή εκμάθηση τεχνικών και νέων τρόπων δημιουργικής απόδοσης των σκέψεων σου. Σίγουρα μια επίσκεψη σε κάποιο μουσείο Τέχνης θα σε σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τους τρόπους με τους οποίους οι ζωγράφοι "αποτύπωσαν" το φως στους πίνακες τους, ανα τους αιώνες.

Παρατηρώντας τους πίνακες ζωγραφικής, η Τέχνη της Ζωγραφικής φαντάζει αρκετά πιο δύσκολη απο την Τέχνη της Φωτογραφίας, αλλά η Φωτογραφία με την συνεχή ενασχόληση πολλών ανθρώπων μαζί της και με την τεχνολογία που πλέον καθιστά ακόμη και τον πιο αδαή, ετοιμοπόλεμο φωτογράφο, έχει κάτι ακόμη δυσκολότερο απο την Τέχνη της Ζωγραφικής, έχει έναν τεράστιο και συνεχή ανταγωνισμό.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει πως τα πραγματικά ταλέντα (και όχι όσους έχουν καλές διασυνδέσεις και μόνο), δεν βρίσκουν τον δικό τους δρόμο ακόμη και στους καιρούς μας. Όπως τα "ράσα δεν κάνουν τον Παπά", έτσι η ακριβή Φωτογραφική μηχανή ή ακόμη και ένα θεόρατο Studio, δεν "κάνουν" τον Φωτογράφο. Χρειάζεται κάτι παραπάνω για να ξεχωρίσεις σήμερα στην "Αγορά της Φωτογραφίας" και χρειάζεται κάτι παραπάνω απο τον Τεχνολογικό εξοπλισμό ή την σωστή εκπαίδευση που πάντα βοηθάει για να λέμε την αλήθεια.


Χρειάζεται κυρίως να έχεις το ταλέντο και τον τρόπο να βγάζεις το καλύτερο δυνατό απο τα "μοντέλα" σου.


Είχα καιρό να ξεχωρίσω φωτογραφίες πορτραίτων, μέχρι που είδα τις δημιουργίες ενός Γερμανού φωτογράφου ο οποίος εδώ και 2 δεκαετίες κάνει πολύ επιτυχημένη καρίερα στις ΗΠΑ.

 Martin Schoeller

Female Body Builders Album

Αναφέρομαι στον Martin Schoeller, ή αλλιώς, τον Άρχοντα του High Key Photography ο οποίος μέσα σε πολλά άλλα ειδικέυεται στο "Close Up Portrait Photography", δηλαδή στην "Φωτογραφία Πορτραίτων απο Κοντινή Απόσταση"!
Στο μάθημα για το Adobe Photoshop που θα δημοσιευθεί αύριο και θα χρησιμοποιήσω 5 πορτραίτα με σκοπό να τα συνδέσω σε ενα ενιαίο πορτραίτο, "έπεσα" για άλλη μια φορά στια καταπληκτικές φωτογραφίες του Martin SchoellerΈτσι είπα να μοιραστώ αυτό το άρθρο μαζί σας και παράλληλα να ξεκινήσω αυτή την ειδική κατηγορία με τίτλο "My Reviews".

O Martin Schoeller γεννήθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας στις 12 Μαρτίου 1968 και σπούδασε Φωτογραφία στο Βερολίνο. Το 1993 εγκαταστάθηκε στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Ν.Υόρκη όπου ήταν βοηθός της "τεράστιας" φωτογράφου Annie Leibovitz για 3 χρόνια.


Έκτοτε, απο το 1996 και μετά ξεκίνησε την δική του καρίερα ως Freelancer Φωτογράφος, οπου πραγματικά απογειώθηκε!

Απο την αρχή της Freelance καριέρας του ο Martin Schoeller  έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία, ενώ οι φωτογραφίες του έχουν χρησιμοποιηθεί ώς εξώφυλλα απο κορυφαία περιοδικά όπως: The New Yorker, Outside Magazine, Entertainment Weekly, Rolling Stone, GQ, Esquire, Vogue και έχει εκδόσει 4 φωτογραφικά άλμπουμ, εκ των οποίων, το ένα συμπεριλαμβάνει πορτραίτα γυναικών Body Builders και ένα πορτραίτα αποκλειστικά με διδύμους.


[message_box type="note" icon="no"]

Περιττό να πω ότι όλοι οι διάσημοι κάνουν "ουρά" για να φωτογραφηθούν με αυτό τον τόσο απλό αλλά και τόσο εκπληκτικό συνδυασμό φωτισμού και λήψης.

[/message_box]

Μια λιτή, αλλά πετυχημένη συνταγή

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει η τεχνική της Φωτογραφίας του Martin Schoeller στα Πορτραίτα. Βασικό χαρακτηριστικό της, είναι η σχεδόν ίδια αντιμετώπιση του κάθε θέματος, όπου χωρίς ιδιαίτερες διαφορές και πειραματισμούς, έχει καταφέρει το σχεδόν αδύνατο: να μην "κουράζει" ποτέ με τα πορτραίτα του! Έχει "το μάτι" θα έλεγα, καθώς και τον τρόπο για να πάρει αυτό που θέλει πάντα απο το εκάστοτε μοντέλο του!

Πιο συγκεκριμένα ο Martin Schoeller κατα την λήψη της Φωτογραφίας, χρησιμοποιεί το ίδιο λευκό φόντο και τον ίδιο τονισμό και φωτισμό.


Θαυμάστε τις παρακάτω φωτογραφίες και δείτε μέσα και απο τα video πως το απλό και λιτό μπορεί να γίνει πραγματικά εκπληκτικό!

Video με τον Martin Schoeller "Εν Δράσει"

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XzLNYRCUdAA&feature=related


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=1M7rSayb05M&feature=related


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=F8QKLwDVRY4


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8ZTGXhWjAf4


Δείγματα του Martin Schoeller

Η τεχνική του Martin Schoeller στο teachme.gr

Barack Obama


Η τεχνική του Martin Schoeller στο teachme.gr

Clint Eastwood


Η τεχνική του Martin Schoeller στο teachme.gr

Bill Murray


Η τεχνική του Martin Schoeller στο teachme.gr

George Clooney


Η τεχνική του Martin Schoeller στο teachme.gr

Zinedine Zidane


Η τεχνική του Martin Schoeller στο teachme.gr

Jack Nicholson


Η τεχνική του Martin Schoeller στο teachme.gr

Zack Galyfiannakis


Η τεχνική του Martin Schoeller στο teachme.gr

Iggy Pop